Saturday, November 14, 2009

Τα παραπολιτικά της πολιτικής και η πολιτική των παραπολιτικών

Τα παραπολιτικά των εφημερίδων είναι μια ενδιαφέρουσα πρωτοτυπία της Ελληνικής πολιτικής.

Ανώνυμα, και υπό μορφή κουτσομπολιού -τις περισσότερες φορές αστεϊσμού- γράφονται πράγματα που διάφοροι "παράγοντες" (μηχανισμοί, επιχειρηματικά συμφέροντα, πολιτικοί με πρόσβαση στα μμε, κλπ), προσπαθούν να "περάσουν".

Θεωρείται και ο καλύτερος τρόπος "καρφώματος" μεταξύ των εμπλεκομένων στην πολιτική, συνήθως του ιδίου κόμματος.

Τίποτα από αυτά δεν είναι παράξενο και νέο στην πολιτική.

Το πρόβλημα δημιουργείται όταν οι ασχολούμενοι με την πολιτική γίνουν μέρος της εξίσωσης. Και ξεκινούν την πολιτική τους δραστηριότητα με την ανάγνωση των παραπολιτικών στηλών. Στην συνέχεια, στην αγωνία τους "να μην γραφτεί κάτι κακό", προσπαθούν να επηρεάσουν τις παραπολιτικές στήλες δημιουργώντας φιλικές σχέσεις με αυτούς που τις τροφοδοτούν, γινόμενοι οι ίδιοι τροφοδότες "ειδήσεων". Και αυτό φυσικά δημιουργεί σχέσεις εξάρτησης. Γιατί, για να σου "περάσουν" το παραπολιτικό, πρέπει να υπάρξει αντάλλαγμα. Στην καλύτερη περίπτωση, αποκλειστικών ειδήσεων.

Δεν με ενδιαφέρει το σπορ. Με ό,τι κίνδυνο αυτό συνεπάγεται.

Aφορμή για την ανάρτηση αυτή έδωσε σημερινό σχόλιο του μικροπολιτικού στα ΝΕΑ. Δεν θα ασχοληθώ με τις μικροκακίες που με αφορούν προσωπικά.

Γνωρίζω ότι ενόχλησε η διαβούλευση του Αμαρουσίου. ΄Οχι για την θέση του δήμαρχου (ο δήμος ήταν χαμένος από χέρι), αλλά για για τον αρχηγό της δημοτικής αντιπολίτευσης. Διότι για πολλούς ενδιαφερόμενους υπήρχε έτοιμη η διάδοχη κατάσταση της προηγούμενης διοίκησης, και είχαν γίνει οι απαραίτητες "διαπραγματεύσεις". Εξ άλλου, η οποιαδήποτε καινοτομία Παπανδρέου (να θυμηθούμε την εκλογή του αρχηγού από την βάση;), πάντα προκαλεί ειρωνικά σχόλια των διαχρονικά "επαϊόντων". Και συνήθως για να περάσουν τα σχόλια αυτά αναφέρονται στους συνεργάτες του. Ειδικά τώρα που "δεν μας παίρνει" να πιάσουμε τον ίδιο.

Το ίδιο ισχύει για την επιλογή της Θ. Δραγώνα για την ειδική γραμματεία του ΥΠΕΠΘ. Κάποιοι ισχυρίζονται ότι ήταν δική μου επιλογή. Κάποιοι άλλοι ότι ήμουν αντίθετος. Και οι μεν και οι δε αγνοούν ότι την ΘΔ την γνωρίζουν πολύ καλά τόσο ο ΠΘ όσο και η Υπουργός. Η δική μου γνώμη (που ούτε μου ζητήθηκε ούτε την έδωσα), περίττευε. Κλείνω, με τις "διαφορές" μου με τον Θ. Καρούνο. Γιατί πρόκειται για textbook case της μικροπολιτικής. Οταν δεν συμπαθείς δύο ανθρώπους τους εμφανίζεις να έχουν κόντρα. Ετσι κάνεις character assassination και για τους δύο. Και όχι μόνο αυτό. Κάνεις και αναφορά στο ανοικτό λογισμικό (στο οποίο πιστεύουμε φανατικά και οι δύο). Γιατί το ανοικτό λογισμικό, "σπάει" ένα ακόμα κρίκο παραδοσιακών σχέσεων. Και κάνει ένα ακόμα βήμα στην κατεύθυνση της πραγματικής δημοκρατίας, όχι μόνο στην Ελλάδα.

ΥΓ1. Ευτυχώς που υπάρχουν και τα new media. Σε άλλες εποχές, θα έπρεπε να "υποχρεωθώ" για να απαντήσω. Με την απάντηση να δημοσιεύεται σε χρόνο επιλογής του μέσου (συνήθως με μεγάλη καθυστέρηση για να φαίνεται και άσχετο). Σήμερα, μπορώ και το κάνω ελεύθερα και στην έκταση που θέλω. Και στον χρόνο που επιλέγω.

