Thursday, November 30, 2006

Δημόσιοι μύθοι, ιδιωτικές υπερβολές...

Από άρθρο του Χρήστου Μαχαίρα (xmaheras@pegasus.gr) στο Εθνος (30/11/06, http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=5514&subid=2&pubid=76651)
Δημόσιοι μύθοι, ιδιωτικές υπερβολές...
...Προ ημερών, στη Bουλή, ο Γιώργος Παπανδρέου κατέθεσε ίσως το πιο επεξεργασμένο σύστημα ιδεών για ένα θέμα, από όσα κατά καιρούς έχει υποστηρίξει. H πρότασή του, ωστόσο, για αλλαγές στον βασικό κορμό του εκπαιδευτικού μας συστήματος, που και δουλεμένη ήταν και τολμηρή και, το κυριότερο, έβαζε ένα ενδιαφέρον πλαίσιο αναβάθμισης της δημόσιας παιδείας, χάθηκε μέσα στη δίνη μιας αντιδικίας, που σκιάζει το κύριο για να προτάξει το δευτερεύον. Aλλά η ελληνική κοινωνία έχει χορτάσει από στερεότυπα. Tομές και ρήξεις της λείπουν, που, δυστυχώς, μετατίθενται διαρκώς σε ένα απώτερο μέλλον...

Wednesday, November 29, 2006

Κουπόνια πανεπιστημιακής εκπαίδευσης

Μια ενδιαφέρουσα άποψη για τα κουπόνια πανεπιστημιακής εκπαίδευσης που πρότεινε στην ομιλία του στην Βουλή ο Γ. Α. Παπανδρέου, υπάρχει στο blog του ΠάσχουΜανδραβέλη www.media.gr. (Το πλήρες άρθρο στο: http://www.medium.gr/articles/116480844926276.shtml).
Η αντιστοιχία που κάνει με το voucher system δεν είναι απόλυτη. Στο ιδεολογικό πεδίο γενικώτερα θα έλεγα ότι η άποψη που διατύπωσε ο ΓΑΠ είναι εξόχως σοσιαλιστική. Το κράτος πρέπει να υποστηρίζει την ευχέρεια σπουδών στο πανεπιστήμιο για κάθε νέο που έχει τις ικανότητες, ανεξάρτητα από την οικονομική του κατάσταση. Η δυνατότητα αυτή του νέου διευρύνεται όταν έχει και την ευχέρεια επιλογής του πανεπιστήμιου που θα κάνει τις σπουδές του, εφόσον το ίδιο το πανεπιστήμιο κρίνει ότι έχει τις ικανότητες. Αυτό δημιουργεί και κίνητρα στα πανεπιστήμια, όχι μόνο να πάρουν φοιτητές αλλά και να κάνουν τις σπουδές που προσφέρουν ελκυστικές.


Αξιολόγηση πρωτοβουλιών στα Γερμανικά Πανεπιστήμια

Από το greek university reform (http://greekuniversityreform.wordpress.com ), είδα αναφορά στην πρωτοβουλία βράβευσης εξαιρετικών πρωτοβουλιών στην Γερμανία (Exzellenzinitiative (Excellence Initiative) και τα αποτελέσματά της. ( Zukunftskonzepte (Institutional Strategy).

Είναι ευχάριστο (και χρήσιμο) να βλέπει κανείς, ότι ακόμα και χώρες με έντονο το στοιχείο της παραδοσιακής κεντροευρωπαικής λογικής στην εκπαίδευση, υιοθετούν πια πρακτικές που έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικές και απομακρύνονται από την ισοπεδοτική λογική της ομοιομορφίας. Δεν είναι τυχαία η εντυπωσιακή βελτίωση της γερμανικής πανεπιστημιακής εκπαίδευσης τα τελευταία χρόνια.

Monday, November 27, 2006

Οι 16 προτάσεις του Γ.Α. Παπανδρέου για την Παιδεία

Συνεδρίαση Βουλής, 24 Νοεμβρίου 2006
«Πρωταρχική μας δέσμευση είναι η γνώση. Η γνώση που είναι δύναμη, που είναι εξουσία και που είναι στοιχείο ενός νέου παραγωγικού μοντέλου, μιας νέας αναπτυξιακής προοπτικής και θεμέλιο της δημοκρατίας μας. Θεμέλιο των παραδόσεών μας. Χρειαζόμαστε μια ανοιχτή παιδεία για όλους σε ένα νέο παγκόσμιο περιβάλλον, που να εξασφαλίζει ισότιμη και ουσιαστική πρόσβαση όλων σε σύγχρονη γνώση και εξελίξεις. Ένα σύστημα που θα αλλάζει και θα προσαρμόζεται για να υπηρετεί τον πολίτη. Η δημόσια εκπαίδευση πρέπει να παρέχει υψηλής ποιότητας εκπαίδευση, που μπορεί να κάνει τους νέους μας ικανούς, παραγωγικούς και αξιοπρεπείς πολίτες. Οι αλλαγές που χρειάζονται είναι μεγάλες. Απαιτούν τόλμη. Απαιτούν εμπειρία και γνώση. Απαιτούν πολιτική βούληση. Απαιτούν διάθεση για δημιουργία ευρύτερων συμμαχιών και συναινέσεων. Οι αλλαγές μας, θα ξεκινήσουν από τα κάτω και όχι από τα πάνω». (Γιώργος Α. Παπανδρέου, 24.11.2006) ...συνέχεια!

