Είναι πολλοί εκείνοι που πιστεύουν ότι η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει με την γειτονική χώρα στο όνομα “Νέα Μακεδονία”. Το ΠΑΣΟΚ και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης (νομίζω), διαφωνούν στην εξέλιξη αυτή γιατί το “Νέα Μακεδονία” δεν αποτελεί γεωγραφικό προσδιορισμό, όπως είχε συμφωνηθεί.
Ας ξεκινήσουμε από τις βασικές αρχές: Τί είναι ένας προσδιορισμός? Ένας προσδιορισμός έρχεται να εξειδικεύσει μία έννοια, και να την διαχωρίσει από μία άλλη ώστε να μην δημιουργηθεί σύγχυση. Eπομένως, κάθε προσδιορισμός ενέχει το στοιχείο της διαφοροποίησης. Εξειδικεύει μία έννοια και ταυτοχρόνως την αντιπαραθέτει με το συμπλήρωμά/αντίθετό της (ή και συχνά με την γενική έννοια που θα εξελάμβανε κάποιος ελλείψει του προσδιορισμού αυτού).
Ένα όνομα σαν το "Βόρεια Μακεδονία", που περιέχει γεωγραφικό προσδιορισμό, τι αντιπαραθέτει? Αντιπαραθέτει την Βόρεια Μακεδονία με τί? Μα με την υπόλοιπη Μακεδονία, την Νότια (την δική μας) και την Ανατολική (της Βουλγαρίας).
Το όνομα "Νέα Μακεδονία" είναι ιστορικός προσδιορισμός. Τι αντιπαραθέτει αυτός ο προσδιορισμός αυτός? Την "Νέα" με την "Παλαιά" Μακεδονία. Την σημερινή με την ιστορική Μακεδονία. Την Makedonija του Γκρούεφσκι και τών Σλαβομακεδόνων με την Μακεδονία του Αλεξάνδρου και των Ελλήνων.
Ισως, η δεύτερη αντιπαράθεση είναι πιό συμφέρουσα για την Ελλάδα και πιό δίκαιη γενικά. Διότι αναδεικνύει ακριβώς τις σημαντικές εκείνες αντιθέσεις που διαφοροποιούν τις δυο Μακεδονίες τόσο πολύ. Οι δύο αυτές Μακεδονίες δεν διαφέρουν απλώς ώς πρός την γεωγραφία. Ίσα ίσα, αν επρόκειτο απλώς για την γεωγραφία, αυτό θα έδινε επιχειρήματα στις αλυτρωτικές βλέψεις των Σκοπιανών. Οι δυο Μακεδονίες αυτές διαφέρουν σχεδόν σε όλα τους.
Αλήθεια σε τι διαφέρει Βόρειος Ιρλανδία από την Νότιο? Η Βόρειος Κορέα από την Νότιο? Τι σηματοδοτούν οι προσδιορισμοί εν προκειμένω? Ο συνειρμός που διαμορφώνεται είναι ότι πρόκειται για περιοχές που ενώ δικαιωματικά και ιστορικά θα έπρεπε να είναι ενωμένες κάποια ατυχή γεγονότα τις έχουν χωρίσει - όμως το πεπρωμένο τους είναι κάποτε να ενωθούν.
Η συνάφεια της δικής μας Μακεδονίας με την δική τους είναι όπως στα ανωτέρω παραδείγματα, ή μήπως περισσότερο όπως στην διαφορά μεταξύ της Νέας Ζηλανδίας και της Ζηλανδίας (του μεγαλύτερου νησιού της Δανίας)?
Ποιός προσδιορισμός ενισχύει τις αλυτρωτικές τάσεις περισσότερο?
Τέλος, ας κοιτάξουμε και την άλλη πλευρά της διαφοροποίησης που δημιουργούν οι δύο προσδιορισμοί.
Το "Βόρεια Μακεδονία" αυτομάτως προσδιορίζει την δική μας Μακεδονία ως "Νότια Μακεδονία" Όμως το "Νέα Μακεδονία" αφήνει την δική μας να λέγεται "Μακεδονία". Δηλαδή ο νεωτερισμός έρχεται σε αντίθεση με το αυθεντικό.