ΥΓ2. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το σχόλιο περί αλαζονείας μου. Το αν είμαι ή όχι δεν το ξέρω και δεν μπορώ να το κρίνω εγώ. Συχνά όμως, όσοι δεν παίζουν το πολιτικό παιχνίδι στο παραδοσιακό γήπεδο χαρακτηρίζονται έτσι από τους παράγοντες που έχουν μάθει να διαμορφώνουν τους κανόνες του γηπέδου. Η "αλαζονεία" του να νομίζεις ότι δεν τους έχεις ανάγκη είναι ασυγχώρητη. Αφήνω τελευταία την Στατιστική. Το αντικείμενο στο οποίο ίσως μου αναγνωρισθεί ότι έχω "αυτάρκεια" (και όχι αλαζονεία). Την Στατιστική που δείχνει πρός τα πού πηγαίνουμε (σε όλο τον κόσμο) όσον αφορά τους τρόπους και τα μέσα ενημέρωσης του πολίτη. Τα στοιχεία αυτά για άλλους είναι ενθαρρυντικά και για άλλους όχι.

46 comments:

  1. Anonymous6:52 am

    ΚΑΛΑ ΔΕΝ ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΑΣΧΟΛΕΙΣAI ΜΕ ΤΟ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ. ΑΥΤΟΙ ΦΤΑΣΑΝ ΝΑ ΝΟΜΙΖΟΥΝΕ ΟΤΙ ΘΑ ΒΓΑΛΟΥΝΕ ΚΑΙ ΜΟΝΟΙ ΤΟΥΣ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ, ΜΕ ΣΕΝΑ ΘΑ ΚΟΛΩΝΑΝΕ; ΑΛΛΑ ΚΑΡΦΩΝΟΝΤΑΙ ΓΙΑΤΙ ΛΕΝΕ ΟΤΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΟΙΧΤΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΑΝΟΙΧΤΟ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ ΔΕΝ ΘΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΓΙΑ ΚΑΝΑ ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ ΩΠΑ ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ! ΤΟΣΟ ΠΟΛΥ ΣΑΣ ΕΧΕΙ ΠΟΝΕΣΕΙ ΕΚΕΙ ΣΤΟ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΙΑ ΠΑΡΑΜΑΓΑΖΟ ΣΑΣ ΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ; ΚΑΙ ΤΟ ΑΝΟΙΧΤΟ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ ΣΑΣ ΜΑΡΑΝΕ ΠΟΥ ΕΣΕΙΣ ΕΧΕΤΕ ΚΑΤΑΝΤΗΣΕΙ ΕΤΣΙ ΤΗ ΧΩΡΑ; ΕΛΕΟΣ!!! ΟΠΟΤΕ ΠΑΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΤΙ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΚΟ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΕΙΡΩΝΕΙΕΣ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ TH ΛΑΣΠΗ

    ReplyDelete
  2. Anonymous7:13 am

    Κύριε Υφυπουργέ,συγχαρητήρια και για τις θέσεις σας αλλά και για την επικοινωνία στο διαδίκτυο.
    Μετά από πολλά χρόνια βρίσκεται ένας άνθρωπος στο Υπεπθ με ανοικτούς ορίζοντες και διάθεση μεγάλη για να επικοινωνήσει. Όταν κανείς πρωτοπορεί θα έχει χτυπήματα, όπως αυτό των Νέων και ίσως ακολουθήσουν κι άλλα.
    Τώρα ως προς τα νέα μέτρα, μην πτοείσθε. Προχωρήστε άμεσα σε όλες τις εξαγγελίες, οι κατεστημένες συνδικαλιστικές ηγεσίες πάντα θα αντιδρούν γιατί ξεβολεύονται. Γιατί έχουν μάθει να μοιράζουν μεταξύ τους τις θέσεις σε κάθε επιλογή στο χώρο της εκπαίδευσης και όχι μόνο. Προχωρήστε στην αξιολόγηση των εκπαιδευτικών άμεσα. Η κατάσταση δεν πάει άλλο, το σχολείο παραπαίει... ακόμα και όσοι έμειναν, ελάχιστοι με ενθουσιασμό για να κάνουν τη δεουλειά τους ...απογοητεύονται κι αυτοί κι εγκαταλείπουν...
    Καλή Δύναμη,
    Ένας μάχιμος δάσκαλος

    ReplyDelete
  3. Anonymous7:18 am

    Δεν με εκπλήσσει το δηλητήριο που χύνει ο ΔΟΛ μέσα από τις παραπολιτικές στήλες. Διότι το εγχείρημα της συμμετοχικής δημοκρατίας θίγει ακριβώς τον ρόλο του μεσάζοντα (για να μην πώ νταβατζή) ανάμεσα στον πολίτη και τον πολιτικό που επί τόσα χρόνια μονοπωλούσαν οι μεγαλοεκδότες-επιχειρηματίες-συγκροτήματα-εργολάβοι, με το αζημίωτο φυσικά. Όσο πιό πολύ χτυπιούνται και λασπολογούν, τόσο καλύτεροι είναι μάλλον οι οιωνοί για την αλλαγή της λειτουργίας του κράτους στην Ελλάδα.

