Από χρόνια (τουλάχιστον από το 2008), παρακολουθώ συγκρίσεις μεταξύ των δύο αυτών ηγετών της αριστεράς στην Ν. Αμερική. Μέχρι τον θάνατο του Τσάβες, οι συγκρίσεις (αυτά που διάβαζα προερχόντουσαν κυρίως από δυτικά ΜΜΕ) ήταν σαφώς υπέρ του Λούλα. Ο θάνατος του Τσάβες και η αποτίμηση των πολιτικών του, αναθεωρεί πολλές συγκριτικές αξιολογήσεις.
Παρότι πολλές από τις μετά θάνατον αξιολογήσεις του Τσάβες είναι εξαιρετικά θετικές, ακόμα και στα παραδοσιακά δυτικά ΜΜΕ, παρατηρεί κανείς ότι υπάρχει μια πλευρά της πολιτικής που φαίνεται ότι δεν μπόρεσε να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά. Την διαφθορά. Και αυτός είναι ένας τομέας στον οποίο ο Λούλα έκανε μεγάλα βήματα.
Δεν προτίθεμαι -ούτε είμαι σε θέση- να συγκρίνω αυτούς τους δύο ηγέτες. Θέλω όμως να τονίσω μια προσέγγιση που γνωρίζω καλά και που ξέρω ότι βοήθησε τον Λούλα στην αντιμετώπιση της διαφθοράς. Και αυτή ήταν το opengov.
Η Βραζιλία, και ο άνθρωπος που ο Λούλα όρισε να ηγηθεί αυτής της προσπάθειας (Ο Jorge Hage Sobrinho, υπουργός εσωτερικών από το 2006, που παραμένει στην θέση του και μετά την ανάληψη της προεδρίας από την Dilma Rousseff), βρίσκονται στην πρωτοπορία του opengov, ακριβώς για να καταπολεμήσουν την διαφθορά. Είναι ενδιαφέρον ότι ήταν η Βραζιλία και οι ΗΠΑ, οι χώρες που πρωτοστάτησαν στο Open Government Partnership, μια παγκόσμια πρωτοβουλία για την υιοθέτηση κανόνων ανοικτής διακυβέρνησης. Δυο χώρες με διαφορετικές πολιτικές προσεγγίσεις που όμως -καθεμιά για τους δικούς της λόγους- διαπίστωσαν την ανάγκη να έχουν οι πολίτες τους ευχέρεια στην πρόσβαση του τρόπου λειτουργίας της κυβέρνησης και των στοιχείων που την συνοδεύουν.
ΥΓ. Στην χώρα μας, ο όρος opengov χρησιμοποιήθηκε με διαφορετικό τρόπο και συνδέθηκε με την ανοικτή διαδιασία επιλογής κυβερνητικών στελεχών, διαδικασία που δεν έχει κάτι αντίστοιχο στο εξωτερικό. Εκτός Ελλάδος, ο όρος opengov αναφέρεται στην δυνατότητα του πολίτη να έχει πρόσβαση σε όλες τις πλευρές και τα στοιχεία που αφορούν την κυβέρνηση -σε εθνικό και τοπικό επίπεδο. (Αυτό που εμείς ονομάσαμε διαύγεια είναι σημαντικό μέρος του opengov. Οχι όμως το μόνο).
Saturday, March 09, 2013
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Για ποιό λόγο δεν γινονται γνωστά τα ονόματα των υποψηφίων;; Μόνο ετσι θα μπορούσαμε να πούμε οτι οντως υπάρχει και εφαρμόζεται η διαφάνεια και η αξιοκρατία. Πόσες φορές ανακοινώσατε τους υποψήφιους;; Γιατι παραμένει κλειστό και ομιχλώδες το σημείο αυτό;;
ReplyDelete