Friday, November 28, 2008

Για την Βιομηχανία Υπηρεσιών Υγείας

Παρακολούθησα την περασμένη βδομάδα στην Ελβετία ένα διεθνές συνέδριο διεθυντικών στελεχών επιχειρήσεων υγείας στο οποίο έλαβαν μέρος και ορισμένοι ακαδημαικοί (2008 European MedTech Summit). Με εντυπωσίασαν oρισμένα πράγματα που άκουσα σε ένα πανελ με συμμετοχή σημαντικών στελεχών της βιομηχανίας.

Οι βιομηχανίες που σχετίζονται με την τις παροχές υγείας παγκοσμίως περνούν κρίση. Θα είναι η μεγαλύτερη κρίση μετά από αυτή που περνούν οι ασφαλιστικές εταιρίες και η αυτοκινητοβιομηχανία. Οι βιομηχανίες αναμένεται να έχουν μέχρι το 2017 ζημιές 67 δις $. Το 50% των εργασιών των βιομηχανιών αυτών πραγματοποιείται στις ΗΠΑ (που έχουν μόνο το 5% του παγκοσμίου πληθυσμού).

Επειδή φαίνεται ότι η κρατική χρηματοδότηση για την υγεία έχει φτάσει στα όρια των υφισταμένων δυνατοτήτων, η τακτική που η παγκόσμια βιομηχανία υπηρεσιών υγείας προωθεί για την αντιμετώπιση της κρίσης που περνά είναι η προσπάθεια για διεύρυνση της ιδιωτικής συμμετοχής στο κόστος προσφοράς υπηρεσιών και η χαλάρωση των διαδικασιών στις κλινικές δοκιμές ώστε να κυκλοφορούν ταχύτερα τα νέα φάρμακα.

Οσο αφορά τις ιδιωτική συμμετοχή στις δαπάνες, ήδη στην Κίνα ο πολίτης πληρώνει από την τσέπη του για όλες τις υπηρεσίες. Αλλά και στην ΕΕ η Τσεχία προχωρά στο μοντέλο αυτό. Ηδη οι πολίτες στην Τσεχία συμμετέχουν στο κόστος και φαίνεται ότι η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να προχωρήσει σε πλήρη ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών υγείας. Αυτό φυσικά θα έχει αλυσιδωτές αντιδράσεις στις άλλες χώρες της ΕΕ αφού με την ελεύθερη μετακίνηση πολλοί πολίτες από τις υπόλοιπες χώρες θα επιλέγουν την Τσεχία για ιατρικές παροχές. Επίσης, πολλοί ασθενείς επιλέγουν την Τουρκία για θεραπεία λόγου του χαμηλού κόστους εκεί.

Ο ετήσιος τζίρος της αγοράς όπου οι ασθενείς πληρώνουν από την τσέπη τους για προιόντα ιατρικής τεχνολογίας έχει φτάσει στα 15 δις $. Ταυτόχρονα, με την πρόοδο της επιστήμης και τα νέα προιόντα και μεθόδους που είναι διαθέσιμα, το κόστος των υπηρεσιών έχει ανέβει δραματικά. Για παράδειγμα, το κόστος για την θεραπευτική αγωγή λευχαιμίας μπορεί να φτάσει και το 1 εκ. $.

Οσο αφορά τις κλινικές δοκιμές, πολλοί επιστήμονες είναι δύσπιστοι για την εγκυρότητα αυτών που γίνονται στην Ινδία. (Δεν είναι τυχαίο ότι πολλές εταιρίες έχουν μεταφέρει εκεί την έδρα τους). Επίσης, στην Αγγλία η κυβέρνηση είναι περισσότερο ανοικτή πλέον σε κλινικές δοκιμές που γίνονται με μελέτες παρατηρήσεων (observational studies), παρά σε μελέτες πειραματικού σχεδιασμού (που κοστίζουν και περισσότερο).

Η προσπάθεια των βιομηχανιών για αύξηση της ιδιωτικής συμμετοχής στις δαπάνες εξηγείται και από την μεγαλύτερη έμφαση που δίνουν πλέον οι πολίτες στα θέματα υγείας. Δεν είναι τυχαίο ότι η λέξη health έχει περισσότερες αναζητήσεις στι ιντερνετ από την λέξη sex.

No comments:

Post a Comment