Monday, March 31, 2008
Τα διόδια και η ελεύθερη οικονομία
Ο Ελληνας συνεταίρος της κοινοπραξίας εκμετάλευσης των διοδίων, εισπράττει μονοπωλιακά διόδια με υπέρογκες και αδικαιολόγητες αυξήσεις που δίνει το κράτος για να ενισχύσει τις προσπάθειες του για έλεγχο του τύπου με την αγορά εφημερίδας σε τιμή που δεν δικαιολογείται. (Εμπρός στον δρόμο που χάραξε ο Murdoch).
Η διαχείρηση των διοδίων αποτελεί μια ακόμα απόδειξη της στρεβλής λειτουργίας της ελεύθερης οικονομίας στην χώρα μας.
Εκτός από τα διόδια έχουμε, μεταξύ άλλων, και τα εξής παραδείγματα:
1. Η κυβέρνηση παρεμβαίνει στις δοσοληψίες του ΟΤΕ και επιτρέπει σε ένα επενδυτή αγνώστου προελεύσεως να αποκομίσει υπερβολικά κέρδη από την πώληση των μετοχών που κατέχει (για να μπορέσει να αγοράσει και μια ποδοσφαιρική ομάδα;).
2. Αυξάνει τις τιμές στην -σχεδόν μονοπωλιακή- αγορά των εγχωρίων φαρμάκων για να μπορεί ο "εθνικός" βιομήχανος να αγοράζει παίκτες για την ομάδα του.
3. Εχει μονοπωλιακή την αγορά στο αθλητικό στοίχημα για να μπορεί ο άλλος επιτυχημένος "κρατικός" επιχειρηματίας να αγοράζει παίκτες για την ομάδα του ( παίκτες και όχι προπονητές, γιατί εκεί ξέρει καλύτερα το θέμα ο ίδιος και τους αλλάζει σαν φτηνά πουκάμισα). Κατά τα άλλα δεν γνωρίζω κάθε πότε πληρώνει τους υπαλλήλους των εταιριών του.
Η μόνη αρχή του ανταγωνισμού που λειτουργεί στην Ελλάδα είναι ότι η κυβέρνηση επιτρέπει σε άλλο παραδοσιακό επιχειρηματία να εξασφαλίζει τεράστια κέρδη από την -σχεδόν- μονοπωλιακή αγορά διύλισης πετρελαίου ώστε να μπορεί να ανταγωνιστεί τον φιλόδοξο νέο επιχειρηματία που επιδιώκει να του πάρει την ομάδα από τα χέρια. (Αν και με την αναντιστοιχία που υπάρχει ανάμεσα στην άποψη που έχει για τις ικανότητές του και την πραγματικότητα, μάλλον θα την χάσει με τα χέρια κάτω).
Κατά τα άλλα έχουμε μια νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση!
(Για να είμαι δίκαιος, η αντίληψη αυτή για την ελεύθερη οικονομία εγκαινιάστηκε από την κυβέρνηση Σημίτη. Εκείνος βέβαια δεν ισχυρίστηκε ποτέ ότι είναι νεοφιλελεύθερος).
Sunday, March 30, 2008
Μαρία Καρακλιούμη
Η Μαρία ήταν φοιτήτριά μου και συνεργάτιδά μου. Την είχα στο γραφείο μου στο ΥΠΕΠΘ το 1995-96 και στην συνέχεια στο Ινστιτούτο Στατιστικής. Παρακολούθησα από κοντά την εξέλιξή της τόσο στις μεταπτυχιακές σπουδές της όσο και στην επαγγελματική της ανέλιξη. Χωρίς να χρησιμοποιήσει οποιαδήποτε “πρόσβαση”, κατάφερε να οργανώσει από το μηδέν μια εταιρία δημοσκοπήσεων και να την καταστήσει μια από τις πλέον αξιόπιστες στην αγορά. Πρόκειται για μια από τις ελάχιστες περιπτώσεις νέων ανθρώπων που μπαίνουν στην πολιτική αφού έχουν πετύχει στον επαγγελματικό στίβο με μόνο εφόδιο τις ικανότητες και την σκληρή δουλειά.
