Ο Γ. Α. Παπανδρέου έδωσε μάχη με την τρόικα να μη περάσουν αυτό που ήθελαν οι τράπεζες δηλαδή προνομιούχες μετοχές που σήμαινε τους δίναμε λεφτά χωρίς κανέναν έλεγχο. (Απαιτούσαν να ειναι κοινές μετοχές).
Αρχικά η τροικα συντάχθηκε με τις τράπεζες αλλα τελικά υποχώρησαν, λόγω επιμονής του ΓΑΠ.
Σήμερα η τρόικα το θέλει αυτό για ένα ακομα λόγο. Τα
λεφτα που θα μπούν δεν θα χρεωθούν στο ΕΛΛΗΝΙΚΟ έλλειμα, δηλαδή στον
έλληνα φορολογούμενο, αλλα στον Ευρωπαικό μηχανισμό στήριξης που
φτιάξαμε, δηλαδή στον Ευρωπαίο φορολογούμενο.
Διαβάζω τους τομείς στους οποίους θα ασκούν εποπτεία οι επίτροποι που θα τοποθετηθούν στις τράπεζες. Γιατί αυτό θα έπρεπε να το επιβάλει η τρόικα και να μην το έχει εφαρμόσει η χώρα;
Αφορά μια από τις μεγαλύτερες παθογένειες του σύγχρονου ελληνικού κράτους που εξέθρεψε και γιγάντωσε την πελατειακή πρακτική και συναλλαγή στα υψηλότερα στρώματα της κοινωνικής ελίτ.
ΟΙ ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ
1. Έλεγχος των χορηγήσεων προς τα πολιτικά κόμματα.
2. Έλεγχος όλων των δανείων που έχουν δοθεί σε υπαλλήλους, μετόχους, διευθυντές και στελέχη, όπως επίσης και στις συζύγους τα τέκνα ή τα συγγενικά τους πρόσωπα.
3.Ο ρυθμός των χορηγήσεων προς τις παραπάνω κατηγορίες δεν μπορεί να υπερβαίνει τον ετήσιο ρυθμό χορηγήσεων της τράπεζας.
4. Αυστηρός έλεγχος του κόστους διοίκησης και των εξόδων προώθησης και διαφήμισης.
5. Έλεγχος όλων των χορηγήσεων προς δημόσιους οργανισμούς και δημόσιες επιχειρήσεις.
6. Έλεγχος της πολιτικής ρυθμίσεων και διαγραφών όλων των δανείων του παρελθόντος.
7. Αυστηρός καθορισμός των αμοιβών των διοικητικών στελεχών των τραπεζών.
8. Επανασύσταση Επιτροπών Εσωτερικού Ελέγχου, Διαχείρισης Κινδύνου και Κανονιστικής Συμμόρφωσης και άμεση εμπλοκή της Επιτροπής στις παραπάνω λειτουργίες.
9. Δημοσιοποίηση των ονομάτων των μετόχων που ελέγχουν ποσοστό τουλάχιστον 1% του μετοχικού κεφαλαίου από τις τράπεζες που ελέγχουν ιδιώτες.
10. Διαμόρφωση της πιστωτικής πολιτικής κάθε τράπεζας σε συνεργασία με το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας τρεις μήνες μετά την τοποθέτηση της Εποπτείας.
11. Πλήρης διαχωρισμός των αρμοδιοτήτων του Διοικητικού Συμβουλίου της τράπεζας.
12. Αυστηρή παρακολούθηση του πιστωτικού κινδύνου και κατά πόσο η πολιτική χορηγήσεων εναρμονίζεται με το κόστος άντλησης ρευστότητας.
Συμφωνώ ότι το opengov αποτελεί καινοτομία που τρομάζει τους πολιτικάντηδες που τρέφουν την ιδιοκτησιακή αντίληψη για το κράτος.
ReplyDeleteΑνεξαρτήτως της επιτυχούς εφαρμογής του (πολλά τα παραδείγματα αναίρεσής του από την κομματική νομενκλατούρα, με πρόσφατο αυτό της εξαδέλφης του κ. Παπακωνσταντίνου) νομίζω πως θα πρέπει εμείς σαν πολίτες και πολύ περισσότερο οι λειτουργοί του κράτους να το στηρίξουμε. Το ερώτημα είναι πώς;
Γ.Χ.
Τι έχει να κερδίσει ένας δανειολήπτης απο αυτήν την εποπτεία?? Μήπως θα σταματήσουν οι γνωστές τακτικές και οι πληθώρα χρεώσεων και τα τοκογλυφικά επιτόκια? Θα αλλάξει κατι σε σχέση με την ώς τώρα εμπειρία του μοναδικού φαινομένου ¨Ελληνική ιδιωτική τράπεζα" ? Γ.Δ.
ReplyDeleteΑυτή είναι η σωστή αντιμετώπιση :
ReplyDeletehttp://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22770&subid=2&pubid=63775932
Τους δώσατε αμέτρητα δις δίχως καμιά - επι τις ουσίας- διευκόλυνση για τους δανειολήπτες.