Εκλογές Καθηγητών

Σε σχέση με τις προτάσεις του ΕΣΥΠ για τα πανεπιστήμια, διάβασα την δήλωση πρυτάνεως μεγάλου πανεπιστημίου που αφορά την πρόταση της επιτροπής για συμμετοχή καθηγητών από το εξωτερικό στις τις εκλογές καθηγητών. (Μια από τις ποιό σημαντικές προτάσεις για την βελτίωση της λειτουργία του πανεπιστημίου). Η πρόσκληση καθηγητών του εξωτερικού στις εκλογές καθηγητών α’ βαθμίδας αποτελεί προσφυγή σε πανεπιστημιακούς «σωτήρες» οι οποίοι συχνά συμβαίνει να μην είναι καν σε θέση να μελετήσουν στα ελληνικά τα έργα των κρινομένων!
Αν υπάρχουν επιστήμονες που δεν έχουν επιστημονικές δημοσιεύσεις σε διεθνή περιοδικά αναρωτιέται κανείς γιατί πρέπει να διεκδικούν θέση καθηγητή.

Για τα σχολεία στην Καλιφόρνια

Ανακοινώθηκε σήμερα ότι τον προηγούμενο χρόνο έκλεισαν τρια δημόσια σχολεία στο San Francisco και αναμένεται να κλείσουν και άλλα εφέτος. 800 μαθητές από τους περυσινούς δεν εμφανίσθηκαν για εγγραφή εφέτος στα δημόσια σχολεία. Πήγαν σε ιδιωτικά. Τα στοιχεία αυτά είναι εντυπωσιακά αν σκεφθεί κανείς ότι η Καλιφόρνια δίνει μεγάλη έμφαση στην δημόσια παιδεία.

Θ. Λαζαρίδης: Μια εναλλακτική πρόταση για τα Πανεπιστήμια

Θ. Λαζαρίδης: Μια εναλλακτική πρόταση για τα Πανεπιστήμια (8/9/06)

Ελληνες Πρυτάνεις

Στο θαυμάσιο site Greek University reform forum (http://sandbox.cs.uchicago.edu/greekuniversityreform/?cat=5), που διαρκώς βελτιώνεται, υπάρχει μια πρόταση για τον τρόπο εκλογής πρυτάνεων και ένας πίνακας με τις ερευνητικές δραστηριότητες των πρυτάνεων των Ελληνικών Πανεπιστημίων (http://sandbox.cs.uchicago.edu/greekuniversityreform/?p=14#comment-22). O πίνακας έχει ενδιαφέρον. Η πρόταση μπορεί να αποτελέσει αφορμή διαλόγου.

Έκθεση ΕΣΥΠ: Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση

Σχολιασμός της έκθεσης της επιτροπής του ΕΣΥΠ για την Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση (διαθέσιμο σε λίγες ημέρες)

Έκθεση της επιτροπής του ΕΣΥΠ για την Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση

Προτάσεις ΥΠΕΠΘ για τα πανεπιστήμια

Προτάσεις ΥΠΕΠΘ για τα πανεπιστήμια

Ελληνες καθηγητές του εξωτερικού

Υπέπεσε στην αντίληψή μου η επιστολή επιστημόνων για την οποία συλλέγονται υπογραφές, για την κατάσταση στα ελληνικά πανεπιστήμια. Θεωρώ πολύ σημαντικό ότι ένα τόσο μεγάλος αριθμός επιστημόνων, οι περισσότεροι από τους οποίους εργάζονται στο εξωτερικό, εκφράζει την αγωνία του για την κατάσταση στα ελληνικά πανεπιστήμια. ...συνέχεια εδώ!

Ο κυβερνήτης της Καλιφόρνιας και τα σχολικά βιβλία

Η “μοναδικότητα» του σχολικού βιβλίου είναι, κατά την γνώμη μου, μια από τις πολλές αδυναμίες του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος. Οι υποστηρικτές του παρόντος συστήματος ισχυρίζονται ότι η ομοιομορφία που το σύστημα παρέχει συνεισφέρει στην κοινωνική δικαιοσύνη. Διαφωνώ με την άποψη αυτή και νομίζω ότι είναι πολλά τα στοιχεία που δείχνουν ότι οι κοινωνικές ανισότητες στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα έχουν διευρυνθεί. ...συνέχεια εδώ!

Οι απόψεις μου για το σχέδιο νόμου του ΥΠΕΠΘ για τα πανεπιστήμια

Οι απόψεις μου για το σχέδιο νόμου του ΥΠΕΠΘ για τα πανεπιστήμια