Από σήμερα ξεκινά μια νέα και δύσκολη καριέρα. Μπαίνει απ’ ευθείας στα βαθειά νερά της πολιτικής σε μια εποχή που η ενασχόληση με την πολιτική δεν θεωρείται και ότι το καλύτερο. Εύχομαι να πετύχει και για το δικό της καλό αλλά και για το καλό της πολιτικής που χρειάζεται τέτοια πρότυπα νέων (και όχι απλώς “έμπειρα” πολιτικά στελέχη από τα φοιτητικά αμφιθέατρα που εξασφαλίζουν πολιτική σταδιοδρομία χωρίς να χρειαστεί να αποδείξουν τις ικανότητές τους και στον επαγγελματικό στίβο).
Thursday, March 27, 2008
Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής και ο G. Bush
Θα πρέπει όμως να αναγνωρισθεί ότι δεν υπάρχει πολιτικός ή άλλος παράγων (και όχι μόνο Ελληνας), που είχε την ευχέρεια να έχει απέναντί του τον πρόεδρο της Αμερικής με όλες τις τηλεοράσεις σε ζωντανή σύνδεση και να του κάνει διάλεξη επί 17'' για τα δίκαια μιας χώρας και εκείνος να τον ακούει αμήχανα.
Wednesday, March 26, 2008
Πρόταση Μομφής για το Ασφαλιστικό
Η αντιπολίτευση ισχυρίζεται ότι ο νόμος για το ασφαλιστικό είναι προβληματικός και βρίσκει αντίθετη την πλειοψηφία της κοινής γνώμης και το σύνολο των κομμάτων της αντιπολίτευσης.
Ο μόνος θεσμικός τρόπος να εκφρασθεί αυτή η δυσαρμονία είναι η πρόταση μομφής. Αντίθετα, οι προτάσεις για δημοψήφισμα ή εμπλοκής του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι ενέργειες εντυπωσιασμού χωρίς καμμιά ουσία.
Τα δημοψηφίσματα δεν γίνονται από την μια στιγμή στην άλλη. Πρέπει πρώτα να συμφωνήσουμε στην χώρα μας ποιά είναι τα θέματα που μπορεί να τεθούν σε δημοψηφίσματα. Βλέπω κατ΄αρχήν δύσκολο το ασφαλιστικό να είναι ένα τέτοιο θέμα. Πέραν τούτου, το δημοψήφισμα δεν είναι εργαλείο στο οποίο καταφεύγουμε όποτε νομίζουμε ότι εξυπηρετεί την επιβεβαίωση μιας άποψης ή την απόρριψη μιας άλλης. Και ως προς αυτό, όλα τα κόμματα είναι ασυνεπή. Η ΝΔ υποστήριζε την πρόταση για δημοψήφισμα για τις ταυτότητες (που ήταν και θεμελιωδώς λάθος), αλλά απέρριψε την πρόταση για δημοψήφισμα για το ευρωπαικό σύνταγμα. Το ΠΑΣΟΚ, πρότεινε (σωστά) δημοψήφισμα για το ευρωπαικό σύνταγμα ενώ απέρριψε την πρόταση για δημοψήφισμα για το Σκοπιανό. Το ίδιο και ο Συνασπισμός.
Οσο αφορά τον ΠτΔ, επίσης δεν μπορούμε να τον μετατρέψουμε σε συνταγματικό δικαστήριο. Είναι τουλάχιστον παράδοξο, αριστερά κόμματα να θέλουν να δώσουν τέτοιες εξουσίες σε έναπρόσωπο που μάλιστα δεν έχει εκλεγεί με λαική ψήφο αλλά αποτελεί επιλογή ενός μόνο ανθρώπου (και μάλιστα του πρωθυπουργού, από τον οποίο και κατά πάσα πιθανότητα εξαρτάται και η επανεκλογή του). Ιδαίτερα, όταν ο συγκεκριμένος πρόεδρος είχε αποδοκιμασθεί στην εκλογική του περιφέρεια μερικούς μήνες μόνο πριν προταθεί για την θέση αυτή.
Sunday, March 23, 2008
Ο Τρισέ και ο Μπλάτερ
Η τελευταία παρέμβαση του Τρισέ για τις ρυθμίσεις του ασφαλιστικού που αφορούν την ΤτΕ, αποτελούν την πλέον ακραία έκφραση συντεχνιακής πρακτικής και θυμίζουν αντίστοιχες ενέργειες του πρoέδρου της FIFA για το ελληνικό ποδόσφαιρο.
Sunday, March 16, 2008
Ο Φασούλας και τα σκουπίδια
Η δήλωση αυτή έχει ευρύτερη σημασία παρ' ότι από πολλούς ίσως χαρακτηρισθεί "δεξιά". Κατά την γνώμη μου, δεν είναι καθόλου έτσι.
