Friday, November 23, 2007

Gordon Brown και υποχρεωτική εκπαίδευση ως τα 18

Ο Gordon Brown, με την ομιλία της βασίλισσας της νέας κυβέρνησης των εργατικών δημοσιοποίησε την πρόθεσή του για επιμήκυνση της υποχρεωτικής εκπαίδευσης στην Αγγλία μέχρι τα 18. Αυτό αποτελεί μια σημαντική αλλαγή στην μέχρι τώρα πολιτική των εργατικών.

Θεωρούσα -και εξακολουθώ να θεωρώ- αυτή την πολιτική λάθος. Επιφανειακά, φαίνεται άκρως σοσιαλιστική. Ποιός δεν θέλει όλα τα παιδιά να μένουν στο σχολείο μέχρι τα 18; Είναι όμως η δια νόμου επιβολή του η λύση;

Πιστεύω ότι το μέτρο αυτό αποτελεί μια από τις πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις που το προοδευτικό δεν συμβαδίζει με το "παραδοσιακά" αριστερό. Το υποχρεωτικό υποδηλώνει την αδυναμία του κράτους να δημιουργήσει τις προυποθέσεις ώστε να γίνει κάτι που είναι σωστό. Και την αδυναμία του αυτή το κράτος την ξεπερνά με τον εύκολο τρόπο: ένα νόμο που είναι πρακτικά αδύνατον να εφαρμοστεί.

5 comments:

  1. Μάλλον συμφωνώ. Γνωρίζετε αν ισχύει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες η υποχρεωτική 12χρονη εκπαίδευση;

    ReplyDelete
  2. Νομίζω ότι το Βέλγιο, η Γερμανία και η Ολλανδία έχουν υποχρεωτική εκπαίδευση μέχρι τα 18. (Η Ολλανδία μάλιστα, έχει 13 χρόνια υποχρεωτική εκπαίδευση).

    ReplyDelete
  3. http://www.tanea.gr//Article.aspx?d=20071126&nid=6692430

    Διαβάζοντας το παραπάνω αναρωτιέμαι τι νόημα έχει το να έχεις 9 χρόνια «υποχρεωτική» παιδεία στα χαρτιά και 1 στα 10 παιδιά να μην τελειώνει το Γυμνάσιο.

    ReplyDelete
  4. Εξαιρετικά εύστοχο σχόλιο. Αποδεικνύει ότι με την επιβολή του νόμου δεν λύνεται το πρόβλημα.

    ReplyDelete
  5. Στη Γερμανία το ανώτατο απολυτήριο της μέσης εκπαίδευσης (Abitur) αποκτάται στα 19 χρόνια. Συν 6 μήνες πρακτική άσκηση πριν από την έναρξη των σπουδών (για τα Πολυτεχνεία), αρχίζεις να σπουδάζεις στα 20 χρόνια...

    ReplyDelete