Εκ πρώτης όψεως το θέμα δεν συνδέεται με την παιδεία. Θεωρώ όμως ότι είναι απόλυτα σχετικό γιατί δείχνει το πόσο μερικοί πολιτικοί υποτιμούν την νοημοσύνη των πολιτών.
Εδώ και καιρό ο Υπουργός απασχόλησης διακηρύττει ότι θα λύσει το ασφαλιστικό πρόβλημα της χώρας χωρίς να αυξήσει τα όρια ηλικίας, χωρίς να αυξήσει τις εισφορές των ασφαλισμένων και χωρίς να μειώσει τις συντάξεις.
Προ έτους και πλέον, είχα παρακολουθήσει μαι ημερίδα στο πανεπιστήμιο του Berkeley για την κοινωνική ασφάλιση σε σχέση με τις τότε προτάσεις Bush. Στο πάνελ, μεταξύ των άλλων καθηγητών και ειδικών, ήταν και τρεις νομπελίστες στα Οικονομικά. Το πρώτο πράγμα στο οποίο συμφώνησαν είναι ότι το ασφαλιστικό δεν αντιμετωπίζεται χωρίς αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης ή αύξηση των εισφορών, η συνδυασμό των δύο. Ο κ. Τσιτουρίδης, από όσα γνωρίζω, δεν έχει παρουσιάσει κάποια νέα οικονομική θεωρία (και σίγουρα,έστω και αν το έχει κάνει και δεν το ξέρω, δεν έχει κερδίσει Νομπελ γι'αυτήν).
Αυτό και μόνο θα έπρεπε να έχει οδηγήσει στην πλήρη απαξίωσή του ως αξιόπιστου πολιτικού. Και όμως....
ΥΓ. Αν θυμάμαι καλά, είχε ισχυρισθεί ότι θα λύσει το ασφαλιστικό με καλύτερη αξιοποίηση των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων!
Thursday, April 05, 2007
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Αυτό το οποιό φαίνεται ότι έχει λύσει σίγουρα είναι ζήτημα της δικής του συνταξιοδότησης. Η οποία μάλλον και πρόωρη θα είναι και εξασφαλισμένη απο οικονομικής απόψεως.
ReplyDeleteΜήπως σε αυτό αναφερότανε εξ αρχής ρε παιδιά?
Το ζήτημα είναι αν το ίδιο μοντέλο ασφάλισης και ακολουθήσει και ο πρωιυπουργός του. Μέχρι στιγμής χέρι-χέρι πάνε πάντως...!
Το ερώτημα είναι, τι θα συμβεί αν βγει η οποιαδήποτε κυβέρνηση και πει το αυτονόητο, ότι δλδ. τα όρια συνταξιοδότησης πρέπει να ανέβουν λίγο/μέτρια/πολύ και ταυτόχρονα να αυξηθούν οι εισφορές πολύ/μέτρια/λίγο και πώς θα αντιδράσει η εκάστοτε αντιπολίτευση. Όλοι γνωρίζουμε το λαϊκισμό που επικρατεί και όλοι έχουμε δει ότι τα σημαντικά προβλήματα διευθετούνται ευκαιριακά και την τελευταία στιγμή. Δεν είναι θέμα λοιπόν του όποιου -ίδη ή -όπουλου ή -άκη, είναι θέμα σοβαρότητας της κοινωνίας και της πολιτικής ηγεσίας γενικά!
ReplyDeleteΗ κοινωνία, κατά την γνώμη μου, θα δεχθεί να συζητήσει "δύσκολες" λύσεις αν αντιληφθεί ότι η προσπάθεια είναι σοβαρή. Για να γίνει αυτό πρέπει να δοθούν αξιόπιστα στοιχεία. Πόσοι πχ ήξεραν τα τεράστια αποθεματικά των ταμείων μέχρι που έγινε το σκάνδαλο αλλά και την "ερασιτεχνική" διαχείριση των αποθεματικών αυτών;
ReplyDeleteΤετριμμένο άλλοθι προκειμένου κάθε αντιπολιτευόμενο κόμμα (σήμερα το ΠΑΣΟΚ, χτες η Ν.Δ.) να καταψηφίζει ενδεδειγμένα μέτρα που (ίσως) προτείνει μεθαύριο.
ReplyDelete