Wednesday, January 31, 2007

Ιδιωτικά Πανεπιστήμια στην Σουηδία

Στην Καθημερινή (31/1/07), διάβασα ότι σε εκδήλωση του ΟΠΕΚ, ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, ρώτησε τον πρώην πρωθυπουργό της Σουηδίας Γκόραν Πέρσον, αν υπάρχουν ιδιωτικά πανεπιστήμια στην Σουηδία. Η εφημερίδα δεν αναφέρει την απάντηση του Γκόραν Πέρσον. Οποιος την άκουσε, θα ήταν χρήσιμο να την παραθέσει. (Δυστυχώς στο site του ΟΠΕΚ δεν υπάρχουν οι ερωτήσεις και οι απαντήσεις). Κατά την γνώμη μου, ο Γκόραν Πέρσον θα έπρεπε να ερωτηθεί αν το Σουηδικό Σύνταγμα απαγορεύει την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων. Αυτό έχει ενδιαφέρον. Και αν δεν το απαγορεύει γιατί;
Σημείωση 1: Για όσους ενδιαφέρονται, στην Σουηδία υπάρχει ένα ιδιωτικό πανεπιστήμιο. Το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Chalmers. Ιδρύθηκε το 1829 από δωρεά του εμπόρου William Chalmers. Είναι το μόνο πανεπιστήμιο της Σουηδίας που έχει το όνομα προσώπου. Το πανεπιστήμιο αυτό λειτουργούσε ως ιδιωτικό μέχρι το 1937, όταν κρατικοποιήθηκε. Το 1994, έγινε πάλι ιδιωτικό και ανήκει σε ίδρυμα. Σύμφωνα με την παγκόσμια κατάταξη των πανεπιστημίων του 2005 από το THES τοποθετείται στην κορυφή των πανεπιστημίων στην Σουηδία και μεταξύ των κορυφαίων ερευνητικών μονάδων στην Ευρώπη. Ο πρόεδρος του ονομάζεται Karin Makrides.
Σημείωση 2: Σήμερα (!) μάλιστα ανακοινώθηκε ότι το IT University of Göteborg, με το πανεπιστήμιο Chalmers και το πανεπιστήμιο του Göteborg, θα συνεργαστούν ώστε να δημιουργηθεί ένα νέο τεχνολογικό πανεπιστήμιο στο Αζερμπαϊτζάν από τον Σεπτέμβρη με μοντέλο το πρώτο. «Θέλουμε να ιδρύσουμε ένα διεθνές πανεπιστήμιο παγκοσμίου κύρους» είπε ο υπεύθυνος Bahram Atabeyli. (προφανώς, το Αζερμπαϊτζάν είναι πολύ καθυστερημένο και μεταφέρει αυτούσιο το σουηδικό μοντέλο).

Tuesday, January 30, 2007

Άρση του Αδιεξόδου στην Παιδεία

Στο in.gr δημοσιεύεται η είδηση για κείμενο 1000 πανεπιστημιακών.
Θεωρώ κι αυτή την ενέργεια θετική. Οτιδήποτε μπορεί να οδηγήσει σε άρση του αδιεξόδου είναι χρήσιμο. Τόσο η κυβέρνηση όσο και η ΠΟΣΔΕΠ πρέπει να επανεξετάσουν την θέση τους. Η κυβέρνηση επιμένει σε επικοινωνιακή αντιμετώπιση του προβλήματος χωρίς να αντιλαμβάνεται το αδιέξοδο. Και η ΠΟΣΔΕΠ επιμένει σε ξεπερασμένες απόψεις.
Εκτιμώ ότι πλησιάζει η ώρα για μια ουσιαστική αντιμετώπιση των προβλημάτων του ελληνικού πανεπιστημίου.

Sunday, January 28, 2007

Ο Νέος Πρύτανης της Χαϊδελβέργης

Για μια ακόμα φορά πηγή είναιτο site του greekuniversityreform. Διαβάζω ότι για την θέση του πρύτανη στο πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης, έχει γίνει διεθνής προκήρυξη και υποψήφιοι μπορεί να είναι όσοι έχουν τα απαιτούμενα προσόντα, ανεξάρτητα από εθνικότητα ή αν είναι ήδη καθηγητές του Ιδρύματος.
Δεν ξέρω αν αυτός είναι ο ιδανικός πρύτανης. Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι, όπως επισημάνθηκε ήδη, δεν είναι τυχαίο ότι και στην "καρδιά" της παράδοσης, την Γερμανία, οδηγούνται σε αυτό το μοντέλο, με αντίστοιχο συμβούλιο. (Έχει προηγηθεί το Warwick στην Αγγλία και κάνει τα πρώτα του βήματα στην κατεύθυνση αυτή το Cambridge).
Πιστεύω ότι και στην Ελλάδα πρέπει να κινηθούμε στην ίδια κατεύθυνση. Δεν ισχυρίζομαι ότι είναι εύκολο. Αν όμως ξεκινήσει ένας προβληματισμός εκτιμώ ότι θα οδηγηθούμε εκεί. Σημασία έχει το πλαίσιο της συζήτησης. Όταν αυτό περιορίζεται στο αν θα υπάρχει καθολική συμμετοχή των φοιτητών ή όχι στις πρυτανικές εκλογές και δεν επεκτείνεται στα χαρακτηριστικά που θέλουμε να έχει ο πρύτανης, είμαστε σε λάθος κατεύθυνση.
ΥΓ. Μήπως είναι διαθέσιμος στα αγγλικά ο εσωτερικός κανονισμός του πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης και ο πανεπιστημιακός νόμος του κρατιδίου της Βάδης-Βυρτεμβέργης; (Είχα προσπαθήσει το 96 να τα βρώ, αλλά δεν τα κατάφερα. Ίσως τώρα έχω περισσότερη τύχη:) ).

