Friday, May 25, 2012

Παράδειγμα (και για) την Ερευνα η Αργεντινή;

Ως υφυπουργός, επέφερα μια ουσιαστική αλλαγή στην έρευνα που αφορούσε τον τρόπο υποβολής και αξιολόγησης ερευνητικών προτάσεων. (Υποβολή των προτάσεων μόνο ηλεκτρονικά σε ηλεκτρονική πλατφόρμα, μόνο στα αγγλικά και αξιολόγησή τους από επιστήμονες του εξωτερικού). Οι αντιδράσεις από αυτούς που είχαν συνηθίσει στο ανακάτεμα της κουτάλας με συμμετοχή σε αυτό υπήρξαν έντονες. Βρήκαν μάλιστα συμμάχους και τα παραδοσιακά ΜΜΕ, για προφανείς λόγους. Δεν τα κατάφεραν να το σταματήσουν.

Αντιλαμβάνομαι ότι αυτό θα είναι από τα πράγματα που μάλλον δεν θα ανατραπούν. Μακάρι. Για το καλό της έρευνας στην Ελλάδα -αλλά και των άξιων ερευνητών που δεν είχαν πρόσβαση στο (διακομματικό) σύστημα εξουσίας της έρευνας.

Το επόμενο βήμα που σχεδίαζα ήταν η υποχρεωτική δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων της κρατικά χρηματοδοτούμενης έρευνας.  Δεν πρόλαβα.

Διαβάζω σήμερα ότι το έκανε η Αργεντινή.

On 23 May the house of representatives, Argentina’s lower house, approved a bill that would require the results of all scientific research conducted at the Argentina’s National System for Science and Research or by researchers funded by it to be made freely available in an online depository.
The bill would also require publication of primary data from such studies within five years. The country’s National Digital Repository System, founded in 2009, will create a common system for accessing all data and publications subject to the law. The bill must next pass through Argentina’s senate and its executive branch.
Such legislation is still uncommon at a national level.


4 comments:

  1. Κάποια στιγμή θα γίνει κι αυτό. Είναι νομοτελειακό πια.

    ReplyDelete
  2. Anonymous10:28 am

    << επέφερα μια ουσιαστική αλλαγή >>
    Το βαθυ κράτος που έχουμε θα φροντίσει να διορθωθεί.
    Εκείνο το οικογενειακό πανεπιστήμιο τι έγινε κ. Πανάρετε ? Ξανά άνοιξε ?
    Με τα ΤΕΙ ? Κάτι επαγγελματικά δικαιώματα ??
    Με το μόνο που ασχολείστε είναι τα διδακτορικά σας,τα Αρχιμήδης - Θαλής ....

    ReplyDelete
  3. Anonymous2:12 pm

    Ο κ. Πανάρετος φταίει εάν θα υπάρξουν ηλήθιοι που θέλουν να χαραμίσουν τα χρόνια τους για να διατηθεί στη ζωή ένα οικογενειακό πανεπιστήμιο όπως λέτε; Για να τελειώνουμε, τα ΤΕΙ πρέπει να κλείσουν διότι αποτελούν την απόλυτη ενσάρκωση της ιδέας του πελατειακού κράτους. Και τα επαγγελματικά δικαιώματα πρέπει να δίνονται μετά από πανελλήνιες (πανευρωπαϊκές θα προτιμούσα) εξετάσεις στα βασικά μαθήματα της κάθε ειδικότητας μία φορά το χρόνο. Άλλωστε, το δεύτερο όταν εφαρμοσθεί δεν θα αφήσει καμία αμφιβολία οτι συνεπάγεται το πρώτο.

    ReplyDelete
  4. Anonymous2:08 pm

    Κ. Πανάρετε,
    Σε'ότι αφορά την αξιολόγηση των ερευνητικών προτάσεων δόθηκαν οδηγίες στους αξιολογητές που ήταν αντίθετες από αυτές τις προκήρυξης. Το λέω μετα λογου γνώσεως.

    ReplyDelete