Τα παραπάνω τα βλέπω και σε συνδυασμό με την πλήρη υποστήριξη από πλευράς του ΠΑΣΟΚ όλων των κινητοποιήσεων. Δεδομένου ότι και ο Συνασπισμός κρατά παρόμοια τακτική, αναρωτιέμαι για τα αποτελέσματα μιας πιθανής συνεργασίας ΠΑΣΟΚ και Συνασπισμού σε τέτοια θέματα που επηρεάζουν την ποιότητα ζωής των πολιτών αλλά και την υγεία τους, στο όνομα μιας ξεπερασμένης λογικής προοδευτισμού.
Thursday, March 13, 2008
Και ο άλλος παπάς στις ΗΠΑ
Σήμερα είδα στο YouTube τον παπά της ενορίας του Ομπάμα.
Η μέρα με την νύχτα...(ή μάλλον η νύχτα με την μέρα).
Monday, March 10, 2008
Ο κυβερνήτης της ΝΥ, η πορνεία, οι εκτρώσεις και η Wall Street
Αρχικά, διάβασα ότι ο (δημοκρατικός) κυβερνήτης της ΝΥ Eliot Spitzer κατηγορήθηκε γιατί πλήρωσε για να κάνει έρωτα με "ακριβή" κοπέλλα ( 4 χιλ. $ κόστος και "ανεκάλυψαν" , μέσω του IRS ότι η πληρωμή έγινε με ηλεκτρονική μεταφορά του ποσού). Παρακολούθησαν μάλιστα τις τηλεφωνικές συνδιαλέξεις του και τον άκουσαν να κλείνει ραντεβού με την κοπέλλα.
Η είδηση μου προκάλεσε το ενδιαφέρον γιατί μου φάνηκε παράξενη η ευρεία δημοσιότητα που πήρε ένα τέτοιο όχι και τόσο σημαντικό θέμα.
Αργότερα, βρήκα ότι ο Spitzer, πριν εκλεγεί κυβερνήτης το 2006, ήταν γενικός εισαγγελέας της ΝΥ και είχε κυνηγήσει με πάθος τα οικονομικά σκάνδαλα (και γι' αυτό είχε ονομαστεί "Σερίφης της Wall Street"). Δεν είναι τυχαίο ότι οι μεγάλοι οικονομικοί παράγοντες με πρώτους και καλύτερους την Wall Street Journal και το χρηματιστήριο της ΝΥ, πανηγυρίζουν βλέποντας ότι ίσως καταφέρουν να τον αναγκάσουν να παραιτηθεί. (Οι μικροεπενδυτές τον θαύμαζαν).
Στα τελευταία 5 χρόνια του ως γενικός εισαγγελέας, κυνήγησε επενδυτικές τράπεζες επειδή εξέδιδαν ανακριβείς αναλύσεις αποθεματικών. Το ίδιο έκανε και με εταιρίες αμοιβαίων κεφαλαίων που χρησιμοπιούσαν πρακτικές εσωτερικής ενημέρωσης "ειδικών" πελατών.
Σε καμμιά από τις μεγάλες αμερικανικές εφημερίδες όμως, ούτε στο έγκυρο BBC, δεν είδα να γράφεται ότι χθες έγινε στην ΝΥ μεγάλη συγκέντρωση υποστηρικτών των αμβλώσεων από όλη την Αμερική στην οποία μίλησε ο Spitzer. Ο λόγος είναι ότι μια από τις πρώτες ενέργειες του κυβερνήτη Eliot Spitzer το 2006 ήταν να προτείνει νομοθετική ρύθμιση σύμφωνα με την οποία η έκτρωση αποτελεί θεμελιώδες δικαίωμα κάθε γυναίκας.
Φαίνεται ότι το βαθύ κατεστημένο των ΗΠΑ θα καταφέρει και πάλι να απαλλαγεί από ένα ενοχλητικό αντίπαλο.
(Την ανάρτηση αυτή την τελείωσα υπό το φως ενός κεριού. Θυμήθηκα τα παιδικά μου χρόνια στα Κύθηρα όταν διάβαζα με λάμπα. Τότε που δεν υπήρχε ΔΕΗ...)
ΥΓ. Λίγο πριν κοπεί (για μια ακόμα φορά) το ρεύμα, άκουσα στις ειδήσεις του BBC ότι ο ρεπουπλικανός αντίπαλος του Spitzer του έδωσε τελεσίγραφο δύο ημερών να παραιτηθεί, διαφορετικά θα ξεκινήσει διαδικασίες παραπομπής του σε δίκη.
