Η σύνδεση όμως του λαθεμένου αυτού μέτρου με την αύξηση των εγγραφών στα Κολλέγια και η παρουσίαση των δύο αυτών αυτών ως "συνωμοσίας" της κυβέρνησης με τα Κολλέγια εναντίον της δημόσιας εκπαίδευσης είναι επίσης λάθος.
Δεν βλέπω τίποτα στραβό στο να αποφασίσει κάποιος να πάει σε ΚΕΣ, επειδή κρίνει ότι τα ΤΕΙ της περιφέρειας (και πολλά πανεπιστημιακά τμήματα) δεν προσφέρουν ποιοτική εκπαίδευση που να τον ικανοποιεί. Γιατί να στείλει κάποιος που ζει στην Αθήνα το παιδί του στην Κοζάνη την Ηγουμενίτσα ή την Σπάρτη για να πάρει "δωρεάν" παιδεία και όχι σε κάποιο ΚΕΣ στην Αθήνα? (Εχω υπόψη μου μάλιστα περίπτωση τεταρτοετή φοιτητή του ΤΕΙ Χαλκίδας που διέκοψε για να γραφτεί σε Κολλέγιο στην Αθήνα).
Η επιλογή είναι δικαίωμα του κάθε πολίτη και δεν μπορεί το κράτος να του την στερεί επειδή έχει ιδρύσει τμήματα χωρίς υποδομές και προοπτικές. Ο κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να κρίνει καλύτερα αν προτιμά να πληρώνει ενοίκιο και έξοδα σε κάποια επαρχιακή πόλη και να μην πληρώνει δίδακτρα από το να πληρώνει Κολλέγιο στην Αθήνα. Και το επιχείρημα ότι τα Κολλέγια παρέχουν υποβαθμισμένη εκπαίδευση, σωστό σε πολλές περιπτώσεις, δεν είναι επαρκές. Το κράτος δεν αξιολόγησε ούτε τα Κολλέγια αλλά ούτε τα ΤΕΙ ή τα Πανεπιστήμια, για να έχει ο πολίτης μια εικόνα για την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης σε καθένα από αυτά.
Οπως έχει πεί και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (ΕΣΚ), Πολ Ράσμουσεν, (ομιλία στο τριήμερο εκδηλώσεων του ΙΣΤΑΜΕ και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ στο Ευρωκοινοβούλιο για τα 40 χρόνια από το Μάη του '68) "Εμείς (σ.σ. το ΕΣΚ) και το ΠΑΣΟΚ πρέπει να καταλάβουμε τι έχει ο κόσμος στο μυαλό του"..."Οι άνθρωποι θέλουν να έχουν επιλογές και ο σύγχρονος σοσιαλισμός πρέπει να δίνει τη δυνατότητα των επιλογών στους πολίτες".
Για όσους χαρακτηρίζουν τέτοιες απόψεις ως νεοφιλελεύθερες, λυπάμαι αλλά νομίζω ότι έχουν λάθος.
No comments:
Post a Comment