Saturday, January 27, 2007

Συνάντηση των 4 Πρυτάνεων με τον Γ.Α. Παπανδρέου

Ημουν παρών στην μακρά συνάντηση των πρυτάνεων των πανεπιστημίων Αθήνας, θεσσαλονίκης, ΕΜΠ και Πατρών με τον Γ.Α. Παπανδρέου και τον Μιχ. Χρυσοχοίδη την Πέμπτη 25/1/07. (Και οι ίδιοι οι πρυτάνεις εντυπωσιάστηκαν με την άνεση χρόνου που τους δόθηκε για να εκθέσουν την κατάσταση και τις απόψεις τους).
Η εικόνα που έδωσαν για την κατάσταση που επικρατεί αυτή την στιγμή στα πανεπιστήμια είναι πραγματικά ανησυχητική με απρόβλεπτες, όπως είπαν, εξελίξεις.
Εκτιμώ ότι αν ως βάση συζήτησης για την νέα νομοθετική ρύθμιση τεθεί η πρόταση Παπανδρέου για πλήρη αυτοτέλεια των πανεπιστημίων με ταυτόχρονη αξιολόγησή τους, το αδιέξοδο μπορεί να αποφευχθεί. Αλλωστε, και οι θέσεις που διατυπώνουν στην ανακοίνωσή τους δεν διαφέρουν ουσιαστικά από την πρόταση αυτή.
Η πρότασή τους για αναβολή κατάθεσης του νομοσχεδίου από την κυβέρνηση είναι θετική υπό την έννοια ότι θέτει ένα σαφές χρονοδιάγραμμα και αποκλείει τον αιφνιδιασμό που θα προκαλέσει νέες εντάσεις. Θετική επίσης βρίσκω την πρότασή τους για προσπάθεια συναινετικής αντιμετώπισης του προβλήματος. Αν το δημόσιο πανεπιστήμιο δεν βρει την ηρεμία του και τον δρόμο του χωρίς φόβους ανατροπών με ενδεχόμενη αλλαγή κυβέρνησης, η τριτοβάθμια εκπαίδευση στην ελλάδα είναι καταδικασμένη.
Οταν η συνάντηση έφτανε στο τέλος της, αναλογιζόμουν πόσο κρίμα είναι να αναγκάζονται πρυτάνεις πανεπιστημίων να συζητούν με τον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης επί τόση ώρα για προβλήματα όπως το χτίσιμο με τούβλα τηε πόρτας της επιτροπής ερευνών από φοιτητές ή την αδυναμία τους να υποβάλουν ερευνητικές προτάσεις λόγω των καταλήψεων αντί να συζητούν τα αναπτυξιακά τους σχέδια, τις διεθνείς συνεργασίες τους ή την στρατηγική τους για αναβάθμιση των σπουδών. Εφερα επίσης στο μυαλό μου παλαιότερες συναντήσεις μας με πρυτάνεις από το 1988 (όταν ήμουν ΓΓ του ΥΠΕΠΘ και ο Γ.Α. Παπανδρέου Υπουργός) και με λύπη σκεπτόμουν ότι, 20 χρόνια μετά, η μεγάλη εξάρτηση των πανεπιστημίων από το κράτος δεν τα έχει αφήσει να βρουν το δρόμο τους. Και γι' αυτό ευθυνόμαστε όλοι όσοι έχουμε ασκήσει διοίκηση με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Πιστεύω όμως ότι οι συνθήκες έχουν πλέον ωριμάσει και δεν υπάρχει χρόνος για καθυστέρηση. Εύχομαι αυτό να το καταλάβει και η κυβέρνηση. Και η διαπίστωση αυτή μπορεί να αποτελέσει την βάση της συναίνεσης που επιζητούν οι πρυτάνεις.

