Wednesday, March 26, 2008

Πρόταση Μομφής για το Ασφαλιστικό

Η πρόταση μομφής προς την κυβέρνηση είναι η μόνη θεσμικά σωστή και ουσιαστική επιλογή της αντιπολίτευσης όσο αφορά το ασφαλιστικό. Θα έλεγα μάλιστα ότι είναι η πρώτη ουσιαστική πρόταση μομφής.
Η αντιπολίτευση ισχυρίζεται ότι ο νόμος για το ασφαλιστικό είναι προβληματικός και βρίσκει αντίθετη την πλειοψηφία της κοινής γνώμης και το σύνολο των κομμάτων της αντιπολίτευσης.
Ο μόνος θεσμικός τρόπος να εκφρασθεί αυτή η δυσαρμονία είναι η πρόταση μομφής. Αντίθετα, οι προτάσεις για δημοψήφισμα ή εμπλοκής του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι ενέργειες εντυπωσιασμού χωρίς καμμιά ουσία.
Τα δημοψηφίσματα δεν γίνονται από την μια στιγμή στην άλλη. Πρέπει πρώτα να συμφωνήσουμε στην χώρα μας ποιά είναι τα θέματα που μπορεί να τεθούν σε δημοψηφίσματα. Βλέπω κατ΄αρχήν δύσκολο το ασφαλιστικό να είναι ένα τέτοιο θέμα. Πέραν τούτου, το δημοψήφισμα δεν είναι εργαλείο στο οποίο καταφεύγουμε όποτε νομίζουμε ότι εξυπηρετεί την επιβεβαίωση μιας άποψης ή την απόρριψη μιας άλλης. Και ως προς αυτό, όλα τα κόμματα είναι ασυνεπή. Η ΝΔ υποστήριζε την πρόταση για δημοψήφισμα για τις ταυτότητες (που ήταν και θεμελιωδώς λάθος), αλλά απέρριψε την πρόταση για δημοψήφισμα για το ευρωπαικό σύνταγμα. Το ΠΑΣΟΚ, πρότεινε (σωστά) δημοψήφισμα για το ευρωπαικό σύνταγμα ενώ απέρριψε την πρόταση για δημοψήφισμα για το Σκοπιανό. Το ίδιο και ο Συνασπισμός.
Οσο αφορά τον ΠτΔ, επίσης δεν μπορούμε να τον μετατρέψουμε σε συνταγματικό δικαστήριο. Είναι τουλάχιστον παράδοξο, αριστερά κόμματα να θέλουν να δώσουν τέτοιες εξουσίες σε έναπρόσωπο που μάλιστα δεν έχει εκλεγεί με λαική ψήφο αλλά αποτελεί επιλογή ενός μόνο ανθρώπου (και μάλιστα του πρωθυπουργού, από τον οποίο και κατά πάσα πιθανότητα εξαρτάται και η επανεκλογή του). Ιδαίτερα, όταν ο συγκεκριμένος πρόεδρος είχε αποδοκιμασθεί στην εκλογική του περιφέρεια μερικούς μήνες μόνο πριν προταθεί για την θέση αυτή.

No comments:

Post a Comment