Η "άλλη πλευρά" των εκλογών στις ΗΠΑ
Εχει δική του εκκλησία (την "ανανέωσε" κάποια στιγμή όταν χώρισε από την πρώτη γυναίκα του), με 19 χιλ. πιστούς, και υποστηρίζει, μετξύ των άλλων, ότι ο Θεός ευνοεί τους πλούσιους, και έχει αποφασίσει το μέλλον της μέσης ανατολής.
Αναρωτιέμαι πόσο μεγάλη δύναμη έχει για να κάνει τον McCain ευτυχή από την υποστήριξή του.
Wednesday, March 05, 2008
Το μακεδονικό και το BBC
Monday, March 03, 2008
Ahmadinejad και Obama
Η "αντιπάθεια" προς την Αμερική, εκτός των συναισθηματικών συνεπειών, έχει και προφανείς αρνητικές οικονομικές και γεωστρατηγικές συνέπειες για τις ΗΠΑ. Ποιός θα περίμενε πριν δύο ή τρία χρόνια ο πρόεδρος ενός από τους μεγαλύτερους εχθρούς των ΗΠΑ και του Ιράκ να γίνεται δεκτός στην Βαγδάτη με κόκκινο χαλί και να περπατά χωρίς φρουρά σε περιοχές της Βαγδάτης που ακόμα και οι αμερικανοί στρατιώτες αποφεύγουν;
Το αρνητικό αυτό κλίμα για τις ΗΠΑ δεν μπορεί φυσικά να αλλάξει ο G. Bush. Δεν μπορεί να το αλλάξει ούτε ο McCain ούτε η Hillary Clinton. Μπορεί όμως ο Obama.
Saturday, March 01, 2008
Nader, Gonzalez και τα Ελληνικά πολιτικά κόμματα
Μου δόθηκε μια ακόμα ευκαιρία να εκτιμήσω τον Nader βλέποντας την επιλογή του για υποψήφιο αντιπρόεδρο. ΟMatthew Gonzalez, ένας νέος άνθρωπος, με λαμπρές σπουδές (Columbia και Stanford), με είχε επίσης εντυπωσιάσει με την δραστηριότητα του ως πραγματικά προοδευτικός άνθρωπος (Πληροφορίες για την ζωή του και την καριέρα του εδώ και εδώ).
Αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι ότι ο Gonzalez, είχε (και έχει) μια εξαιρετικά επιτυχή καρριέρα χωρίς να θυσιάζει τις αρχές του και τα πιστεύω του.
Και έρχομαι στην Ελλάδα. Ολα τα πολιτικά κόμματα επιλέγουν νέους για τα ψηφοδέλτια τους, κυρίως αυτά της Eπικρατείας και της Ευρωβουλής. Ποιό είναι όμως το κριτήριο; Συνήθως η "επιτυχής" σταδιοδρομία στον φοιτητικό ή τον εργασιακό συνδικαλισμό. Oι υποψήφιοι αυτοί αναγράφουν με υπερηφάνεια στα βιογραφικά τους επιτεύγματα όπως συμμετοχή στην μαθητική νεολαία του κόμματος και τις μαθητικές καταλήψεις σχολείων ή την συμμετοχή στην φοιτητική νεολαία του κόμματος ή την από νωρίς συμμετοχή στα συνδικαλιστικά.
Δεν θυμάμαι κανένα κόμμα να έχει επιλέξει νέους ανθρώπους για τις επιτυχίες τους στις επαγγελματικές τους ή τις ακαδημαικές τους επιδιώξεις και επιδόσεις. Βέβαια, υπάρχει η εντύπωση ότι οι περισσότεροι από τους τελευταίους δεν ενδιαφέρονται για την πολιτική. Αυτό όμως είναι λάθος. Πολλοί ενδιαφέρονται, αλλά φυσικά δεν έχουν τον χρόνο -ούτε και την όρεξη- να εμπλακούν στις διαδικασίες των κομματικών νεολαιών και να μπουν σε αυτή την λογική της πολιτικής συμμετοχής. Αλλωστε, δεν ξέρω αν μια τέτοια επιλογή θα τους άφηνε τον χρόνο να φτάσουν εκεί που έχουν φτάσει.
Αυτό αποτελεί κατά την γνώμη μου και ένα από τα προβλήματα του ΠΑΣΟΚ με την νεολαία. Ελπίζω να επανέλθω στο θέμα.