ΠΡΟΤΑΣΗ ΒΕΡΕΜΗ ΓΙΑ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ

Στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία δημοσιεύεται άρθρο του Θ. Βερέμη με πρόταση για την διενέργεια δημοψηφίσματος ως προς την πρόταση του ΕΣΥΠ για τα πανεπιστήμια.
Δοθέντος ότι και ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ.Α. Παπανδρέου έχει δηλώσει ότι θα θέσει τις προτάσεις του σε δημοψήφισμα, να ένα πρώτο βήμα σύγκλισης απόψεων.
Τα θέματα που θα τεθούν σε ένα τέτοιο δημοψήφισμα μπορούν να αποφασιστούν από κοινού, όπως επίσης και οι εναλλακτικές προτάσεις.

A. Παπαρήγα και Deree College

Στο blog e-rooster είδα ένα θέμα σχετικό με το ότι η κόρη της ΓΓ του ΚΚΕ είναι φοιτήτρια στο Deree. Η πληροφορία προέρχεται από δημοσίευμα του Ριζοσπάστη. Παραθέτω στην συνέχεια το σχετικό απόσπασμα, όπως και ένα άλλο από το ίδιο blog που προστέθηκε ως σχόλιο.
Αυτό δεν το κάνω με ειρωνική διάθεση. Σέβομαι απολύτως το δικαίωμα επιλογής που έχει η κόρη της κ. Παπαρήγα (δυστυχώς, δεν ξέρω το όνομά της -ούτε η κ. Παπαρήγα το ανέφερε- ώστε να μην χρησιμοποιώ τον προσδιορισμό «κόρη της κ. Παπαρήγα»). Σέβομαι επίσης ότι η κ. Παπαρήγα έχει μια διαφορετική πολιτική άποψη για το θέμα των ιδιωτικών Κολεγίων. Ο λόγος που κάνω αυτή την αναφορά είναι για να σχολιάσω πολιτικά και ιδεολογικά ορισμένες από τις θέσεις που έχει αναπτύξει η κ. Παπαρήγα στην συγκεκριμένη ομιλία. Παρακολουθώ τις απόψεις που διατυπώνει η κ. Παπαρήγα από όταν ανέλαβε την ηγεσία του ΚΚΕ και νομίζω ότι είναι η πρώτη φορά που διατυπώνει ιδεολογικές απόψεις που αποκλίνουν από την συνήθη αφοριστική προσέγγιση του ΚΚΕ. Θα τις παραθέσω και θα τις σχολιάσω λοιπόν σε επόμενη ενότητα.

“Και με την ευκαιρία, επειδή είπα για το Deree. Χτες έγραψε η "ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ" ότι έχω στείλει την κόρη μου στο Deree. Όντως, έτσι είναι. Ένα παιδί αν δεν μπορεί ή δε θέλει να πάει στο Πανεπιστήμιο, δεν έχει διέξοδο στην Ελλάδα, τι θα κάνει μετά το Λύκειο. Κάπου πρέπει να πάει” (Ριζοσπάστης).

Friday, January 26, 2007

Ευρωπαικό Δικαστήριο και Παραρτήματα Ξένων Πανεπιστημίων στην Ελλάδα

Στο Ευρωπαικό Δικαστήριο δικάζεται αυτή την εποχή η προσφυγή της ΕΕ εναντίον της Ελλάδας για την άρνησή της αναγνώρισης εππαγελματικών δικαιωμάτων σε όσους έχουν διπλώματα από πανεπιστήμια του εξωτερικού που συνεργάζονται με Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών στην Ελλάδα.(Στις 19 Απριλίου θα δώσει την γνώμη του ο Γενικός Εισαγγελέας).
Ενώ είναι βέβαιο ότι η Ελλάδα δεν έχει καμμιά πιθανότητα να κερδίσει, εν τούτοις συνεχίζει να αντιδρά για να κερδίσει (πολιτικό) χρόνο. Είναι αυτό σωστό;
Σημείωση: Την άποψή μου για το θέμα αυτό είχε διατυπώσει από τις 13/8/2001 με άρθρο μου στα ΝΕΑ, διαφωνώντας με την ακολουθούμενη τακτική από την τότε ελληνική κυβέρνηση. Η κυβέρνηση άλλαξε αλλά η τακτική έμεινε η ίδια!

Wednesday, January 24, 2007

Πρόταση Τεσσάρων Πρυτάνεων

Η πρόταση των τεσσάρων πρυτάνεων (για αναβολή κατάθεσης του νόμου για τα πανεπιστήμια μέχρι τον Ιούνιο), αποτελεί μια διέξοδο στο υφιστάμενο πρόβλημα.

