Wednesday, September 07, 2011

Τα Επαγγελματικά Δικαιώματα και το ΣτΕ

Από τα σχόλια στο μπλογκ, πληροφορήθηκα την απόφαση του ΣτΕ σε σχέση με τα ΠΔ που αφορούν επαγγελματικά δικαιώματα αποφοίτων ΤΕΙ.

Δεν έχω διαβάσει την πλήρη απόφαση για να μπορέσω να τοποθετηθώ αναλυτικά. Αισθάνομαι όμως την ανάγκη να κάνω μια κατ' αρχήν τοποθέτηση με βάση όσα διάβασα, δεδομένου ότι είχα την ευθύνη του χειρισμού αυτού του θέματος.

Κατ' αρχήν, να θυμίσω τα δεδομένα: Επί 30 σχεδόν χρόνια δεν είχαν χορηγηθεί επαγγελματικά δικαιώματα σε αποφοίτους ιδρυμάτων που η ίδια η πολιτεία είχε ιδρύσει. Δεν θα υπεισέλθω στους λόγους γιατί είναι γνωστοί και αναφέρονται κυρίως στην προχειρότητα με την οποία ιδρύονταν τμήματα και ιδρύματα χωρίς να έχουν ληφθεί υπ' όψη οι συνέπειες των αποφάσεων αυτών και οι προεκτάσεις τους. Οι πολιτικοί απέφευγαν να ασχοληθούν με την ουσία του προβλήματος γιατί η αντιμετώπισή του προκαλούσε τεράστιες αντιδράσεις σε αντικρουόμενα συμφέροντα ισχυρών συντεχνιών. Σε ορισμένες περιπτώσεις έγιναν κάποιες προσπάθειες αλλά σταμάτησαν είτε στα συναρμόδια υπουργεία είτε στο ΣτΕ. Η τελευταία προσπάθεια έγινε επί υπουργίας Ταλιαδούρου. Απλά τα σχέδια αυτά πήγαν μέχρι τα γραφεία των συναρμοδίων υπουργείων και έμειναν εκεί επί μήνες.

Κατά την διάρκεια της θητείας μου, έκανα κάθε δυνατή προσπάθεια για να δοθεί οριστική λύση στο πρόβλημα. Και η λύση αυτή δεν μπορεί να είναι άλλη από την πιστοποίηση των επαγγελματικών προσόντων από τους αρμόδιους επιμελητηριακούς φορείς. Αυτή είναι η διεθνής πρακτική και σωστά γίνεται έτσι. Δεν μπορεί ενας Υφυπουργός ή ένας ΓΓ να αποφασίζει μηχανιστικά ότι οι πτυχιούχοι όλων των τμημάτων ενός γνωστικού αντικειμένου, ανεξάρτητα από τα προσόντα τους, τις ικανότητές τους και την απόδοσή τους, θα μπορούν να κάνουν συγκεκριμένες και αυστηρά προσδιορισμένες με νόμο (!) δραστηριότητες που δεν μπορούν να μεταβληθούν σε όλη τους την ζωή (!) ανεξάρτητα από τα προσόντα και τις επιπλέον γνώσεις που εν τω μεταξύ απέκτησαν. Ετσι, είχαμε φτάσει στις φαιδρότητες κάποιος να μπορεί να κτίσει ενα όροφο και κάποιος άλλος δύο ανάλογα με τον τίτλο που είχε αποκτήσει!

Για πρώτη φορά, έγιναν επιτροπές με συμμετοχή πρυτάνεων και προέδρων ΤΕΙ, αλλά και εκπροσώπων των φορέων και των συναρμοδίων υπουργείων που συζήτησαν την ουσία του προβλήματος. Ολα τα σχέδια ΠΔ δημοσιοποιήθηκαν πριν από την οριστικοποίησή τους και δόθηκε η δυνατότητα σχολιασμού σε κάθε ενδιαφερόμενο. Η δημόσια διαβούλευση έγινε σε δύο φάσεις, πριν και μετά την συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας. Οι σχετικές αναρτήσεις είχαν περισσότερες από 50000 επισκέψεις με 1700 περίπου σχόλια. Για πρώτη φορά επίσης, τα σχέδια αυτά συζητήθηκαν σε κοινή συνεδρίαση των τομέων πανεπιστημικής και τεχνολογικής εκπαίδευσης του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας.

Αμέσως μετά την υπογραφή τους και την υποβολή τους στο ΣτΕ, ξεκίνησε η διαβούλευση για τον δυσκολότερο επιμελητηριακό φορέα, αυτόν των μηχανικών. Η σελίδα της διαβούλευσης έχει περισσότερες από 21000 επισκέψεις, ενώ διατυπώθηκαν 300 περίπου σχόλια. Με βάση αυτά, διαμορφώθηκε ένα τελικό σχέδιο για την διεύρυνση του Τεχνικού Επιμελητηρίου, το οποίο πρέπει να πάρει την μορφή νομοσχεδίου. Ο ανασχηματισμός που μεσολάβησε καθυστέρησε την ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας.

Η βασική επομένως αιτίαση της αρνητικής γνωμοδότησης του ΣτΕ βασίζεται στην έλλειψη αυτού του διευρυμένου φορέα. (Οι υπόλοιπες αιτιάσεις είναι δευτερεύουσες και εύκολα αντιμετωπίσιμες. Θα τις σχολιάσω όμως όταν πάρω τα χέρια μου την γνωμοδότηση). Εξήγησα τους λόγους της καθυστέρησης ίδρυσης του διευρυμένου αυτού φορέα. Πίστευα όμως ότι μέχρι να ιδρυθεί ο φορέας αυτός θα έπρεπε οι απόφοιτοι των ΤΕΙ να έχουν τουλάχιστον κάποιες θεσμοθετημένες επαγγελματικές δυνατότητες (τις οποίες θα μπορούσαν να βελτιώσουν μετα την ίδρυση των ενιαίων επιμελητηριακών φορέων). Για τον λόγο αυτό και προχώρησα τα ΠΔ που έτσι κι' αλλιώς απαιτούνται διαδικαστικά.

Κατά την διάρκεια της υπουργικής μου θητείας, έκανα ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατό για την ουσιαστική επίλυση αυτού του μεγάλου κοινωνικού προβλήματος. Θα εξακολουθήσω να κάνω ό,τι μπορώ, ανεξάρτητα από επίσημη ιδιότητα, για να κλείσει η μεγάλη και απαράδεκτη αυτή εκκρεμότητα.




154 comments:

  1. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ Σ.1:35 am

    Κατώτερη των περιστάσεων η απάντησή σας κύριε Πανάρετε. Ξεχάσατε να μας εξηγήσετε :
    α) Τα ΠΔ στάλθηκαν στο ΣΤΕ το Δεκέμβριο του 2010. Η διαβούλευση για τον υποτιθέμενο διευρυμένο φορέα ξεκίνησε 4 μήνες μετά. Δεν ξέρατε ότι το ΣΤΕ θα τα απέρριπτε; Άρα γιατί στείλατε τα ΠΔ και δεν φροντίσατε πρώτα το θέμα του φορέα; Ενάμιση χρόνο είσασταν υφυπουργός...
    β) Στο ίδιο χρονικό διάστημα που παίζατε μαζί μας, τακτοποιήσατε (και χωρίς καμία διαβούλευση) το θέμα επαγγελματικής κατοχύρωσης των αποφοίτων κολλεγίων, παρακάμπτοντας (στο κομμάτι των μηχανικών) το ΤΕΕ και χορηγώντας άδεια ασκήσεως επαγγέλματος από επιτροπή του υπουργείου σας για τα πρώτα 3 χρόνια. Γιατί δεν κάνατε το ίδιο και για εμάς και ας φτιάχνατε μετά τον διευρυμένο φορέα.
    Ειλικρινά έχω πολλές απορίες αλλά θεωρώ ότι δεν υπάρχει και νόημα πλέον να σας ρωτήσω και φυσικά δεν θα απαντήσετε γιατί όσον αφορά τα ΤΕΙ αυτό κάνετε.
    Η άποψή μου είναι ότι αν πιστεύατε πράγματι σε ένα διευρυμένο ΤΕΕ και ότι αυτός συνεπάγεται, θα είχατε προχωρήσει στη σύστασή του και ταυτόχρονα στην έκδοση ΠΔ για κάθε ειδικότητα στην Ελλάδα ώστε να εναρμονίζονται όλοι με το νέο καθεστώς. Όλα τα άλλα είναι τρίχες... Μόνο που τις τρίχες αυτές τις πληρώνουμε πάλι εμείς. Γιατί εγώ προσωπικά δεν έχω απολύτως κανένα δικαίωμα και σήμερα υποχρεώνομαι να σπουδάσω σε ένα από τα ξένα ιδιωτικά κολλέγια ώστε να αποκτήσω ένα αναγνωρισμένο πτυχίο... στη χώρα μου!

    Υ.Σ. Πείτε του E.T. του εξωγήινου (κατά κόσμον ΓΑΠ) ότι συμφωνώ μαζί του. Τα επαγγελματικά δικαιώματα πρέπει να είναι δουλειά των επιμελητηρίων και όχι του κράτους. Αλλά αυτό θα πρέπει να ισχύει για όλους... Την επόμενη φορά λοιπόν που θα του πετάξουν ένα κουρελόχαρτο για να διαβάσει σε κάποια ομιλία του, ας κάνει ένα κόπο να του κάνει μία ανάγνωση πρώτα και να σκεφτεί τι γράφει μέσα...

    ReplyDelete
  2. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ Σ.1:48 am

    Και κάτι ακόμα που το ξέχασα :
    Η επαγγελματική αναγνώριση είναι σύμφωνα με το νόμο, δική σας υποχρέωση. Για ενάμιση χρόνο, παρ' όλο που κάνατε, όπως λέτε, ότι ήταν ανθρωπίνως δυνατόν, δεν τα καταφέρατε. Άρα κάποιοι μπήκαν εμπόδιο στις προσπάθειές σας. Γιατί δεν λέτε δημόσια ποιοι μπήκαν εμπόδιο; Αφού εσείς είστε καθαρός, γιατί δεν μας δίνετε τους ενόχους;;;

    ReplyDelete
  3. Anonymous2:38 am

    Κε Πανάρετε αν θεωρήσουμε ότι λέτε την αλήθεια που βρίσκεται σήμερα η ιστορία με το διευρυμένο επιμελητήριο? Γιατί δεν έγινε τίποτα?

    ReplyDelete
  4. Anonymous3:21 am

    κρίμα Κύριε Πανάρετε αφού δεν έγινε κάτι και τώρα δεν υπάρχει φως στο τουνελ για τους χιλιάδες πτυχιούχους μηχανικούς,είμαστε όλοι θεατές στο ίδιο έργο 30 χρόνια,

    ReplyDelete
  5. Anonymous3:24 am

    Κύριε Πανάρετε δεν έχουμε ανάγκη από απολογίες παρά μόνο δικαίωση, 30 ολόκληρα χρόνια κοροιδίας φτάνει

    ReplyDelete
  6. Anonymous3:33 am

    Ενώ επίκειται η έναρξη του ακαδημαϊκού έτους 2011-2012 οι νεοεισαχθέντες στο ΕΜΠ επισκεπτόμενοι τη σελίδα
    http://www.ntua.gr/undergraduate.html
    θα "πληροφορηθούν" το ημερολογιακό πρόγραμμα σπουδών 2010-2011.

    Τα σχόλια περιττεύουν.
    Ας όψεται ο νέος νόμος πλαίσιο...

    Γ.Χ.

    ReplyDelete
  7. Anonymous3:48 am

    "Κατ' αρχήν, να θυμίσω τα δεδομένα: Επί 30 σχεδόν χρόνια δεν είχαν χορηγηθεί επαγγελματικά δικαιώματα σε αποφοίτους ιδρυμάτων που η ίδια η πολιτεία είχε ιδρύσει..."

    Σχόλιο
    Σήμερα και μετά το "πέρασμα" σας στο Υπουργείο το ίδιο ακριβώς πράγμα ισχύει.
    Κοινώς..τι είχες Γιάννη μ' τι είχα πάντα.

    "Κατά την διάρκεια της θητείας μου, έκανα κάθε δυνατή προσπάθεια για να δοθεί οριστική λύση στο πρόβλημα. "

    "Οι πολιτικοί απέφευγαν να ασχοληθούν με την ουσία του προβλήματος γιατί η αντιμετώπισή του προκαλούσε τεράστιες αντιδράσεις σε αντικρουόμενα συμφέροντα ισχυρών συντεχνιών."

    Σχόλιο.
    Και σας είχε ρωτήσει ο κύριος Πορτοσάλτε κάποτε σε μια ραδιοφωνική εκπομπή..μα κύριε Πανάρετε τόσο ισχυρές είναι αυτές οι συντεχνίες. Και απαντήσατε με περισσή τόλμη..θα δείτε τις επόμενες ημέρες πόσο ισχυρές είναι.
    Αν σας πω οτι με την απάντηση σας αυτή το ΤΕΕ εκείνη τη στιγμή μπορεί να γέλασε, θα σας πικράνω πολύ;

    Σχόλιο.
    Αν δεν τα καταφέρατε εσείς που είσαστε τόσο κοντά στο Πρωθυπουργό και Υφυπουργός της κυβέρνησης, τότε ας το πάρουμε απόφαση και να πάμε να μαζέψουμε πουρνάρια.

    Υ.Γ. Ειλικρινά σας ευχαριστώ για την αναφορά σας στο θέμα των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων ΤΕΙ , που ηταν άλλωστε απαίτηση πάρα πολλών αναγνωστών σας.Απο την άλλη όμως ήθελα να ξέρω οι πολιτικοί δεν αισθάνονται την ανάγκη να κάνουν κάτι για να πάψουν να ξευτιλίζονται στα μάτια του λαού απο τις συντεχνίες;

    ReplyDelete
  8. Anonymous5:27 am

    Κύριε Πανάρετε, σίγουρα όλοι εκτιμούν την προσπαθειά σας για αυτο το θέμα.
    Τα ερωτήματα που προκύπτουν όμως είναι άλλα
    Πώς τα στείλατε στο ΣΤΕ χωρίς να έχει συσταθεί ο νέος φορέας, χωρίς να έχουν οριστεί τα 3 επίπεδα τεχνικής ευθύνης και χωρίς να αποκτήσουμε άδεια ασκήσεως επαγγέλματος ?
    Δεν γνωρίζατε οτι θα τα απορρίψουν αμέσως χωρίς αυτά ?
    Διαβάζοντας τα Π.Δ. διαπιστώνει κάποιος οτι για παράδειγμα στους Πολιτικούς Δομικών Έργων δίνετε το δικαίωμα να υπογράφουν μόνο το 50% του γνωστικού τους αντικειμένου Σ1 & Σ2 κατα ΝΕΑΚ και μετα απο 12ετή εμπειρία και εξετάσεις Σ3 & Σ4 κατα ΝΕΑΚ.
    Βάσει ποιου σκεπτικού καταλήξατε εκεί ? Με ποια επιχειρήματα τα υποβαθμίζετε?
    Το λυπηρό όμως είναι οτι βρισκόμαστε πάλι στο 0, η συνέχεια ? Θα προλάβει η κυβέρνηση να τα επεξεργαστει και να ξαναστείλει στο ΣΤΕ ? Έχει την βούληση ?
    Για τα ελληνικά δεδομένα λίγο απίθανο ακούγεται.
    Άγγελος

    ReplyDelete
  9. Anonymous1:45 pm

    Κύριε Πανάρετε, απλώς θα ήθελα nα σχολιάσω πως στο συγκεκριμένο post σας-σχετικό με θέμα που σε άλλα άσχετα post σας προκαλούσε θύελλα σχολίων-δεν υπάρχει αναρτημένο κανένα σχόλιο...

    ReplyDelete
  10. Anonymous2:12 pm

    Kύριε υπουργέ , κύριε καθηγητά , δυστυχώς γιά εμάς το αποτέλεσμα είναι ότι πάνω από 30 χρόνια παραμένουμε χωρίς ΕΔ , αφού ακόμα και τα ΕΔ των υπομηχανικών του 1972 , πρακτικά δεν ισχύουν , αφού έχουν ξεπεραστεί από την ισχύουσα νομοθεσία που αφορά τις στατικές μελέτες .

    Το πρόβλημα παραμένει λοιπόν και κάποιοι από εμάς πλησιάζουμε στην ηλικία της συνταξιοδότησης με το παράπονο της ανεπάρκειας της Ελληνικής πολιτείας .
    Μιάς πολιτείας που ταυτόχρονα στάθηκε υποτελής και προσπίπτουσα γονυπετής απέναντι στους πτυχιούχους "πανεπιστημίων" του εξωτερικού ,στους οποίους απέδωσε ασμένως τον τίτλο και τα ΕΔ του διπλωματούχου και ταυτόχρονα κατάργησε κάθε εξέταση τους .

    Τώρα το έργο παίζεται σε νέα έκδοση με τα κολλέγια .
    Οι Ελληνες γονείς και φοιτητές που τελείωσαν τα ελληνικά τριτοβάθμια ιδρύματα παραμένουν στο περιθώριο , απλά γιατί οι κομματικές προσβάσεις τους η οικονομικές δυνατότητες τους , δεν ήταν τόσο ισχυρές όσο απαιτούντο .

    Αισχύνη και ψόγος στην ελληνική πολιτεία λοιπόν και τους ανεπαρκέστατους ταγούς της .

    ReplyDelete
  11. Anonymous2:45 pm

    den ntrepesai ligo na eksomiwneis ta ptyxia paidiwn pou evgalan 19000 moria, pou diavazan oli ti zwi tous gia na mpoun polytexneio, pou diavazoun ola ta foititika tous xronia gia na mporesoun na apofoitisoun me tous teitzides tou 14??? mpravo sou.... Gt egw ksenyxtousa mexri tis 3 to vradi kathe mera gia na perasw politikwn mixanikwn kai o geitonas m dipla ksenyxtouse me ti mousiki terma kai perase domikwn ergwn... mpravo sou kai pali mpravo sou... pali kala pou yparxei kai to ste s afti ti xwra....

    ReplyDelete
  12. Anonymous11:01 am

    Είναι τυχαίο που δεν υπάρχουν σχολια στην πιο κρίσιμη για το μέλλον των νέων ανάρτηση του blog σας?
    Ισως δε θέλετε να φανούν τα σχόλια για τη χειρότερη κίνησή σας στο υπουργείο. Είχατε προφανώς τις καλύτερες προθέσεις αλλά πιστεύατε ότι ώς υφυπουργός θα μπορούσατε να εφαρμόσετε πράγματα χωρίς τους κατάλληλους νόμους. Να δούμε τώρα τι θα κάνουν όλα αυτά τα παιδιά που πήραν πτυχίο από τα ΤΕΙ.
    ....Εκτός αν ήταν και αυτό μέρος του σχεδίου απαξίωσης των ΤΕΙ και διαφήμησης των ιδιωτικών κολεγίων. Γι αυτό ακριβως δεν είναι που δεν μιλάει η κυβέρνηση για προσλήψεις μονίμων στα ΤΕΙ σε αντίθεση με τα Πανεπιστήμια?

    ReplyDelete
  13. Anonymous1:32 pm

    Σας είχα προτείνει σε κάποιο παλαιότερο σχόλιο, όταν ακόμη ήσασταν Υφυπουργός, να κάνετε μόνος σας δειγματοληπτικές εξετάσεις σε κάποια από τα "επίμαχα" Τμήματα ΤΕΙ, για λογαριασμό των οποίων κάποιοι, μεταξύ των οποίων - όπως φαίνεται - και εσείς, διεκδικούν απίθανα επαγγελματικά δικαιώματα, πέραν των όσων ήδη έχουν και όχι όπως ψευδώς ισχυρίζεσθε ότι δεν έχουν.

    Προτιμήσατε να ξεφύγετε, από το να θέσετε τον δάκτυλο επί των τύπων των ήλων, με την ανάθεση εξετάσεων σε ένα "διευρυμένο" Επιμελητήριο.

    Τώρα δίνετε την υπόσχεση να "κάνετε ό,τι μπορείτε, ανεξάρτητα από επίσημη ιδιότητα, για να κλείσει η μεγάλη και απαράδεκτη εκκρεμότητα".

    Οι σπουδαστές/φοιτητές και απόφοιτοι ΤΕΙ θα σας κάνουν "άγαλμα".

    Απαράδεκτα όμως είναι όσα έγιναν, από το 1983 με την ίδρυση των ΤΕΙ μέχρι και σήμερα με τη συνεχιζόμενη και ανεξέλεγκτη χρηματοδότησή τους από το υστέρημα και το πολλαπλώς πλέον πληττόμενο εισόδημα των φορολογούμενων πολιτών.

    Στείλατε στο ΣΤΕ, ΠΔ επαγγελματικών δικαιωμάτων αποφοίτων ΤΕΙ, έστω και μετά από απροσδιόριστης αξιοπιστίας εξετάσεις, όπου όλοι περίπου μπορούν να τα κάνουν όλα, ανεξάρτητα από την ειδικότητα, που υποτίθεται σπούδασαν ή τα μαθήματα που διδάχθηκαν.

    Τί είδους και επιπέδου μελέτες μπορούν όμως να κάνουν απόφοιτοι ΤΕΙ που πέτυχαν την εισαγωγή τους σε αυτά γράφοντας 3, 4, 5 ή έστω και 7-8 στα Μαθηματικά στις Πανελλήνιες εξετάσεις ή κάποιοι άλλοι προερχόμενοι από Τεχνικά Λύκεια με γνώσεις στα Μαθηματικά επιπέδου Δημοτικού ή Πρώτης ή Δευτέρας Γυμνασίου; Θεωρείτε ότι όλοι αυτοί είναι δυνατό να έχουν αναπληρώσει τα τεράστια κενά που κουβαλούσαν ή κουβαλάνε από τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, στη διάρκεια των σπουδών τους στα ΤΕΙ με τους αδιάφορους ή κοπανατζήδες Καθηγητές τους;

    Εννοείται ότι παντού και πάντα υπάρχουν εξαιρέσεις, αλλά ως γνωστόν, οι εξαιρέσεις συνήθως επιβεβαιώνουν τον κανόνα.

    Δυστυχώς η πολιτικάντικη και ψηφοθηρική τακτική θεωρήθηκε επί δεκαετίες προτιμότερη, όχι μόνο από εσάς και τον σημερινό Πρωθυπουργό, αλλά και από όλους!

    Ακόμη χειρότερα, αυτά που κάνατε όλοι σας, τα πληρώνει και θα τα πληρώνει για πολλά χρόνια κάθε φορολογούμενος πολίτης και η Ελλάδα!

    Θα ήταν ορθότερο να ζητάτε εσείς, οι προηγούμενοί σας, αλλά και οι σημερινοί κατέχοντες την εξουσία του Υπουργείου της λεγόμενης Παιδείας "συγγνώμη" για όσα κάνατε ή και δεν κάνατε.

    Αλλά το "ορθό" ή "ορθότερο" δεν είναι χαρακτηριστικό των πολιτικών ή πολιτικάντηδων, ούτε και ως εξαίρεση του κανόνα.

    ReplyDelete
  14. tei E univ2:43 am

    Καλημερα
    αναμενοντας τις νεες εξαγγελιες απο ΔΕΘ και μιας και ο λογος για μειωση του Δημοσιου Τομεα.
    Εχει νοημα η υπαρξη 500+ Πανεπιστημιαακων Τμηματων και τμ. ΤΕΙ. Προφανώς ΟΧΙ.
    Αρα επι 2 ετη Καλλικρατης ΔΕΝ γινετε.
    Η προφανής λύση ενσωματωσης ΟΣΩΝ απο τα ΤΕΙ μετα απο κριση μπορουν να ενταχτουν στα Πανεπιστημια ΔΕΝ εχει γινει. Συνεχιζουμε και πληρωνουμε 407 [μερικες φορες τουσ ιδιους καθηγητες ΤΕΙ, σταπεριφερειακα Πανεπιστημια]στα πανεπιτημια, οταν στα περισσοτερα απο τα ΤΕΙ δεν εχουν διδακτικό αντικειμενο.

    Διατηρουμε ενα υβριδικό μορφωνα , χωρις επαγγελματικα δικαιωματα, με τμηματα σε φαση διαλυσης ....ΓΙΑΤΙ???

    Αρα οσοι απο το προσωπικο τον ΤΕΙ μπορουν μεταφορα τους στα ΑΕΙ,
    Οσοι ΔΕΝ μπορουν..μεταφορα τουσ στα Τοπικα -προτυπα ΙΕΚ [ ενδεχομενα σε διευθυντικες θεσεις] ΑΠΟ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΗ Η ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΣΤΑ ΑΕΙ ΜΕ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΠΙΣΤΩΤΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ

    ΑΣ ΠΑΡΟΥΝ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ....ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΠΟΥ ΠΕΡΝΑ ...ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΙ ΤΟΝ ΤΟΠΟ.

    ReplyDelete
  15. Anonymous9:34 am

    Νομίζω ότι πρέπει να συνεχιστεί το κλείσιμο τμημάτων ΤΕΙ και αυτή τη χρονιά. Τα 24 που έκλεισαν ήταν σταγόνα στον ωκεανό αφού υπάρχουν εκατοντάδες. Πού είναι ο Καλλικράτης στην γ)βάθμια? Αν ρωτούσαμε τους φορολογούμενους πολίτες αν επιθυμούν την ύπαρξη των ΤΕΙ τι θα απαντούσαν? Ειδικά αν μάθαιναν το κόστος που πληρώνουν για να τα συντηρούν. Όχι ότι αυτό δεν πρέπει να επεκταθεί και σε κάποια τμήματα παν/μιών της περιφέρειας. Και εκεί. Αλλά μπορεί η πολιτεία να πάρει το κόστος ότι πλέον οι κανακάρηδες δεν θα εισάγονται κατά χιλιάδες με λευκή κόλλα ή κάτι παραπλήσιο και θα σταματήσουν τα τραπεζώματα και τα κεράσματα "που το παιδί πέρασε στις εξετάσεις". Λες και αυτές οι εξετάσεις αφήνουν και κόσμο απ' έξω. Ζούμε στη χώρα των ψευδαισθήσεων και αρνούμαστε να κοιτάξουμε την πραγματικότητα κατάματα. Ας ελπίσουμε να γίνει η αρχή.

    ReplyDelete
  16. Anonymous2:16 pm

    Σε όλο τον πολιτισμένο κόσμο υπάρχει η ΑνώτΕΡΗ εκπαίδευση που αποτελείται κυρίως από τα Πανεπιστήμια και τα Λοιπά Ιδρύματα. Στην Ελλάδα όμως πάλι πρωτοτυπήσαμε με 2 τρόπους.

    1)Κατ' αρχάς αντιστρέψαμε τη διατύπωση και κάναμε το: Λοιπά Ιδρύματα (Πολυτεχνεία-ΤΕΙ) και μετά (κάπου στο βάθος να μην φαίνονται...τα Πανεπιστήμια). Όλοι ασχολούνται με το ποιος θα έχει την προτεραιότητα στα απεριόριστα επαγγελματικά δικαιώματα δίχως πώς και γιατί και λοιπές περιττές και ενοχλητικές ερωτήσεις. Τα Πολυτεχνεία ή τα ΤΕΙ? Με τα Πανεπιστήμια μην ασχολείστε, άλλωστε αυτοί δεν έχουν δυνατή φωνή ούτε οργανωμένες συντεχνίες...

