Friday, September 13, 2013

Μερικά σχόλια για το opengov

Δημοσιεύτηκε προ ημερών στο site parapolitiki.com, μια ανάρτηση για το opengov.

Είδα σήμερα μερικά σχόλια που βρήκα ενδιαφέροντα και στα οποία θεώρησα ότι πρέπει να αναφερθώ για την ιστορία.

Ακολουθούν  οι παρατηρήσεις μου:

@AMM  8:08μμ / pro 11:06μμ
Σας ευχαριστώ. Κυρίως γιατί είναι διαφορετικά να δικαιώνεται κανείς μετά από 15 ή 16 χρόνια και διαφορετικά να διαβάζει ότι υπάρχουν πολίτες που εκτιμούν την προσπάθεια που έγινε, όταν έγινε ή ακόμη και λίγο μετά. Αυτοί οι πολίτες ήταν που βοήθησαν ηθικά να μην ακυρωθεί το OpenGov όταν του γινόταν λυσσαλέος πόλεμος απο παντού. Πόλεμος που ξεκίνησε από την πρώτη στιγμή και συνεχίστηκε μέχρι και μετά την απομάκρυνσή μου από την κυβέρνηση. Είναι όμως από τα πράγματα που δεν με στεναχωρεί το ότι ακυρώθηκαν στην συνέχεια. Ξέρω ότι η πρωτοβουλία αυτή ήταν πολύ μπροστά από την εποχή της και αυτό φαίνεται περισσότερο σήμερα που έχουμε γυρίσει στις παλιές πρακτικές. Αντίθετα, στεναχωριέμαι με άλλα πράγματα που ακυρώθηκαν όπως το αξιοκρατικό σύστημα υποβολής και αξιολόγησης ερευνητικών προτάσεων, το αδιάβλητο σύστημα που κατάργησε τις μετεγγραφές (που δυστυχώς επανήλθαν θριαμβευτικά), την διαφάνεια στην άσκηση των υπουργικών καθηκόντων και πολλά άλλα. Και βέβαια την προσπάθεια για αλλαγή στα πανεπιστήμια, που έστω και αν προχώρησε μόνο εν μέρει, αποτέλεσε την μεγαλύτερη αλλαγή των τελευταίων 30 χρόνων.

@τσουγδω, 12:20μμ
Υπήρχαν πολλοί με σπουδές στο εξωτερικό που εκδήλωσαν ενδιαφέρον. Αυτό όμως ήταν αναμενόμενο για θέσεις όπως αυτή που κατέλαβε η συγκεκριμένη επιστήμων. Αυτό που ήταν εντυπωσιακό - και το αποκαλύπτω για πρώτη φορά σήμερα - ήταν ο αριθμός των Ελλήνων του εξωτερικού που εκδήλωσε ενδιαφέρον στην πρώτη προκήρυξη του OpenGov για Γενικούς Γραμματείς. Επρόκειτο για καταξιωμένους επιστήμονες, επιχειρηματίες κτλ από τουλάχιστον 20 χώρες, αν θυμάμαι καλά (Γερμανία, Γαλλία, Σουηδία, Ελβετία, Δανία, ΗΠΑ, Καναδάς, Ν. Αφρική, Αυστραλία κτλ) που είχαν την διάθεση να επιστρέψουν στην Ελλάδα και να προσφέρουν σε αυτή τη νέα προσπάθεια. Δυστυχώς, επικράτησε η άποψη ότι αυτοί δεν θα ήταν κατάλληλοι «για την ελληνική πραγματικότητα». Το ότι δεν κατάφερα να σπάσω αυτή την νοοτροπία σε εκείνη την φάση, το θεωρώ ως μια από τις μεγαλύτερες αποτυχίες μου στο OpenGov και στην αλλαγή που ήλπιζα να φέρει στην λειτουργία του κράτους.

1 comment:

  1. Anonymous10:11 am

    Σε ό,τι αφορά την αξιολόγηση των ερευνητικών προτάσεων:
    Θυμάμαι τα απανωτά σχόλια και τις επικρίσεις στο gurforum.
    Τώρα, νεκρική σιγή παντού. Ακόμη κι αν η ΓΓΕΤ προβαίνει σε αξιολογήσεις αμφιβόλου αξίας, 2,5 χρόνια μετά την υποβολή των προτάσεων.
    Είναι μήπως επειδή δεν πιστεύουμε πλέον και δεν ελπίζουμε τίποτα?

    ReplyDelete