Friday, November 30, 2007
Τα αποτελέσματα του PISA 2006 στις Επιστήμες
Η κατάταξη της χώρας μας είναι απογοητευτική. Το χειρότερο όμως είναι ότι οι εκάστοτε ηγεσίας του ΥΠΕΠΘ δεν δείχνουν να προβληματίζονται και να προσπαθούν να βελτιώσουν την κατάσταση.
Στα προηγούμενα αποτελέσματα είχα δημόσια διαφωνία με τον τότε Υπουργό Παιδείας Π. Ευθυμίου για το θέμα, γιατί υποστήριζε ότι τα αρνητικά αποτελέσματα για την Ελλάδα οφείλονταν στο ότι η φιλοσοφία του δικού μας εκπαιδευτικού συστήματος είναι διαφορετική από αυτήν της PISA. Η άποψη που διετύπωσα τότε ήταν ότι αν διαφωνούμε με τις προδιαγραφές που θέτει ο ΟΟΣΑ δεν θα έπρεπε να συμμετέχουμε στην διαδικασία.
Πιστεύω όμως ότι οι προδιαγραφές του ΟΟΣΑ είναι σωστές. Εμείς δεν θέλουμε να αλλάξουμε για μια σειρά από λόγους στους οποίους θα αναφερθώ αργότερα.
Sunday, November 25, 2007
Δ. Αθανασόπουλος και ΔΕΗ
Σήμερα, του γίνεται έντονη κριτική σε σχέση με την πολιτική του στην ΔΕΗ. Αναρωτιέμαι γιατί...
Saturday, November 24, 2007
Οι συντάξεις των Βουλευτών (συνέχεια)
Παρόμοια θέση πήρε και ο Φ. Κουβέλης.
Περιμένω να δω αντιδράσεις από το ΠΑΣΟΚ και από το ΚΚΕ.
Friday, November 23, 2007
Gordon Brown και υποχρεωτική εκπαίδευση ως τα 18
Θεωρούσα -και εξακολουθώ να θεωρώ- αυτή την πολιτική λάθος. Επιφανειακά, φαίνεται άκρως σοσιαλιστική. Ποιός δεν θέλει όλα τα παιδιά να μένουν στο σχολείο μέχρι τα 18; Είναι όμως η δια νόμου επιβολή του η λύση;
Πιστεύω ότι το μέτρο αυτό αποτελεί μια από τις πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις που το προοδευτικό δεν συμβαδίζει με το "παραδοσιακά" αριστερό. Το υποχρεωτικό υποδηλώνει την αδυναμία του κράτους να δημιουργήσει τις προυποθέσεις ώστε να γίνει κάτι που είναι σωστό. Και την αδυναμία του αυτή το κράτος την ξεπερνά με τον εύκολο τρόπο: ένα νόμο που είναι πρακτικά αδύνατον να εφαρμοστεί.
Οι συντάξεις των Βουλευτών
Wednesday, November 21, 2007
Ενιαίο ταμείο επιστημόνων
Tuesday, November 20, 2007
Κυβέρνηση και ανεξάρτητες αρχές
Η εμπειρία μου από το ΕΣΥΠ (όταν ήμουν πρόεδρος και το ΕΣΥΠ ήταν ανεξάρτητη αρχή) και η σύγκρουση με τον τότε Υπουργό Παιδείας Γερ. Αρσένη ήταν τραυματική. Η παραίτηση πριν την λήξη της θητείας, που φαίνεται ως διέξοδος, δεν αποτελεί την καλύτερη λύση γιατί τότε αποδέχεται κανείς ότι η αρχή της οποίας προίσταται είναι "υπάλληλο" όργανο του Υπουργού.
(Παραιτήθηκα από την προεδρία του ΕΣΥΠ όταν ο Υπουργός, δυό μήνες πριν από τις εκλογές του 2000, προώθησε τροπολογία με την οποία καταργούσε τον νόμο για το ΕΣΥΠ και το μετέτρεπε σε υπηρεσία του Υπουργείου (όπως είναι και σήμερα)).
Monday, November 19, 2007
Εκλογικός νόμος (συνέχεια ή τέλος;).
Μήπως θα πρέπει να προβληματιστούν όσοι εξακολουθούν να διαφωνούν με την στάση του ΠΑΣΟΚ στο θέμα της αναθεώρησης του Συντάγματος;
Οι μισθοί των ερευνητών
Δεν έχω ακόμα διαβάσει την πλήρη μελέτη για να δω πώς αντιμετωπίζει προβλήματα όπως ότι σε ορισμένες χώρες (π.χ Ελλάδα, Γαλλία) υπάρχει μεγάλη ομοιομορφία στις αμοιβές ενώ σε άλλες (με χαρακτηριστικότερο το παράδειγμα των ΗΠΑ), διακύμανση τους είναι μεγάλη.