    2)Έπειτα ενώ στον πολιτισμένο κόσμο υπάρχει η ΑνώΤΕΡΗ εκπαίδευση των Πανεπιστημίων, εμείς για να ακούγεται καλύτερα (ο μεγαλοϊδεατισμός μας μάρανε) φτιάξαμε την ΑνώΤΑΤΗ εκπαίδευση. Μάλιστα κύριοι...τραγελαφικό, αλλά συγχρόνως και ενδεικτικό της σημασίας που δίνουμε στη χώρα μας στον τύπο και όχι στην ουσία. Βάλαμε μέσα και τα ΤΕΙ (προσωπικά δεν με πειράζει, ας βάλουμε και τα ΙΕΚ σε καμιά δεκαετία στην ΑνώΤΑΤΗ εκπαίδευση). Εμ πώς να γίνει όμως και μετά δεν βλέπουμε ότι η σημερινή κατάσταση που βιώνουμε όλοι δεν προέκυψε από παρθενογένεση... Όλοι υπερ-επιστήμονες, όλα ανώτΑΤΑ, όλοι στην κορυφή, αλλά η βάση της πυραμίδας μήπως έμεινε κενή, και πλέον το κατασκεύασμα κινδυνεύει να καταρρεύσει?

    ReplyDelete
  17. @2:16 PM

    Συμφωνώ με αρκετά σχόλια σας αλλά η ουσιαστική διαφορά των Ελληνικών ΤΕΙ με τα ξένα αντίστοιχα Ιδρύματα είναι ότι στην Ελλάδα (σε γενικές γραμμές*) το Εκπαιδευτικό Προσωπικό τους έχει υψηλά προσόντα. Συνεπώς δεν είναι το ίδιο!
    Αν θέλουμε κάτι κατώτερο από το Πανεπιστήμιο, τότε να έχουμε και προσωπικό "κατώτερου" επιπέδου από αυτό που υπηρετεί στα ΤΕΙ (να μην χρειάζεται διδακτορικό και papers).

    Είτε μας αρέσει είτε όχι, μια επιλογή υπάρχει (για να μην πρωτοτυπούμε παγκοσμίως):
    - Να γίνουν Πανεπιστήμια (κάποια) ΤΕΙ και τα άλλα μεταμορφωθούν σε κολέγια ή σε κάτι μεταδευτεροβάθμιο (εφαρμόζοντας κριτήρια αξιολόγησης που ΚΑΚΩΣ δεν εφαρμόστηκαν και για τα Πανεπιστήμια).

    Το ίδιο ισχύει και για πολλά τμήματα Πανεπιστημίων (όχι μόνο στην περιφέρεια). Επειδή όμως αυτό δεν θα το τολμήσει κανείς, ας προχωρήσει γρήγορα το προηγούμενο που ανέφερα.

    Πρέπει να πάψει πια η λογική του εγκλωβισμού των αξιόλογων συναδέλφων και επιστημόνων στα ΤΕΙ. Όσοι είναι καλοί, να μπορούν να κάνουν έρευνα και όχι να αξιολογούνται για το ερευνητικό τουε έργο αλλά ταυτόχρονα να μην έχουν υποψήφιους διδάκτορες και χρηματοδότηση για έρευνα... Αυτό είναι λάθος και πέρα από κάθε λογική...

    θυμίζω ότι τα ΤΕΙ για την ΕΕ αλλά και στο Erasmus είναι Πανεπιστήμια και συμμετέχουν σε Ευρωπαϊκά research projects ΙΣΟΤΙΜΑ και χωρίς κανένα διαχωρισμό/περιορισμό.

    *= Προφανώς και υπάρχουν καθηγητές στα ΤΕΙ που δεν έχουν διδακτορικό και papers. Όμως μην ξεχνάμε ότι:
    - Tα ΤΕΙ δεν δίνουν διδακτορικά ώστε να τα αποκτήσουν πιο εύκολα τα μέλη τους (δεν είναι εύκολο για κάποιον 40+ ή 50+ να τρέχει σε Πανεπιστήμιο του εξωτερικού ή εσωτερικού)
    - Αυτή η κατηγορία του προσωπικού έχει μειωθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό και οι περισσότεροι πια έχουν προσόντα (έχουν αναφερθεί πολλές περιπτώσεις αριστείας είτε καθηγητών είτε Τμημάτων).

    Σας χαιρετώ,
    ΠΧ

    ReplyDelete
  18. Anonymous5:51 pm

    Πόσο έχει μειωθεί η κατηγορία εκπαιδευτικών ΤΕΙ χωρίς πτυχίο δεύτερου ή τρίτου κύκλου σπουδών? Σίγουρα θα έχει μειωθεί αλλά πόσο?
    Μόνο το Ε.Α.Π. δέχεται κάθε χρόνο σε ειδική κατηγορία περ. 300, αν δεν κάνω λάθος, καθηγητές ΤΕΙ για να κάνουν μεταπτυχιακό (δεν μιλάμε καν για διδακτορικό). Και πόσοι άλλοι θα είναι που παρακολουθούν σε άλλα Πανεπιστήμια ή σε ιδρύματα του εξωτερικού?
    Με σεβασμό και χωρίς διάθεση ισοπέδωσης.

    ReplyDelete
  19. Anonymous9:20 pm

    εγω παλι λεω να γινουν και τα Δημοτικα, τα Γυμνασια και τα Λυκεια Πανεπιστημια γιατι κι εκει πολλοι αξιολογοι διδακτορες των Παιδαγωγικων εχουν βρει στεγη και κανουν ερευνα.

    Επισης λεω να κανουμε και τα σουβλατζιδικα Πανεπιστημια γιατι ολοι οι αξιοι επιστημονες που δεν βρισκουν θεση στα ΑΕΙ και ΤΕΙ επειδη καποιοι χωρις πτυχια απο αναγνωρισμενα στην Ελλαδα εκπαιδευτικα ιδρυματα, χωρις μεταπτυχιακα, χωρις διδακτορικα κλπ. εχουν καταλαβει τις θεσεις εκει και τις προοριζουν για τους εξισου προικισμενους επιγονους τους.

    ΕΜΠΡΟΣ ΛΟΙΠΟΝ ΑΔΕΡΦΙΑ!
    ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΑ ΣΟΥΒΛΑΤΖΙΔΙΚΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ!

    ReplyDelete
  20. Anonymous4:44 am

    Αυτό το γαϊδούρι (9:20), γιατί το αφήνετε να χαίρετε βλέποντας δημοσιευμένες τις αρλούμπες του ; Ας κρατήσετε κύριε Πανάρετε ένα επίπεδο σε αυτόν τον χώρο.

    ReplyDelete
  21. Μηχανικός στον τόπο4:55 am

    Συμφωνώ με τον κύριο συνάδελφο στο 9.20μμ. 'Ετσι, θα μπορέσει και η συμπαθέστατη πλειοψηφία των διπλωματούχων πολιτικών μηχανικών να βρει αντικείμενο που ταιριάζει στην ιδιοσυγκρασία της και στο γνωστικό της αντικείμενο πέρα από την πώληση σφραγίδων σε έργα που παράγουν οι απόφοιτοι ΤΕΙ Δομικών. Ξέρετε τι νόστιμα είναι τα σουβλάκια όταν έχουν της σφραγίδα του διπλωματούχου;

    ReplyDelete
  22. Anonymous9:26 am

    Το πρόβλημα υπάρχει δεκαετίες τώρα που κανείς δεν έχει δεχτεί και καταλάβει ότι τα ΤΕΙ και τα ΑΕΙ πρέπει να είναι 2 εντελώς ξεχωριστές ακαδημαικές μονάδες, με διακριτούς ρόλους και να καλύπτουν διαφορετικές ανάγκες της κοινωνίας. Τα ΑΕΙ ακαδημαικές και τα ΤΕΙ τεχνολογικές. Και οι 2 όμως αυτοί τομείς είναι εξίσου σημαντικοί και δεν πρέπει ο ένας να καπελώνει, ούτε να ανταγωνίζεται τον άλλο. Υπάρχουν ΤΕΙ που η δουλειά που γίνεται είναι ανώτερη αρκετών ΑΕΙ και ΑΕΙ που το επίπεδο τους είναι χαμηλότερο των χειρότερων ΤΕΙ. Το αμφισβητεί κανείς αυτό ; Εχει δημιουργηθεί ένα συνολικό κλίμα εις βάρος των ΤΕΙ, όχι με επιχειρήματα ουσίας αλλά επειδη νομίζω κάποιοι απειλούνται...

    ReplyDelete
  23. Anonymous11:33 am

    Mε την εργασιακη εφεδρεια στις γραμματειες ΑΕΙ και ΤΕΙ τι γινεται?

    Θα συνεχιζουν αποφοιτοι γυμνασιου να λαμβανουν μισθους ανωτερους των μισθων του διδακτικου προσωπικου για να επιτελουν το θεαρεστο εργο της κοινωνικης κριτικης?

    ReplyDelete
  24. @9:20 PM
    Να ξεκινήσω από αυτό που δεν ήθελα να απαντήσω λόγω της έλλειψης επιχειρημάτων από τον ανώνυμο γράφοντα... Πρέπει να υπάρχουν επιχειρήματα σε αυτά που γράφετε και όχι απλώς "κραυγές" δείχνοντας ότι σας ενοχλούν τα ΤΕΙ. Πιθανότατα δεν γνωρίζετε και πολλά για το τι κάνουν, τις συνθήκες λειτουργίας, το επίπεδο, κλπ.

    Τα παραδείγματα όμως που αναφέρετε είναι ατυχή. Βάζετε στο ίδιο "τσουβάλι" τα Δημοτικά, τα Γυμνάσια και τα Λύκεια με τα ΑΕΙ (Πανεπιστήμια και ΤΕΙ). Σας θυμίζω ότι τα τελευταία (καλώς ή κακώς) ανήκουν στην ίδια βαθμίδα εκπαίδευσης και άρα το σουβλατζίδικο μάλλον ... θα το ανοίξετε μόνος σας.

    Επίσης, οφείλετε να σέβεστε αυτούς (τους ελάχιστους) που επιλέγουν να γράφουν επωνύμως και να εκτίθενται. Να έχετε το θάρρος της γνώμης σας και να δέχεστε τις συνέπειες των λόγων σας. Σε διαφορετική περίπτωση απλώς είστε ένας δειλός που κρύβεται πίσω από την ανωνυμία εκτοξεύοντας ανακρίβειες και εξυπνάδες για λόγους εντυπώσεων.


    @5:51 PM
    Είναι σίγουρο ότι το Υπουργείο έχει λεπτομερή στοιχεία για το εκπαιδευτικό προσωπικό των Πανεπιστημίων και ΤΕΙ (τα είχε ζητήσει ο κ. Πανάρετος). Ας τα ανακοινώσει και ας τα χρησιμοποιήσει.

    Δεν ξέρω πόσο έχει μειωθεί η κατηγορία εκπαιδευτικών ΤΕΙ χωρίς πτυχίο δεύτερου ή τρίτου κύκλου σπουδών. Πιστεύω σε μεγάλο βαθμό αλλά δεν μπορώ να ξέρω πόσο και προφανώς δεν πρέπει να είναι το μοναδικό κριτήριο αξιολόγησης (το διδακτορικό και κάποιες δημοσιεύσεις δεν λένε από μόνες τους πολλά για τον ερευνητή-καθηγητή ο οποίος πρέπει να κρίνεται ΣΥΝΟΛΙΚΑ για την προσφορά του στην επιστήμη και την εκπαίδευση).

    Για το Ε.Α.Π. που αναφέρατε, (μόλις είδα το μήνυμα σας, μου κινήσατε την περιέργεια), επικοινώνησα μαζί τους τηλεφωνικά ώστε να μάθω τι γίνεται με την κατηγορία καθηγητών ΤΕΙ που κάνουν αίτηση για μεταπτυχιακό.

    Μου είπανε ότι από τις 300 θέσεις που ανακοινώνονται, περίπου οι 200 καλύπτονται. Το σημαντικό στοιχείο που έμαθα είναι ότι 0 ή 1-2 καλύπτονται από μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό των ΤΕΙ και όλες οι άλλες καλύπτονται από νέους συμβασιούχους εργαστηριακούς συνεργάτες (που προφανώς που δεν έχουν μεταπτυχιακό). Αυτό ίσως δείχνει κάτι για το μόνιμο προσωπικό.

    Να σημειωθεί ότι λόγω των πολλών εργαστηριακών τμημάτων που έχουν τα ΤΕΙ, είναι αναμενόμενο να μην έχουν όλοι οι διδάσκοντες εργαστηρίων διδακτορικό και ερευνητικό έργο. Ίσως μπορούν να παρομοιαστούν με τους υποψήφιους διδάκτορες και τους μεταπτυχιακούς φοιτητές που (ας είμαστε ειλικρινείς) κάνουν σχεδόν πάντα τα εργαστήρια και τα φροντιστήρια στα Πανεπιστήμια.

    @5:51 σας ευχαριστώ για την ευκαιρία ανταλλαγής ενδιαφερόντων επιχειρημάτων

    ΠΧ

    ReplyDelete
  25. @9:26 AM
    Δεν είναι θέμα επίπεδο ποιότητας αλλά γιατί χρειάζεται και Πανεπιστήμιο και ΤΕΙ. Κατά την γνώμη μου δεν χρειάζεται. Επίσης, ο ανταγωνισμός και το "καπέλωμα" έρχονται φυσιολογικά στις ειδικότητες που υπάρχουν και στα δυο.


    Τα παρακάτω ερωτήματα που θα αναφέρω, τα έχω παραθέσει ξανά αλλά μάλλον κανείς δεν έχει απαντήσεις για αυτά.

    Σε τι χρειάζεται ο Μηχανικός Πληροφορικής ΤΕ? Τι διαφορά έχει με τον αντίστοιχο απόφοιτο του ΑΠΘ ή του Πανεπιστημίου Αιγαίου? Είναι διαφορετικό και πόσο το πρόγραμμα σπουδών τους?

    Σε ποια χώρα της ΕΕ υπάρχουν ΤΕΙ με προσωπικό που κάνει έρευνα και έχει διδακτορικά? Μήπως τελικά PhD και research σημαίνει Πανεπιστήμιο?

    Με λίγα λόγια τι εξυπηρετεί ο διακριτός Τεχνολογικός χαρακτήρας των ΤΕΙ? Τελικά ποιες συγκεκριμένες ανάγκες της κοινωνίας καλύπτουν τα ΤΕΙ?

    Είναι υποχρέωση της Πολιτείας να απαντήσει στα παραπάνω ερωτήματα (ουσιαστικά είναι υποχρέωση της από το 1983 που δημιούργησε τα ΤΕΙ). Αυτό πρέπει να γίνει με μια σοβαρή μελέτη για την χρησιμότητα (αν υπάρχει) της τεχνολογικής εκπαίδευσης (προσοχή δεν εννοούμε τεχνική εκπαίδευση η οποία είναι απαραίτητη).


    Αν και όταν απαντηθούν τα παραπάνω ερωτήματα ΚΑΙ από την κοινωνία ΚΑΙ από τους καθηγητές-πτυχιούχους-φοιτητές των ΤΕΙ, τότε τα πράγματα θα ξεκαθαρίσουν.

    Το θέμα των ΤΕΙ και της ανώτατης εκπαίδευσης γενικότερα είναι θέματα ουσίας που κρατούν χαμηλά την χώρα μας. Πρέπει κάποια στιγμή να δοθεί μια λύση..

    ΠΧ

    ReplyDelete
  26. Anonymous2:40 pm

    Αξιοτιμε κ. επωνυμε συνομιλητα,

    ειναι δικαιωμα του καθενος που μπλογκογραφει να αυτοδιαφημιζεται επωνυμως ή να παραθετει τις σκεψεις του ανωνυμως, για να ειναι αυτες και οχι το ατομο του αντικειμενο περαιτερω σχολιασμου.

    Παραπεμποντας με λινκ στο ΣιΒι σας με βαλατε στον πειρασμο να αναζητησω και αλλα ΤΕΙ με τις ιδιες και παρομοιες ειδικοτητες και συναδελφους σας με παρομοια η παραπλησια προσοντα και ειλικρινα διερωτωμαι, εαν ο ζηλος με τον οποιο υπερμαχεσθε του παρελθοντος και του παροντος των ΤΕΙ εν συνολω ειναι αιτιολογημενος, οταν το τμημα σας, το προσωπικο του και τις εφαρμοζομενες διδακτικες και ερευνητικες πρακτικες τα αντιπαραβαλει κανεις π.χ. με το αναλογο ΤΕΙ Ναυπακτου κλπ. κλπ. κλπ.

    Ως μη παροικων την Ιερουσαλημ των ΤΕΙ, αλλα με ευλογο το ενδιαφερον για το που πανε τα λεφτα του φορολογουμενου Ελληνα πολιτη,
    θετω το αφελες, ισως στα ματια σας και στον υψιπετη λογισμο σας, ερωτημα, εαν ολα τα ΤΕΙ και ολοι οι διδασκοντες σ΄αυτα αξιζουν να συμπεριλαμβανονται στην Ανωτατη Εκπαιδευση η μηπως η θεση τους ειναι καποια αλλη, πραγμα που μονο η απροκαταληπτη και ακριβοδικαιη συγκριτικη αξιολογηση μπορει να μας το αποκαλυψει.

    Κατα τα λοιπα, μη βλεπετε κραυγες απειλουμενων εκει που δεν υπαρχουν.

    Με εκτιμηση

    το ως ανω ανωνυμον
    και υπο του απο εξαιρετικα υψηλου επιπεδου επιχειρηματολογουντος συναδελφου σας ΤΕΙτζη 4.44 αποκληθεν υποζυγιον τ.ε. γαιδουρι.

    ReplyDelete
  27. Anonymous10:57 pm

    @2:40
    νομίζετε ότι με χρήση μετοχών και β' αορίστου περνιέστε για μορφωμένος;

    Ο επώνυμος γράφων το δήλωσε ξεκάθαρα ότι η ένταξη τμημάτων ΤΕΙ θα πρέπει να γίνει μετά από αξιολόγηση.

    Επειδή ανατρέξατε σε τμήματα ΤΕΙ, περιηγηθείτε στις ιστοσελίδες των τμημάτων πληροφορικής του Ιονίου Παν/μίου, της Οικοκυρικής σχολής (συγγνώμη, εννοούσα του Χαροκόπειου ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ) και του Παν/μίου Στερεάς Ελλάδας και κάνετε τη σύγκριση με το ΤΕΙ Θεσ/νίκης. Στη Στερεά Ελλάδα μάλιστα υπάρχει Αναπληρωτής Καθηγητής που ήταν Αναπληρωτής Καθηγητής στο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης!!!

    Επίσης ανατρέξτε στα τμήματα κεντρικών Πανεπιστημίων και δείτε τα βιογραφικά - εφόσον υπάρχουν - των γιγάντων της επιστήμης μoνίμων λεκτόρων, που στα χρόνια της νιότης τους, έχοντας εξασφαλισμένη τη μόνιμη εργασία ως συνεργάτες, ησχολούντο με τη Νικαράγουα, τους Σαντινίστας και τους Φαραμπούτο Μαρτί.

    ReplyDelete
  28. Anonymous11:49 pm

    4:44
    Το χαίρετΑΙ (σωστή απόδοση) στην πρόταση είναι γ) ενικό πρόσωπο και γι' αυτό δεν μπορεί να γραφτεί με Ε (χαίρετΕ).

    ReplyDelete
  29. Anonymous1:12 am

    @10.57

    φανταζομαι πως ουτε κι εσεις χρησιμοποιωντας τυπους της καθαρευουσας οπως "ησχολουντο" θελετε να κανετε επιδειξη μορφωσεως.

    οσο για τους "γιγαντες της επιστημης μονιμους λεκτορες των κεντρικων πανεπιστημιων και πολυτεχνειων", αυτοι ουσιαστικα παραμενουν αθικτοι απο το νεο νομο κι αλλιμονο στους νεους.

    αυτοι ειτε παρεμειναν λεκτορες ειτε αναδειχθηκαν με "δημοκρατικες" διαδικασιες ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ για να ψηφιζουν "Καθηγητες" ΤΕΡΑΤΑ μορφωσεως οπως αυτα που καθημερινως παρελαυνουν στα μπλογκς και στα καναλια για να ηχορυπαίνουν με την ακατασχετη φλυαρια τους, που στηριζεται σε ενα και μονο επιχειρημα: ειμαστε αριστοι ερευνητες γιαυτο και οφειλετε το ιδρυμα στο οποιο βρισκομαστε να το προσκηνύσετε ως ανωτατο, ασχετως εαν εισαγει και εξαγει τουβλα.

    αλλα για δομικα υλικα και Δομικους δεν μιλουσαμε? :)

    ReplyDelete
  30. Περικλής Χατζημίσιος1:12 am

    @ 2:40 PM
    Το ύφος σας δεν θέλω να το σχολιάσω γιατί είναι θέμα/πρόβλημα του καθενός.

    Μάλλον πιστεύετε ότι όποιος γράφει επωνύμως αυτοδιαφημίζεται και όποιος το κάνει ανωνύμως "όλα καλά". Αυτή η λογική από που προκύπτει? (αν δεν το καταλάβατε, με έχετε ήδη προσβάλει).

    Στην Ελλάδα έχουμε μάθει ή να κρυβόμαστε ή να διατυπώνουμε την άποψη μας χωρίς καμιά σοβαρότητα και αίσθηση ευθύνης. Αυτό δεν πρέπει να συνεχιστεί (αν μάλιστα ο @2:40 PM είναι και καθηγητής σε κάποιο ΑΕΙ, τότε ακόμη χειρότερα). Πάντως είναι γελοίο να περιφερόμαστε από blog σε blog και να λέμε ότι μας κατέβει (χρησιμοποιώντας το πλεονέκτημα της ανωνυμίας). Αυτό ούτε είναι δημοκρατία ούτε κάποιο αποτέλεσμα θα φέρει.

    Ναι, έχω γράψει και ανωνύμως και επωνύμως σε blogs. Η διατύπωση όμως απόψεων από άτομα που έχουν ονοματεπώνυμο έχει άλλη βαρύτητα και σημασία (είτε θέλετε να το παραδεχτείτε είτε όχι).


    Επίσης, λέτε «είναι δικαίωμα του καθενός που μπλογκογραφει .... για να είναι αυτές και όχι το άτομο του αντικείμενο περαιτέρω σχολιασμού». Όμως:
    - Δεν έχετε σχολιάσει τα φοβερά και τρομερά επιχειρήματα για το «σουβλατζίδικο» που ανέφερε ο @9:20 PM. Είτε είστε αυτός που τα έγραψε είτε μάλλον τα αποδέχεστε. Σε κάθε περίπτωση, αποτελούν κραυγές δείχνοντας ενόχληση και κόμπλεξ (το ίδιο ισχύει για όσους κατηγορούν τους απόφοιτους Πανεπιστημίων και Πολυτεχνικών τμημάτων).
    Πρέπει επιτέλους κάποια στιγμή να σεβόμαστε την πορεία του καθενός και να ανταλλάσουμε απόψεις με επιχειρήματα και όχι με κραυγές.
    - Δεν έχετε σχολιάσει/απαντήσει σε κανένα από τα ερωτήματα και ζητήματα που έχω θέσει. Αυτό οφείλεται σε αδυναμία ή απλώς υπερασπίζεστε γενικώς και αορίστως την άποψη ότι «τα ΤΕΙ είναι κατώτερα, κλπ»?


    Απαντώντας σε αυτά που αναφέρετε, επαναλαμβάνω:
    - Να γίνουν Πανεπιστήμια (κάποια) ΤΕΙ και τα άλλα να μετασχηματιστούν σε κολέγια ή σε κάτι μεταδευτεροβάθμιο (εφαρμόζοντας κριτήρια αξιολόγησης που ΚΑΚΩΣ δεν εφαρμόστηκαν και για τα Πανεπιστήμια). Είπα ποτέ όλα τα ΤΕΙ και οι διδάσκοντες αξίζουν να συμπεριλαμβάνονται στην Ανώτατη εκπαίδευση? Μάλλον δεν διαβάζετε αυτά που γράφουν οι άλλοι (άλλη είναι η αγωνία σας)

    - Να αξιολογηθεί όλο το προσωπικό σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ. Δείκτες αξιολόγησης υπάρχουν διεθνώς (δεν χρειάζεται να τους ανακαλύψουμε). Η αξιολόγηση (αν γίνει αντικειμενικά) θα φέρει στην επιφάνεια πολλά...

    - Να γίνει μια σοβαρή μελέτη για την χρησιμότητα (αν υπάρχει) της τεχνολογικής εκπαίδευσης.


    Τέλος, προσωπικά δεν μου αρέσει καθόλου η συζήτηση με κραυγές και χωρίς αντιπαράθεση επιχειρημάτων. Αν συνεχιστεί με αυτόν τον τρόπο (είναι όντως δικαίωμα του καθενός να εκφράζεται όπως και όσο καλύτερα δύναται) δεν σκοπεύω να συμμετέχω.

    Το επίπεδο πολιτισμού και μόρφωσης φαίνεται κυρίως από το πως συζητάμε για σημαντικά ζητήματα. Ας συνεχίσουν τις κραυγές αυτοί που έχουν ανάλογη διάθεση και επίπεδο.

    Υ.Γ. Αναφέρατε για το Τμήμα μου «εφαρμοζόμενες διδακτικές και ερευνητικές πρακτικές». Τι εννοείτε? (είμαι πολύ περίεργος... μήπως γνωρίζετε κάτι που δεν ξέρουμε?)

    ReplyDelete
  31. Anonymous1:14 am

    @10.57
    θα περιηγηθω ...

    ReplyDelete
  32. Anonymous1:51 am

    Aξιοτιμε κ. επωνυμε συνομιλητα,

    το υφος στο οποιο μπλογκογραφει κανεις και το χρονο που διαθετει για να το κανει, ειναι προσωπικη υποθεση.
    δεν θα του το επιβαλετε εσεις, δημοκρατικα οπως νομιζετε.

    κανενας, επιπλεον, δεν ειναι υποχρεωμενος να απαντα σαυτα που γραφετε, διοτι προφανως δεν τα εχετε εφευρει ο ιδιος.

    απλα επαναλαμβανετε με αλλα λογια οσα προτιμησαν να υποστηριξουν αλλοι ανωνυμως, χωρις να θελουν να αποκομισουν δαφνες για το οτι διεγνωσαν παθογενειες και τις στιγματισαν με το προσωπικο του ο καθενας υφος.

    εσεις απλα γραφετε επωνυμως και βαζετε υπογραφη σε θεσεις που υποστηριχθηκαν απο αλλους, εδω και αλλου, ανωνυμως.

    αυτο κατα καποιο τροπο ειναι ενα ειδος λογοκλοπης ξερετε.

    συνεβαινε και σε αλλες εποχες.

    καπως ετσι αυτοανακηρυχθηκαν "αντιστασιακοι" καποιοι και ανηλθαν σε ανωτατα αξιωματα, χορευοντας πανω στους ταφους γνωστων και αγνωστων αγωνιστων.

    δε με απασχολουν οι λεπτομερειες. με ενδιαφερει η ουσια των λεγομενων κι αυτο που βγαινει οταν τα στιψεις.

    πανω σαυτο κανω σκεψεις.

    η προσωπικη αντιπαραθεση και οι αντεγκλησεις ποσως με ενδιαφερουν.

    Καλη σας μερα!

    ReplyDelete
  33. Anonymous2:10 am

    Είμαι η @10:57.
    Αγαπητέ 1:12, 1:14, 1:51, τσιμπήσατε αμέσως με το σκοπίμως τεθέν "ησχολούντο". Κρίμα για την ηλικία σας.

