Tuesday, October 09, 2007

Ευθανασία

Στο αγγλικό blog μου και στις 18/12/05, είχα αναρτήσει ένα σχόλιο για την νομιμοποίηση της ευθανασίας στην Ελβετία. (Την πρώτη χώρα στον κόσμο που αυτό συμβαίνει).

Δημοσιεύθηκε χθες (8/10/07) στην γαλλόφωνη ελβετική εφημερίδα "Le Matin Bleu", μια δημοσκόπηση σχετική με το θέμα αυτό. Τα στοιχεία που προέκυψαν είναι εντυπωσιακά. Αντιγράφω (μάλλον μεταφράζω), από την εφημερίδα:

Μόνο 15% των Ελβετών θέλουν να απαγορεύσουν την ευθανασία για τους βαριά ασθενείς. Αυτό προκύπτει από μία έρευνα που πραγματοποιήθηκε τέλη Σεπτεμβρίου για λογαριασμό της εφημερίδας "Le Matin Dimanche".
Το 54% των ερωτηθέντων, μάλιστα, προβλέπουν ότι θα κατέφευγαν στην επιλογή της ευθανασίας σε περίπτωση βαριάς ασθένειας τους.
Μάλιστα, το 27% δηλώνει ότι είναι υπέρ της ευθανασίας χωρίς κανέναν περιορισμό. Απ' την άλλη, 45% των ερωτηθέντων θα ήθελε να ζητηθεί η γνώμη του στενού τους περιβάλλοντος σε περίπτωση που οι ίδιοι δεν είχαν πλέον την ικανότητα να αποφασίσουν για τον εαυτό τους.
Η πλέον πολωτική ερώτηση είχε να κάνει με το κατά πόσο θα πρέπει να επιτρέπεται σε ξένους να έρχονται στην Ελβετία για να μπορέσουν να αναζητήσουν την ευθανασία. Το 54% των ερωτηθέντων είναι κατά αυτού του "τουρισμού του θανάτου", ενώ 56% των Ρομανδών (γαλλόφωνων Ελβετών) το ανέχονται.
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε μία χρονική συγκυρία στην οποία η οργάνωση Dignitas συναντά δυσκολίες στην εύρεση ενός νέου μέρους όπου θα γίνονται οι ευθανασίες. (σημείωση: στο γαλλικό κείμενο χρησιμοποιείται ο όρος "υποβοηθούμενη αυτοκτονία" αντί για "ευθανασία").



2 comments:

  1. Δεν είναι ακριβώς η πρώτη χώρα η Ελβετία, έχω γράψει εδώ για το Όρεγκον των ΗΠΑ -με ευρωπαϊκά μεγέθη, μια χώρα είναι- όπου επίσης ισχύει η νόμιμη ευθανασία. Και, τελικά, καθένας έχει δίπλα του ένα κουτάκι με χάπια!

    ReplyDelete
  2. Ευχαριστώ πολύ για την ενημέρωση! Ομολογώ, δεν το γνώριζα.
    Είναι άλλο πράγμα επίσης, να σχολιάζει κανείς κάτι αφηρημένα και άλλο να το έχει δει με αγαπημένο πρόσωπο.

    ReplyDelete