Saturday, November 17, 2007
Δυσκολίες της τρίτης ηλικίας στις εκλογές
Το σχόλιο αυτό δεν εκφράζει παράπονο. Η οργάνωση της ψηφοφορίας ήταν ένα τεράστιο εγχείρημα με ανύπαρκτα μέσα που αμφιβάλλω αν και το κεντρικό κράτος θα μπορούσε να οργανώσει καλύτερα. Είναι απλώς μια παρατήρηση για να ληφθεί υπόψη στο μέλλον -και όχι μόνο το ΠΑΣΟΚ αλλάκαι σε εθνικές εκλογές. Οταν ένας ηλικιωμένος, ή κάποιος με προβλήματα, μπαίνει στον κόπο να πάει να ψηφίσει πρέπει το κράτος να τον διευκολύνει και όχι να του κάνει την ζωή δύσκολη.
Wednesday, November 14, 2007
ΠΑΣΟΚ και 16 (συνέχεια)
Αντίθετα, αν δεν ψηφιστεί οτιδήποτε τώρα, θα μπορεί η επόμενη Βουλή να ξεκινήσει την αναθεώρηση από την αρχή ώστε να είναι ουσιαστική.
Ο εκλογικός νόμος
Η κυβέρνηση έχει ένα δίλημμα. Να υιοθετήσει την πρόταση για ψήφιση ενός εκλογικού νόμου που θα αλλά αλλάξει την δομή την εξουσίας στην χώρα ή να προχωρήσει στις αρχικές της προθέσεις για να αλλάξουν χέρια 5-6 έδρες (πρόταση Παυλόπουλου). Δεν είναι τυχαία η αμηχανία των κορυφαίων κυβερνητικών στελεχών.
Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι η αντίδραση στην υιοθέτηση του γερμανικού μοντέλου (ή κάποιας παραλλαγής του), προέρχεται από βουλευτές και των δύο κομμάτων που η παρουσία τους στην πολιτική έχει άμεση σχέση με την στήριξη που λαμβάνουν από τα προαναφερθέντα κέντρα.
Δεν νομίζω ότι θα υπάρξει στο μέλλον παρόμοια ευκαιρία. Η εκλογή του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης από την βάση με τόσο ευρεία πλειοψηφία και με αυτό το θέμα ως κεντρική υπόσχεση, είναι δύσκολο να επαναληφθεί.
Η θέση του ΠΑΣΟΚ για την αναθεώρηση του άρθρου 16
Εχω και στο παρελθόν υποστηρίξει ότι η αναθεώρηση του συντάγματος έχει λήξει με την αποχώρηση του ΠΑΣΟΚ. Δεν νομίζω ότι υπάρχει ενδεχόμενο να επανέλθει το ΠΑΣΟΚ. Και ο λόγος δεν είναι οι αντιδράσεις στο εσωτερικό του για το 16. (Αλλωστε, το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ είχε αποδεχθεί την αναθεώρησή του. Οσοι εξέφρασαν την διαφωνία τους -εκ των υστέρων- υποστήριζαν απλώς να μην ψηφίσει το ΠΑΣΟΚ υπερ της αναθεώρησης του 16 στην προηγούμενη σύνοδο, ώστε στην παρούσα σύνοδο να απαιτείται πλεοψηφία 180. Οπως ήλθαν τα πράγματα έτσι θα γίνει τώρα).
Η άποψη του προέδρου του ΠΑΣΟΚ για το 16 δεν έχει αλλάξει. (Κάτι τέτοιο θα ήταν παράδοξο δεδομένης της πάγιας θέσης που έχει διατυπώσεις από το 1995, χωρίς μάλιστα τότε να είναι αρχηγός του κόμματος).
Νομίζω ότι η ευθύνη για το ναυάγιο της αναθεώρησης ανήκει αποκλειστικά στην κυβέρνηση η οποία, θεωρώντας ότι η αναθεώρηση είναι όπως μια τροπολογία νόμου, ευτέλισε την διαδικασία στην συζήτηση για το άρθρο 24 (και όχι μόνο). Δεν είναι τυχαίο ότι δεν δέχτηκε ούτε μια (!) από τις προτάσεις της αντιπολίτευσης.
Υπάρχει βέβαια και κάτι θετικό στην εξέλιξη αυτή. Πιστεύω ότι δεν θα υπάρξει στο μέλλον αναθεώρηση με προχειρότητα (ας θυμηθούμε και την διάταξη για το επαγγελματικό ασυμβίβαστο των βουλευτών).