    Αναφορικά με τη θέση σας (1:51): Πείτε μας την ουσία των λεγομένων.

    ReplyDelete
  34. Περικλής Χατζημίσιος2:53 am

    @ 1:51 AM

    Δεν περίμενα ότι θα με κατηγορήσετε για λογοκλοπή... και για μαϊμού αντιστασιακό... :-))
    Σας ευχαριστώ για το ευχάριστο διάλλειμα που μας προσφέρατε (συγνώμη αλλά δεν χορεύω πάνω σε τάφους..).

    Θέλω να πιστεύω ότι οι διαφορές αυτών που λέω με τα περισσότερα από τα προηγούμενα posts είναι οι παρακάτω:

    - Κάνω προσπάθεια να είμαι δίκαιος και όχι απλά να υποστηρίζω την άποψη μου παραβλέποντας οτιδήποτε άλλο δεν με συμφέρει και με βολεύει. Αν αυτό δεν το κατανοεί κάποιος από αυτά που γράφω, τότε δεν μπορώ να κάνω κάτι παραπάνω.

    - Δεν θέλω να αποκομίσω δάφνες για κάτι ούτε να διαγνώσω γενικώς και αορίστως παθογένειες. Είμαι πολύ συγκεκριμένος και αναφέρω πολύ συγκεκριμένα παραδείγματα και απόψεις.


    Η σημαντικότερη διαφορά είναι η επώνυμη διατύπωση άποψης (με ότι συνέπειες έχει αυτή). Κάποιοι αρνούνται να καταλάβουν την σημασία αυτού. Ίσως το καταλάβουν αν αναρωτηθούν γιατί δεν γράφουν επωνύμως οι ίδιοι.


    Λέτε "δε με απασχολουν οι λεπτομερειες. με ενδιαφερει η ουσια των λεγομενων κι αυτο που βγαινει οταν τα στιψεις."
    Μα τις περισσότερες φορές η αλήθεια και η ουσία είναι στις λεπτομέρειες. Πως μπορείτε να τσουβαλιάζετε τα πάντα χωρίς να δείτε τις λεπτομέρειες? Δηλαδή τι είναι ουσία για εσάς?

    Είναι ακριβώς το λάθος που κάνουμε πολλοί από εμάς, να απορρίπτουμε ή να υπερθεματίζουμε το πρόσφατα ψηφισθέν νομοσχέδιο για την παιδεία. Πόσοι διαβάσαμε τις λεπτομέρειες?

    Να τελειώσω απαντώντας στο: "κανενας, επιπλεον, δεν ειναι υποχρεωμενος να απαντα σαυτα που γραφετε".
    Φυσικά και δεν είναι! Αλλά αν δεν απαντάει (ούτε ο ίδιος ούτε άλλος), τότε κάτι σημαίνει αυτό.

    Εσείς για παράδειγμα ασχολείστε συνεχώς με την επώνυμη ή ανώνυμη ανάρτηση σχολίων και απόψεων. Για τα υπόλοιπα που αναφέρω... ούτε κουβέντα... (είναι προφανές γιατί).

    ReplyDelete
  35. Anonymous2:57 am

    Γιατί να γίνουν Πανεπιστήμια τα ΤΕΙ? Η πολιτεία έχει θεσπίσει τα διαφόρων ειδών ιδρύματα για να επιτελούν τους σαφείς και διακριτούς σκοπούς τους και την αποστολή τους. Αν κάποιοι σπουδαστές ή καθηγητές δεν συμφωνούν με τον ξεχωριστό ρόλο των ιδρυμάτων στα οποία φοιτούν ή υπηρετούν, τότε κακώς, κατά τη γνώμη μου, τα επέλεξαν. Φαντάζομαι κανείς δεν τους υποχρέωσε να σπουδάσουν ή να διοριστούν με το ζόρι σε κάποιο εκπαιδευτικό ίδρυμα.
    Ο καθένας κάνει ελεύθερα τις επιλογές του. Ζούμε σε μια ελεύθερη και δημοκρατική χώρα. Ο καθένας μπορεί να επιλέξει αυτό που του αρέσει και να το ακολουθήσει. Το να ξέρεις όμως από πριν που εισάγεσαι και να θέλεις έπειτα να το αλλάξεις σε μια δημοκρατική Πολιτεία, η οποία, αντιπροσωπεύοντας τη λαϊκή βούληση, θέσπισε τους ρόλους και την αποστολή του κάθε ιδρύματος, και που στο κάτω-κάτω χρηματοδοτεί την εκπαιδευτική διαδικασία, δεν είναι κάτι το ηθικό νομίζω.

    ReplyDelete
  36. Περικλής Χατζημίσιος4:10 am

    @ 2:57 AM
    Λογικά τα επιχειρήματα σας αλλά θα συμφωνούσα μαζί σας στο "η Πολιτεία έχει θεσπίσει τα διαφόρων ειδών ιδρύματα για να επιτελούν τους σαφείς και διακριτούς σκοπούς τους και την αποστολή τους" αν απαντηθούν πρώτα τα παρακάτω ερωτήματα:

    - Σε τι χρειάζεται ο Μηχανικός Πληροφορικής ΤΕ? Τι διαφορά έχει με τον αντίστοιχο απόφοιτο του ΑΠΘ ή του Πανεπιστημίου Αιγαίου? Είναι διαφορετικό και πόσο το πρόγραμμα σπουδών τους?

    - Σε ποια χώρα της ΕΕ υπάρχουν ΤΕΙ με προσωπικό που κάνει έρευνα και έχει διδακτορικά? Μήπως τελικά PhD και research σημαίνει Πανεπιστήμιο?

    - Με λίγα λόγια τι εξυπηρετεί ο διακριτός Τεχνολογικός χαρακτήρας των ΤΕΙ? Τελικά ποιες συγκεκριμένες ανάγκες της κοινωνίας καλύπτουν τα ΤΕΙ?

    Αν δεν απαντήσουμε όλοι μας τα παραπάνω, τότε θα μείνουμε σε κλισέ απόψεις "Γιατί να γίνουν Πανεπιστήμια τα ΤΕΙ?", "Να γίνουν Πανεπιστήμια τα ΤΕΙ εδώ και τώρα", "Τα ΤΕΙ έχουν κακό επίπεδο σπουδών", "Οι πτυχιούχοι ΤΕΙ και Πανεπιστημίων είναι ισότιμοι",κλπ.

    ReplyDelete
  37. Anonymous5:18 am

    - Σε τι χρειάζεται ο Μηχανικός Πληροφορικής ΤΕ? Τι διαφορά έχει με τον αντίστοιχο απόφοιτο του ΑΠΘ ή του Πανεπιστημίου Αιγαίου? Είναι διαφορετικό και πόσο το πρόγραμμα σπουδών τους?

    AYTO NA MAS TO PEITE ESEIS OS EIDHMON.

    - Σε ποια χώρα της ΕΕ υπάρχουν ΤΕΙ με προσωπικό που κάνει έρευνα και έχει διδακτορικά? Μήπως τελικά PhD και research σημαίνει Πανεπιστήμιο?

    SE OLES. OXI.

    - Με λίγα λόγια τι εξυπηρετεί ο διακριτός Τεχνολογικός χαρακτήρας των ΤΕΙ? Τελικά ποιες συγκεκριμένες ανάγκες της κοινωνίας καλύπτουν τα ΤΕΙ?

    STO NA DIORIZESTE KAPOU STO DHMOSIO KAI NA MOSTRARETE TON TITLO TOY KATHHGHTH ANTI NA ANOIGETAI SYNERGEIO H FRONTISTIRIO ECDL.

    ReplyDelete
  38. Anonymous5:39 am

    H ENNOIA TOU PANEPISTHMIOY OPOS DIAMORFOTHIKE STO DYTIKO KOSMO DEN SYNDEETAI ME KATOCHYROSH EPAGGELMATIKWN DIKAIVMATWN, OPWS TA ENNOEITE KAI TA DIEKDIKEITE ESEIS.

    EPOMENWS, MPEITE STON KOPO NA MELETHSETE PRWTA MERIKA STOIXEIWDH PERI PANEPISTHMIOU, PAIDEIAS KAI HTHIKHS KAI EN SYNECHEIA AFOU LYSETE TA YPARKSIAKA SAS PROBLHMATA WS TEI, APANTHSTE MAS STA ERWTHMATA POY MAS THETETE KAI MHN PERIMENETE APANTHSH APO ANWNYMOUS GIA NA BALETE APO KATW THN YPOGRAFH SAS...

    ReplyDelete
  39. Περικλής Χατζημίσιος6:11 am

    @5:18 AM

    Ευχαριστούμε πολύ για τις λεπτομερέστατες και ακριβείς απαντήσεις σας.... Μάλλον σας έχω εκνευρίσει τόσο πολύ που απαντάτε "τηλεγραφικά".


    Λέτε: AYTO NA MAS TO PEITE ESEIS OS EIDHMON

    Δεν μπορεί να το πει κάποιος μεμονωμένα αλλά πρέπει να γίνει μελέτη και αξιολόγηση των Τμημάτων. Μια πρώτη εκτίμηση είναι ότι δεν χρειάζονται ΠΕ και ΤΕ Πληροφορικής (καλοδεχούμενο οποιοδήποτε επιχείρημα για το αντίθετο).


    Λέτε: SE OLES.
    Δεν μας λέτε σε ποιες χώρες, πως λέγονται αυτά τα Ιδρύματα, τα προσόντα των καθηγητών τους, κλπ.

    Λέτε: OXI.
    Γιατί όχι? Ένα επιχείρημα εδώ θα βοηθούσε.


    Λέτε: STO NA DIORIZESTE KAPOU STO DHMOSIO KAI NA MOSTRARETE TON TITLO TOY KATHHGHTH ANTI NA ANOIGETAI SYNERGEIO H FRONTISTIRIO ECDL.
    Θα προτιμήσω να μην απαντήσω σε τέτοιου επιπέδου επιχειρήματα. Καλύτερα να ανοίξω ένα συνεργείο ή ένα φροντιστήριο ECDL (ή σουβλατζίδικο).

    Να μην ξεχάσω να σας επισημάνω ότι το "ανοίγεται" είναι "ανοίγετε" (πάνω στα νεύρα σας γράφετε με ΚΕΦΑΛΑΙΑ και κάνετε ορθογραφικά λάθη...)

    Τελικώς κερδίσατε (δεν θα συνεχίσω να απαντάω σε posts που είναι προσβλητικά, δεν έχουν επιχειρήματα και δείχνουν το οποιοδήποτε κόμπλεξ των πτυχιούχων Πανεπιστημίων/ΤΕΙ)

    Πάντως, καλύτερα να παραμείνετε στην κρυψώνα της ανωνυμίας σας... (οι λόγοι είναι προφανείς σε όλους όσους μας διαβάζουν).

    ΠΧ

    ReplyDelete
  40. Anonymous6:56 am

    Πραγματικά το επίπεδο διαλόγου και συλλογισμού ορισμένων από τους παραπάνω είναι εξαιρετικά χαμηλό. Νομίζω ότι τελικά αυτή είναι η αιτία για τα χάλια μας στην εκπαίδευση και όχι μόνο...

    ReplyDelete
  41. Anonymous11:13 am

    @ Περικλής Χατζημίσιος

    > Σε τι χρειάζεται ο Μηχανικός Πληροφορικής ΤΕ? Τι διαφορά έχει με τον αντίστοιχο απόφοιτο του ΑΠΘ ή του Πανεπιστημίου Αιγαίου? Είναι διαφορετικό και πόσο το πρόγραμμα σπουδών τους?

    Τα προγράμματα σπουδών έχουν πολύ μεγάλες διαφορές και τελείως διαφορετική φιλοσοφία - π.χ. στα Πανεπιστήμια/Πολυτεχνεία γίνεται πολύ μεγαλύτερη εμβάθυνση σε θέματα θεωρίας που ούτε τα αγγίζουν στα ΤΕΙ. Ο Μηχανικός Πληροφορικής ΤΕ είναι χρησιμότατη ειδικότητα με πολύ καλή προοπτική στην αγορά εργασίας για δουλειές που δεν χρειάζονται τόσο βαθιές θεωρητικές γνώσεις ή αναλυτική ικανότητα (πάντως κάποιοι άριστοι των ΤΕΙ έχουν κάνει εξαιρετικές καριέρες σε πολύ απαιτητικές θέσεις και μάλιστα και στο διεθνή χώρο - ο μέσος όρος όμως δύσκολα προσεγγίζει αυτό το επίπεδο).

    > Μήπως τελικά PhD και research σημαίνει Πανεπιστήμιο?

    PhD από PhD και research από research διαφέρει...

    > Με λίγα λόγια τι εξυπηρετεί ο διακριτός Τεχνολογικός χαρακτήρας των ΤΕΙ? Τελικά ποιες συγκεκριμένες ανάγκες της κοινωνίας καλύπτουν τα ΤΕΙ?

    Βλ. παραπάνω - για θέσεις χωρίς που δεν χρειάζονται τόσο βαθιές θεωρητικές γνώσεις ή αναλυτική ικανότητα και οι οποίες είναι χρησιμότατες, περισσότερες και ενδεχομένως και αρκετά καλοπληρωμένες.

    ReplyDelete
  42. Anonymous11:35 am

    Οι περισσότεροι που σηκώσατε το λάβαρο του πολέμου κατά των πτυχιούχων ΤΕΙ είστε ανώνυμοι και μόνο για να απαξιώνετε είστε καλοί..( οι μάγκες των blogs )
    Βγείτε επώνυμα να απαξιώσετε ή βγείτε στην πιάτσα και τις υπηρεσίες να απαξιώσετε τα νέα παιδιά που είναι πολύ παραπάνω σήμερα από όσους θυμάστε….
    Γέρνει η πλάστιγγα και πανικοβληθήκατε

    ReplyDelete
  43. Anonymous10:47 pm

    Σε εποχεσ δυσκολες Η ΜΟΝΗ ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΗ ΛΥΣΗ ειναι η συνενωση πανεπιστημιων και ΤΕΙ. Κατα 80%τα ΤΕΙ εχουν νεους επιστημονες με υψηλα-ικανοποιητικαπροσοντα.Ο νεποτισμος των πανεπιστημίων τους οδηγησε στα ΤΕΙ. Παραλληλα το οποιο προσωπικο [ καθ. εφαρμογων] που διδασκει εργαστηρια - και ισως ΔΕΝ εχει διδακτορικό ΜΠΟΡΕΙ να διδακσει εργαστηρια και στα Πανεπιστημια [ που ουτως ή αλλοςμεταπτυχιακοι τα διδασκουν στα πανεπ.!!!]. ΑΡΑ η οικονομικη καταστση ΕΠΙΒΑΛΕΙ συνενώσεις που θα οδηγησουν σε οοβαρες δομες απο πλευρας μεγεθους και θα εξοικονομισουν πορους για καλυτερη παιδεια και ερευνα.

    ΟΙ ΔΥΣΚΟΛΕΣ ΕΠΟΧΕΣ ΑΠΑΙΤΟΥΝ ΤΟΛΜΗΡΕΣ ΛΥΣΕΙΣ.

    ReplyDelete
  44. Anonymous12:07 am

    Ισως το καλύτερο κείμενο που περιγράφει το μέλλον που διαμορφώσατε εσείς και η κα Υπουργός με το νόμο σας.

    http://panospirin.blogspot.com/2011/09/blog-post_11.html?spref=tw

    ReplyDelete
  45. Anonymous4:29 am

    @10.47 PM
    Δεδομένου ότι τμήματα με τα ίδια ή παραπλήσια γνωστικά αντικείμενα υπάρχουν π.χ. σε όλα τα ΤΕΙ και τα ΑΕΙ των νομών Αττικής και Θεσσαλονίκης, η συνένωση θα ήταν ευχής έργο. ΟΜΩΣ δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα σε σχέση με τις (δυσ)αναλογίες διδακτικού προσωπικού ανά γνωστικό αντικείμενο.
    Εάν πραγματικά επιθυμούμε τη διασφάλιση της ποιότητας, τότε θα πρέπει να γίνουν και θυσίες.

    Πολλές οργανικές θέσεις πρέπει να πάψουν να υφίστανται και το προσωπικό να αναζητήσει την τύχη του εκτός Ανωτάτης Εκπαίδευσης.

    Η ζήτηση διδακτικού προσωπικού σε ορισμένους τομείς και γνωστικά αντικείμενα θα γίνει ακόμη πιο περιορισμένη και η προσφορά ακόμη μεγαλύτερη.

    Το Ελληνικό Δημόσιο ως εργοδότης πρέπει να κρατήσει τους καλύτερους και να αποβάλει τους μέτριους και τους υπό του μετρίου.

    Πολλοί διδάσκοντες με συμμετοχές σε συλλογικές δημοσιεύσεις, έστω και διεθνείς, αλλά με περιορισμένη ατομική/προσωπική συμβολή στα δημοσιευμένα αποτελέσματα ερευνών, έχουν την ψευδαίσθηση ότι καθίστανται αυτομάτως κορυφές στο αντικείμενό τους.

    Το Ελληνικό Δημόσιο ως εργοδότης οφείλει να αναζητήσει, να βρει και να ενισχύσει εκείνους που πραγματικά συμβάλλουν στην προώθηση του επιστημονικού αντικειμένου τους και όχι να προσφέρει μονίμως και αφιλοκερδώς στέγη στους ΔΗΘΕΝ.

    Τα παραπάνω ισχύουν βεβαίως όχι μόνο σε σχέση με τα ΤΕΙ και τα Πανεπιστήμια, αλλά και για τα επιμέρους τμήματα ΤΕΙ και Πανεπιστημίων.

    Το ερώτημα είναι, όλοι αυτοί οι ΔΗΘΕΝ των ΤΕΙ που θέλουν να μετωνομασθούν σε καθηγητές πανεπιστημίων και να απολαμβάνουν τα ίδια προνόμια, πώς βλέπουν το ενδεχόμενο, κατόπιν αντικειμενικής αξιολόγησης και με δεδομένη την μεγάλη προσφορά να βρεθούν ξαφνικά ΕΚΤΟΣ????

    ReplyDelete
  46. Anonymous5:57 am

    @4:29
    Ο Νεος νομος προβλεπει την αξιολογηση καθ. πανεπιστημίων και ΤΕΙ. Αρα αν εφαρμοστει σωστα...εχουμε την πρωτη εικονα.
    ΜΕ ΧΑΡΑ ΘΑ ΚΡΙΘΩ !!! γιατι το ψωμι που εχω εγω και τα παιδια μου ΔΕΝ ΤΟ Κλεβω. Το δουλευω με 3-5 publ/year [ se IF>1.5] , διδασκαλία phd students [ στο εξωτερικο !!] και αλλα πολλα.

    Κοιταω το μελλον. Εδω οι τραπεζες συνχωνευονταιι γιατι ετσι θα σωθουν [ και το χρημα χωριζει..δεν ενωνει] εμεις ακαδημαικοι ανθρωποι κανουμε σαν μωρα......τσακωνομαστε για το ποιος θα κανει ππ πιο μακρια.

    Ποια ειναι τα προνόμια των καθ. Πανεπιστημιου??? Ο κοσμος μας εχει απαξιωσει[στο φτυσιμο μας εχει] ΟΛΟΥΣ και εμεις κοιταμε ποσοι αγγελοι χωρανε στο κεφαλι μιας καρφίτσας !!!

    ReplyDelete
  47. Anonymous6:13 am

    @ 5.57AM "Ποια ειναι τα προνόμια των καθ. Πανεπιστημιου??? Ο κοσμος μας εχει απαξιωσει[στο φτυσιμο μας εχει] ΟΛΟΥΣ και εμεις κοιταμε ποσοι αγγελοι χωρανε στο κεφαλι μιας καρφίτσας !!!"

    KΑΛΟΟΟΟΟ !!!!

    ReplyDelete
  48. Anonymous8:46 am

    Κύριε Πανάρετε,

    Είναι γεγονός οτι το μεγαλύτερο μέρος των συναδέλφων που σχολιάζαμε τις εξελίξεις σ αυτό το blog,είχε εκφράσει τις διαφωνίες του πάνω σε πολλές αποφάσεις που είχατε πάρει.Τα επιχειρήματα ηταν πολλά και με ουσία και πάντα σας κρατούσαμε σε εγρήγορση όσον αφορά τα συντεχνιακά παιχνίδια των "καλοθελητών" του ΤΕΕ.Είναι επίσης γεγονός οτι οι απόφοιτοι των ΤΕΙ συνεχίζουν να αντιμετωπίζονται σαν όμηροι και πολίτες δεύτερης κατηγορίας στην ίδια τους τη χώρα εν έτη 2011 και μάλλον, αν όχι σίγουρα, αυτό το βιολί θα συνεχιστεί για πολλά χρόνια ακόμη,εκτός βέβαια κ αν ο κ.Παπανδρέου βγάλει τις παρωπίδες και προσγειωθεί στην ωμή πραγματικότητα!Παρακολουθώντας τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης κ.Πάγκαλο σε εκπομπή της Net πριν το καλοκαίρι, αντίκρισα στο βλέμμα του, την απορία και το ξάφνιασμα οταν έμαθε ότι οι απόφοιτοι των ΤΕΙ δεν έχουν επαγγελματικά δικαιώματα.Δε σας κρύβω οτι με πίασανε τα γέλια μιας και ολόκληρος ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ της κυβέρνησης ηταν παντελώς ανίδεος περί του θέματος.Μετά λοιπόν αναρωτιόμαστε γιατί πανε όλα στραβά και ανάποδα σε τούτον το τόπο.

    Μακάριοι οι πτωχοί τω πνεύματι λοιπον και το χάος συνεχίζεται.

    Με εκτίμηση.

    ReplyDelete
  49. Yiannis Apostolou2:05 pm

    Απλά τα πράγματα, αξιολόγηση για όλους τους καθηγητές ΑΕΙ (πανεπιστημίων και ΤΕΙ)
    Οριζόντια στην αρχή.
    Η αξιολόγηση να γίνει αποκλειστικά με το h-index.
    από 10-14 επίκουρος
    απο 15-19 αναπληρωτής
    απο 20 και πάνω καθηγητής.
    Όσοι δεν το δεκτούν, να γίνει ατομική αξιολόγηση, αλλά με τον κανόνα ότι εάν δεν περάσουν, απευθείας απόλυση. Αυτοι που έχουν κάτω απο 10 να γίνουν ΕΕΔΙΠ, και πολύ τους είναι.
    Ή εάν δεν περάσουν τους κόβεται το ερευνητικό επίδομα και να μοιράζεται ως bonus στους καθηγητές που έχουν υψηλού επιπέδου ερευνητικές δραστηριότητες.
    Όσο αφορά τα ΤΕΙ, τα τμήματα με συναφή γνωστικό αντικείμενο να ενσωματωθούν στα πανεπιστήμια. Δεν υπάρχει λογος ύπαρξης, εάν διπλωματούχος ΕΜΠ δεν βρίσκει πια δουλεία.
    Πχ. Πολυτεχνείο Κρήτης, Τμήμα Ηλεκτρονικών Μηχανικών, ΤΕΙ Κρήτης, Τμήμα Ηλεκτονικής. Και τα 2 στα Χανια. Τι ποιο εύκολο....

    ReplyDelete
  50. Anonymous12:24 am

    κ. Αποστόλου, με ποιο αλγόριθμο βγάλατε αυτά τα κατώφλια;
    Υπολογίσατε τις συμμετοχές 15 συγγραφέων σε μία δημοσίευση, την ηλικία, τον πραγματικό φόρτο διδασκαλίας, τις ιδιαιτερότητες των επιστημών;

    Θα σας παρακαλούσα να μου εξηγήσετε πώς κάποιος μπορεί να έχει h-index 20 στην ιταλική φιλολογία ή στο τμήμα τουρκικών και ασιατικών σπουδών ή στο τμήμα θεατρικών σπουδών.

    Εάν τέτοιου είδους προβλήματα δεν ήταν πολυπαραμετρικά θα είχαν εξαληφθεί τα προβλήματα στα ΑΕΙ προ πολλού.

    Ήμαρτον, τι άλλο θα διαβάσουμε σε αυτό το blog!!!

    ReplyDelete
  51. Περικλής Χατζημίσιος2:29 am

    @5:18 AM

    Ευχαριστούμε πολύ για τις λεπτομερέστατες και ακριβείς απαντήσεις σας.... Μάλλον σας έχω εκνευρίσει τόσο πολύ που απαντάτε "τηλεγραφικά".


    Λέτε: AYTO NA MAS TO PEITE ESEIS OS EIDHMON

    Δεν μπορεί να το πει κάποιος μεμονωμένα αλλά πρέπει να γίνει μελέτη και αξιολόγηση των Τμημάτων. Μια πρώτη εκτίμηση είναι ότι δεν χρειάζονται ΠΕ και ΤΕ Πληροφορικής (καλοδεχούμενο οποιοδήποτε επιχείρημα για το αντίθετο).


    Λέτε: SE OLES.
    Δεν μας λέτε σε ποιες χώρες, πως λέγονται αυτά τα Ιδρύματα, τα προσόντα των καθηγητών τους, κλπ.

    Λέτε: OXI.
    Γιατί όχι? Ένα επιχείρημα εδώ θα βοηθούσε.


    Λέτε: STO NA DIORIZESTE KAPOU STO DHMOSIO KAI NA MOSTRARETE TON TITLO TOY KATHHGHTH ANTI NA ANOIGETAI SYNERGEIO H FRONTISTIRIO ECDL.
    Θα προτιμήσω να μην απαντήσω σε τέτοιου επιπέδου επιχειρήματα. Καλύτερα να ανοίξω ένα συνεργείο ή ένα φροντιστήριο ECDL (ή σουβλατζίδικο).

    Να μην ξεχάσω να σας επισημάνω ότι το "ανοίγεται" είναι "ανοίγετε" (πάνω στα νεύρα σας γράφετε με ΚΕΦΑΛΑΙΑ και κάνετε ορθογραφικά λάθη...)

    Τελικώς κερδίσατε (δεν θα συνεχίσω να απαντάω σε posts που είναι προσβλητικά, δεν έχουν επιχειρήματα και δείχνουν το οποιοδήποτε κόμπλεξ των πτυχιούχων Πανεπιστημίων/ΤΕΙ)

    Πάντως, καλύτερα να παραμείνετε στην κρυψώνα της ανωνυμίας σας... (οι λόγοι είναι προφανείς σε όλους όσους μας διαβάζουν).

    ΠΧ

    Υ.Γ. Το παραπάνω μήνυμα το είχα στείλει προχθές άλλα δεν ανέβηκε στο blog.

    ReplyDelete
  52. Περικλής Χατζημίσιος2:46 am

    @11:13 AM

    Συμφωνώ με τα περισσότερα από αυτά που λέτε αλλά όχι σε όλα.

    Πιστεύω ότι τελικά πολλά Πανεπιστημιακά τμήματα στρέφονται στο μοντέλο του Μηχανικού Πληροφορικής ΤΕ (έχουν πια αρκετά εργαστήρια, διπλωματικές, μερικά προαιρετικά πρακτική, ...). Εξάλλου στο εξωτερικό συχνά μπορεί στο ίδιο Πανεπιστήμιο και Σχολή να υπάρχουν 2 τμήματα σχετικά με Πληροφορική (το ένα πιο "θεωρητικό" και το άλλο πιο "πρακτικό").


    Συμφωνώ απολύτως με το: "PhD από PhD και research από research διαφέρει...".