Sunday, January 21, 2007

Μισθοί Καθηγητών Πανεπιστημίου

Από σήμερα, θα προσπαθώ να βάζω στοιχεία για τους ετήσιους μισθούς των πανεπιστημιακών στις διάφορες χώρες. Παρακαλώ, όσους μπορούν να συνεισφέρουν.
Στην Ελλάδα, είναι ως εξής:
Λέκτορας = 20.000 – 35315 ευρώ
Επίκουρος= 30.274 – 38.911 ευρώ
Αναπληρωτής = 35.358 – 50.252 ευρώ
Καθηγητής = 42.786 – 59.482 ευρώ

Wednesday, January 10, 2007

Η Πρόταση Παπανδρέου το '95 για την αναθεώρηση του 16

Με αφορμή την συζήτηση στην Βουλή για την αναθεώρηση του 16, βρήκα στα αρχεία μου το δελτίο τύπου της πρότασης του Υπουργείου Παιδείας για την αναθεώρηση του 16 το 1995 (Υπουργός Γ. Α. Παπανδρέου και ΓΓ ο υπογράφων). Το παραθέτω ως συνεισφορά στην ιστορία του θέματος αλλά και την παρούσα συζήτηση.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Αθήνα, 30 Μαΐου 1995

Προτάσεις προς την Επιτροπή Αναθεώρησης Συντάγματος
της Βουλής των Ελλήνων


Η ανθρωπότητα βρίσκεται εν μέσω επαναστατικών, ιστορικών και τεχνολογικών αλλαγών.

Αποτελεί μοναδική ιστορική ευκαιρία να κινητοποιήσουμε τον ελληνισμό ώστε να αξιοποιήσει τις νέες πρακτικές που διανοίγονται.

Είναι επίσης ανάγκη να διασφαλίσουμε ότι όλοι οι πολίτες της χώρας μας θα έχουν εκείνα τα απαραίτητα εφόδια ώστε να αντιμετωπίσουν τις σύγχρονες προκλήσεις.

Είναι ανάγκη να κατοχυρώσουμε τις προϋποθέσεις που θα εγγυώνται την ισότιμη συμμετοχή της Ελλάδας και του κάθε Έλληνα στις επερχόμενες εξελίξεις.

Βασική προϋπόθεση είναι η παιδεία. Κοινή πια είναι η παραδοχή ότι η παιδεία αποτελεί σήμερα πρώτιστο παράγοντα στην έκβαση κάθε κοινωνικής και πολιτικής εξέλιξης.

Χρέος της πολιτείας είναι να διασφαλίσει:

• παιδεία άριστης ποιότητας
• την εξασφάλιση ίσων ευκαιριών πρόσβασης όλων σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, σύμφωνα με τις ικανότητες του καθενός και χωρίς διακρίσεις κοινωνικές, οικονομικές, φυλετικές, φύλου, πολιτικών πεποιθήσεων, θρησκευτικές ή άλλες.
• την δυνατότητα δια βίου εκπαίδευσης και συνεχούς κατάρτισης

Καθοριστικό ρόλο στο σύγχρονο εκπαιδευτικό σύστημα θα παίξουν τα ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Πρέπει να συμβάλλουν:

στην αυτογνωσία του ελληνισμού και στην αποσαφήνιση και ενίσχυση ενός νέου ρόλου και μιας νέας ταυτότητας της Ελλάδας ως φάρο διαχρονικών αξιών και πολιτισμού

στην δυναμική και δημιουργική παρουσία της ελληνικής παιδείας και του απανταχού ελληνισμού σε ένα νέο διαπολιτιστικό γίγνεσθαι της Ευρώπης, των Βαλκανίων και της Μεσογείου

στην ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας, την ανάπτυξη, την ποαραγωγή επαγγελματιών με σύγχρονες ειδικότητες, και την διασφάλιση των προϋποθέσεων για δημιουργική απασχόληση μετά την αποφοίτηση

στην συμμετοχή μας στις τεχνολογικές επαναστάσεις και την παραγωγή τεχνολογικών καινοτομιών

στην προετοιμασία της νέας γενιάς και γενικότερα της κοινωνίας στην αντιμετώπιση του τεράστιου οικολογικού και περιβαλλοντικού προβλήματος στην κατανόηση και μελέτη άλλων λαών και πολιτισμών από την ελληνική νεολαία.

στην προσφορά τεχνογνωσίας, υπηρεσιών και εξειδικευμένης γνώσης στους θεσμούς της πολιτείας, την Βουλή, το κράτος, την αυτοδιοίκηση, τους κοινωνικούς και παραγωγικούς φορείς

στην αναδιάρθρωση του ίδιου του εκπαιδευτικού μας συστήματος έχοντας υπόψη τις τεχνολογικες αλλαγές και ιδιαίτερα την επανάσταση της πληροφορικής

στην ενίσχυση των δημοκρατικών θεσμών με την παραγωγή γνώσεων και κριτικά σκεπτόμενων πολιτών.


Αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος

Διαπιστώνοντας τις ανάγκες και τη ζήτηση που υπάρχει στην Ελληνική κοινωνία για τριτοβάθμια εκπαίδευση και λαμβάνοντας υπόψη τις διεθνείς εξελίξεις στον τομέα αυτό προτείνουμε την αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος.

