Wednesday, November 14, 2007

Η θέση του ΠΑΣΟΚ για την αναθεώρηση του άρθρου 16

Πολλοί σχολιαστές των εκπαιδευτικών θεμάτων που υποστηρίζουν την αναθεώρηση του 16, διατυπώνουν την άποψη ότι το ΠΑΣΟK πρέπει να επανέλθει στην συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος, τουλάχιστον για να ψηφιστεί η αναθεώρηση του 16. Οι περισσότεροι από αυτούς πιστεύουν ότι η αποχώρηση του ΠΑΣΟΚ στην προηγούμενη σύνοδο της Βουλής οφείλεται στις δυσκολίες που αντιμετώπιζε ο Γ. Παπανδρέου στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ.

Εχω και στο παρελθόν υποστηρίξει ότι η αναθεώρηση του συντάγματος έχει λήξει με την αποχώρηση του ΠΑΣΟΚ. Δεν νομίζω ότι υπάρχει ενδεχόμενο να επανέλθει το ΠΑΣΟΚ. Και ο λόγος δεν είναι οι αντιδράσεις στο εσωτερικό του για το 16. (Αλλωστε, το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ είχε αποδεχθεί την αναθεώρησή του. Οσοι εξέφρασαν την διαφωνία τους -εκ των υστέρων- υποστήριζαν απλώς να μην ψηφίσει το ΠΑΣΟΚ υπερ της αναθεώρησης του 16 στην προηγούμενη σύνοδο, ώστε στην παρούσα σύνοδο να απαιτείται πλεοψηφία 180. Οπως ήλθαν τα πράγματα έτσι θα γίνει τώρα).
Η άποψη του προέδρου του ΠΑΣΟΚ για το 16 δεν έχει αλλάξει. (Κάτι τέτοιο θα ήταν παράδοξο δεδομένης της πάγιας θέσης που έχει διατυπώσεις από το 1995, χωρίς μάλιστα τότε να είναι αρχηγός του κόμματος).
Νομίζω ότι η ευθύνη για το ναυάγιο της αναθεώρησης ανήκει αποκλειστικά στην κυβέρνηση η οποία, θεωρώντας ότι η αναθεώρηση είναι όπως μια τροπολογία νόμου, ευτέλισε την διαδικασία στην συζήτηση για το άρθρο 24 (και όχι μόνο). Δεν είναι τυχαίο ότι δεν δέχτηκε ούτε μια (!) από τις προτάσεις της αντιπολίτευσης.
Υπάρχει βέβαια και κάτι θετικό στην εξέλιξη αυτή. Πιστεύω ότι δεν θα υπάρξει στο μέλλον αναθεώρηση με προχειρότητα (ας θυμηθούμε και την διάταξη για το επαγγελματικό ασυμβίβαστο των βουλευτών).

No comments:

Post a Comment