    Στην Ελλάδα δυστυχώς όμως μας ενδιαφέρουν οι "ταμπέλες". Όσοι έχουν καλές ταμπέλες (βλέπε Πανεπιστήμια) τις χρησιμοποιούν και όσοι δεν τις έχουν (βλέπε ΤΕΙ) προσπαθούν με κάθε τρόπο (σωστό ή λάθος) να τις πάρουν και αυτοί.

    Σε μια κοινωνία που θα υπήρχε (πραγματική) αξιολόγηση τίποτα δεν θα ήταν δεδομένο. Συνεπώς κάποια Πανεπιστήμια (ή τμήματα τους ή διδάσκοντες) θα χάνανε την καλή ταμπέλα και αντίστοιχα κάποια ΤΕΙ (...) θα την αποκτούσαν.

    Αυτή είναι η λογική που προσπαθώ να αναπτύξω και ίσως δεν το κάνω πολύ καλά.


    Όσο για τα κριτήρια αξιολόγησης (ο 12:24 AM έχει δίκιο), προφανώς και δεν είναι αρκετό μόνο το h-index. Η αξιολόγηση πρέπει να είναι ΣΥΝΟΛΙΚΗ για τον Καθηγητή/Ερευνητή.

    Το γιατί δεν γίνεται, δεν είναι λόγω δυσκολίας υλοποίησης (άλλωστε πως γίνεται σε όλον τον κόσμο εκτός από την Ελλάδα). Άλλοι λόγοι είναι που αποτρέπουν την αξιολόγηση....

    Αν ποτέ γίνει σωστά, θα βγουν στην επιφάνεια τόσα "άπλυτα" για όλους μας και αυτό μάλλον εξηγεί πολλά...

    Σε κάθε περίπτωση, να έχουμε στο μυαλό μας ότι και σε πολλά Πανεπιστημιακά τμήματα υπάρχει πρόβλημα (Πρωτοβάθμιοι καθηγητές με h-index<10-15). Φυσικά στα ΤΕΙ η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη.

    ΠΧ

    ReplyDelete
  53. Prof. USA3:38 am

    Το h-index είναι το πιο αντικειμενικό κριτήριο, για τις θετικές επιστήμες και τους μηχανικούς.
    Για την φιλολογία, να μπουν άλλα κριτήρια.
    Επίσης, να μετράει ο αριθμός των συγγραφέων, και εάν ο κρινόμενος είναι 1ος συγγραφέας, ή τελευταίος ή corresponding author.
    Μπορούν οι ειδικοί σύμβουλοι του ΥΠΕΠΘ να σχεδιάσουν έναν αλγόριθμο που να λαμβάνει υπόψη, το impact factor του περιοδικού, των αριθμό των co-authors, εάν είναι corresponding author, εάν είναι 1ο ή τελευταίο όνομα, το γνωστικό αντικείμενο (άλλη απήχηση έχει η νανοτεχνολογία και άλλο οι τουρκικές σπουδές) και τον αριθμό των ετεροαναφορών.
    Υποσημείωση, στα σοβαρά πανεπιστήμια, ο καθηγητής μπαίνει πάντα τελευταίος, και ο φοιτητής πρώτος. Αυτά που γίνονται στην Ελλάδα, μόνο για γέλια είναι στο εξωτερικό.
    Όλα μπορούν να γίνουν, αλλά εάν γίνει πραγματική αξιολόγηση, η πλειονότητα των καθηγητών δεν θα περάσει. Τι θα πάθουν? Να μην πάθουν τίποτα, αλλά οι πραγματικοί άριστοι να ανταμειφθούν. Μία πρώτη εικόνα για την βούληση της πολιτικής εξουσίας, θα δούμε με τα αποτελέσματα Θαλή κ Αρχιμήδη. Οι άριστοι θα πάρουν χρηματοδότηση, ή τα γνωστά λαμόγια.

    ReplyDelete
  54. Anonymous4:26 am

    Και ποιός σου λέει πως η αγορά επιθυμεί πτυχιούχους πολυτεχνείων και πρέπει να κλείσουν τα Ατει?
    Τόσα χρόνια όλη η κοινωνία είναι χαρακωμένη πίσω από τις παρωπίδες ότι κάτι δικαιούται που δεν πέρνει.
    Φοβερή αντίληψη: να κλείσουν τα τει γιατι είναι άνεργοι οι πολυτεχνίτες.
    Τα παράπονα σου στο ΤΕΕ.

    ReplyDelete
  55. Anonymous4:31 am

    Αξιότιμε κ. επώνυμε συνομιλητά,

    με περισσή υπεροψία συνεχίζετε ακάθεκτα να παριστάνετε τον πανίσχυρο επιχειρηματολόγο των ΤΕΙ, προς τον οποίο ουδείς δύναται να αντιπαραταθεί.

    Μην τρέφετε, πάντως, ψευδαισθήσεις και μην έχετε την εντύπωση ότι επειδή εμφανίζεσθε επωνύμως προκαλώντας, θα εξακολουθήσουν οι ανώνυμοι συνομιλητές σας, από λεπτότητα και μόνον, να μην σχολιάζουν το δικό σας ύφος, τους προφανείς σκοπούς σας και τα "πλούσια" επιστημονικά σας προσόντα, όπως αυτά προκύπρουν από το ΣιΒι στο οποίο μας παραπέμψατε, και τα οποία, νομίζετε ότι, εν συγκρίσει προς άλλους συναδέλφους σας, σας καταξιώνουν στη θέση του επίκουρου.

    Καλή σας μέρα!

    ΥΓ. Συνεχίστε να γράφετε ανωνύμως τις σκέψεις σας. Έχει περισσότερο ενδιαφέρον από το να προκαλείτε με υπεροψία επωνύμως.

    @ 11.35AM
    [των πτυχιούχων ΤΕΙ είστε ανώνυμοι και μόνο για να απαξιώνετε είστε καλοί..( οι μάγκες των blogs )
    Βγείτε επώνυμα να απαξιώσετε ή βγείτε στην πιάτσα και τις υπηρεσίες να απαξιώσετε τα νέα παιδιά που είναι πολύ παραπάνω σήμερα από όσους θυμάστε….
    Γέρνει η πλάστιγγα και πανικοβληθήκατε]

    Δηλαδή κύριε, τι θα κάνετε σε όσους διαφωνούν με όσα λέτε?
    Θα τους λιντσάρετε μήπως, όταν μάθετε την ταυτότητά τους?

    Πολύ δημοκρατικός ο τρόπος αντιπαράθεσης που επιλέγετε για να προβάλεσθε ως "αδικημένοι" πανεπιστήμονες των ΤΕΙ.

    Σας ευχαριστούμε που μας διδάσκετε ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ...

    ReplyDelete
  56. Anonymous5:20 am

    Να αποκλείονται διά ροπάλου οι ομαδικές δημοσιεύσεις στην αξιολόγηση και να γίνεται διαχωρισμός ανά τομείς σπουδών, λ.χ., ανθρωπιστικές επιστήμες, τεχνικές εικότητες κλπ. Αλλιώς δεν έχει νόημα. Θα μιλάμε για ανάδειξη της τέλειας παραμόρφωσης- μια τελείως ψευτικη εικόνα.

    ReplyDelete
  57. Anonymous7:30 am

    Έστω ότι όλοι (το 100%) των μόνιμων εκπαιδευτικών ΤΕΙ κατείχαν master ή/και διδακτορικό (λέμε τώρα, σαν υπόθεση εργασίας για την οικονομία της συζήτησης). Τι ποσοστό αντιπροσωπεύουν αυτοί σε σχέση με το σύνολο των καθηγητών ΤΕΙ? Υπερτερούν συντριπτικά αριθμητικά οι συμβασιούχοι ή όχι? Οι σπουδαστές διδάσκονται συνολικά περισσότερες ώρες από τους συμβασιούχους, με τα όποια προσόντα, ή από τους μόνιμους εκπαιδευτικούς?

    ReplyDelete
  58. Anonymous8:35 am

    @ ΠΧ

    ένα παράδειγμα τύπου ΤΕΙ από τη Γερμανία (Βερολίνο):

    http://www.th-wildau.de/hochschule.html

    Η διαφορά στη χρήση των όρων Universität και Hochschule ελπίζω να είναι γνωστή.

    ReplyDelete
  59. Anonymous8:40 am

    Eδώ και η ιστοσελίδα του Πολυτεχνείου του Βερολίνου προς σύγκριση

    http://www.tu-berlin.de/

    ReplyDelete
  60. Dr. UK1:05 pm

    Technical University of Berlin το Universität
    Technical University of Applied Sciences το Hochschule
    Θα θέλανε πολύ τα ΤΕΙ, ακόμα και τα πολυτεχνεία να έχουν τις υποδομές των Hochschules.
    Κάτι τελευταίο τα Hochschule έχουν καθαρά και διακριτά επαγγελματικά δικαιώματα.
    Όχι όπως στην Μπανανία, που ο πολιτικός μηχανικός υπογράφει ηλεκτρολογικά.

    ReplyDelete
  61. Περικλής Χατζημίσιος12:23 am

    @8:35 AM

    Δεν πιστεύω να περιμένετε να γνωρίζουμε γερμανικά... (δεν βρήκα σελίδα στα αγγλικά).

    Το σημαντικότερο που δεν λέτε (αυτό είναι η ουσία) είναι ποια τα προσόντα των καθηγητών τους, ποια η εξέλιξη των πτυχιούχων τους (π.χ. PhD) και άλλες απαραίτητες πληροφορίες. Το να παραθέτουμε απλώς ένα link δεν είναι αρκετό και γίνεται κυρίως για λόγους εντυπωσιασμού.


    @7:30 AM
    Είναι γεγονός ότι η πλειοψηφία των καθηγητών στα ΤΕΙ είναι έκτακτοι αλλά οι περισσότεροι έχουν διδακτορικά με σημαντικό ερευνητικό έργο.
    Επίσης τα τελευταία χρόνια όσοι μόνιμοι έχουν φύγει με σύνταξη ή θα φύγουν σύντομα) είναι κυρίως αυτοί που δεν έχουν τα παραπάνω προσόντα.

    Αν δέχεστε τα παραπάνω (έχουν επιβεβαιωθεί και με στοιχεία του Υπουργείου), τότε το επιχείρημα μου σχετικά με την κατάσταση στα ΤΕΙ φαίνεται σωστό. Τέλος, κανείς δεν έχει σχολιάσει τα στοιχεία που παρέθεσα από το Ε.Α.Π.



    @11:13 AM

    Συμφωνώ με τα περισσότερα από αυτά που λέτε αλλά όχι σε όλα.

    Πιστεύω ότι τελικά πολλά Πανεπιστημιακά τμήματα στρέφονται στο μοντέλο του Μηχανικού Πληροφορικής ΤΕ (έχουν πια αρκετά εργαστήρια, διπλωματικές, μερικά προαιρετικά πρακτική, ...). Εξάλλου στο εξωτερικό συχνά μπορεί στο ίδιο Πανεπιστήμιο και Σχολή να υπάρχουν 2 τμήματα σχετικά με Πληροφορική (το ένα πιο "θεωρητικό" και το άλλο πιο "πρακτικό").


    Συμφωνώ απολύτως με το: "PhD από PhD και research από research διαφέρει...".

    Στην Ελλάδα δυστυχώς όμως μας ενδιαφέρουν οι "ταμπέλες". Όσοι έχουν καλές ταμπέλες (βλέπε Πανεπιστήμια) τις χρησιμοποιούν και όσοι δεν τις έχουν (βλέπε ΤΕΙ) προσπαθούν με κάθε τρόπο (σωστό ή λάθος) να τις πάρουν και αυτοί.

    Σε μια κοινωνία που θα υπήρχε (πραγματική) αξιολόγηση τίποτα δεν θα ήταν δεδομένο. Συνεπώς κάποια Πανεπιστήμια (ή τμήματα τους ή διδάσκοντες) θα χάνανε την ταμπέλα και αντίστοιχα κάποια ΤΕΙ (...) θα την αποκτούσαν.

    Αυτή είναι η λογική που προσπαθώ να αναπτύξω και ίσως δεν το κάνω πολύ καλά.


    Όσο για τα κριτήρια αξιολόγησης (ο 12:24 AM έχει δίκιο), προφανώς και δεν είναι αρκετό μόνο το h-index. Η αξιολόγηση πρέπει να είναι ΣΥΝΟΛΙΚΗ για τον Καθηγητή/Ερευνητή.

    Το γιατί δεν γίνεται, δεν είναι λόγω δυσκολίας υλοποίησης (άλλωστε πως γίνεται σε όλον τον κόσμο εκτός από την Ελλάδα). Άλλοι λόγοι είναι που αποτρέπουν την αξιολόγηση....

    Αν ποτέ γίνει σωστά, θα βγουν στην επιφάνεια τόσα "άπλυτα" για όλους μας και αυτό μάλλον εξηγεί πολλά...

    Σε κάθε περίπτωση, να έχουμε στο μυαλό μας ότι και σε πολλά Πανεπιστημιακά τμήματα υπάρχει πρόβλημα (Πρωτοβάθμιοι καθηγητές με h-index<10-15). Φυσικά στα ΤΕΙ η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη.

    ΠΧ

    ReplyDelete
  62. Anonymous1:01 am

    Δεν φτάνει που είμαστε ημιμαθείς, πρέπει να το επιδεικνύουμε κιόλας με τη φλυαρία μας.

    ReplyDelete
  63. Anonymous1:44 am

    12:23 είπε:
    "Είναι γεγονός ότι η πλειοψηφία των καθηγητών στα ΤΕΙ είναι έκτακτοι αλλά οι περισσότεροι έχουν διδακτορικά με σημαντικό ερευνητικό έργο."

    Οι συμβασιούχοι εκπαιδευτικοί ΤΕΙ?
    Σίγουρα?

    ReplyDelete
  64. Περικλής Χατζημίσιος2:16 am

    @1:01 AM
    Συμφωνώ για την φλυαρία αλλά πολλές φορές είναι αναπόφευκτη. Σε διαφορετική περίπτωση, μένουμε με λάθος εντυπώσεις.


    @1:44 AM
    Αναφέρομαι στους επιστημονικούς συνεργάτες (διδάσκουν θεωρία) και σε πολλούς εργαστηριακούς συνεργάτες (διδάσκουν στα εργαστήρια).

    Έχω ξαναπεί ότι οι τελευταίοι μπορούν να παρομοιαστούν με τους υποψήφιους διδάκτορες και τους μεταπτυχιακούς φοιτητές που κάνουν τα εργαστήρια και τα φροντιστήρια στα Πανεπιστήμια. Εκεί γιατί δεν μας πειράζει και ενοχλεί?

    ReplyDelete
  65. Anonymous3:43 am

    Μας ενοχλεί η φλυαρία αμαθών και ημιμαθών όπου κι αν τη συναντούμε.

    Δεν χρειάζεται πολύ νιονιό για να το καταλάβουμε, νομίζω.

    @ Dr. UK
    ΄Αλλο πράγμα να διεκδικεί κανείς "καθαρά και διακριτά επαγγελματικά δικαιώματα" για ΤΕΙ και Πανεπιστήμια με δεδομένη την ελληνική κατάσταση στην αγορά εργασίας και άλλο σαλαμοποίηση των ρόλων ΤΕΙ και Πανεπιστημίων με ψευτοδιλήμματα του τύπου "προς τι η διάκριση πανεπιστημιακής και τεχνολογικής εκπαίδευσης" και οι αφορισμοί "που αλλού στον κόσμο γίνεται τέτοια διάκριση" και "ας μας εξηγήσει το Υπουργείο" κλπ.

    ReplyDelete
  66. Anonymous4:41 am

    @3:43
    εκτός από την ημιμάθεια/αμάθεια μας ενοχλούν και οι αφορισμοί, ειδικότερα εάν δεν προσδιορίζεται ο αποδέκτης τους. Δε χρειάζεται καθόλου νιονιό για να το καταλάβουμε, νομίζω.

    Αναπτύξτε λίγο τις σκέψεις σας περί σαλαμοποίησης, βρίσκω πολύ αφαιρετικό το λόγο σας.

    ReplyDelete
  67. Anonymous6:04 am

    @ 4.41 ΑΜ
    Aναπτύχθηκαν εν εκτάσει παραπάνω από τους προλαλήσαντες. Δεν χρειάζεται να επαναλαμβάνονται τα ίδια πράγματα.
    Άλλωστε και η οικονομία στο λόγο είναι αρετή.

    ReplyDelete
  68. Anonymous6:06 am

    @ 4.41 ΑΜ
    Aναπτύχθηκαν εν εκτάσει παραπάνω από τους προλαλήσαντες. Δεν χρειάζεται να επαναλαμβάνονται τα ίδια πράγματα.
    Άλλωστε και η οικονομία στο λόγο είναι και επιστημονική αρετή.

    ReplyDelete
  69. Anonymous12:56 pm

    Πάντως αν υπάρχουν κάποιοι που δεν βρίσκουν ικανοποιητική τη θεσούλα τους ή τα προνόμια που απολαμβάνουν τότε καλά θα ήταν να ψάξουν αλλού για εργασία. Ξέρετε πόσοι άνεργοι με όρεξη για εργασία περιμένουν εκεί έξω, και μάλιστα προσοντούχοι?
    Σεβασμός στα χρήματα των φορολογουμένων πολιτών από όλους γιατί από αυτούς πληρώνονται όλοι και θα πρέπει να ανταποκρίνονται στο ρόλο που τους έταξε η πολιτεία και όχι στις ιδιωτικές ή συνδικαλιστικές τους επιδιώξεις. Ελπίζω να ισχύει και στην πράξη αυτή η αρχή γιατί ζούμε σε δύσκολες εποχές και η υπομονή του πολίτη δεν είναι ανεξάντλητη.
    Πάνε οι εποχές του "δώσε και σε 'μένα μπάρμπα"

    ReplyDelete
  70. Crete5:58 am

    Για οσους ακομα αντεχουν να σκεπτονται.
    Κε παναρετε.....τα σχολια σας. ?

    http://www.uoc.gr/nomos_plaisio/attachments/Condorcet.pdf

    ReplyDelete
  71. Anonymous7:28 am

    http://www.espa.gr/Lists/Proclamations/Attachments/1778/epdm_110909_Prosklisi.pdf

    AISXOS!!!
    Χρηματοδοτειτε σημερα με 45.000.000 τισ ΣΗΜΕΡΙΝΕΣ διοικησεις των ΑΕΙ για τη σύνταξη και θεσμοθέτηση των Οργανισμών και των Εσωτερικών Κανονισμών των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Α.Ε.Ι.).

    ΟΤΑΝ ΣΕ 2-3 ΜΗΝΕΣ θα υπαρχουν ΝΕΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ και νεοι ΠΡΥΤΑΝΕΙΣ !!

    ΟΙ σημερινοι ως Επιστημονικα υπευθυνοι θα εχουν τα 45.000.000 εξαγοραζοντας αποφασεις.......

    ΕΝΩ οσοι εκλεγουν με το νεο συστημα θα εχουν ενα παρασυμβουλιο με προικα σαν παρακετρο εξουσιας.

    ΕΙΝΑΙ ΕΓΚΛΗΜΑ αυτο που ΚΑΝΟΥΝ !!!!

    ReplyDelete
  72. Anonymous7:44 am

    Ke Παναρετε,
    Με το ΘΑΛΗ τι γινετε??
    Μαλλον φυγατε και το κλεισαν το μαγαζι !!!!

    ReplyDelete
  73. Anonymous10:32 am

    Μονο οτι δεν σας ενοχλει δημοσιευετε κ. Παναρετε.
    Την κριτικη που χτυπαει φλεβα την παραβλεπουμε

    ReplyDelete
  74. Anonymous2:58 pm

    Το εκπαιδευτικό σύστημα, από την χαμηλότερη βαθμίδα μέχρι και τα πανεπιστήμια, είναι άκρως συντηρητικό. Αποκομμένο από την κοινωνία, έχει στυλώσει τα πόδια του ενάντια σε κάθε προοδευτική πρόταση. Βαθιά αντι-ορθολογικό και παραδομένο σε a priori απόψεις που δεν στέκουν στον έλεγχο της απλής λογικής. Τα πανεπιστήμια, όπως και τα σχολεία μοιάζουν με απομονωμένες νησίδες που πιστευουν ότι δεν πρέπει να δίνουν λόγο για τα πεπραγμένα τους σε κανένα ούτε στην ίδια την κοινωνία που τα χρηματοδοτεί και που χωρίς αυτή δεν θα υπήρχαν.
    Είναι όμως προοδευτικό σε έναν τομέα: στη ρητορική, καθώς πιστεύει (το όλο εκπαιδευτικό οικοδόμημα) ότι είναι προοδευτικό, σύγχρονο, ρηξικέλευθο, μοντέρνο και καινοτόμο. Επίσης στο χάιδεμα αυτιών -με λόγια και πράξεις- των μαθητών-φοιτητών. Πρωτοπόρα κατάσταση σε παγκόσμιο επίπεδο: μη μας πάθουν τίποτα τα παιδιά...Λες κι αλλού στον κόσμο δεν είναι παιδιά τους, αλλά αποπαίδια! Πού νομίζετε ότι οδηγεί αυτή η κατάσταση? Νομίζετε ότι έτσι διαμορφώνουμε υπεύθυνους πολίτες που θα νοιάζονται για τα κοινά ή απλώς για την καλοπέρασή τους και για την πάρτη τους? Συμφωνείτε αγαπητοί ότι έτσι έχουν τα πράγματα? Δεκτές όλες οι απόψεις.
    Ακόμα και στον Μεσαίωνα τα πανεπιστήμια των...μαγίστρων, είχαν προχωρήσει πιστεύω έτη φωτός. Υπάρχει ελπίδα δίχως ριζική αλλαγή?

    ReplyDelete
  75. Anonymous6:44 am

    Όχι μόνο βαθύς συντηρητισμός αλλά και άκρατος αρτηριοσκληρωτισμός, με εχθρότητα προς οτιδήποτε νέο, και έμφαση πάντα στα καλά και συμφέροντα και ωφέλιμα!
    Η αποθέωση της συντεχνιακής λογικής της μεσαιωνικής Βενετίας ή μήπως να πούμε καλύτερα Κων/πολής?
    Ξέρει κανείς το λόγο για τον οποίο η Ν. Ευρώπη έχασε τα πρωτεία σε σχέση με τον Βορρά εδώ και αιώνες και από τότε σέρνεται ούσα για λύπηση, ή σκλαβωμένη ή ανίσχυρη και εξαρτημένη?
    Καλά το μαντέψαν κάποιοι...για τις συντεχνίες κάθε είδους ο λόγος!

    ReplyDelete
  76. Αγαπητε Συναδελφε, αφου δεν εχει υπουργική δεσμευση με χαρα αναμενουμε τη συμετοχή σας στο διαλογο.
    Ζουμε ενδιαφερουσες εποχες....
    φιλικα

    ReplyDelete
  77. Anonymous7:37 am

    @ 2:58 PM

    Eπί δύο δεκαετίες εκπαιδεύατε εκπαιδευτικούς, φοιτητές και μαθητές στην απόλυτη αυθαιρεσία:

    >καταλείψεις για ψύλλου πήδημα στα πανεπιστήμια, καταλήψεις στα λύκεια, καταλήψεις στα γυμνάσια κλπ.

    >ρουσφέτια απ΄το δημοτικό μέχρι το πανεπιστήμιο για τη βαθμολογία μαθητοφοιτητών,

    >θρίαμβος των αντιγραφών και των αντιγραφέων απ΄το δημοτικό μέχρι το πανεπιστήμιο,

    >αναξιοκρατία παντού, απ΄την πρώτη μέχρι την τελευταία βαθμίδα της εκπαίδευσης,

    >κατασυκοφάντιση και γελοιοποίηση κάθε σοβαρής προσπάθειας για ανατροπή του σαθρού οικοδομήματος που χτίσατε όλοι μαζί προκειμένου να διασφαλίσετε ο καθένας τα ατομικά του συμφέροντα

    κλπ. κλπ. κλπ.

    ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ: το σημερινό μπάχαλο.

    Ο ΝΕΟΣ ΝΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΕ
    ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΚΑΠΟΙΑ ΛΥΣΗ, ΑΡΚΕΙ ΤΟ ΠΝΕΥΜΑ ΤΟΥ ΝΑ ΔΙΑΧΕΕΤΑΙ ΟΡΘΑ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΤΩΝ ΕΠΙΜΕΡΟΥΣ ΑΕΙ.

    Γιατί εκεί μπορεί να στραβώσει δραματικά ...

    ReplyDelete
  78. Anonymous9:22 am

    ηταν προσχηματικις ο διαλογος

    καποιοι συνεργατες σας απλα επαιρναν πληροφοριες για να κατοχυρωσουν τη θεση τους και να αναριχηθουν
    δεν τους ενοιαζςε τιποτε
    και τωρα που θα παρουν θεσουλα για ανταμοιβη και διπλο και θα εχουν επαφες με το εξωτερικο
    σημεια των καιρων
    οι διαχρονικες αξιες μιας κοινωνίας που εμαθε να φερεται ρουφαινευοντας
    η παιδεια στο στρωμα του προκρουστη
    η κοινωνια στη γωνία
    …. Καλα να παθουμε …. Καλα να παθετε ….

    ReplyDelete
  79. Anonymous10:44 am

    Γιατί μας τσιγκλάτε? Θέλετε να ξυπνήσουμε?
    Καλά δεν είχαμε χουζουρεύσει όλοι τόσα χρόνια?
    Καλά δεν προστατεύαμε τις νέες αξίες που είχαμε δημιουργήσει κι είχαν αντικαταστήσει τις παλιές?

    Άλλοι, παλιά, απ΄τον Πλάτωνα διδάσκονταν την αγάπη για τη μάθηση και το σεβασμό των διδασκομένων προς τους δασκάλους και των δασκάλων προς τους διδασκόμενους.

    Εμείς ανακαλύψαμε μια νέα αξία στον Πλάτωνα, που δεν την είδαν οι παλιοί, και την αναγάγαμε σε κανόνα ζωής : Την ομοφυλοφιλία λαϊκιστί ****** (βλ. Λεξικό).
    Την εφαρμόσαμε παντού, σε όλες τις συναλλαγές μας.
    Αφού και την παιδεία συναλλαγή την βαφτίσαμε, σε όλα τα επίπεδά της
    Πρωτοτυπήσαμε! Γίναμε Πρωτοπόροι!

    Από ταπεινοφροσύνη και μόνο δεν το μαρτυρούσαμε... Το κρατούσαμε επτασφράγιστο μυστικό...
    Κι έρχεστε εσείς και μας τα βγάζετε όλα στη φόρα...

    Και μας αμφισβητείτε...

    Πως τολμάτε? Ε! Πως?