Στόχοι της αναθεώρησης πρέπει να είναι:

• η διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης
• η απελευθέρωση της δημόσιας εκπαίδευσης με την απεξάρτηση από γραφειοκρατικούς και πελατειακούς κρατικούς μηχανισμούς.
• η ευελιξία και προσαρμοστικότητα
• η αποκέντρωση, αυτοδιοίκηση, αυτονομία - με παράλληλη συσχέτιση με πραγματικές ανάγκες
• η αξιοποίηση τοπικής ή περιφερειακής πρωτοβουλίας
• η αξιολόγηση - διαπίστωση ως εγγύηση ποιότητας από ανεξάρτητο και επιστημονικά έγκυρο φορέα
• οι πιο σύνθετες διαβαθμίσεις σε τίτλους και επαγγελματικές ικανότητες ώστε να ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες της αγοράς
• η ενίσχυση της διαεπιστημονικότητας των σπουδών και προσαρμογή στο συνεχώς εξελισσόμενο γνωστικό πεδίο
• η μεγαλύτερη προσφορά εκπαίδευσης αξιοποιώντας την πρωτοβουλία και άλλων δημόσιων φορέων
• η προσέλκυση νέων πόρων
• η αξιοποίηση του ελληνισμού της διασποράς

Προτάσεις για την Αναθεώρηση του Συντάγματος

Για την επίτευξη αυτών των στόχων, αξιοποιώντας και τις διεθνείς εμπειρίες και πρακτικές:

• Παρέχεται η δυνατότητα δημιουργίας ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης όχι μόνο στο κράτος αλλά και στους ΟΤΑ και σε άλλα ΝΠΔΔ.
• Καθιερώνεται, συνταγματικά, η πιστοποίηση και αξιολόγηση των ιδρυμάτων ώστε να διασφαλίζεται η ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης. Θεσμοθετείται ανεξάρτητη αρχή.
• Καταργούνται τα στεγανά του εκπαιδευτικού συστήματος στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με την εξασφάλιση της κινητικότητας των φοιτητών και την καθιέρωση συστήματος μεταφοράς πιστωτικών μονάδων.
• Αίρεται ο αναχρονιστικός διαχωρισμός της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης σε Ανώτατη και Ανώτερη, που υπάρχει μόνο στη χώρα μας και έχει δημιουργήσει αρκετά προβλήματα.
• Δίνεται η δυνατότητα υιοθέτησης νέων μορφών οργάνωσης που θα ενισχύσουν την αυτοδιοίκηση και ευελιξία των πανεπιστημίων.
• Παρέχεται η δυνατότητα λειτουργίας ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στο εξωτερικό ως ισότιμα των Ελληνικών Ιδρυμάτων.

Συγκεκριμένα:
• Αντιμετωπίζεται για πρώτη φορά, συνολικά το πρόβλημα της παροχής τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στη χώρα μας. Έτσι, δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για παροχή τριτοβάθμιας εκπαίδευσης από ιδρύματα που παρέχουν σπουδές, η διάρκεια και οι στόχοι των οποίων, ποικίλουν. (Μονοετή, διετή, τριετή και τετραετή προγράμματα σπουδών). Διατηρείται όμως ο δημόσιος χαρακτήρας της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Προκειμένου να αντιμετωπιστεί η μεγάλη ζήτηση στη χώρα μας για τριτοβάθμια εκπαίδευση θα παρέχεται η δυνατότητα ίδρυσης και άλλων ιδρυμάτων που θα παρέχουν τριτοβάθμια εκπαίδευση. Εκτός από το κράτος τέτοια ιδρύματα θα μπορεί να ιδρύει η Νομαρχιακή, Τοπική και Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση, καθώς και άλλα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου. Αυτό θα δώσει την δυνατότητα εξεύρεσης πρόσθετων πόρων για την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Οι ρυθμίσεις αυτές θα δώσουν επίσης την δυνατότητα κινητοποίησης και συμμετοχής τόσο των τοπικών κοινωνιών όσο και του Ελληνισμού της Διασποράς. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι θα αναχαιτισθεί η φυγή των νέων στο εξωτερικό, ενώ θα δοθεί η δυνατότητα επανόδου αυτών που ήδη σπουδάζουν στο εξωτερικό. (25.000 μόνο το 1993).

• Το κράτος, μέσω μιας συνταγματικά κατοχυρωμένης ανεξάρτητης διοικητικής αρχής (το Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας), θα πιστοποιεί και θα αξιολογεί τα ιδρύματα αυτά ώστε να διασφαλίζεται η ποιότητα της παρεχόμενης από αυτά εκπαίδευσης εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα τα επαγγελματικά δικαιώματα των πτυχιούχων τους, ανάλογα με την ποιότητα και το χρόνο σπουδών που παρέχουν. Παράλληλα, θα σταματήσει η ίδρυση πανεπιστημίων και τμημάτων χωρίς την ύπαρξη των προϋποθέσεων εκείνων που είναι απαραίτητες για την σωστή λειτουργία τους. Η συνταγματική κατοχύρωση της λειτουργίας ανεξάρτητης διοικητικής αρχής, η πλειοψηφία της οποίας θα αποτελείται από καθηγητές πανεπιστημίου αναγνωρισμένου κύρους, για την εποπτεία της λειτουργίας της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης θα διασφαλίσει την ακαδημαϊκή λειτουργία της.

