Διαβάζουμε τελευταία για την κίνηση του Μπαρόζο, με την συμφωνία των ευρωπαικών κυβερνήσεων, για ίδρυση ΜΙΤ της Ευρώπης.
Εχω μεγάλες επιφυλάξεις για το εγχείρημα αυτό. Μου θυμίζει τα επιχειρήματα που είχαν ακουστεί στην Ελλάδα πριν 30 χρόνια για το Harvard της Μεσογείου. Η διαμάχη για την έδρα του νέου ιδρύματος μεταξύ των χωρών-μελών, θυμίζει τις διαμάχες των πόλεων στην ελλάδα για την έδρα των νέων πανεπιστημίων την δεκαετία του 80. Δεν νομίζω ότι αυτός είναι ο τρόπος για να λύσει η ευρώπη τα προβλήματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Αναρωτιέμαι, αν η έδρα του ευρωπαικού ιδρύματος είναι στην Πολωνία, γιατί ένας φοιτητής από την Ελλάδα που θα έχει γίνει δεκτός στο πραγματικό ΜΙΤ και στην απομίμησή του, θα διαλέξει την απομίμηση;
Συμφωνώ με την δήλωση του Professor Ian Leslie, pro-vice chancellor for research at Cambridge University ο οποίος είπε ότι "the commission should increase the budget of the European Research Council, rather than setting up a new body. This is a strange way of approaching things. The notion of top down innovation is an oxymoron."
(Ο Leslie είναι και υπεύθυνος του προγράμματος Cambridge Σtatistics Ιnitiative που χρηματοδοτήθηκε από το EPSRC με 3.4 εκ. ευρώ).
Thursday, January 04, 2007
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Και γω έχω επιφυλάξεις. Από ότι κατάλαβα, θα είναι κάτι σαν ένα δίκτυο από ερευνητές που θα εδρεύουν σε διάφορες χώρες, και όχι ένα παραδοσιακό πανεπιστήμιο. Και αυτά που αναφέρουν για σύμπραξη με εταιρείες κτλ είναι κάπως δύσκαμπτα.
ReplyDelete