    ReplyDelete
  80. Anonymous12:11 pm

    ΤΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ [ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΙ, ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΟΙ, ΠΑΡΑΤΑΞΕΙΣ - ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΣΤΗ ΔΙΑΠΛΟΚΗ] ΚΑΝΟΥΝ ΜΕΤΑΘΕΣΕΙΣ ΟΧΙ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΝΑ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΟΥΝ ΤΟΥΣ/ΤΙΣ ΚΟΛΛΗΤΟΥΣ/ΕΣ ΤΟΥΣ.
    ΕΤΣΙ ΑΠΟΣΠΟΥΝ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ 500 ΜΕΤΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΑΣ ΕΧΟΥΝ ΟΡΓΑΝΙΚΗ ΘΕΣΗ ΣΕ ΣΧΟΛΕΙΟ 1500 ΜΕΤΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥΣ.
    … ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ «ΕΥΕΡΓΕΤΟΥΝΤΑΙ» ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΙ ΚΡΙΤΙΚΗ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΠΑΣΧΙΖΟΥΝ ΝΑ ΒΑΛΛΟΥΝ ΣΕ ΤΑΞΗ ΤΟ ΜΠΑΧΑΛΟ ΠΟΥ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝ
    ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΝΟΙΑΖΕΙ ΤΙΠΟΤΕ.
    ΚΑΤΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΠΡΩΡΑ Ο ΜΑΘΗΤΗΣ
    ΠΡΩΤΑ ΤΟ ΡΟΥΣΦΕΤΙ, ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΝ ΓΡΑΦΟΥΝ ΣΤΑ ΠΑΛΙΟΤΕΡΑ ΤΩΝ ΥΠΟΔΗΜΑΤΩΝ ΤΟΥΣ ΠΑΝΤΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΚΑΙ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΔΙΟΡΙΣΑΝ [ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ ΤΟΥ ΥΠΔΜΘ]
    ΜΑΛΙΣΤΑ ΦΤΑΝΟΥΝ ΚΑΙ ΣΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΚΑΙ ΜΙΛΟΥΝ ΓΙΑ ΑΝΑΛΓΗΣΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΗΓΕΣΙΑΣ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΔΙΟΡΙΣΕ ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΛΓΗΤΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΙΔΙΟΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝ
    [γονείς που το σχολείο των παιδιών τους έμεινε χωρίς καθηγητές επειδή πήραν απόσπαση καθηγητές με οργανική θέση στο σχολείο μας για να βρίσκονται δίπλα στο σπίτι τους και το έχουμε καταγγείλει στη αρμόδια διεύθυνση του ΥΠΔΜΘ και μας έχουν γράψει επειδή οι κύριοι που αποφάσισαν έχουν μπάρμπα στην κορώνι και οι κυρίες που απασπάστηκαν είναι οι δάσκαλοι που διδάσκουν τις αξίες της ζωής… οι κηφήνες που κάποιο πρέπει να τους δείξουν την έξοδο, είναι αυτές που διαμαρτύρονται στην πλατεία, είναι οι δικές σας που σας τάζουν ψηφαλάκια και θα ψηφίσουν σύμφωνα με το ίδιο συμφέρον, είναι αυτές που έχουν ως σύνθημα το πρωϊ κάνουμε μάθημα για το παξιμάδι και το απόγευμα για το μπατεσπάνι]
    ΞΥΠΝΗΣΤΕ ΟΣΟ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙΡΟΣ

    ReplyDelete
  81. Anonymous2:57 am

    Το περίεργο είναι ότι αυτοί που σας δουλεύουν και σας παρουσιάζονται ως συνεργάτες σας είναι αυοτοί που σας σκάβουν το λάκκο. Είναι αυτοί πο σας τάζουν ψηφαλάκια και όταν έρθει το πλήρωμα του χρόνου δεν θα βρίσκεται ούτε την ψήφο σας. Δεν μπορείτε επιτέλους να καταλάβετε ότι ο κόσμος αντατμείβει όσους του προσφέρουν λύσεις για την παιδεία που παρεμπιπτόντως δεν κοστίζουν και τίποτε. Τα αυτονόητα δηλαδή Ακούτε τους κόλακες που σας αποδομούν. Πες τε κάτι στην πολιτική ηγεσία του ΥΠΔΜΘ. Εσείς όταν είσαστε στο υπουργείο ή δεν θέλατε ή δεν μπορούσατε. Τώρα όμως δεν υπάρχει δικαιολογία να μην τους πείτε τα αυτονόητα. Εκτός και αν….. ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΊ ΝΑ ΑΚΟΥΤΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΣΤΗΝ ΑΥΛΗ ΟΛΩΝ ΕΠΙ ΤΡΙΑΝΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΕΛΕΓΑΝ ΟΤΙ ΦΤΑΙΝΕ ΟΙ ΑΛΛΟΙ … ΚΑΙ ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΑΓΡΑΜΜΑΤΟΙ… κατά τα άλλα oren gon .. αυτό μας έλλειπε…. το άλλοθι …..

    ReplyDelete
  82. Anonymous9:38 am

    Το blog ξαναζωντάνεψε , να γινότανε και κάτι….

    ReplyDelete
  83. Anonymous10:16 am

    Οι συντεχνίες δεν θέλουν κούρεμα. Προς Θεού... Αν τις κουρέψετε αυτές θα μεγαλώσουν και θα δυναμώσουν ακόμα περισσότερο! Είναι σαν τα φυτά, σαν τα ψηλά δένδρα. ΞΕΡΙΖΩΜΑ ΘΕΛΟΥΝ!
    Ρίξτε και καμιά ματιά στη β)βάθμια. Πιθανόν (δεν ξέρω, λέω μήπως...) να υπάρχουν κάποιοι σύγχρονοι "μάγιστροι" που ίσως και να διδάσκουν τα πάντα...όπως λέμε "διά πάσα νόσον"...
    Αλλά οι ώρες ανάθεσης να αυξάνονται και δε βαριέσαι... Άλλωστε οι δυνατές συντεχνίες επιβιώνουν και επιβάλλονται παντού, σε βάρος όμως ποιων? Όλων των υπολοίπων? Τής χώρας? Του μέλλοντος μας?

    ReplyDelete
  84. To blog παραμένει ζωντανό.
    Εχω πολλά πράγματα που θέλω να γράψω, να μοιραστώ με όσους από τους αναγνώστες έχουν προβληματισμούς και αγωνίες, επιθυμούν την βελτίωση του εκπαιδευτικού συστήματος (και όχι μόνο)και θέλουν να ανταλλάξουν απόψεις πάνω σε αυτό.
    Θέλω να γράψω για τις πανελλήνιες εξετάσεις και τις αλλαγές που νομίζω ότι πρέπει να γίνουν, για τα ΤΕΙ και την κατεύθυνση που πρέπει να πάρουν, για τα τοπικά κολλέγια, για το ανοικτό πανεπιστήμιο, για τους διορισμούς των δασκάλων και των καθηγητών, για την λειτουργία των σχολείων, για τα σχολικά βιβλία και τόσα άλλα.

    Χρειάζομαι όμως και λίγο προσωπικό χρόνο μετά την φουρτούνα. Εδωσα ότι μπορούσα σε μια δύσκολη προπάθεια και αυτό είχε τις συνέπειες του.

    Εξ άλλου στις μέρες μας προτεραιότητα φαίνεται να έχει η κριτική. Για όλους και για όλα. Ο νηφάλιος διάλογος έχει δυσκολίες. Ας δώσουμε λίγο χρόνο.

    ReplyDelete
  85. Anonymous10:43 pm

    Επιτρέψτε μου την off topic, αφελή ερώτηση:

    Η "κατάληψη" δημόσιων χώρων, κτιρίων, αποτελεί συνταγματικά κατοχυρωμένο, επαγγελματικό δικαίωμα?

    Ναί? Ή Ὀχι?

    Εάν ΝΑΙ, πώς τεκμηριώνεται?
    Εάν ΟΧΙ, γιατί γίνεται ανεκτό?

    ReplyDelete
  86. Anonymous5:33 am

    Καλησπερα
    ΘΑΛΗΣ και ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ ειναι on line.
    Σχολια κε Παναρετε ??
    Μια στατιστική κατανομή ανα Ιδρυμα ειναι ενδιαφερουσα.
    Αναμενουμε...

    ReplyDelete
  87. Anonymous3:40 am

    κ. Πανάρετε δε χρειάζεται να γράψετε εσείς για την κατεύθυνση που πρέπει να πάρουν τα ΤΕΙ, η έκθεση του ΟΟΣΑ τα λέι όλα. Το ερώτημα είναι: ποιος είπε στους εμπειτογνώμονες του ΟΟΣΑ για skilled technicians, εάν όχι εσείς;
    Εάν είναι έτσι, γιατί όλη σχεδόν η νομοθεσία για ΔΕΠ/ΕΠ είναι ίδια; Γιατί οι καθηγητές ΤΕΙ συμμετέχουν σε εκλεκτορικά των πανεπιστημίων, διδάσκουν σε μεταπτυχιακά των πανεπιστημίων εκτός από τα δικά τους, είναι υπεύθυνοι σε προγράμματα όπου εργάζονται καθηγητές των πανεπιστημίων, είναι editors και reviewers σε περιοδικά που προσπαθούν να δημοσιεύσουν οι καθηγητές των πανεπιστημίων; Mάλιστα πριν από 3 ημέρες δημοσιεύτηκαν τα αποτελέσματα των προτάσεων ΘΑΛΗΣ και ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ, όπου καθηγητές ΤΕΙ είναι επιστημονικοί υπεύθυνοι μεγάλων ομάδων (ΘΑΛΗΣ) και μικρών (ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ) και σε κάθε περίπτωση συμμετέχουν ισότιμα ως μέλη της κύριας ερευνητικής ομάδας.

    Πώς θα έρθει η Πολιτεία να διαγράψει τις όποιες ακαδημαϊκές περγαμηνές των ανωτέρω καθηγητών ΤΕΙ χωρίς κάποια έστω αξιολόγηση και δυνατότητα να συνεχίσουν το έργο τους στην ανώτατη εκπαίδευση; Άραγε οι καθηγητές εφαρμογών και οι υπόλοιποι σε προσωποπαγή θέση δεν επαρκούν για τους skilled technicians;

    ReplyDelete
  88. Anonymous6:18 am

    Δεν καταλαβαίνω γιατί γενικεύετε όταν αναφέρεσθε στους καθηγητές ΤΕΙ.
    Όλοι το γνωρίζουν και το ομολογούν και όσοι έτυχε, πριν γίνουν καθηγητές Πολυτεχνείων, να περάσουν από ΤΕΙ, ότι:

    μόνο ένα 10% των καθηγητών ΤΕΙ ανταποκρίνεται σ΄αυτήν την εικόνα που παρουσιάζετε.

    Εάν αυτό το 10% είναι τόσο αξιόλογο, ας μην διαγράφει από μόνο του τις περγαμινές του, εμμένοντας αυτιστικά σε μια θέση σε ένα ίδρυμα, που ενώ η πολιτεία το αναγνωρίζει ως ανώτατο ή ίδιοι οι διδάσκοντες διατυμπανίζουν ότι είναι κατώτερο.

    ReplyDelete
  89. Anonymous8:26 am

    @6:18,
    μιλώ για 20%, δεδομένου ότι στις 21/9/2011 τα τακτικά μέλη ΕΠ στις βαθμίδες του επίκουρου-αναπληρωτή-καθηγητή ήταν 1251.

    Η εικόνα δεν παρουσιάζεται από μένα, είναι η απτή πραγματικότητα, είτε αρέσει σε κάποιους είτε όχι. Ψάξτε στις ιστοσελίδες των εκδοτικών οίκων για τους editors/associate editors, στο τελευταίο τεύχος κάθε έτους για τους reviewers κ.λ.π.

    Καταρχήν γιατί θα έπρεπε να φύγουν οι "προσοντούχοι" καθηγητές από τα ΤΕΙ; Τα τελευταία είχαν μία συνεχή ανοδική πορεία και με πολιτικές αποφάσεις και ασύστολη προπαγάνδα προβάλλονται αρνητικά στην κοινωνία. Σίγουρα αδυνατούν να συγκριθούν με τα 3-4 καλύτερα πανεπιστήμια της χώρας αλλά υπάρχουν τμήματα και σχολές ΤΕΙ που μάλλον - πάντοτε κατά την ταπεινή γνώμη μου - προηγούνται των υπόλοιπων πανεπιστημίων, τουλάχιστον με βάση ακαδημαϊκούς όρους και με χρήση μετρικών.

    Kατά δεύτερον, βλέπετε άμεσες επαγγελματικές προοπτικές σε αυτή τη χώρα;

    ReplyDelete
  90. Anonymous8:39 am

    Ποιος διατυμπανίζει ότι είναι κατώτερο; Καταρχήν οι καθηγητές στις ανακοινώσεις τους υποστηρίζουν πλήρως τους απόφοιτους για την αναγνώριση επιτέλους μετά από 25 χρόνια των επαγγελματικών δικαιωμάτων που δικαιούνται. Επίσης "γκρινιάζουν" για την μη χορήγηση διδακτορικών! Είναι δυνατόν από τη μία να θεωρούν αδικία να μη δίνουν διδακτορικά και από την άλλη να θεωρούν το ίδρυμα "κατώτερο"; Αυτό το να κάνουν μερικοί το άσπρο μαύρο δε το κατάλαβα ποτέ...

    ReplyDelete
  91. Anonymous10:51 am

    Άλλες, πολλές επαγγελματικές προοπτικές στο εγγύς μέλλον δεν υπάρχουν ούτε για τους καθηγητές ΤΕΙ ούτε για τους υπόλοιπους.

    Δεν καταλαβαίνω γιατί η ειδική προνομιακή μεταχείριση αυτής της κατηγορίας έναντι των άλλων.

    Αυτά τα περί δημοσιεύσεων και συνεργασιών, τί τα προβάλλετε τόσο σα να είσαστε οι μοναδικοί επιστήμονες στην Ελλάδα, που "αδικούνται"?

    Και ο ευσυνείδητος καθηγητής Β/θμιας εκπαίδευσης, διευθυντής κάποιου λυκείου στην Αττική, ο οποίος με παιδαγωγικά άψογο τρόπο κατάφερε να αποτρέψει ανόητες καταλήψεις υποκινούμενες από εξωσχολικούς, διδάκτορας Ψυχολογίας είναι και επιστημονικά ενεργός, ασχέτως εάν χρειάζεται να εργάζεται σε σχολείο και όχι σε πανεπιστήμιο. Ὀμως γι αυτό το λόγο δεν τον άκουσα στο MEGA να διεκδικεί να επιβλέπει διδακτορικά ούτε να μεταλλάξει το Λύκειο σε πανεπιστήμιο ή ΤΕΙ για να χωρέσει την επιστημονική επιφάνειά του.

    Μερικοί καθηγητές γιατί τρελλαίνονται τόσο να μεταβάλλουν τη φυσιογνωμία των ΤΕΙ?

    Και γιατί παρακαλώ δεν θέλουν να μετακινηθούν σε άλλο ίδρυμα?

    Ερωτευμένοι με τις γραφειάρες και τις καρεκλάρες που διαθέτουν στα νεόδμητα κτίρια είναι και τρομάζουν να στριμωχθούν σε σιχαμερά υπόγεια των αρχαιότερων πανεπιστημίων?

    ReplyDelete
  92. Anonymous12:11 pm

    Αφού οι καθηγητές ΤΕΙ ήξεραν από πριν το χαρακτήρα των ιδρυμάτων τους γιατί τώρα θέλουν να το αλλάξουν, αν ισχύει όντως αυτό.
    Όλοι ήξεραν από πριν τι ισχύει. Τώρα τι? Το ρόλο των ιδρυμάτων και γενικότερα της εκπαιδεύσης τον ορίζει ο λαός μέσω των δημοκρατικά εκλεγμένων κυβερνήσεων. Δεν μπορώ να καταλάβω,γίνεται να αντικαθιστά το ρολο του κράτους ο κάθε απασχολούμενος από το κράτος που τον πληρώνει ο ελληνικός λαός για να διδάσκει?
    Όλοι ήξεραν από πριν και κανένας δεν πίεσε κανέναν να βρει εργασία στα ΤΕΙ.

    ReplyDelete
  93. Anonymous12:03 am

    ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ ΣΤΗΝ ΑΝΩΤΑΤΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ;

    ΠΡΟΧΩΡΕΙ;

    ReplyDelete
  94. Anonymous12:24 am

    Ο χαρακτήρας των ΤΕΙ ήταν ΠΑΝΤΑ αντίστοιχος των Fachhochschule που ήταν και το πρότυπο, δηλαδή πανεπιστήμια εφαρμοσμένων επιστημών. Με αυτή την κατεύθυνση ιδρύθηκαν και σε αυτήν τη κατεύθυνση κινούνται επιτυχημένα από τότε.

    ReplyDelete
  95. Anonymous3:58 am

    Eδώ ένα παράδειγμα Fachhochschule από την Κολωνία:

    http://www.verwaltung.fh-koeln.de/organisation/dezernatesg/dezernat5/sg52/service/transfer/u/00888.php

    Παρουσιάζονται αναλυτικά οι ερευνητικοί στόχοι και οι συνεργασίες μεταξύ των καθηγητών του ιδρύματος.


    Πουθενά δεν "μιξοκλαίει" κανείς για το αν επιβλέπει ή όχι διδάκτορες.
    ΔΙΟΤΙ ο σκοπός των ιδρυμάτων αυτών δεν είναι να παράγουν απόφοιτους και διδάκτορες, διεκδικούντες επαγγελματικά δικαιώματα σε μια ανύπαρκτη αγορά εργασίας, αλλά να οδηγούνται σε αποτελέσματα που εφαρμόζονται στη πράξη και βελτιώνουν την καθημερινή ζωή των πολιτών.

    ReplyDelete
  96. Anonymous4:25 am

    @3:58

    Ξέχασες να αναφέρεις τον τίτλο του, ο οποίος βρίσκεται πάνω αριστερά:
    Cologne University of Applied Sciences

    Γιατί άραγε το ξέχασες; Μήπως γιατί εάν τα ΤΕΙ έφεραν αντίστοιχη ονομασία, όλα τα υπόλοιπα θα ρυθμίζονταν έτσι κι αλλιώς;

    ReplyDelete
  97. Anonymous5:10 am

    εχουμε αποτελεσματα ΘΑΛΗ και ΑΡΧΙΜΗΔΗ. Γιατι εκει στο ΥΠΕΠΔΒ δεν φωναζουν τους 3 πρωτους απο καθε κατηγορία για να ακουσουν και κατι αλλο περα απο πρυτανεις και προεδρους ΤΕΙ???
    ΘΑ ΔΟΥΝ ΚΑΙ ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΑΡΙΣΤΟΙ....ΓΙΑΤΙ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ ΤΑ ΚΟΜΑΤΙΚΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΒΛΕΠΟΥΝ!!!

    ReplyDelete
  98. Anonymous7:50 am

    @ 4.25ΑΜ
    Εάν εκτός από τη μητρική σου γλώσσα και τα ψιλοαγγλικούλια που έμαθες στο φροντιστήριο, ήξερες γερμανικά θα μπορούσες να διαβάσεις το γερμανικό τίτλο του ιδρύματος που αναγράφεται πρώτος και είναι
    Fachhochschule Köln
    και να διακρίνεις ότι το
    υπόλοιπο είναι αγγλική μετάφρασή του.
    Θα ήξερες επίσης ότι το Fachhochschule είναι σύνθετη λέξη και ότι η έννοια του Fach- αποδίδεται με το Applied Studies.

    To τί κατάλαβες από τα περιεχόμενα της ιστοσελίδας, ας μη το ρωτήσω καλύτερα...

    Εσείς δεν ενδιαφέρεσθε προφανώς για την ουσία, αλλά για τους τίτλους, αφού μ΄αυτούς έχετε βρει τρόπους να βγάζετε χρήμα.

    Εάν ενδιαφερόσασθε έστω και για λίγο για την ουσία, τότε θα έπρεπε να ομολογήσετε δημοσίως, ότι πληρώνεσθε, σε αντίθεση με συναδέλφους σας που έχουν πολύ περισσότερα προσόντα από σας και παραμένουν στο περιθώριο, για να παράγετε άνεργους.

    ReplyDelete
  99. Anonymous7:59 am

    H αιτία του κακού φαίνεται ότι βρίσκεται στο γεγονός ότι ειδικότητες που θα έπρεπε να είναι πανεπιστημιακές και οι ΤΕΙτζήδες θα έπρεπε να τρέχουν στα κοντινά πανεπιστήμια για να τις παρακολουθήσουν, υπάρχουν αυτοτελώς στα ΤΕΙ.
    Αυτό έγινε για να βολευτούν κάποιοι, εκπαραθυρώνοντας άλλους.
    Σήμερα όμως δεν έχουμε περιθώρια για σπατάλες.
    ΄Οποιοι απ΄τα ΤΕΙ έχουν έργο εφάμιλλο των καθηγητών πανεπιστημίων και ειδικότητα ίδια ή συναφή με κείνη των πανεπιστημιακών, ας ενσωματωθούν στα γειτονικά τους πανεπιστήμια.
    Οι υπόλοιποι να πάνε εκεί που έστειλαν τους συναδέλφους τους, όταν τους έτρωγαν τις θέσεις...

    ReplyDelete
  100. Anonymous8:22 am

    To τελευταίο συνθετικό της λέξης Fachhochschule είναι Schule δηλαδή "σχολείο", έστω και ανώτερο, και όχι σχολή (Fakultät), διότι δεν εκπαιδεύει αυριανούς θεωρητικούς επιστήμονες, αλλά άτομα που θα καταστήσουν πρακτικά αξιοποιήσιμες επιστημονικές γνώσεις και μεθόδους.

    Η διδακτορική διατριβή έχει νόημα όταν αναφέρεται κανείς στη θεωρία.


    Εάν οι καθηγητές ΤΕΙ δεν έχουν κατορθώσει ακόμα να κατανοήσουν ποια είναι η αποστολή τους, δηλ. όχι η θεωρία, αλλά η πρακτική αξιοποίησή της, τότε έχουν αποτύχει παταγοδώς και μάλλον θα πρέπει να αλλάξουν επάγγελμα.

    ReplyDelete
  101. Anonymous9:10 am

    @8:22 ΠαταγΩδώς (καλό είναι να ανοίγετε και κανένα λεξικό εάν δε γνωρίζετε καλά την ελληνική γλώσσα) φαίνεται πως αποτύχατε εσείς να καταλάβετε ορισμένα πράγματα:
    1) Harvard Business, Medical, Law SCHOOL (http://www.hbs.edu)
    2) MIT (http://web.mit.edu/education/): School of Architecture and Planning, School of Engineering,
    School of Humanities, Arts, and Social Sciences, Sloan School of Management, School of Science

    Mήπως κι εκεί είναι σχολείο;

    Επιτέλους, με αστεία επιχειρήματα θα πείσετε τον κόσμο;

    ReplyDelete
  102. Anonymous9:15 am

    @4:25,
    εκτός από προκλητικός - ίδιον του μωρού με την αρχαϊκή έννοια της λέξης - μήπως είσαι και μικρόνους; Εάν οι Γερμανοί ήθελαν να το μεταφράσουν Applied Studies (ναι, έχω την ελάχιστη νοημοσύνη να καταλάβω ότι η πρώτη γραμμή είναι στα γερμανικά) δε θα το έκαναν;

    Αναφέρεσαι σε αυτούς που πληρώνονται για να παράγουν ανέργους: Μήπως εννοείς τους καθηγητές πανεπιστημίων των τμημάτων ΦΜΣ, φιλολογιών, των Θεολογικών Σχολών, των Κοινωνικών Σπουδών; Αυτούς τους ξέχασες ή ανήκεις στη συνομοταξία τους;

    ReplyDelete
  103. Anonymous9:59 am

    @8:22 AM
    Xαίρομαι που τουλάχιστον γνωρίζετε επαρκώς την ελληνική, ώστε να διακρίνετε το σκόπιμο ορθογραφικό λάθος.

    Πάντως γερμανικά δεν κατέχεις και μη συνεχίζεις να παραθέτεις αστεία επιχειρήματα, διότι άλλη η γερμανική γλώσσα και άλλη η αγγλική.

    Το Πανεπιστήμιο δεν θεμελιώθηκε για να διεκδικεί επαγγελματικά διακιώματα, αλλά πρώτιστα για να παράγει γνώση, όχι για να εγγυάται άμεση επαγγελματική αποκατάσταση των αποφοίτων για να μην κλείσει.

    Κάθε μόρφωμα που φέρει τον τίτλο Πανεπιστημίου ή πανεπιστημιακής σχολής και δεν παράγει γνώση, πρέπει να κλείνει διότι είναι ψευδεπώνυμο και επιζήμιο.

    Τα ΤΕΙ όμως για να έχουν λόγο ύπαρξης οφείλουν να εξασφαλίζουν επαγγελματικές διεξόδους στους αποφοίτους τους.

    Εάν ο αριθμός τους σε σύγκριση με την ζήτηση στην αγορά εργασίας είναι υπερβολικά μεγάλος, τότε η πολιτεία οφείλει να μειώσει τον αριθμό τους.

    Έτσι θα σταματήσουν κάποιοι να απομυζούν και το τελευταίο απόθεμα του Ελληνικού κράτους για να παράγουν απαίδευτες ορδές ανέργων και να καλλιεργούν φρούδες ελπίδες και ονείρατα σε μαθητές/φοιτητές που μόλις και μετά βίας γράφουν το όνομά τους χωρίς ορθογραφικά λάθη.

    ReplyDelete
  104. Anonymous10:06 am

    @9.10 & 9.15 ΑΜ
    Έχετε μπερδέψει θέσεις και επιχειρήματα. Καλό είναι να τα ξεμπερδέψετε.
    Πώς θα πείσετε ότι ξέρετε να εργάζεστε επιστημονικά όταν δεν μπορείτε να διαβάσετε δύο κείμενα και να καταλάβαιτε ποιός λέει τί και με ποιόν και ώς προς τί διαφωνείτε?

    ReplyDelete
  105. Anonymous12:07 pm

    Προς τον 10:06.

    Είμαι ο 9:15 και όχι ο 8:22. Είναι φανερό πως αναφερόμουν στο σχόλιο του 7:50 αλλά υπάρχει κι ο δαίμων του πληκτρολογίου.

    Για τη δεύτερη πρότασή του σχολίου, εάν πρέρχεται από πανεπιστημιακό δάσκαλο να τον χαίρονται οι φοιτητές του.

    ReplyDelete
  106. Anonymous12:22 pm

    @9:59

    Ωραίες οι κρίσεις για τις γνώσεις μου στις ξένες γλώσσες αλλά επί της ουσίας η θέση περί School δεν απαντήθηκε. Έστω και σημειολογικά υποδεικνύει το αδόκιμο του σχολίου του 8:22.


    1) "Το Πανεπιστήμιο δεν θεμελιώθηκε για να διεκδικεί επαγγελματικά διακιώματα, αλλά πρώτιστα για να παράγει γνώση, όχι για να εγγυάται άμεση επαγγελματική αποκατάσταση των αποφοίτων για να μην κλείσει."

    Φαντάζομαι ότι η παραπάνω πρόταση αφορά στις στρατιές των ανέργων που βγάζουν οι πανεπιστημιακές σχολές που ανέφερα. Σύμφωνα με τα λεγόμενά σας τα πανεπιστήμια δεν οφείλουν να ασχολούνται με την επιστημονική κατάρτιση και η Ιατρική να μη βγάζει εξειδικευμένους επαγγελματίες.



    2) "Κάθε μόρφωμα που φέρει τον τίτλο Πανεπιστημίου ή πανεπιστημιακής σχολής και δεν παράγει γνώση, πρέπει να κλείνει διότι είναι ψευδεπώνυμο και επιζήμιο."

    Εάν αναφέρεστε σε ανεπαρκή πανεπιστημιακά τμήματα με βρίσκετε σύμφωνα. Εάν υποννοείτε τα ΤΕΙ, επιτρέψτε μου να ρωτήσω: οι επιστημονικές δημοσιεύσεις στα ίδια περιοδικά έχουν διαφορετική ερμηνεία ανάλογα με το εργασιακό περιβάλλον των συγγραφέων; Μήπως οι αμερικανικές πατέντες των καθηγητών ΤΕΙ δε παράγουν νέα γνώση όπως θα παρήγαγαν αντίστοιχες πατέντες καθηγητών πανεπιστημίου, εάν οι τελευταίοι μπορούσαν να καταθέσουν;



    3) "Τα ΤΕΙ όμως για να έχουν λόγο ύπαρξης οφείλουν να εξασφαλίζουν επαγγελματικές διεξόδους στους αποφοίτους τους."