• Μία άλλη καινοτομία των προτάσεων είναι ότι με την υιοθέτησή τους καταργούνται τα στεγανά του εκπαιδευτικού συστήματος στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Θα παρέχεται πια η δυνατότητα κινητικότητας των φοιτητών μέσα στο σύστημα ανάλογα με τα ενδιαφέροντά τους. Αυτό θα γίνει με την καθιέρωση του συστήματος της μεταφοράς πιστωτικών μονάδων. Φυσικά, θα εξασφαλισθούν όλες εκείνες οι προϋποθέσεις που είναι απαραίτητες για την διασφάλιση της σωστής εφαρμογής ενός τέτοιου συστήματος.

• Μέσα στην τριτοβάθμια εκπαίδευση θα καθορίζεται σαφώς ο ρόλος και οι στόχοι των ιδρυμάτων που ανήκουν σ’αυτήν. Έτσι, τα πανεπιστήμια θα διατηρήσουν τον ιδιαίτερο ρόλο τους, ρόλο που έχουν και στο ισχύον Σύνταγμα και θα εξακολουθούν να απολαμβάνουν όλων των προνομίων που αυτό τους παρέχει. Προκειμένου όμως να μπορέσουν να ανταγωνισθούν στο διεθνές περιβάλλον πρέπει να παρέχεται η δυνατότητα να υιοθετήσουν νέες μορφές οργάνωσης που θα ενισχύει την αυτοδιοίκηση και ευελιξία τους.
Τα πανεπιστήμια επίσης θα έχουν τη δυνατότητα ίδρυσης παραρτημάτων τους.

• Αντιμετωπίζεται στην ουσία του το πρόβλημα των ΤΕΙ αφού δίνεται η δυνατότητα τόσο σε αυτά όσο και στα άλλα ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης να παρέχουν πτυχία το επίπεδο των οποίων, όπως και τα επαγγελματικά δικαιώματα που θα απορρέουν από αυτά να καθορίζεται από την ανεξάρτητη διοικητική αρχή μετά από πιστοποίηση και αξιολόγηση.
Σε αυτό το σημείο χρειάζεται να τονισθεί ότι μεγαλύτερη ευθύνη στον ορισμό των επαγγελματικών δικαιωμάτων και των προϋποθέσεων για την άσκηση ενός επαγγέλματος χρειάζεται να αναλάβουν οι ίδιοι οι επαγγελματικοί φορείς. Η διαπίστωση ή πιστοποίηση των γνώσεων για την άσκηση ενός επαγγέλματος πρέπει απαραιτήτως να φύγει από την αρμοδιότητα της ακαδημαϊκής κοινότητας.

• Δίνεται η δυνατότητα λειτουργίας ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στο εξωτερικό ως ισότιμα των Ελληνικών Ιδρυμάτων. Τα ιδρύματα αυτά πιθανόν να λειτουργούν από φορείς της ελληνικής διασποράς ή ως παραρτήματα Ελληνικών Πανεπιστημίων (π.χ. Hellenic College και Πανεπιστήμιο Αλεξάνδρειας).



Οι προτάσεις αυτές αποτελούν μια νέα φιλοσοφία για την λειτουργία της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στη χώρα μας. Η υιοθέτησή τους θα δημιουργήσει όλες εκείνες τις προϋποθέσεις που είναι απαραίτητες για τον εκσυγχρονισμό του εκπαιδευτικού συστήματος και την εναρμόνισή του με τις νέες διεθνείς αντιλήψεις για την τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Tuesday, January 09, 2007

Αναθεώρηση του άρθρου 16, Κουβέλης

Ακουσα σήμερα στο ραδιόφωνο τις απόψεις του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του Συνασπισμού κ. Κουβέλη για το θέμα. Διαφωνώ με αυτές αλλά τις βρίσκω νηφάλιες και τεκμηριωμένες.
Η άποψή του ότι στην υπόλοιπη Ευρώπη δεν υπάρχει συνταγματική απαγόρευση ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων γιατί υπάρχει παράδοση η οποία είναι σεβαστή, δεν αποτελεί επαρκή εξήγηση.
Κατά την γνώμη μου, αυτό οφείλεται στο ότι τα συντάγματα των υπολοίπων ευρωπαικών χωρών αναγνωρίζουν τα θέματα που πρέπει διαχρονικά να θωρακίζονται από το Σύνταγμα. Και σε αυτά δεν μπορούν να περιλαμβάνονται λεπτομερείς ρυθμίσεις για θέματα που αλλάζουν με ταχύτητα λόγω των εξελίξεων, όπως η παιδεία. Γαι αυτό τον λόγο πιστεύω ότι η νέα διατύπωση του άρθρου 16 πρέπει να είναι λιτή χωρίς να υπεισέρχεται σε λεπτομέρειες.
Σε ένα σημείο συμφωνώ με τον κ. Κουβέλη. Οτι ο διαχωρισμός μεταξύ μη-κρατικών μη-κερδοσκοπικών και ιδιωτικών πανεπιστημίων είναι στην ουσία του παραπλανητικός και αποπροσανατολίζει την συζήτηση και τον ουσιαστικό προβληματισμό.

