Tuesday, September 25, 2007

Βιβλίο Ιστορίας

Ο κύκλος έκλεισε. Ισως οι διαμαρτυρόμενοι είχαν δίκιο. Το ερώτημα είναι ο πολιτικός χειρισμός. Και εκεί...
Και μια ενδιαφέρουσα μαρτυρία. Το καλοκαίρι συναντήθηκα με την κόρη του Τζεμ και είχα την ευκαιρία να μιλήσω αρκετά μαζί της. (Είναι δημοσιογράφος και εξαιρετικά συμπαθής και μετριοπαθής). Συζητήσαμε για όλα τα θέματα. Οταν τις μίλησα για το βιβλίο της Ιστορίας και την αναφορά στον "συνωστισμό" μου είπε ότι η γιαγιά της ήταν από την Σμύρνη και είχε ζήσει έντονα την εποχή εκείνη γιατί είχε πολλούς έλληνες φίλους. Οπως μου είπε, από τις ιστορίες που τις διηγόταν η γιαγιά της, είχε κρατήσει στο μυαλό της σκηνές φρίκης που μόνο με συνωστισμό δεν έμοιαζαν!
Σημείωση: Η πρώτη νίκη του ΛΑΟΣ.

4 comments:

  1. κ. Πανάρετε, η στάση του ΠΑΣΟΚ στο θέμα του βιβλίου ήταν, όπως και σε διάφορα άλλα, ένα όνειδος! Θα έπρεπε να είχε επιμείνει να τηρηθούν οι διαδικασίες που προβλέπει ο νόμος.

    Και όχι μόνο επειδή η διαδικασία ανάθεσης και συγγραφής άρχισε επί της δικής του κυβέρνησης, αλλά και επειδή "διακριτοί ρόλοι" δεν σημαίνει ότι η εκκλησία συγγράφει ή εγκρίνει τα βιβλία που πληρώνει και διανέμει το κράτος στους μαθητές.

    Αντίθετα με κάθε δεοντολογία, το ΠΑΣΟΚ τήρησε καιροσκοπική στάση, ελπίζοντας σε φθορά της κυβέρνησης. Τελικά, πολλοί που ήλπιζαν, μαζί με άλλα, σε μια απεξάρτηση του "σοσιαλιστικού" κόμματος από το εκκλησιαστικό ιερατείο, δραπέτευσε προς τα αριστερά.

    ReplyDelete
  2. Μα νομίζω ότι αυτή ήταν η θέση του ΠΑΣΟΚ. (Να τηρηθούν οι διαδικασίες που προβλέπει ο νόμος στα αρμόδια όργανα). Εχω λάθος;

    ReplyDelete
  3. Εγώ πιστεύω ότι δεν υπήρχε καν θέση, δεν έγινε αντιληπτή. Κι αν δεν την κατάλαβα εγώ που διαβάζω 2-3 εφημερίδες ημερησίως και παρακολουθώ τα συναφή θέματα από ενδιαφέρον, πόσο μάλλον την κατάλαβε ο απλός πολίτης. Αφέθηκε το θέμα στους εθνικιστές, δεξιά κι αριστερά.

    Και δεν εννοώ ότι δεν χρειαζόταν διορθώσεις το βιβλίο, αλλά ποιο σχολικό βιβλίο δεν χρειάζεται διορθώσεις; Πριν από 2-3 χρόνια έγινε θόρυβος στον τύπο για ένα βιβλίο θρησκευτικών, το οποίο διάβαζαν οι μαθητές για πάνω από 10 χρόνια -στα χρόνια της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ- και αναφερόταν στην ευλογία αυτοκινήτων από παπάδες, έναντι χρημάτων εννοείται. Ούτε κι εκεί ακούστηκε κάτι από το ΠΑΣΟΚ, όταν βγήκε η Γιαννάκου και είπε ότι έτσι κι αλλιώς θα αποσυρθεί το βιβλίο και θα αντικατασταθεί με νέο.

    Δεν ξέρω τί νόημα έχει να καλοπιάνει το ΠΑΣΟΚ τους παπάδες, αφού αυτοί είναι έτσι κι αλλιώς ταγμένοι με τη Δεξιά, οι δε προοδευτικοί ψηφοφόροι βλέπουν σ' αυτά και σε άλλα ζητήματα έναν καιροσκοπισμό.

    Για μένα οι λύσεις θα είναι καλοδεχούμενες, όποιος κι αν τις πραγματοποιήσει. Αλλά πιστεύω ότι δεν πρόκειται μια δεξιά κυβέρνηση να υιοθετήσει προοδευτικές λύσεις, άρα μόνο η "εναλλακτική λύση" στην εξουσία θα μπορούσε - αυτή όμως η λύση καιροσκοπεί γιατί η ηγετική ομάδα ενδιαφέρεται μόνο να επανέλθει το συντομότερο δυνατόν στην κυβέρνηση. Περνάνε, βλέπεις, και τα χρόνια και πρέπει να πάνε για σύνταξη οι παλιοσειρές...

    ReplyDelete
  4. Αντιλαμβάνομαι την κριτική. Συμφωνώ στα σημεία της για το "στογγύλεμα" θέσεων. Φοβάμαι ότι το πρόβλημα είναι ευρύτερο και το αντιμετωπίζουν οι σοσιαλιστές σε πολλές χώρες. Προβάλουν σύνθετες και δυσκολονόητες θέσεις όταν η πολιτική σλημερα απαιτεί απλά και σαφή μηνύματα. Αυτό βέβαια, προυποθέτει και καθαρότητα θέσεων. Χωρίς παλινδρομήσεις.

    ReplyDelete