    Τα πανεπιστήμια οφείλουν να αμπελοφιλοσοφούν;



    4) "Εάν ο αριθμός τους σε σύγκριση με την ζήτηση στην αγορά εργασίας είναι υπερβολικά μεγάλος, τότε η πολιτεία οφείλει να μειώσει τον αριθμό τους."

    Είμαστε και σε κάτι σύμφωνοι.



    5) "Έτσι θα σταματήσουν κάποιοι να απομυζούν και το τελευταίο απόθεμα του Ελληνικού κράτους για να παράγουν απαίδευτες ορδές ανέργων και να καλλιεργούν φρούδες ελπίδες και ονείρατα σε μαθητές/φοιτητές που μόλις και μετά βίας γράφουν το όνομά τους χωρίς ορθογραφικά λάθη."

    Φαντάζομαι ότι αναφέρεστε και στα 100+ τμήματα πανεπιστημίων που έχουν χαμηλότερη βάση εισαγωγής από τμήματα του ΤΕΙ Αθήνας.

    ReplyDelete
  107. Anonymous1:28 pm

    @12.22 PM

    Εάν δεν γνωρίζει κανείς ξένες γλώσσες τόσο ώστε να καταλαβαίνει την ουσία των λεγομένων, είναι ανώφελο να αμπελοφιλοσοφεί περί του πρακτέου.
    Προσπαθεί απλώς να κρύψει την αδυναμία του αυτή με περιπτωσιολογίες.

    Δεν χρειάζεται πολύ φαντασία για να καταλάβει κανείς τί εννοώ. Γνώση του πράγματος πρέπει να έχει και πολιτική βούληση για να πραγματοποιήσει όσα για άλλους κάποτε αποτελούσαν ταμπού.

    ReplyDelete
  108. Anonymous1:57 pm

    ΠΡΟΣ ΤΟΝ 12.07
    "εκτός από προκλητικός - ίδιον του μωρού με την αρχαϊκή έννοια της λέξης - μήπως είσαι και μικρόνους; Εάν οι Γερμανοί ήθελαν να το μεταφράσουν Applied Studies (ναι, έχω την ελάχιστη νοημοσύνη να καταλάβω ότι η πρώτη γραμμή είναι στα γερμανικά) δε θα το έκαναν;"

    ΤΗΝ ΕΛΑΧΙΣΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΗΝ ΕΧΕΙΣ, ΓΝΩΣΗ ΤΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΚΑΙ ΓΙΑΥΤΟ ΠΑΡΑΛΟΓΙΖΕΣΑΙ.


    ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΜΕ ΤΟ FACHHOCHSCΗULE ΔΕΝ ΜΕΤΑΦΡΑΖΟΥΝ ΣΤΗ ΓΛΩΣΣΑ ΤΟΥΣ ΕΝΑΝ ΑΓΓΛΙΚΟ ΟΡΟ ΚΑΙ ΜΑΖΙ ΕΝΑ ΘΕΣΜΟ, ΑΛΛΑ ΕΧΟΥΝ ΕΝΑ ΘΕΣΜΟ ΠΟΥ ΤΟΝ ΟΝΟΜΑΖΟΥΝ FACHHOCHSCΗULE ΚΑΙ ΤΟΝ ΜΕΤΑΦΡΑΖΟΥΝ ΣΤΑ ΑΓΓΛΙΚΑ UNIVERSITY OF APPLEID STUDIES.
    ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΕΠΕΙΔΗ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΗ ΛΕΞΗ ΤΟΥ FACH- ΣΤΑ ΑΓΓΛΙΚΑ, ΤΟ ΒΑΡΟΣ ΣΤΗ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΤΟΥ ΟΡΟΥ ΠΕΡΝΑΕΙ ΣΤΟ APPLEID STUDIES ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΤΟ UNIVERSITY.

    ΕΑΝ ΙΣΧΥΕΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΛΕΕΙ Ο ΣΥΝΟΜΙΛΗΤΗΣ 12:24 AM
    "Ο χαρακτήρας των ΤΕΙ ήταν ΠΑΝΤΑ αντίστοιχος των Fachhochschule που ήταν και το πρότυπο, δηλαδή πανεπιστήμια εφαρμοσμένων επιστημών. Με αυτή την κατεύθυνση ιδρύθηκαν και σε αυτήν τη κατεύθυνση κινούνται επιτυχημένα από τότε."
    ΤΟΤΕ ΕΜΑΣ ΔΕΝ ΜΑΣ ΑΦΟΡΑ ΠΩΣ ΜΕΤΑΦΡΑΖΕΤΑΙ Ο ΓΕΡΜΑΝΙΚΟΣ ΟΡΟΣ ΣΤΑ ΑΓΓΛΙΚΑ, ΑΛΛΑ ΤΙ ΕΝΝΟΕΙ Ο ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙ ΤΟ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΟΡΟ.

    ΚΙ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ ΟΤΙ ΕΝΝΟΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΟΤΑΝ ΛΕΜΕ "ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΙΔΡΥΜΑΤΑ" ΚΑΙ ΟΧΙ "ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ"

    ΕΑΝ ΙΔΙΟΝ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΥ ΔΑΣΚΑΛΟΥ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΑΚΟΥΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΔΕΧΕΤΑΙ ΑΚΡΙΤΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ "ΜΩΡΙΕΣ" ΤΟΥ ΚΑΘΕΝΟΣ (ΜΕ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΝΝΟΙΑ ΤΟΥ ΟΡΟΥ)ΚΑΙ ΝΑ ΤΙΣ ΕΠΑΙΝΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΚΟΛΑΚΕΥΣΕΙ ΤΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ Ο ΛΑΤΡΕΥΤΟΣ ΤΟΥΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ, ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΠΑΙΡΝΕΙ ΘΕΣΗ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΠΙΣΗΜΑΙΝΕΙ ΣΦΑΛΜΑΤΑ, ΤΟΤΕ ΛΥΠΑΜΑΙ ΠΟΛΥ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΠΟΤΕ ΝΑ ΓΙΝΩ ΕΝΑΣ ΑΠ΄ΑΥΤΟΥΣ.

    ΟΙ ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ ΠΟΥ ΕΦΑΡΜΟΖΟΝΤΑΙ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΣΕ ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΕΧΟΥΝ, ΞΕΡΕΤΕ, ΑΥΤΟ ΤΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΤΗΣ ΠΡΟΚΛΗΣΗΣ, ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΔΙΑΛΟΓΟ ΤΙΠΟΤΕ ΝΕΟ ΔΕΝ ΕΡΧΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ (ΒΛ. ΣΩΚΡΑΤΙΚΗ ΜΑΙΕΥΤΙΚΗ ΜΕΘΟΔΟ).
    ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΤΟΣΟ ΚΑΙΝΟΥΡΙΕΣ ΟΙ ΜΕΘΟΔΟΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΦΤΑΣΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΘΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ ΜΙΑ 30ΤΙΑ...ΚΑΙ ΒΑΛΕ.
    ΑΛΛΑ ΤΟΤΕ ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΛΕΟΝ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΕΛΕΕΙΝΟΛΟΓΕΙΤΕ ΟΣΟΥΣ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΤΟΛΜΟΥΝ.

    ReplyDelete
  109. Anonymous1:03 am

    @10:51, είμαι ο 8:26.

    Χρησιμοποιείτε το εσφαλμένο – θα αναπτύξω την κρίση μου παρακάτω – επιχείρημα ότι όποιος είναι ενεργός ερευνητικά σε οποιαδήποτε βαθμίδα εκπαίδευσης δυνητικά θα μπορούσε να διεκδικήσει επίβλεψη διδακτορικών, πανεπιστημιοποίηση των νηπιαγωγείων κ.λ.π.

    Πού βρίσκεται το σφάλμα: Οι ερευνητές που εργάζονται στην πρωτοβάθμια ή δευτεροβάθμια εκπαίδευση δεν προσελήφθησαν με απαραίτητη προϋπόθεση τα εξαιρετικά ακαδημαϊκά διαπιστευτήρια, απλώς είναι overqualified που λένε και στο χωριό μου. Επομένως δε νοείται να μεταμορφωθεί μία βαθμίδα εκπαίδευσης επειδή σε αυτήν υπηρετούν προσοντούχοι εκπαιδευτικοί.

    ΑΝΤΙΘΕΤΑ, τα τυπικά προσόντα για εκλογή σε θέση ΕΠ σε ΤΕΙ είναι αντίστοιχα, για τους Επίκουρους και Αναπληρωτές, με εκείνα των θέσεων στα πανεπιστήμια, με επιπρόσθετο προσόν τη σχετική επαγγελματική εμπειρία υψηλού επιπέδου. Αυτά προβλέπουν από το 2001 οι νόμοι, αυτά εφαρμόστηκαν. Οι εκλεγέντες εντάχθηκαν σε τριτοβάθμιο ίδρυμα, όπως οι διορισθέντες υπερπροσοντούχοι δάσκαλοι και καθηγητές εντάχθηκαν σε σχολικές μονάδες της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

    Πάμε τώρα στη μετάλλαξη και φυσιογνωμία: Τα ΤΕΙ νόμιμα απέκτησαν τετραετή σύγχρονα προγράμματα σπουδών, ECTS, ERASMUS με πανεπιστήμια, αυτοδύναμα μεταπτυχιακά, ερευνητικά προγράμματα και ερευνητικά εργαστήρια. Οι καθηγητές τους νόμιμα εντάχθηκαν σε τριμελείς επιτροπές επίβλεψης διδακτορικών διατριβών σε ελληνικά πανεπιστήμια και, από τη στιγμή που εργάζονται σε ΑΕΙ (πάντοτε σύμφωνα με τους προηγούμενους και τον ισχύοντα νόμο), ανέπτυξαν και αναπτύσσουν παρόμοιες δραστηριότητες με εκείνες των καθηγητών πανεπιστημίου. Το ρόλο που έπαιζαν τα ΚΑΤΕ/ΚΑΤΕΕ και τα ΤΕΙ έως τα μέσα της δεδκαετίας του ’90 τον έχουν αναλάβει τα ΙΕΚ. Επομένως τα ΤΕΙ δεν ζητούν μετάλλαξη αλλά έχουν ήδη μεταλλαχθεί.

    Κανένας σοβαρός καθηγητής ΤΕΙ δε θέλει να κάθεται στη «γραφειάρα» του, γιατί απλώς δεν κάθεται αλλά διδάσκει πολλές ώρες, πηγαίνει στο εργαστήριό του και κάνει έρευνα χωρίς υποψήφιους διδάκτορες. Επομένως εδώ συμφωνούμε: Οι καθηγητές ΤΕΙ με το προφίλ που περιέγραψα παραπάνω θέλουν να συνεχίσουν να κάνουν αυτό που κάνουν ήδη. Αν αυτό είναι στα ανήλιαγα υπόγεια του αρχαιότερου πανεπιστημίου so be it, αυτό που δε θέλουν είναι να καταντήσουν δασκαλάκοι των ΙΕΚ, γιατί ούτε εξελέγησαν γι’ αυτό ούτε το επέλεξαν, σε αντίθεση με τους όποιους υπερπροσοντούχους εκπαιδευτικούς των υπόλοιπων βαθμίδων.

    ReplyDelete
  110. Anonymous1:15 am

    Προς τον 1:57

    Αναφορικά με χαρακτηρισμό του παράλογου σού τον επιστρέφω πλήρως. Δύο άγνωστοι (;) είμαστε, μπορούμε να εκτοξεύουμε χαρακτηρισμούς χωρίς κόστος.

    Επανέρχομαι στο επιχείρημα περί «σχολείου». Άλλος λέει για σχολή, εσύ λες για έμφαση στο applied studies. Η ουσία είναι ότι στα αγγλικά δε μεταφράστηκαν Schools of Applied Studies/Science ή ο,τιδήποτε άλλο κι αυτό έγινε συνειδητά.

    Σε τόσα μηνύματα ακούγονται διάφοροι αλλά η ουσία χάνεται: Εάν τα ΤΕΙ παρείχαν μόνο εκπαίδευση, τότε γιατί η νομοθεσία στην οποία στηρίζεται εδώ και μια δεκαετία η λειτουργία τους ΑΠΑΙΤΕΙ τη διεξαγωγή έρευνας; Τα μέλη ΕΠ των ΤΕΙ εκλέχθηκαν και εργάζονται σε ένα περιβάλλον όπου νομικά επιβάλλεται η διεξαγωγή έρευνας!!! Εάν οι αναγνώστες θέλουν να γίνει συζήτηση επ αυτού μπορούμε να αναπτύξουμε το θέμα, αλλιώς δεν έχει νόημα να συγκρουόμαστε.

    Ο 12:07

    ReplyDelete
  111. Anonymous1:54 am

    @10:51, είμαι ο 8:26.

    Σφάλμα: Όποιος είναι ενεργός ερευνητικά σε οποιαδήποτε βαθμίδα εκπαίδευσης δυνητικά θα μπορούσε να διεκδικήσει επίβλεψη διδακτορικών, πανεπιστημιοποίηση των νηπιαγωγείων κ.λ.π.
    Πού βρίσκεται το σφάλμα: Οι ερευνητές που εργάζονται στην α-β-βάθμια εκπαίδευση δεν προσελήφθησαν με απαραίτητη προϋπόθεση τα εξαιρετικά ακαδημαϊκά διαπιστευτήρια, απλώς είναι overqualified. Επομένως δε νοείται να μεταμορφωθεί μία βαθμίδα εκπαίδευσης επειδή σε αυτήν υπηρετούν προσοντούχοι εκπαιδευτικοί.

    ΑΝΤΙΘΕΤΑ, τα τυπικά προσόντα για εκλογή σε θέση ΕΠ σε ΤΕΙ είναι αντίστοιχα, για τους Επίκουρους και Αναπληρωτές, με εκείνα των θέσεων στα πανεπιστήμια, με επιπρόσθετο προσόν τη σχετική επαγγελματική εμπειρία υψηλού επιπέδου. Αυτά προβλέπουν από το 2001 οι νόμοι, αυτά εφαρμόστηκαν. Οι εκλεγέντες εντάχθηκαν σε τριτοβάθμιο ίδρυμα, όπως οι διορισθέντες υπερπροσοντούχοι δάσκαλοι και καθηγητές εντάχθηκαν σε με τη θέλησή τους σε σχολικές μονάδες της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

    Μετάλλαξη και φυσιογνωμία: Τα ΤΕΙ νόμιμα απέκτησαν τετραετή σύγχρονα προγράμματα σπουδών, ECTS, ERASMUS με πανεπιστήμια, αυτοδύναμα μεταπτυχιακά, ερευνητικά προγράμματα. Τα μέλη ΕΠ νόμιμα εντάχθηκαν σε τριμελείς επιτροπές επίβλεψης διδακτορικών διατριβών σε πανεπιστήμια και, από τη στιγμή που εργάζονται σε ΑΕΙ (πάντοτε σύμφωνα με τους ισχύοντες νόμους), ανέπτυξαν/αναπτύσσουν παρόμοιες δραστηριότητες με εκείνες των πανεπιστημιακών. Το ρόλο που έπαιζαν τα ΚΑΤΕΕ και τα ΤΕΙ έως το ’95 τον έχουν αναλάβει τα ΙΕΚ. Επομένως τα ΤΕΙ δεν ζητούν μετάλλαξη αλλά έχουν ήδη μεταλλαχθεί.

    Κανένας σοβαρός καθηγητής ΤΕΙ δεν κάθεται στη «γραφειάρα» του γιατί απλούστατα διδάσκει πολλές ώρες, πηγαίνει στο εργαστήριό του και κάνει έρευνα χωρίς υποψήφιους διδάκτορες. Επομένως εδώ συμφωνούμε: Οι καθηγητές ΤΕΙ με το προφίλ που περιέγραψα παραπάνω θέλουν να συνεχίσουν να κάνουν αυτό που κάνουν ήδη, ίσως στα ανήλιαγα υπόγεια του αρχαιότερου πανεπιστημίου. Αυτό που δε θέλουν είναι να καταντήσουν δασκαλάκοι των ΙΕΚ, γιατί ούτε εξελέγησαν γι’ αυτό ούτε το επέλεξαν.

    ReplyDelete
  112. Anonymous6:10 am

    Δηλαδή καθηγητές ΤΕΙ είναι συγχρόνως και φοιτητές σε Πανεπιστήμια? Καλό για την εκπαίδευση και των σπουδαστών ΤΕΙ αυτό, αλλά γιατί δεν προσλάμβαναν τα ΤΕΙ καθηγητές που να έχουν ήδη έστω ένα μεταπτυχιακό?

    ReplyDelete
  113. Anonymous8:01 am

    @ 1.54 AM
    Επομένως, σύμφωνα με τη συλλογιστική σας, κακώς γίνεται διάκριση ανάμεσα σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ, και ειδικότερα ανάμεσα σε Πολυτεχνεία και ΤΕΙ, διότι Πολυτεχνεία και ΤΕΙ είναι στην πράξη ισότιμα και ισόκυρα.

    ΟΚ.

    Τότε, τί χρειάζονται τόσοι Μαθηματικοί, Φυσικοί, Χημικοί, Κομπιουτεράδες κλπ. και τόσοι τομείς και τμήματα π.χ. σε Πολυτεχνείο, ΤΕΙ, και Πανεπιστήμιο Αθηνών, Πειραιώς, Θεσσαλονίκης?

    Όλοι για τον ίδιο σκοπό προσλήφθηκαν, την ίδια αποστολή έχουν, το ίδιο έργο επιτελούν. Με άλλα λόγια όλοι διδάσκουν φοιτητές, και αν δωθεί το δικαίωμα να εκπονούνται διατριβές στα ΤΕΙ, εφόσον όλές οι ανωτέρω ειδικότητες είναι κοινές, τότε όλοι θα έχουν το ίδιο μερίδιο στους ίδιους τομείς.

    Το ερώτημα είναι, τους χρειαζόμαστε ως κοινωνία όλους αυτούς, όλα αυτά τα τμήματα και τους τομείς? Μπορούμε να τους χρηματοδοτούμε?

    Εάν ναι, ΤΙ παράγουν?
    Οι απόφοιτοι και οι διδάκτορές τους είναι της αυτής στάθμης, έχουν αποκτήσει τις ίδιες δεξιότητες, μπορούν να απορροφηθούν από την ελληνική αγορά εργασίας?

    ΕΑΝ ΟΧΙ, ΠΟΙΟΣ Ο ΛΟΓΟΣ ΥΠΑΡΞΗΣ ΤΟΥΣ?

    ReplyDelete
  114. Anonymous8:07 am

    Θέλω να κάνω διδακτορικό στην καλλιέργεια γλαδιόλας. Σε ποιό τμήμα ΤΕΙ να γραφτώ;

    ReplyDelete
  115. Anonymous9:27 am

    O 8:01 είπε:
    "Επομένως, σύμφωνα με τη συλλογιστική σας, κακώς γίνεται διάκριση ανάμεσα σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ, και ειδικότερα ανάμεσα σε Πολυτεχνεία και ΤΕΙ, διότι Πολυτεχνεία και ΤΕΙ είναι στην πράξη ισότιμα και ισόκυρα."

    Δεν είπα κάτι τέτοιο. Αυτό που εννοώ είναι ότι εμφανίζεται το οξύμωρο σχήμα στην ίδια βαθμίδα εκπαίδευσης να υπάρχουν τμήματα με παρόμοια προγράμματα σπουδών και εκλεγμένους διδάσκοντες με παρόμοια ΤΥΠΙΚΑ προσόντα. Αν ήθελε η πολιτεία το διακριτό ρόλο καλώς τον εμφάνισε φέτος, δεν πρέπει όμως να αξιολογηθούν τα τμήματα για να βρεθεί πού έχουν φτάσει. Δεν μπορεί να ακυρώνεται μία πορεία, πάντοτε ενταγμένη μέσα στα νόμιμα πλαίσια.
    Για παράδειγμα: Οι ΕΠ των ΤΕΙ που είναι επιστημονικά υπεύθυνοι σε χρηματοδοτούμενες προτάσεις του προγράμματος ΘΑΛΗΣ τι πρέπει να αισθάνονται;
    Για τα ισόκυρα: Τμήματα Πληροφορικής ΕΚΠΑ σε αντιπαραβολή με τα αντίστοιχα τμήματα του Ιονίου Πανεπιστημίου και των Πανεπιστημίων Κραϊόβα, Φιλιππούπολης, Νότιας Πράγας, University of Huddersfield (αυτά δεν ενοχλούν;)




    "Τότε, τί χρειάζονται τόσοι Μαθηματικοί, Φυσικοί, Χημικοί, Κομπιουτεράδες κλπ. και τόσοι τομείς και τμήματα π.χ. σε Πολυτεχνείο, ΤΕΙ, και Πανεπιστήμιο Αθηνών, Πειραιώς, Θεσσαλονίκης ... Με άλλα λόγια όλοι διδάσκουν φοιτητές, και αν δωθεί το δικαίωμα να εκπονούνται διατριβές στα ΤΕΙ, εφόσον όλές οι ανωτέρω ειδικότητες είναι κοινές, τότε όλοι θα έχουν το ίδιο μερίδιο στους ίδιους τομείς."

    Δε χρειάζονται τόσοι. Αναφορικά με τις διατριβές: Φαντάζομαι όλοι θα διαβάσατε για τις διατριβές σε περιφερειακό πανεπιστήμιο, όπου ο αριθμός μους ήταν μικρότερος των Journal papers. Επιπλέον, κοιτάξτε λίγο το προσωπικό του ΤΕΙ Κρήτης (και άλλων): δεν έχουν το επιστημονικό ανάστημα να δίνουν διατριβές όταν ο τελευταίος βοηθός που πήρε διδακτορικό μετά από 15-20 έτη έχει φτάσει να δίνει;




    "Οι απόφοιτοι και οι διδάκτορές τους είναι της αυτής στάθμης, έχουν αποκτήσει τις ίδιες δεξιότητες ...?"

    Ο απόφοιτος του Stanford με τον απόφοιτο του πανεπιστημίου του Σινσινάτι είναι της αυτής στάθμης;

    Συμπέρασμα: αξιολόγηση παντού.

    ReplyDelete
  116. Anonymous9:31 am

    @8:07

    Στα ΤΕΙ δεν παρέχεται η δυνατότητα εκπόνησης διδακτορικής διατριβής. Θα πρέπει να απευθυνθείς στην Ανωτάτη Γεωπονική, ωχ συγγνώμη εννοούσα στο Γεωπονικό ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ Αθηνών, εκεί όπου πολλοί καθηγητές ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ προέρχονται από το ΤΕΙ Μεσολογγίου, και οι παλαιότεροι εξ αυτών δεν είχαν διδακτορικό.

    ReplyDelete
  117. Anonymous10:14 am

    Μπορεί να υπάρχει στο πανεπιστήμιο που φοιτείς η διατριβη που θες και αν δουλευεί και ο μπαμπάς σου εκεί ,που ξέρεις ίσως να είσαι ο επόμενος καθηγητής...

    ReplyDelete
  118. Anonymous10:55 am

    Τα τει επιτελούν και κοινωνικό ρόλο καθώς πολλοί νεαροί απόφοιτοι πανεπιστημίων αλλά και τει μπορούν να πιάσουν δουλεία εκεί σαν συμβασιούχοι καθηγητές κάθε χρόνο. Γενικά καλό θα ήταν να αλλάξει το στάτους πρόσληψης όλων των καθηγητών στα τει. Ποιος ο σκοπός να διορίζονται μόνιμοι ενώ θα μπορούσαν να διορίζονται συμβασιούχοι κάθε έτος, όπως γίνεται με την πλειοψηφία των εκπαιδευτικών τει άλλωστε, ανάλογα με αξιολόγηση. Οι πιο πάνω στην αξιολόγηση θα ήταν μόνο τυπικά συμβασιούχοι αλλά ουσιαστικά μόνιμοι αφού θα εξασφάλιζαν μόνιμα την παρουσία τους μέσω της αξιολόγησής τους. Επιπλέον ο αριθμός των εκπαιδευτικών θα ανταπορινόταν στις ανάγκες του κάθε ιδρύματος κάθε σπουδαστικό έτος και πολλά νέα παιδιά με όρεξη για δουλεία θα μπορούσαν να προσφέρουν τις γνώσεις τους στους σπουδαστές των τει.

    ReplyDelete
  119. Dr. USA1:51 pm

    Εδώ μας λέτε για καθηγητές ΤΕΙ με κύρος, δημοσιεύσεις σε PRL, κτλ.
    Συμφωνώ πως μια μειονότητα αξίζουν. Αλλά τι θα κάνετε με τους μέτριους, που είναι η πλειονότητα, και μπήκαν στα ΤΕΙ, απο την πίσω πόρτα.
    Ένα παράδειγμα για σχολιασμό.
    Προκήρυξη σε τμήμα ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΑΣ
    ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ
    ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΑΣ
    Β΄ ΤΟΜΕΑΣ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ
    - Μια (1) θέση Ε.Π. βαθμίδας Καθηγητή με γνωστικό αντικείμενο «Οργανωσιακή Διοίκηση και
    Διαχείριση Γνώσης».

    Μας δουλεύουν?? Πως ο τομές Υψηλών ρευμάτων προκηρύζει μια θέση για κάποιον που έχει διδακτορικό σε bullshit????

    ReplyDelete
  120. Anonymous2:51 am

    Διευκολύνσεις, εξυπηρετήσεις απ΄την πίσω πόρτα, αποθέωση των μετριοτήτων και θάψιμο της πραγματικής αριστείας.

    Αυτό είναι το ΙΔΑΝΙΚΟ που υπηρετούν και τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ.

    Και αυτή η κατάσταση δεν θα πάψει ούτε με το νέο νόμο να διαιωνίζεται, εφόσον τίποτε δεν φαίνεται να υπάρχει ως ασφαλιστική δικλείδα που θα βάζει φρένο στις ανοησίες του καθενός που θέλει να βολέψει κόσμο.

    Πάρτε παράδειγμα το τι ορίζεται σχετικά με την κατάρτιση λίστας εκλεκτόρων. Δηλαδή ο κάθε βλάξ που κατέλαβε θέση στην ΑΕ, ως εκ της θέσεώς του, θα προτείνει ως αυριανούς κριτές του τους κολλητούς του από εσωτερικό και εξωτερικό, χωρίς να αιτιολογεί γιατί αποκλείει άλλους ή επικαλούμενος ως ειδικός βλακώδεις λόγους για να εμποδίσει να τον κρίνουν εκείνοι που δεν έχουν καμιά ανοχή και αντοχή στη βλακεία.

    Kατά τ΄ άλλα μας φταίει η Τρόϊκα και όχι η κουτοπονηριά και η ατιμία που χαρακτηρίζει κάθε συναλλαγή μας...

    ReplyDelete
  121. Anonymous3:17 am

    @1:51

    Εάν μπούμε σε περιπτωσιολογία τότε τα Πανεπιστήμια έχουν την πρωτοκαθεδρία!!!

    Θυμηθείτε το τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας του ΕΚΠΑ και τη συνάφεια των αντικειμένων με το τμήμα και των διδακτορικών με τα αντικείμενα.