Sunday, January 07, 2007

Η ιδιωτική ανώτατη εκπαίδευση στο Ισραήλ

Στο Ισραήλ λειτουργούν 18 δημόσια κολλέγια και πανεπιστήμια και 9 ιδιωτικά. Η διαπίστευση (accreditation), των ιδιωτικών κολλεγίων γίνεται από το Συμβούλιο Ανώτατης Παιδείας. Αυτή την στιγμή εκκρεμεί απόφαση του Συμβουλίου για 11 ακόμα ιδιωτικά κολλέγια που έχουν ζητήσει διαπίστευση. Η καθυστέρηση οφείλεται στην αντίδραση και τους φόβους των δημοσίων πανεπιστημίων.
Σύμφωνα με νόμο του 2005, οι δημόσιοι υπάλληλοι με πτυχία από παραρτήματα ξένων πανεπιστημίων δικαιούντο τις αυξήσεις που έπαιρναν οι δημόσιοι υπάλληλοι με πτυχία από τα δημόσια πανεπιστήμια. Επέτρεψε όμως η κυβέρνηση με τον ίδιο νόμο στις ιδιωτικές αυτές μονάδες να ζητήσουν αναγνώριση και ισοτίμηση με τα δημόσια πανεπιστήμια, με την προϋπόθεση εκπλήρωσης των κριτηρίων του Συμβουλίου.

Thursday, January 04, 2007

Οι απόψεις μου για την έκθεση της επιτροπής του ΕΣΥΠ για την δευτεροβάθμια εκπαίδευση

Αναλυτική αξιολόγηση της έκθεσης βρίσκεται εδώ

To MIT της Ευρώπης και το Harvard της Μεσογείου

Διαβάζουμε τελευταία για την κίνηση του Μπαρόζο, με την συμφωνία των ευρωπαικών κυβερνήσεων, για ίδρυση ΜΙΤ της Ευρώπης.
Εχω μεγάλες επιφυλάξεις για το εγχείρημα αυτό. Μου θυμίζει τα επιχειρήματα που είχαν ακουστεί στην Ελλάδα πριν 30 χρόνια για το Harvard της Μεσογείου. Η διαμάχη για την έδρα του νέου ιδρύματος μεταξύ των χωρών-μελών, θυμίζει τις διαμάχες των πόλεων στην ελλάδα για την έδρα των νέων πανεπιστημίων την δεκαετία του 80. Δεν νομίζω ότι αυτός είναι ο τρόπος για να λύσει η ευρώπη τα προβλήματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Αναρωτιέμαι, αν η έδρα του ευρωπαικού ιδρύματος είναι στην Πολωνία, γιατί ένας φοιτητής από την Ελλάδα που θα έχει γίνει δεκτός στο πραγματικό ΜΙΤ και στην απομίμησή του, θα διαλέξει την απομίμηση;
Συμφωνώ με την δήλωση του Professor Ian Leslie, pro-vice chancellor for research at Cambridge University ο οποίος είπε ότι "the commission should increase the budget of the European Research Council, rather than setting up a new body. This is a strange way of approaching things. The notion of top down innovation is an oxymoron."
(Ο Leslie είναι και υπεύθυνος του προγράμματος Cambridge Σtatistics Ιnitiative που χρηματοδοτήθηκε από το EPSRC με 3.4 εκ. ευρώ).

Monday, January 01, 2007

Κατάταξη των χωρών με βάση την ποιότητα του εκπαιδευτικού τους συστήματος από το World Economic Forum)

Το World Economic Forum (WEF), παρουσίασε τον Οκτώβριο μια κατάταξη 125 χωρών ανάλογα με το πόσο κατάλληλα προετοιμασμένες είναι για να προσαρμοστούν στα νέα οικονομικά δεδομένα. Ένα από τα κριτήρια κατάταξης ήταν η ποιότητα του εκπαιδευτικού συστήματος.
Το πλέον ενδιαφέρον εύρημα είναι ότι, συχνά, οι φτωχές χώρες είναι σε καλύτερη θέση από πολλές ανεπτυγμένες χώρες. ανεπτυγμένες. Για παράδειγμα, η Τυνησία προηγείται των ΗΠΑ και της Αγγλίας.
Η Ελλάδα βρίσκεται στην 60η θέση μαζί με την Ζάμπια. Σε πολύ καλύτερη θέση είναι η Κύπρος (26), αλλά και η Εσθονία (31), η Κένυα (37), το Ζιμπάμπουε (39), Φυρόμ (43), Καζακστάν (50) και Μποτσουάνα (57).
Η πλήρης κατάταξη είναι η εξής:

