Wednesday, November 14, 2007

Ο εκλογικός νόμος

Η πολιτική συγκυρία αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία να υιοθετηθεί ένας εκλογικός νόμος που, εκτός των άλλων, θα αποδεσμεύσει το πολιτικό σύστημα από τον ασφυκτικό εναγκαλισμό των ΜΜΕ και των οικονομικών και εκκλησιαστικών παραγόντων. Δεν είναι τυχαίο ότι όταν ο Γ. Παπανδρέου απηύθυνε την πρόταση του για τον εκλογικό νόμο στην συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ προ δεκαημέρου, όλα τα ΜΜΕ (με εξαίρεση την ΕΣΤΙΑ) , την αγνόησαν πλήρως. Στις χθεσινές μεσημεριανές ειδήσεις μάλιστα, ο εκφωνητής ενός Μεγάλου καναλιού είπε, περίπου (για το γερμανικό μοντέλο)¨ "Αυτή είναι η άποψη του Γ. Παπανδρέου. Να δούμε ποια θα είναι και η άποψη του ΠΑΣΟΚ"!).
Η κυβέρνηση έχει ένα δίλημμα. Να υιοθετήσει την πρόταση για ψήφιση ενός εκλογικού νόμου που θα αλλά αλλάξει την δομή την εξουσίας στην χώρα ή να προχωρήσει στις αρχικές της προθέσεις για να αλλάξουν χέρια 5-6 έδρες (πρόταση Παυλόπουλου). Δεν είναι τυχαία η αμηχανία των κορυφαίων κυβερνητικών στελεχών.
Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι η αντίδραση στην υιοθέτηση του γερμανικού μοντέλου (ή κάποιας παραλλαγής του), προέρχεται από βουλευτές και των δύο κομμάτων που η παρουσία τους στην πολιτική έχει άμεση σχέση με την στήριξη που λαμβάνουν από τα προαναφερθέντα κέντρα.
Δεν νομίζω ότι θα υπάρξει στο μέλλον παρόμοια ευκαιρία. Η εκλογή του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης από την βάση με τόσο ευρεία πλειοψηφία και με αυτό το θέμα ως κεντρική υπόσχεση, είναι δύσκολο να επαναληφθεί.

2 comments:

  1. Anonymous3:46 am

    Η αλήθεια είναι πως αυτό που προβάλλεται σαν "άποψη Παπανδρέου" (γερμανικό μοντέλο) ήταν πρόταση συγκεκριμένων στελεχών και των δύο μεγάλων κομμάτων εδώ και χρόνια (π.χ., Πάγκαλος, Χατζηγάκης, οι πρώτοι που έρχονται στο μυαλό)

    ReplyDelete
  2. Πολλοί ισχυρίζονται ότι είναι οι πρώτοι που το πρότειναν. Σήμερα άκουσα τον Παντελή Οικονόμου (ότι το πρότεινε το 94), αλλά και τον Γ. Σουφλιά (επίσης το 94). Αφήστε τον Κ. Μητσοτάκη. Ομως είναι η πρώτη φορά που αυτό προτείνεται από αρχηγό κόμματος εξουσίας.

    ReplyDelete