    Πάλι από ΕΚΠΑ: Διδακτορικό στη ρομποτική, κατευθείαν αναπληρωτής στη φιλοσοφία της επιστήμης στο τμήμα Τμήμα Μεθοδολογίας, Ιστορίας και Θεωρίας της Επιστήμης.

    Για να μην πούμε για τους διδάσκοντες πληροφορική σε σχολές οικονομικών, κοινωνικών και γενικά θεωρητικών επιστημών.

    ReplyDelete
  122. Anonymous2:28 pm

    κ. Πανάρετε μια σύντομη ερώτηση:
    αν η αξιολόγηση των προτάσεων του Αρχιμήδη ΙΙΙ έγινε με κριτήρια και αξιοκρατικά,γιατί στον πίνακα των αποτελεσμάτων και των δύο φάσεων δεν φαίνονται οι βαθμολογίες; Για αυτό φάγαμε 2,5 χρόνια για ένα πίνακα αποτελεσμάτων χωρίς αιτιολόγηση;

    ReplyDelete
  123. Anonymous2:21 am

    Aς δημοσιεύονται όλες οι προτάσεις μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, και αυτές που προκρίθηκαν και εκείνες που απορρίφθηκαν, μαζί με την αιτιολογία πρόκρισης ή απόρριψης.
    Θα έχει πολύ ενδιαφέρον να δούμε εάν δικαίως ή αδίκως χαίρονται ή διαμαρτύρονται οι επιτυχόντες και οι απορριφθέντες.

    Εάν οι προτάσεις που απορρίπτονται όντως αξίζουν, με τη δημοσιεύσή τους θα κατοχυρώνουν τις ιδέες τους, οι οποίες όσο μένουν μεταξύ υποψηφίων και κριτών ενδέχεται να υποκλαπούν. Πολλοί μπαίνουν στον πειρασμό και απορρίπτουν ό,τι οι ίδιοι θα ήθελαν να επιτύχουν αλλά δεν μπορούν.

    Εάν πάλι καλώς απορρίπτονται, τουλάχιστον δεν θα μπορούν να αιτιολογήσουν γιατί φωνασκούν.

    ReplyDelete
  124. Anonymous7:33 am

    Συμφωνώ με την δημοσίευση. Ακόμη και αν απορριφθεί μια πρόταση, η αιτιολόγηση της απόρριψης είναι απαραίτητη. Καταρχήν δημιουργεί ένα συναίσθημα δικαίου, ότι δηλαδή δεν έγινε στο πόδι. Επιπλέον επιβάλει στους κριτές τεκμηρίωση των αποφάσεων τους και άρα η αξιολόγηση γίνεται σοβαρά. Ακόμη δίνει την αφορμή σε ένα υποψήφιο να βελτιωθεί και να υποβάλει καλύτερη πρόταση την επόμενη φορά. Ενώ τέλος διαλύει τα νέφη των φίλων και των κολλητών. Στην συγκεκριμένη περίπτωση έγινε κάτι τέτοιο;
    Επιπλέον θεωρώ λάθος την σύγκριση-σύγκρουση μεταξύ Πανεπιστημίων και ΤΕΙ, που διάβασα παραπάνω. Όλα τα ιδρύματα αναπτύσσονται καθ εικόνα της ελληνικής κοινωνίας, συνεπώς παντού συναντάς τόσο την αριστεία όσο και την διαπλοκή και την αδιαφορία. Το ζήτημα είναι σε όλα τα επίπεδα να δοθεί η δυνατότητα εξέλιξης και μετάβασης από τον προθάλαμο της μετανάστευσης που είναι σήμερα τα ΑΕΙ σε ιδρύματα μοχλούς ανάπτυξης. Πρέπει να δούμε τον κόσμο γύρω μας και να πούμε όλοι (ΑΕΙ και ΤΕΙ) την αλήθεια για το τι είμαστε και τι μπορούμε να κάνουμε. Δεν είναι όλα τα Πανεπιστήμια άριστα (δες το κουτί της Πανδώρας για παράδειγμα), ούτε όλα τα ΤΕΙ άχρηστα. Πρέπει συνεπώς στην ανακατανομή που έρχεται να επικρατήσουν οι ικανοί και όχι οι κολλητοί και οι αυλοκόλακες

    ReplyDelete
  125. Anonymous5:21 am

    Κύριε Πανάρετε,

    Έχοντας μεγάλη εκτίμηση στο πρόσωπό σας από τη θητεία σας στο υπουργείο, σας γράφω με αφορμή τη συζήτηση που γίνεται για την αναγκαιότητα της τεχνικής κατάρτισης στην Ελλάδα, η αλλιώς τον ρόλο που καλούνται να έχουν τα ΤΕΙ.

    Το σύνολο του διαλόγου αναπαραγάγει για ακόμη μια φορά τη νοοτροπία της ‘ελληνικής πραγματικότητας’. Δεν γίνεται δηλαδή με όρους αναγκαιότητας και αξιοκρατίας, αλλά με γενικόλογες διαπιστώσεις και ισοπεδωτική αντιμετώπιση.

    Πονάει χέρι, κόψει χέρι.

    Το ερώτημα που κυρίως τίθεται είναι αν τα ΤΕΙ πρέπει να είναι επαγγελματικές σχολές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, που απουσιάζουν από την Ελλάδα, ή πανεπιστήμια.

    Κανείς όμως δεν διερωτάται ποιες είναι οι ειδικότητες που καλύπτουν ή ποιες είναι οι επιστήμες που θεραπεύουν τα ΤΕΙ.

    Και εξηγούμαι: τα ΤΕΙ έχουν ακολουθήσει την πορεία της μεταπολιτευτικής Ελλάδας. Χωρίς ιδιαίτερο σχεδιασμό, με τα γνωστά σε όλους κριτήρια, άνοιγαν τμήματα. Μερικά από αυτά όμως, δεν επικαλύπτονται με τα πανεπιστημιακά τμήματα, και θεραπεύουν επιστήμες. Τα περισσότερα τμήματα της σχόλης επαγγελμάτων υγείας πρόνοιας έχουν πανεπιστημιακό αντικείμενο: κοινωνική εργασία, φυσικοθεραπεία, λογοθεραπεία, διατροφή, νοσηλευτική, δημόσια υγεία καθώς και άλλα. Πως αυτά θα εξισωθούν με τα τμήματα κλωστοϋφαντουργίας, τεχνικών οχημάτων, συστημάτων εφοδιασμού, φυτικής και ζωικής παραγωγής, κ.ά; Τι σχέση έχουν μεταξύ τους; Τι νόημα έχει να αναπτύξουμε την τεχνική εκπαίδευση στην στρεβλά διαμορφωμένη πραγματικότητα; Ένα παράδειγμα: η νοσηλευτική στην Αμερική υπάρχει στα καλύτερα πανεπιστήμια με εξαιρετικά ανταγωνιστικές επιδόσεις και βέβαιη βιωσιμότητα: UCLA, UCSF, Yale, Columbia και άλλα. Στην Ελλάδα;

    Τρομάζω στη σκέψη ότι π.χ. οι φυσικοθεραπευτές που αποφοιτούν από τα ΤΕΙ είναι ‘πρακτικοί’ που δεν έχουν το δικαίωμα στην Ελλάδα να αναπτύξουν την επιστήμη τους. Οι τυχεροί είναι η μειοψηφία που μπορούν να κάνουν μεταπτυχιακά στο εξωτερικό. Το ακόμη χειρότερο: για να αποκτήσουν τυπικά προσόντα κάνουν μεταπτυχιακά και διδακτορικά στην Ελλάδα, σε συναφείς ειδικότητες, όχι όμως στη δική τους.

    Θέλω να πω με αυτό ότι καμιά φορά δεν αρκεί να εξετάζουμε μόνο το τι είμαστε τώρα, αλλά το τι μπορούμε και τι πρέπει να γίνουμε. Γι’ αυτό και χρειάζεται πολιτική.

    Αν μπει ‘θεσμικό ταβάνι’ οριζόντια στο σύνολο των ΤΕΙ, με βάση το που τοποθετήθηκαν οι Σχολές το 1984, και όχι με βάση το τι έργο παράγουν και το που θα πρέπει να ανήκουν…

    Δεν θα ήθελα να συνεχίσω την πρόταση.

    Σας παρακαλώ όμως ας εφαρμοστούν
    μια φορά στην Ελλάδα αξιοκρατικές και όχι οριζόντιες διαδικασίες. Σας κοινωνία έχουμε κόμπλεξ με τους άριστους. Δεν δεχόμαστε το διαχωρισμό με βάση το ότι ορισμένοι είναι καλύτεροι από εμάς και μπορούν να εξυπηρετήσουν διαφορετικό θεσμικό ρόλο. Γιατί η πολιτεία χρειάζεται πάντα να τους επιβεβαιώνει;

    Ας δοθεί η δυνατότητα σε ορισμένα τμήματα με βάση τον επικείμενο Καλλικράτη στην παιδεία να αναζητήσουν Πανεπιστημιακή Στέγη. Ή ας δοθεί η δυνατότητα σε ΤΕΙ που μπορούν αξιοκρατικά κρινόμενα να μεταβούν στον Πανεπιστημιακό τομέα της ΑΕ της χώρας.

    Η έκθεση του OECD για την παιδεία στην Ελλάδα αναφέρει: ‘discourage academic drift’. Τιμωρώντας τους άριστους και τους έχοντες αντικείμενο για ακόμη μία φορά;

    Μετά τιμής

    ReplyDelete
  126. Anonymous7:29 pm

    Δεν έχει καμία σχέση η αριστεία με την κατεύθυνση ή την κατηγοριοποίηση των σπουδών. Άριστος μπορεί να είναι κανείς στον τομέα του, σε κάθε τομέα ασφαλώς.

    Δεν σημαίνει ότι ιδρύματα τα οποία δεν ανήκουν στην πανεπιστημιακή εκπαίδευση δεν μπορούν να είναι "άριστα" ή ότι η αριστεία είναι άρρηκτα συνυφασμένη με την πανεπιστημιακή μόνο εκπαίδευση. Ας μην συγχέουμε τα πράγματα.

    Άριστα μπορεί να είναι και τμήματα Πανεπιστημίων και ΙΕΚ και ΤΕΙ και κολλέγια κοκ, όπως και το αντίστροφο. Η αναζήτηση και επίτευξη της αριστείας δεν σχετίζεται με τον θεσμικό και ουσιαστικό ρόλο του κάθε εκπαιδευτικού ιδρύματος, δηλαδή με το που ανήκει.

    ReplyDelete
  127. Anonymous7:41 am

    @ 7.29PM

    Ορθή η παρατήρηση. Το σχόλιο μου όμως δεν αφορούσε την αριστεία.

    Ας μου επιτραπεί μια ερώτηση που συνοψίζει την ουσία της συλλογιστικής μου:

    Με ποια κριτήρια κατατάσσονται τα τμήματα, οι επιστήμες στον ένα τομέα της εκπαίδευσης και όχι στον άλλο;

    Αυτό έχει σημασία γιατί το που ανήκει μια επιστήμη καθορίζει σε μεγάλο βαθμό τη δυνατότητα και τη δυναμική ανάπτυξης που έχει.

    Το ‘θεσμικό ταβάνι’ απαγορεύει στους νοσηλευτές, τους λογοθεραπευτές, τους κοινωνικούς λειτουργούς κ.λπ., να αναπτύξουν σε επίπεδο διδακτορικής έρευνας την επιστήμη τους. Με ποιο κριτήριο δίδεται αυτό το δικαίωμα στους κοινωνικούς θεολόγους, τους θεατρολόγους, τους νηπιαγωγούς; Ανεξάρτητα από το αν το χρησιμοποιούν αυτό το δικαίωμα για να γίνουν ‘άριστοι’.

    Και κάτι ακόμη: όταν υπάρχει πολιτική απόφαση υπάρχει και λύση. Όλοι γνωρίζουν τι ήταν το Πανεπιστήμιο Πειραιώς πριν γίνει Πανεπιστήμιο.

    Επίσης, αν δεν με απατά η μνήμη μου, το σύνολο των Παιδαγωγικών σχολών στην Ελλάδα ήταν Παιδαγωγικές Ακαδημίες 2ετούς φοίτησης. Όταν πανεπιστημιοποιήθηκαν με συνοπτικές διαδικασίες οι απόφοιτοι 2ετούς παρακολούθησαν συμπληρωματικά προγράμματα εξομοίωσης. Σήμερα, σχεδόν 30 χρόνια μετά, όλοι θεωρούν φυσιολογικό το ότι οι Παιδαγωγικές Ακαδημίες ανήκουν στον Πανεπιστημιακό χώρο.

    Σας ερωτώ λοιπόν: γιατί όχι και οι επιστήμες υγείας και πρόνοιας που θεραπεύονται στα ΤΕΙ; Είναι σημαντικότερη η αναζήτηση του τύπου χώματος που ευνοεί την ανάπτυξη των σπανακιών από την έρευνα και την παρέμβαση για την αποτελεσματικότερη ενσωμάτωση των μεταναστών στην Ελλάδα; Ή του αποτελεσματικότερου τύπου παρέμβασης για την βέλτιστη λειτουργικότητα αρθρώσεων μετά από τροχαία;

    Επαναλαμβάνω την αρχική μου ερώτηση: Με ποια κριτήρια κατατάσσονται τα τμήματα στον ένα τομέα της εκπαίδευσης και όχι στον άλλο;

    ReplyDelete
  128. Anonymous9:42 am

    O 7:41 είναι από τους λίγους της παρέας του blog που μπαίνει στην ουσία της διάστασης Πανεπιστημίων-ΤΕΙ. Η λογική του εργοδηγού μπορεί να έβρισκε δόκιμο έδαφος στην επιστήμη του Πολιτικού Μηχανικού αλλά αδυνατώ να λαταλάβω πώς μπορεί να διαχωρίσει τμήματα Λογιστικής. Αντίστοιχα και η επιστήμη της Πληροφορικής. Εάν κάποιος αναζητά τεχνίτες κατσαβιδάκηδες για υπολογιστές ή για στήσιμο δικτύων μπορεί να αποταθεί στα ΙΕΚ.

    Εάν τα ΤΕΙ πρόκειται να εξέλθουν της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και να ενταχθούν στη μεταλυκειακή, θα πρέπει σφενός μεν να αξιολογηθούν τα αντικείμενα, αφετέρου δε να ληφθεί πρόνοια για τους καθηγητές που εξελέγησαν νομιμότατα σε ΑΕΙ και χωρίς να φέρουν οι ίδιοι κάποια ευθύνη, κινδυνεύουν να βρεθούν σε κάτι κατώτερο άνευ προσωπικής αξιολόγησης.

    ReplyDelete
  129. Anonymous10:18 am

    Μήπως μπορεί κάποιος να μας διαφωτίσει για τα παρακάτω;

    Σε τί συνίσταται η έρευνα που μπορεί να διεξάγει ο απόφοιτος Νοσηλευτικής και Λογοθεραπείας και που είναι η διαφορά με την έρευνα του ΥΔ Ιατρικής;

    Σε τί διαφέρει η έρευνα που μπορεί να διεξάγει ο απόφοιτος Κοινωνικός Λειτουργός και ο Παιδαγωγός (Νηπιαγωγός, Δάσκαλος), από εκείνη του Κοινωνιολόγου ή του Νομικού;

    Ποιό είναι το γνωστικό αντικείμενο της Θεατρολογίας ή της Κοινωνικής ή Ποιμαντικής Θεολογίας και σε τί διαφέρει από τη σκέτη Θεολογία;

    Τί θέλουν οι Πληροφορικάριοι σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ και γενικώς παντού, και τί είδους έρευνα διεξάγουν;

    Ουδείς αμφισβητεί τη νομιμότητα ή νομιμοφάνεια των εκλογών ΔΕΠ και ΕΠ ή ΔΠ.

    Είναι όμως βέβαιο ότι διά της διδακτορικής έρευνας αναγόμαστε σε "πραγματική αριστεία" ή μήπως συνεχίζουμε να ζούμε με ψευδαισθήσεις και να παραμυθιάζουμε τον κόσμο;

    Είναι σε όλους γνωστό πώς γράφονται και βαθμολογούνται τα "άριστα" μεταπτυχιακά διπλώματα και οι "άριστες" διδακτορικές διατριβές: Αντιγραφές, αντιγραφών, ω αντιγραφές!!!
    Όλοι επενδύουν στο ό,τι κανείς δεν θα ελέγξει την ουσία και οι πάντες θα σταθούν έκθαμβοι μπροστά στον τύπο που τηρείται με "θρησκευτική" ευλάβεια, μερικές φορές.
    Γιατί άλλες φορές, η αριστεία της αντιγραφής είναι τόσο αυτονόητη ώστε ούτε καν τα προσχήματα κρατούνται, κι αλλοίμονο σε κείνους που θα το επισημάνουν.

    Γιατί τόσο μαράζι με το δικαίωμα εκπόνησης διδακτορικής διατριβής στα ΤΕΙ; Αφού ούτε σε Πανεπιστήμια του εξωτερικού παρέχεται αυτό το δικαίωμα, εάν δεν πληρούν τις προϋποθέσεις.....
    Θέλουν μήπως να πορευθούν τη λαμπρή πορεία που διανύουν τα Πανεπιστήμια;

    ReplyDelete
  130. Anonymous11:54 am

    @10:18
    δε γνωρίζω εάν εκπονήσατε διδακτορική διατριβή και ποια επιστήμη διακονείτε, πάντως σας διαβεβαιώ ότι στις θετικές επιστήμες οι διδακτορικές διατριβές στην Ελλάδα μόνο αντιγραφές δεν είναι. Για του λόγου το αληθές λάβετε υπόψη ότι εδώ και τουλάχιστον 20 χρόνια απαραίτητη προϋπόθεση για την ολοκλήρωση διδακτορικής διατριβής είναι η δημοσίευση σημαντικού τμήματος του έργου σε κορυφαία - και το εννοώ - περιοδικά του εκάστοτε χώρου.

    Επιπλέον σημειώστε ότι πολλοί - μα πάρα πολλοί - περιώνυμοι καθηγητές Πανεπιστημίων στήριξαν την εξέλιξή τους στις διδακτορικές διατριβές μετέπειπα εκλεγέντων καθηγητών ΤΕΙ. Επομένως γιατί να στερούνται το δικαίωμα στην υποβοήθηση της έρευνας καθόλα άξιοι επιστήμονες τη στιγμή που οι ίδιοι είναι υπεύθυνοι ή συμμετείχαν/συμμετέχουν σε πλήθος ανταγωνιστικών ερευνητικών προγραμμάτων;

    ReplyDelete
  131. Anonymous12:49 pm

    11:54 AM "Επιπλέον σημειώστε ότι πολλοί - μα πάρα πολλοί - περιώνυμοι καθηγητές Πανεπιστημίων στήριξαν την εξέλιξή τους στις διδακτορικές διατριβές μετέπειπα εκλεγέντων καθηγητών ΤΕΙ."

    ΔΗΛΑΔΗ ΠΩΣ ΤΗΝ ΣΤΗΡΙΞΑΝ?
    ΑΝΤΕΓΡΑΨΑΝ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΥΔ Ή ΔΙΔΑΚΤΟΡΩΝ ΠΟΥ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΑΚΟΜΗ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ?
    Ή ΜΗΠΩΣ ΕΝΝΟΕΙΤΕ ΟΤΙ ΑΠΛΑ ΠΑΡΑΠΕΜΠΟΥΝ Σ΄ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΔΙΑΤΡΙΒΕΣ, ΕΠΕΙΔΗ ΤΙΣ ΕΠΕΒΛΕΨΑΝ ΟΙ ΙΔΙΟΙ Ή ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΤΟΥΣ ΥΨΗΛΟΤΕΡΩΝ ΒΑΘΜΙΔΩΝ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΗ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΒΑΘΜΙΔΑ?
    Ή ΜΗΠΩΣ ΟΤΙ ΕΓΙΝΕ ΑΛΙΣΒΕΡΙΣΙ:
    ΕΓΩ ΣΕ ΠΑΡΑΠΕΜΠΩ - ΕΣΥ ΕΡΧΕΣΑΙ ΚΑΙ ΜΕ ΨΗΦΙΖΕΙΣ ΚΑΙ ΕΓΩ ΣΕ ΠΑΡΑΠΕΜΠΩ ΚΙ ΕΣΥ ΜΕ ΚΑΛΕΙΣ ΝΑ ΕΙΜΑΙ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ 3ΜΕΛΟΥΣ Ή 7ΜΕΛΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΧΩ ΝΑ ΛΕΩ ΣΤΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥ ΚΛΠ. ΚΛΠ. ΚΛΠ.

    ΠΕΡΙΩΝΥΜΟΙ? ΤΙ ΠΕΡΙΩΝΥΜΟΙ?
    ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΟΝΟΝ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΒΓΑΙΝΟΥΝ ΣΤΑ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ ΠΑΡΑΘΥΡΑ ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΣΤΟΙ.
    ΤΟΥΣ ΥΠΟΛΟΙΠΟΥΣ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΞΕΡΕΙ ΟΥΤΕ Ο ΘΥΡΩΡΟΣ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥΣ.

    ΕΚΤΟΣ ΚΙ ΑΝ ΦΑΝΤΑΣΙΩΝΟΝΤΑΙ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΙΩΝΥΜΟΙ ...
    ΕΙΝΑΙ ΚΙ ΑΥΤΟ ΜΙΑ ΚΑΠΟΙΑ ΛΥΣΗ ...

    ReplyDelete
  132. Anonymous1:00 pm

    12:49 είμαι ο 11:54

    1) Στήριξαν την εξέλιξή τους στις δημοσιεύσεις των ΥΔ που συμμετείχαν. Κανένα αλισβερίσι ή κάτι πίσω από τις κουϊντες.

    2) Περιώνυμοι στον επιστημονικό χώρο τους (υπάρχουν και τέτοιοι στην Ελλάδα, δεν είναι όλοι παραθυράτοι).

    ReplyDelete
  133. Anonymous2:00 pm

    ΠΟΣΕΣ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ?
    ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ.

    ΕΤΣΙ ΟΠΩΣ ΜΑΣ ΤΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΤΕ, ΕΙΝΑΙ ΣΑ ΝΑ ΓΕΜΙΣΑΝ ΤΑ ΤΕΙ ΜΕ ΠΕΡΙΩΝΥΜΟΥΣ ΑΡΙΣΤΟΥΣ.

    H ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΗ ΔΙΑΤΡΙΒΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΜΟΝΟ ΤΟΥ ΥΔ.
    ΑΛΛΑ ΣΥΝΔΙΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΥΔ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΜΠΕΙΡΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΑΞΙΑΣ ΤΟΥ ΕΠΙΒΛΕΠΟΝΤΟΣ, ΠΟΥ ΔΙΝΕΙ ΘΕΜΑ ΣΤΟΝ ΥΔ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΑΤΕΥΘΥΝΕΙ.

    ΑΥΤΟ ΤΟ ΞΕΡΟΥΝ ΟΛΟΙ, ΝΑΙ, ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.

    ΕΠΟΜΕΝΩΣ, ΤΟ ΝΑ ΜΑΣ ΛΕΤΕ ΕΔΩ ΟΤΙ ΣΕ ΚΑΠΟΙΕΣ ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΕΣ ΔΙΑΤΡΙΒΕΣ "ΣΤΗΡΙΞΑΝ" ΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ ΤΟΥΣ ΚΑΠΟΙΟΙ ΔΕΠ, ΑΠΟ ΜΟΝΟ ΤΟΥ ΔΕΝ ΛΕΕΙ ΤΙΠΟΤΑ. ΔΙΟΤΙ ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΟΤΙ ΣΤΡΑΦΗΚΕ Η ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΙΣ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ ΕΡΕΥΝΕΣ ΔΕΝ ΟΦΕΙΛΕΤΕΙ ΣΤΟΥΣ ΥΔ ΑΛΛΑ ΣΤΟ ΚΥΡΟΣ ΤΩΝ ΕΠΙΒΛΕΠΟΝΤΩΝ, Ή ΓΙΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ, ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΙΣΧΥΟΣ ΤΟΥ ΕΠΙΒΛΕΠΟΝΤΟΣ ΣΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ, ΟΠΟΥ ΕΚΠΟΝΗΘΗΚΕ Η ΔΙΑΤΡΙΒΗ.

    ΤΟ ΝΑ ΝΟΜΙΖΟΥΝ ΚΑΠΟΙΟΙ ΔΙΔΑΚΤΟΡΕΣ ΟΤΙ Η ΑΞΙΑ ΤΗΣ ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΗΣ ΤΟΥΣ ΔΙΑΤΡΙΒΗ ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ Σ΄ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΙΔΙΟΥΣ ΚΑΙ ΜΟΝΟ, ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΕΠΙΒΛΕΠΟΝΤΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΠΟΥ ΕΚΠΟΝΗΘΗΚΑΝ, ΕΙΝΑΙ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΑΦΕΛΕΣ, ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΩ ΥΠΕΡΦΥΑΛΟ.

    ΚΑΙ ΤΟ ΝΑ ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΝΕΤΕ, ΔΕΝ ΛΕΕΙ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΤΙΠΟΤΕ.

    ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΙΛΑΤΕ, ΟΡΜΩΜΕΝΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΣΑΣ ΚΑΘΩΣ ΑΙΣΘΑΝΟΜΕΣΤΕ ΕΓΚΛΩΒΙΣΜΕΝΟΣ ΣΤΑ ΣΤΕΝΑ ΟΡΙΑ ΤΩΝ ΤΕΙ.

    ΟΜΩΣ ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΧΩΡΟΣ ΠΟΥ ΣΑΣ ΔΕΧΘΗΚΕ. ΕΑΝ ΔΕΝ ΑΠΟΔΕΧΕΣΘΕ ΕΣΕΙΣ ΤΟ ΡΟΛΟ ΣΑΣ, ΕΤΣΙ ΟΠΩΣ ΟΡΙΖΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ, ΑΛΛΑΞΤΕ ΧΩΡΟ. ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΤΗΝ ΤΥΧΗ ΣΑΣ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΣΑΣ ΔΕΧΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΑ ΠΡΟΣΟΝΤΑ ΠΟΥ ΕΧΕΤΕ.

    ReplyDelete
  134. Anonymous11:11 pm

    @2:00
    1) Οι περιώνυμοι δεν είναι οι καθηγητές ΤΕΙ αλλά οι Καθηγητές Πανεπιστημίου, υπό την επίβλεψη των οποίων εκπονήθηκαν διδακτορικές διατριβές. Μετά από 2 μηνύματα ακόμη να το καταλάβετε;

    2) "Υπερφύαλο"; Μήπως εννοείτε "υπερφίαλο"; Εάν ναι, επιτρέψτε μου ένα; συλλογισμό: Ο ΥΔ δημοσιεύει σε εξαιρετικά περιοδικά, με συνσυγγραφέα τον επιβλέποντα, παίρνει με το καλό το διδακτορικό του και συνεχίζει να δημοσιεύει στα ίδια ή αντίστοιχης στάθμης περιοδικά χωρίς τον επιβλέποντα και μακριά από το χώρο που εκπονήθηκε η διατριβή. Τι συμπεραίνετε;

    3) Δε μιλώ αποκλειστικά για τον εαυτό μου, ούτε πιστεύω ότι - ειδικά στους καιρούς που ζούμε - κάποιος αισθάνεται εγκλωβισμένος ή ότι ασφυκτιά. Εξάλλου ανέφερα ότι οι καθηγητές των ΤΕΙ εξελέγησαν σε ΑΕΙ. Και μη μου πείτε για κόμπλεξ γιατί είτε το θέλουν κάποιοι είτε όχι εκεί έχει κατατάξει τα ΤΕΙ η Ελληνική Πολιτεία. Επίσης ας μη μιλήσουμε για προσόντα γιατί στο ΤΕΙ Κρήτης γελάμε/γελάνε με τα προσόντα ΠΑΡΑ πολλών Πανεπιστημιακών τόσο σε Περιφερειακά όσο και σε κεντρικά Πανεπιστήμια.