Ποιότητα εκπαιδευτικού συστήματος
1 Finland 6.0
2 Singapore 6.0
3 Iceland 5.9
4 Switzerland 5.8
5 Denmark 5.6
6 Ireland 5.5
7 Hong Kong SAR 5.4
8 Belgium 5.4
9 Taiwan, China 5.4
10 Malaysia 5.2
11 Tunisia 5.1
12 Australia 5.1
13 Austria 5.1
14 Canada 5.0
15 United States 5.0
16 Barbados 5.0
17 Norway 5.0
18 Netherlands 4.9
19 Japan 4.9
20 Qatar 4.9
21 New Zealand 4.8
22 Israel 4.8
23 Indonesia 4.7
24 Sweden 4.7
25 India 4.7
26 Cyprus 4.7
27 France 4.6
28 Malta 4.6
29 United Kingdom 4.5
30 Czech Republic 4.5
31 Estonia 4.4
32 United Arab Emirates 4.4
33 Germany 4.4
34 Poland 4.4
35 Latvia 4.4
36 Luxembourg 4.3
37 Kenya 4.2
38 Korea, Rep 4.1
39 Zimbabwe 4.1
40 Costa Rica 4.1
41 Thailand 4.1
42 Hungary 4.0
43 Macedonia, FYR 4.0
44 Jordan 4.0
45 Lithuania 3.9
46 Serbia and Montenegro 3.9
47 Ukraine 3.9
48 Trindad and Tobago 3.9
49 Slovak Republic 3.9
50 Kazakhstan 3.8
51 Romania 3.8
52 Slovenia 3.8
53 Croatia 3.8
54 Russian Federation 3.7
55 Gambia 3.7
56 Colombia 3.7
57 Botswana 3.7
58 Portugal 3.7
59 Zambia 3.6
60 Greece 3.6
61 Philippines 3.6
62 Kuwait 3.5
63 Bosnia and Herzegovina 3.5
64 Uganda 3.4
65 Mauritius 3.4
66 El Salvador 3.4
67 Spain 3.4
68 Jamaica 3.4
69 Moldova 3.4
70 Sri Lanka 3.3
71 Nigeria 3.3
72 Italy 3.3
73 Turkey 3.2
74 Pakistan 3.2
75 Uruguay 3.2
76 Chile 3.2
77 Guyana 3.2
78 Kyrgyz Republic 3.2
79 Bahrain 3.2
80 Albania 3.1
81 Cambodia 3.1
82 Mexico 3.1
83 Bulgaria 3.1
84 Tanzania 3.1
85 Lesotho 3.1
86 Azerbaijan 3.1
87 China 3.0
88 Armenia 3.0
89 Cameroon 3.0
90 Madagascar 3.0
91 Morocco 2.9
92 Algeria 2.9
93 Benin 2.9
94 Georgia 2.9
95 Ethiopia 2.9
96 Mongolia 2.9
97 Malawi 2.9
98 South Africa 2.8
99 Argentina 2.8
100 Vietnam 2.7
101 Nepal 2.7
102 Bangladesh 2.7
103 Nicaragua 2.7
104 Egypt 2.7
105 Burundi 2.7
106 Panama 2.7
107 Tajiistan 2.7
108 Namibia 2.6
109 Mali 2.6
110 Mauritania 2.6
111 Guatemale 2.6
112 Venezuela 2.6
113 Mozambique 2.6
114 Brazil 2.5
115 Burkina Faso 2.5
116 Suriname 2.5
117 Domincan Republic 2.3
118 Honduras 2.3
119 Ecuador 2.3
120 Angola 2.2
121 Chad 2.1
122 Bolivia 2.1
123 Timor-Leste 2.1
124 Peru 2.0
125 Paraguay 1.9

Πηγή: WEF

Η αξιολόγηση της Ανώτατης Εκπαίδευσης στην Πορτογαλία

Σύμφωνα μα την αξιολόγηση του συστήματος ανώτατης εκπαίδευσης της Πορτογαλίας από τον ΟΟΣΑ που θα δημοσιευθεί το 2007, η χώρα θα χρειαστεί να επενδύσει περισσότερα από ότι μέχρι σήμερα για να βελτιώσει την απόδοση του συστήματος και να ανταγωνιστεί τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.
Μερικές ενδιαφέρουσες προτάσεις:
1.Προγραμματικές συμφωνίες του υπουργείου με κάθε πανεπιστήμιο μετά από διαπραγμάτευση, βασισμένες στην απόδοση των ιδρυμάτων.
2.Έμφαση στην ποιότητα.
3.Βελτίωση της Έρευνας.
4.Αλλαγές στον τρόπο διοίκησης των ιδρυμάτων.
5.Μεγαλύτερη συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων στην λειτουργία των πανεπιστημίων.
6.Κοινωνικό σύστημα υποστήριξης των φοιτητών.
7.Συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα.
8.Αντιμετώπισης της εσωστρέφειας.
9.Δημιουργία Εθνικού Συμβουλίου Ανώτατης Εκπαίδευσης υψηλού επιπέδου με πρόεδρο τον πρωθυπουργό.