Tuesday, November 13, 2007
Αξιολογική κατάταξη των υποψηφίων προέδρων των ΗΠΑ από εφημερίδα του Ισραήλ
Thursday, November 08, 2007
Κλοπές σε πανεπιστήμια (και αποστάσεις...)
Χθες και σήμερα, πήρα δύο μηνύματα από τις δύο άκρες του κόσμου που αφορούσαν το ίδιο θέμα. Την διάρρηξη πανεπιστημιακών γραφείων. Το ένα εστάλη στις 6/11/07 και αφορά το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το άλλο στις 7/11/07 και αφορά το UC Berkeley. Κατά σατανική σύμπτωση τα περιστατικά και στις δύο περιπτώσεις αφορούν το τελευταίο Σαββατοκύριακο! Εκπληκτική είναι και η ομοιότητα της εισαγωγής των δύο μηνυμάτων. Τα μηνύματα ακολουθούν.
Πιστεύω ότι το πρόβλημα είναι πολύ περισσότερο περίπλοκο από την (προφανή) διαφορά μεταξύ των δύο πανεπιστημίων, ότι δηλαδή το ΟΠΑ δεν έχει πανεπιστημιακή αστυνομία, ενώ το Berkeley έχει.
(Θα επανέλθω όμως γιατί το θέμα έχει πολλές πτυχές).
Σας ενημερώνω ότι μεταξύ Παρασκευής και Δευτέρας κάποιοι εισήλθαν και πάλι στη Γραμματεία του Τμήματος και έκλεψαν ότι είχε απομείνει (1 Η/Υ, 2 Οθόνες ΤFΤ, 1 εκτυπωτή, 1 σκάνερ, 2 πληκτρολόγια, 1 φορτιστή φορητού Η/Υ, 5 UPS klp). Επίσης έκλεψαν και όλες τις σφραγίδες των μελών της Γενικής Συνέλευσης, ίσως και κάποιες φοιτητικές ταυτότητες, και άνοιξαν οτιδήποτε ήταν κλειδωμένο, παραβιάζοντας ντουλάπια και συρτάρια γραφείων. Μάλλον νόμιζαν ότι κάτι κρύβαμε . . .
Σήμερα η Γραμματεία παρέμεινε κλειστή γιατί υπήρχαν χαρτιά παντού, ακόμα και περγαμηνές πτυχιούχων, και έπρεπε να ξεκαθαρίσουμε αν είχε χαθεί κάτι.
Την Παρασκευή το βράδι άνοιξαν και το Εργαστήριο του κ. Παπαθανασίου στο 2ο όροφο Δεριγνύ, παραβιάζοντας μια τεράστια σιδερένια πόρτα που είχε τοποθετηθεί πρόσφατα, γκρεμίζοντας τον τοίχο!
Sometime between Friday evening, November 2 and Monday morning, November 5, at least two laptop computers in offices on different floors (3 & 4) were stolen. Additionally, a staff office was burglarized and a large amount of cash stolen. This follows the theft of the overhead LCD projector out of 1011.
In the case of the staff office, the office doors were found to be unlocked so there was no sign of forced entry. Other departments have recently seen the same pattern of offices left in the evening with the doors locked, only to find the office doors unlocked, or in some cases, open, the next morning.
I urge you to be aware and to immediately call the
Monday, November 05, 2007
Εκλογή προέδρου στο ΠΑΣΟΚ και ηγετικά στελέχη
Αλλοι, διάλεξαν καθ' οδόν (περίμεναν να ακούσουν λες και δεν γνωρίζονται τόσα χρόνια μεταξύ τους).
Μερικοί έμειναν μέχρι το τέλος αναποφάσιστοι. Αυτό σημαίνει ότι: α) δεν τους ικανοποιούσε κανείς από τους υποψηφίους β) θεωρούσαν μόνο τον εαυτό τους κατάλληλο και γ) Εκτίμησαν ότι δεν θα είχαν υποστήριξη για να είναι υποψήφιοι.
Εχει ενδιαφέρον να δούμε πώς θα αξιολογηθούν όλοι από τον μόνο αξιολογητή που μετρά στην πολιτική. Τους ψηφοφόρους.
Thursday, November 01, 2007
ΠΑΣΟΚ και Εργατικό Κόμμα
Οι ομοιότητες του Β. Βενιζέλου με τον Μπράουν είναι ενδιαφέρουσες. Σε αντίθεση με τον Brown όμως, ο ΒB αποφάσισε να παίξει winner takes all. End of story (an early one).
Επίσης, ο Brown κατάγεται από την Σκωτία. Παρ' όλα αυτά, ξέρει καλά τα τρία T's της Ιρλανδίας. "Things Τake Time". Δεν ξέρω αν υπάρχουν αντίστοιχα Τ στην Ελληνική πρακτική (για όσους δεν έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την κουλτούρα της Ιρλανδίας).