    4) Αναφορικά με το "χώρο υποδοχής". Το ΤΕΙ έως την έλευση της παρούσας κυβέρνησης ήταν ένας τμήμα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με αναπτυσσόμενη δυναμική σε αρκετές σχολές, με μέλη ΕΠ έχοντα απολύτως τα ίδια καθήκοντα με τους ΔΕΠ αλλά με πολύ λιγότερα εφόδια: έλλειψη ΥΔ και χρηματοδότησης. Επομένως κάποιος που τον υπεδέχθησαν στο ΤΕΙ, δηλαδή σε ένα υπό διαμόρφωση ΑΕΙ με θετικές προοπτικές, γιατί να μην αισθάνεται σήμερα ότι αδίκως βάλλεται ο χώρος του;

    ReplyDelete
  135. Anonymous2:13 am

    TI ΣΥΜΠΕΡΑΙΝΩ:

    ΣΤΟ 1) ΟΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΠΕΙΔΗ ΚΑΠΟΙΟΙ ΕΚΑΝΑΝ ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΟ ΜΕ ΚΑΠΟΙΟΝ "ΠΕΡΙΩΝΥΜΟ", ΔΗΛΑΔΗ ΜΕ ΚΑΠΟΙΟΝ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΘΕΣΗ ΙΣΧΥΟΣ ΣΤΗΝ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΑΕΙ, ΜΠΟΡΕΣΕ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΕΙ ΜΙΑ ΘΕΣΗ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΣΕ ΤΕΙ, ΔΙΟΤΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΘΑ ΤΟΝ ΕΙΧΕ ΦΑΕΙ Η ΜΑΡΜΑΓΚΑ, ΟΠΩΣ ΤΟΣΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΣΟΥΣ.

    ΣΤΟ 2) ΕΝΝΟΩ ΥΠΕΡ-ΦΥΑΛΟΥΣ, ΔΙΟΤΙ ΜΟΙΑΖΟΥΝ ΜΕ ΦΟΥΣΚΩΜΕΝΑ ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΜΠΟΥΚΑΛΙΑ, ΟΛΟΙ ΕΚΕΙΝΟΙ ΟΙ ΕΞΥΠΝΑΚΗΔΕΣ ΠΟΥ ΦΑΝΤΑΣΙΩΝΟΝΤΑΙ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΟΡΥΦΕΣ ΣΤΑ ΓΝΩΣΤΙΚΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ ΤΟΥΣ, ΤΑ ΟΠΟΙΑ, ΩΣ ΓΝΩΣΤΟΝ, ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ 10-15 ΧΡΟΝΙΑ ΠΑΝΤΟΥ ΚΑΙ ΠΑΝΤΑ, ΑΝΑΙΞΕΡΕΤΩΣ, ΣΕ ΥΠΟ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΜΗΜΑΤΑ, ΠΟΥ ΠΡΟΣΔΟΚΟΥΣΑΝ ΜΕ ΠΟΛΙΤΙΚΑΝΤΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΥΣ ΝΑ ΜΕΤΑΛΛΑΧΘΟΥΝ ΣΕ Ο,ΤΙ ΔΕΝ ΗΤΑΝ, ΠΡΟΚΥΡΗΣΣΟΝΤΑΝ "ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΑ".

    ΤΟ ΟΤΙ Ο ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ ΑΝΟΙΞΕ ΤΟ ΔΡΟΜΟ ΣΕ ΕΝΑ ΥΔ ΓΙΑ ΝΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΕΙ ΣΕ ΕΓΚΡΙΤΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ, ΒΑΖΟΝΤΑΣ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΕΠΟΜΕΝΩΣ ΕΓΚΥΟΜΕΝΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΥΔ, ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣ ΤΙΜΗΝ ΤΟΥ ΕΠΙΒΛΕΠΟΝΤΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΟΥ ΥΔ.

    ΕΝΑΣ ΑΠΟΦΟΙΤΟΣ ΜΙΑΣ ΣΧΟΛΗΣ ΟΥΤΕ ΤΗ ΓΝΩΣΗ ΕΧΕΙ ΑΚΟΜΗ, ΟΥΤΕ ΤΗΝ ΕΜΠΕΙΡΙΑ.

    Ο ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ ΤΟΥ ΑΝΟΙΞΕ ΕΝΑ ΔΡΟΜΟ ΜΕ ΤΟ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΤΟΥ ΚΥΡΟΣ. Σ΄ ΑΥΤΟΝ ΕΞΑΛΛΟΥ ΟΦΕΙΛΕΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΗ ΤΟΥ ΣΤΟ ΤΕΙ, ΕΚΤΟΣ ΚΙ ΑΝ ΤΗΝ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΤΗΝ ΠΡΟΚΥΡΗΞΑΝ ΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΟΝΕ ΤΟΥ.

    ΤΟ ΟΤΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΝΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΕΙ, ΑΣΦΑΛΩΣ ΔΕΙΧΝΕΙ ΟΤΙ Ο ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ ΔΕΝ ΤΟΝ ΕΜΠΙΣΤΕΥΘΗΚΕ ΑΔΙΚΩΣ, ΑΛΛΑ ΟΤΙ ΔΙΕΒΛΕΨΕ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΤΟΥ.

    ΑΛΛΑ ΑΝ ΔΕΝ ΤΟΥ ΑΝΟΙΓΕ ΑΥΤΟΣ ΤΗΝ ΠΟΡΤΑ, Ο ΙΚΑΝΟΣ ΥΔ ΘΑ ΕΙΧΕ ΦΑΕΙ ΠΟΡΤΑ ΑΠΟ ΠΑΝΤΟΥ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΠΡΟ ΠΟΛΛΟΥ.

    ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΤΕ, ΑΛΛΩΣΤΕ, ΟΤΙ ΟΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΣΤΗΝ ΝΟΥΝΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ, ΟΣΟΙ ΕΧΟΥΝ ΑΛΗΘΙΝΗ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ, ΔΕΝ ΒΓΑΙΝΟΥΝ ΜΕ ΤΙΣ ΝΤΟΥΝΤΟΥΚΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΔΙΑΤΥΜΠΑΝΙΣΟΥΝ.
    ΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ ΣΙΩΠΗΡΑ ΚΑΙ ΑΦΗΝΟΥΝ ΝΑ ΜΙΛΑΕΙ ΓΙ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΤΟΥΣ ΕΡΓΟ, ΜΕ Ή ΧΩΡΙΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΑΠΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ.

    ΕΠΟΜΕΝΩΣ, ΜΗ ΜΑΣ ΜΙΛΑΤΕ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΘΑΥΜΑΤΑ ΤΩΝ ΘΕΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΔΙΟΤΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΟΥΜΕ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ, ΕΑΝ ΕΙΧΑΝ ΤΗΝ ΤΥΧΗ ΝΑ ΜΑΘΗΤΕΥΣΟΥΝ ΚΟΝΤΑ ΣΕ ΑΞΙΟΛΟΓΟΥΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ, ΜΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟ ΕΚ ΤΩΝ ΥΣΤΕΡΩΝ, ΦΑΝΕΡΩΝΟΥΝ ΤΟ ΦΑΥΛΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΤΟΥΣ.
    ΕΑΝ ΔΕ ΜΑΘΗΤΕΥΣΑΝ ΣΕ ΠΟΛΙΤΙΚΑΝΤΗΔΕΣ ΤΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ, ΦΑΝΕΡΩΝΟΥΝ ΑΥΤΟ ΑΚΡΙΒΩΣ ΠΟΥ ΔΙΔΑΧΘΗΚΑΝ, ΔΗΛΑΔΗ ΝΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΥΝ ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΣΧΕΣΕΙ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ ΛΑΣΤΙΧΟ ΚΑΙ ΤΑ ΙΔΡΥΜΑΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ ΠΟΥ ΤΑ ΣΤΗΝΟΥΝ ΟΠΟΥ ΒΡΟΥΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΞΕΣΗΚΩΝΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΩΝ ΑΥΘΑΙΡΕΤΩΝ.

    ReplyDelete
  136. Anonymous12:43 pm

    Aπό τα Επαγγελματικά Δικαιώματα των αποφοίτων ΤΕΙ ξεκινήσαμε, στη Φιλοδοξία μερικών διδασκόντων ΤΕΙ να επιβλέπουν διδακτορικά καταλήξαμε ...

    Τελικά τί πρωτεύει? Το επαγγελματικό μέλλον των αποφοίτων ή η ικανοποίηση των επαγγελματικών φιλοδοξιών μερικών διδασκόντων?

    ReplyDelete
  137. Anonymous1:11 am

    Απάντηση στην παρακάτω ερώτηση:

    Σε τί συνίσταται η έρευνα που μπορεί να διεξάγει ο απόφοιτος Νοσηλευτικής και Λογοθεραπείας και που είναι η διαφορά με την έρευνα του ΥΔ Ιατρικής;

    Απάντηση: Τι σχέση έχει η Μικροβιολογία και η Καρδιοχειρουργική; Μήπως να ενοποιήσουμε τις ειδικότητες;

    Για το ακριβές αντικείμενο της ερώτησης σας παραπέμπω στα εξής (ενδεικτικά) για να δείτε τι δημοσιεύει η κάθε επιστήμη και άρα το περιεχόμενό της:

    Για τη Νοσηλευτική:
    http://www.sciencedirect.com/science/journal/00207489

    Για την Ιατρική:
    http://www.nejm.org/


    Και σας παρακαλώ, σταματήστε στο Blog να αντιμετωπίζετε τις θέσεις των ΤΕΙ ως θέσεις μωρών φιλόδοξων.

    Διεκδικούμε το αυτονόητο μέσα στο ελληνικό παράλογο:

    Με ποια κριτήρια καθορίζεται σε ποιο τομέα της Ανώτατης Εκπαίδευσης ανήκει ένα Τμήμα ή μια Επιστήμη;

    Υπάρχει απάντηση σε αυτήν την ερώτηση;

    ReplyDelete
  138. Anonymous3:02 am

    2:13 μερικά σχόλια:

    η φιάλη γράφεται με ι, επομένως ούτε λογοπαίγνιο δεν είσαι ικανός να κάνεις.

    ΕΓΚΥΟΜΕΝΟΣ -> από το έγκυος;

    ΠΡΟΚΥΡΗΞΑΝ -> προκήρυξαν

    Πήγαινε μάθε γράμματα πρώτα και μετά κάνε τις κενές παριεχομένου υψηλές αναλύσεις.

    ReplyDelete
  139. Anonymous3:10 am

    Τα επαγγελματικά δικαιώματα των ΤΕΙ δεν αποτελούν θέμα συζήτησης ή διαπραγμάτευσης. Είναι ΑΕΙ, δίνουν BSc, και πρέπει οι απόφοιτοι τους να έχουν την ίδια αντιμετώπιση με κάθε κάτοχο BSc από όπου και αν προέρχεται. Αυτό λέει η Συνθήκη της Μπολόνια και αυτό θα εφαρμοστεί στην Ελλάδα. Το μόνο που συζητάμε είναι η πολιτική δειλία και η οσφυοκαμψία απέναντι στη συντεχνία του ΤΕΕ, που έχει ως αποτέλεσμα 25 χρόνια μετά τη λήξη της νόμιμης διορίας ορισμού επαγγελματικών δικαιωμάτων, να μην έχει γίνει ακόμα τίποτα.

    ReplyDelete
  140. Anonymous4:32 am

    Σημαντική τιμητική διάκριση σε ευρωπαϊκό επίπεδο πέτυχε το ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας. Το Ίδρυμα είναι ένα από τα δύο Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα στην Ελλάδα που του απονεμήθηκε η ευρωπαϊκή τιμητική διάκριση Diploma Supplement Label – Πιστοποίηση Παραρτήματος Διπλώματος.

    Το Diploma Supplement Label πιστοποιεί την ορθή χορήγηση του Παραρτήματος Διπλώματος από ένα Ίδρυμα σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα και είναι ένδειξη ποιότητας και διαφάνειας. Απονέμεται από τον Εκτελεστικό Οργανισμό Εκπαίδευσης, Οπτικοακουστικών Θεμάτων και Πολιτισμού – Education, Audiovisual and Culture Executive Agency (EACEA) και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το Παράρτημα Διπλώματος διευκολύνει τόσο την πρόσβαση των αποφοίτων σε μεταπτυχιακές σπουδές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό όσο και την επαγγελματική τους αποκατάσταση στην ελληνική και διεθνή αγορά εργασίας.

    Αναμφισβήτητα, η διάκριση αυτή είναι ένα ακόμη βήμα στις προσπάθειες που καταβάλλει το Ίδρυμα για διεύρυνση των συνεργασιών του με άλλα Ιδρύματα της Ευρώπης και αποτελεί στρατηγικό πλεονέκτημα για τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό και την εξωστρέφεια του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.

    ReplyDelete
  141. Anonymous9:45 am

    3.02 ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ:

    TΟ "ΥΠΕΡΦΥΑΛΟΣ" ΓΡΑΦΕΤΑΙ ΜΕ Υ ΚΙ ΟΧΙ ΜΕ Ι ΣΕ ΑΡΧΑΙΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΒΛ. ΟΠΠΙΑΝΟΣ.

    ΤΟ "ΠΡΟΚΥΡΗΞΑΝ" ΤΟ ΓΡΑΦΕΤΕ ΟΛΟΙ ΟΙ ΣΟΦΟΙ ΑΕΙ ΚΑΙ ΤΕΙ ΑΝΑΠΟΔΑ, ΕΤΣΙ ΟΠΩΣ ΣΤΡΑΒΑ ΚΙ ΑΝΑΠΟΔΑ ΘΕΡΑΠΕΥΕΤΕ ΕΑΝ ΘΕΡΑΠΕΥΕΤΕ ΤΗΝ ΑΡΡΩΣΤΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗ.

    ΤΟ "ΕΓΚΥΟΜΕΝΟΣ" ΓΡΑΦΕΤΑΙ ΜΕ ΓΚ ΚΑΙ ΟΧΙ ΓΓ ΓΙΑΤΙ ΜΑΣ ΓΚΑΣΤΡΩΣΑΤΕ ΜΕ ΤΙΣ ΔΙΑΝΟΙΕΣ ΤΩΝ ΤΕΙ ΠΟΥ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΝ ΟΠΩΣ ΝΟΜΙΖΟΥΝ ΤΟ ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ.

    ReplyDelete
  142. Anonymous10:14 am

    4.32 AM Tί σχέση έχουν τέτοιου είδους διακρίσεις με την διεκδίκηση μερικών ΤΕΙτζήδων να γίνουν πανεπιστημιακοί μετωνομάζοντας τα ΤΕΙ σε Universities, ή παρέχοντας το δικαίωμα εκπόνησης διδακτορικής διατριβής? Kατά τη γνώμη μου, καμμία απολύτως.

    1.11 Είναι σοβαρότατο πρόβλημα που οι διδάσκοντες στην ΑΕ δεν είναι πλέον σε θέση να διακρίνουν τί αποτελεί Επιστήμη και τί Εφαρμογή.

    Εάν οι ίδιοι αδυνατούν να δώσουν ορισμό, πόσο μάλλον οι υπάλληλοι του Υπουργείου Παιδείας.

    ReplyDelete
  143. Anonymous10:35 am

    9:45, εφόσον αναφέρεστε στους αρχαίους, επιτρέψτε μου να σας θυμίσω την έννοια "ιδιώτης". Τα λεγόμενά σας και τα παιδαριώδη επιχειρήματα θυμίζουν τον πρόεδρο κοινοβουλευτικού κόμματος. Πορευτείτε χέρι-χέρι...

    ReplyDelete
  144. Anonymous11:07 am

    10.35 AM
    ΥΠΟΚΛΙΝΟΜΑΙ ΣΤΑ ΒΑΘΥΣΤΟΧΑΣΤΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ ΣΑΣ, ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΩΣ "ΙΔΙΩΤΗΣ" ΜΕ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΛΕΞΕΩΣ, ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΤΟΣΟ ΚΑΛΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ, ΚΑΙ ΣΥΝΟΨΙΖΩ:

    > ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΤΕΙ ΕΙΣΑΓΕΤΑΙ Η ΑΦΡΟΚΡΕΜΑ ΤΩΝ ΕΠΙΛΑΧΟΝΤΩΝ ΣΤΙΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ.

    > ΟΛΕΣ ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΔΙΑΝΟΙΕΣ ΠΟΥ ΑΠΕΤΥΧΑΝ ΝΑ ΒΡΟΥΝ ΘΕΣΗ ΣΕ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ, ΚΑΤΕΛΗΞΑΝ ΣΤΑ ΤΕΙ, ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΩΤΑΤΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΙΔΡΥΜΑΤΑ.

    > ΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΑ ΕΧΟΥΝ ΧΑΜΗΛΗΣ ΣΤΑΘΜΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ-ΔΙΔΑΚΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ, ΕΝΩ ΤΑ ΤΕΙ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΚΑΤΕΞΟΧΗΝ ΚΕΝΤΡΑ ΑΡΙΣΤΕΙΑΣ.

    ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΘΟΥΝ ΤΕΙ ΜΕ ΤΙΣ ΙΔΙΕΣ ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ ΟΠΩΣ ΑΥΤΕΣ ΤΩΝ ΓΕΙΤΟΝΙΚΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΩΝ ΒΛ. ΝΟΜΟΥΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΝΑ ΣΥΓΧΩΝΕΥΘΟΥΝ, ΑΛΛΑ ΝΑ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΩΝ, ΓΙΑ ΝΑ ΦΑΝΕΙ ΤΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ ΤΩΝ ΤΕΙ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΩΝ ΤΟΥΣ.

    ΑΝΑΛΟΓΑ ΑΝΑΣΤΗΜΑΤΑ ΠΑΡΕΛΑΥΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΚΑΙ ΑΣΜΕΝΩΣ ΘΑ ΠΟΡΕΥΟΝΤΑΝ ΧΕΡΙ-ΧΕΡΙ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ... ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΑΠΟΔΩΘΟΥΝ ΟΙ ΠΡΟΣΗΚΟΥΣΕΣ ΤΙΜΕΣ ΣΤΟΥΣ "ΠΕΡΙΩΝΥΜΟΥΣ" ΑΥΤΟΥΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ, ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΠΙΘΥΜΟΥΝ ΝΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΟΥΝ ΑΛΛΗ ΘΕΣΗ ΑΝΑΛΟΓΗ ΤΩΝ ΠΡΟΣΟΝΤΩΝ ΤΟΥΣ ΣΕ ΑΛΛΑ ΑΝΏΤΑΤΑ ΙΔΡΥΜΑΤΑ.

    ΥΓ. ΥΠΕΝΘΥΜΙΖΩ ΟΤΙ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΠΑΡΟΝΤΟΣ ΝΗΜΑΤΟΣ ΕΙΝΑΙ Η απόφαση του ΣτΕ σε σχέση με τα ΠΔ που αφορούν επαγγελματικά δικαιώματα αποφοίτων ΤΕΙ.

    ReplyDelete
  145. Anonymous12:30 pm

    11:07 μήπως βρίσκεστε σε άλλο σύμπαν;

    Τα ακόλουθα ουδέποτε αναφέρθηκαν ως επιχειρήματα:

    > ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΤΕΙ ΕΙΣΑΓΕΤΑΙ Η ΑΦΡΟΚΡΕΜΑ ΤΩΝ ΕΠΙΛΑΧΟΝΤΩΝ ΣΤΙΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ.

    > ΟΛΕΣ ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΔΙΑΝΟΙΕΣ ΠΟΥ ΑΠΕΤΥΧΑΝ ΝΑ ΒΡΟΥΝ ΘΕΣΗ ΣΕ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ, ΚΑΤΕΛΗΞΑΝ ΣΤΑ ΤΕΙ, ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΩΤΑΤΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΙΔΡΥΜΑΤΑ.

    > ΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΑ ΕΧΟΥΝ ΧΑΜΗΛΗΣ ΣΤΑΘΜΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ-ΔΙΔΑΚΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ, ΕΝΩ ΤΑ ΤΕΙ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΚΑΤΕΞΟΧΗΝ ΚΕΝΤΡΑ ΑΡΙΣΤΕΙΑΣ.

    Αναφορικά με το θέμα του νήματος, θυμηθείτε ότι στα blogs ένα νήμα συντηρείται επί μακρόν και πάντοτε υπάρχουν εκτροπές.

    Αυτό που με προβληματίζει είναι η επιμονή σας να μην κατανοείτε τι γράφουν οι υπόλοιποι, καθώς και η διαστρέβλωση των θέσεών τους. Μήπως πρέπει να προβληματίσει κι εσάς;

    Τουλάχιστον διορθώσατε την ορθογραφία σας (με εξαίρεση το "αποδωθούν"). Είστε σε καλό δρόμο.

    ReplyDelete
  146. Anonymous12:57 pm

    12.30 PM
    Η ΟΞΥΔΕΡΚΕΙΑ ΣΑΣ ΜΑΣ ΕΧΕΙ ΑΦΗΣΕΙ ΑΝAYΔΟΥΣ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ Η ΜΑΝΙΑ ΣΑΣ ΝΑ ΑΝΑΖΗΤΕΤΕ ΟΡΘΟΓΡΑΦΙΚΑ ΛΑΘΗ ΓΙΑ ΝΑ ΑΚΥΡΩΝΕΤΕ ΟΣΟΥΣ ΣΑΦΩΣ ΑΝΤΙΤΙΘΕΝΤΑΙ ΣΤΙΣ ΕΜΜΟΝΕΣ ΟΡΙΣΜΕΝΩΝ ΤΕΙΤΖΗΔΩΝ ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΝ ΤΟΥΣ ΡΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΟΡΟΥΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΟΡΙΣΕΙ Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΤΕΙ.

    ΣΗΝΑΙΧΕΙΣΤΑΙ ΛΙΠΩΝ ΝΑ ΑΝΑΖΥΤΥΤΑΙ ΩΡΘΩΓΓΡΑΦΗΚΑ ΛΑΘΕΙ.

    ΑΡΧΙΣΤΕ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΡΩΤΑ ΑΠ΄ΑΥΤΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ ΣΑΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΊΣΤΕ ΣΤΙΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ ΤΩΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ ΣΑΣ ΚΑΙ ΤΕΛΟΣ ΤΕΛΟΣ ΦΤΑΣΤΕ ΚΑΙ Σ΄ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΓΓΡΑΜΜΑΤΟΥΣ ΠΟΥ ΔΙΔΑΣΚΕΤΕ.

    ΠΑΝΤΩΣ, ΜΟΛΟΝΟΤΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ ΝΑ ΔΙΑΚΡΙΝΕΤΕ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΔΙΑΦΟΡΑ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ, ΚΑΙ ΔΕΔΟΜΕΝΟΥ ΟΤΙ ΑΚΟΜΑ ΨΑΧΝΕΤΕ ΤΟΝ ΟΡΙΣΜΟ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ, ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΕ ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΙΜΙΑ:

    λέγε λέγε το κοπέλι ...

    ΑΠΟ ΤΑ ΜΜΕ ΤΟ ΔΙΔΑΧΘΗΚΑΤΕ?

    ReplyDelete
  147. Anonymous1:37 pm

    Ρε παιδιά γράψτε με σωστή ορθογραφία. Μας διαβάζει και κόσμος...Και μετά μιλάμε για επαγγελματικά δικαιώματα και διδακτορικά κλπ...

    PS: Δεν ανοίγουμε και καμιά συζήτηση και για μετα-διδακτορικά?

    ReplyDelete
  148. Anonymous4:47 am

    Ήθελα να ήξερα γιατί η τρόικα απαίτησε από την σύναψη του πρώτου μνημονίου ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΚΛΕΙΣΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ.

    Ας μου απαντήσει μία πανεπιστημιακή διάνοια. Δυστυχώς δεν έγινε τίποτα από όσα απαιτήθηκαν μετά τον δημοσιοοικονομικό εκτροχιασμό των τελευταίων δεκαετιών την ώρα που το σύνολο των πτυχιούχων μηχανικών ΑΤΕΙ είναι χωρίς δικαιώματα και άρα δεν άσκησαν το επάγγελμα τους αλλά τοποθετούνταν σε θέσεις υπό την καθοδήγηση του ΤΕΕ. Κύριοι ξέρουμε όλοι τί γίνεται σε αυτήν την χώρα που διαλύεται σοβαρευτείτε επιτέλους.
    Μήν ξεχάσω να αναφέρω πώς στους διπλωματούχους έρχεται θα μπεί χέρι απο το κράτος στο ΤΣΜΈΔΕ (ταμείο εύρωστο οικονομικά την ώρα που είναι όλα χρεωκοπημένα και κρατικά επιδοτούμενα για να μην κλείσουν). Πώς το πετύχατε αυτό ώς συντεχνία?? Θησαυρίζωντας είς βάρος της κοινωνίας?

    ReplyDelete
  149. Anonymous8:43 am

    Θλίψη:
    Να παραμερίζουν οι ευγενείς,
    για να προπορευθεί ο όχλος των ορνέων της φαυλότητας.

    ReplyDelete
  150. Anonymous3:43 am

    Ποιοί ευγενείς?
    Τί ασυναρτησίες είναι αυτές?

    ReplyDelete
  151. Anonymous9:49 am

    Όταν η παιδεία παρέχεται στο σύγχρονο έλληνα διά των ΜΜΕ και συνίσταται σε ολίγον piiiiip-show με πολλή κομματική προπαγάνδα πασπαλισμένη με μπόλικα λαϊκά άσματα, είναι εύλογο να αδυνατεί κανείς πλέον να αναγνωρίσει τί όντως αποτελεί αληθινή ευγένεια και τί ύψιστη υποκρισία...

    ReplyDelete
  152. Anonymous3:29 am

    Όταν λες για ύψιστη υποκρισία προφανώς θα λες σαν αυτή του ΤΕΕ, που ενώ υποκίνησε κάτω από περίεργες συνθήκες τη ψήφιση του νόμου για τις άδειες δόμησης, μετά από την έγκαιρη παρέμβαση βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, δε του πέτυχε το γλυκό, και βγήκε μετά με πύρινες ανακοινώσεις και καταγελίες να καταγγείλει τις περίεργες αυτές συνθήκες. Σωστά;

    ReplyDelete
  153. Anonymous6:31 am

    Ύψιστη υποκρισία είναι όχι μόνο να απορρίπτει κανείς εκείνους στους οποίους οφείλει τις όποιες κατακτήσεις, αλλά και να παριστάνει τον υπέρμαχο ιδεών ή πραγμάτων τα οποία ο ίδιος μέχρι πρότινος απέρριπτε μετά βδελυγμίας ...

    ReplyDelete
  154. Anonymous6:10 am

    To παιδαγωγικό ινστιτουτο πότε θα καταργηθεί? Ακόμα το κρατάνε?

    ReplyDelete