    Διαβάζοντας πιό προσεκτικά, συνειδητοποιεί κανείς ότι αυτά διοχετεύτηκαν από ανθρώπους του στενού πρωθυπουργικού περιβαλλοντος ("...ρώτησα έναν εξ αυτών..."). Και γεννάται επομένως το ερώτημα: άραγε πόσοι στο Μαξίμου μοιράζονται τις πεποιθήσεις του πρωθυπουργού; Αν ανάμεσα στον στενό του κύκλο υπάρχουν άνθρωποι που δεν πιστεύουν στην ανοιχτή διακυβέρνηση, πώς περιμένετε κ. Πανάρετε να πείσετε και το βαθύ Πασοκ?

    ReplyDelete
  4. Δυστυχώς για τον Μικροπολιτικό, το τι είναι ο καθένας φαίνεται μέσα από τα κείμενά του και τις πράξεις του.

    Όσον αφορά στο ελεύθερο λογισμικό, νομίζω πως με την υιοθέτησή του και χρήματα θα μπορούσαν να εξοικονομηθούν, και η ασφάλεια να ενισχυθεί και η νοοτροπία μας ως κοινωνία να στραφεί προς τη σωστή κατεύθυνση.

    Όταν Πολιτείες στις ΗΠΑ και χώρες ολόκληρες, όταν Πανεπιστήμια και επιχειρήσεις στρέφονται στο ελεύθερο / ανοικτό λογισμικό, γιατί εμείς να εγκλωβιζόμαστε σε κλειστά και ακριβά προγράμματα και αρχιτεκτονικές;

    ReplyDelete
  5. Anonymous8:02 am

    k. ifipoyrge, den einai tixaio oti se ar8ro ston bimatodoti episis sas ksanalegane "panasxeto" prin merikes imeres. tora katalabaino poioys ennooysate sto proigoymeno post sas otan miloysate gia "paragontes".

    ReplyDelete
  6. Anonymous8:32 am

    Εδώ ο ΔΟΛ δεν σεβάστηκε τον Ανδρέα Παπανδρέου, τι να λέμε τώρα....
    Δεν έχουν πρόσβαση στη νέα ηγεσία και αρχίσανε τα χτυπήματα κάτω από τη ζώνη.
    ΝΤΡΟΠΗ ΤΟΥΣ!!!!

    ReplyDelete
  7. ASTOYS .... AFTOKARFONONTAI..... MIPOS KAI TO 2007 AFTA DEN KANANE.

    KANTE GRHGORA TIS ALLAGES PRIN PROLABOYN NA ROKANISOYN TA TROKTIKA TOY DOL....

    ReplyDelete
  8. Anonymous9:44 am

    Συγχαρητήρια για το δημοσίευμα, αυτό σημαίνει είστε στο σωστό δρόμο :)
    Λες και δε θυμόμαστε τί γράφανε στα Νέα πριν από 2 χρόνια...
    Νίκη

    ReplyDelete
  9. Κύριε Πανάρετε, είναι το γνωστό κόλπο των παραδοσιακών μέσων ενημέρωσης: "Κονταίνουμε όσους μας αντιστέκονται". Δυστυχώς προσφιλής τακτική σε χώρες που η δημοκρατία είναι λειψή. Ήδη άρχισαν και οι πρώτες κατευθυνόμενες δημοσκοπήσεις, έτσι για να μην ξεχνιόμαστε ποιος κυβερνάει, ποιος είναι το αφεντικό. Μένει να δούμε αν η πολιτική μπορεί να αλλάξει αυτή την κατάσταση. Δυστυχώς και εγώ, όπως και οι περισσότεροι έλληνες διατηρούμε τις επιφυλάξεις μας.

    ReplyDelete
  10. Ενδεχομένως οι επικριτές σας (μέσω του «μικροπολιτικού») να κρίνουν ότι «μια συζήτηση με τον δρα Φράιερ»…

    http://www.e-paideia.net/News/article.asp?lngEntityID=59893&lngDtrID=102

    …θα συντελούσε να τιθασεύσετε τις 'αλαζονίες' σας περί ανοιχτού λογισμικού και τις συνεπαγόμενες πιθανές αναστολές σας για εσπευσμένη εξειδίκευση της γνωστής Συμφωνίας Στρατηγικής Συνεργασίας με τις άδηλες (ακόμα και σήμερα) δεσμεύσεις της.

    http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=866969

    Το ανοικτό λογισμικό, δεν "σπάει" έτσι απλά ένα κρίκο παραδοσιακών σχέσεων. Εκ των πραγμάτων, βραχυκυκλώνει ένα έτοιμο από καιρό σχήμα-όχημα που επείγεται να ρευστοποιήσει αυτές τις δεσμεύσεις με όρους μεταδημοκρατικής συνέπειας και συνέχειας, έχοντας εθιστεί και στην ανάλογη ρητορική:

    « …με την αρωγή και τη συνδρομή παραγόντων της ιδιωτικής πρωτοβουλίας που έχουν τη δυνατότητα όχι μόνο να προβλέψουν αλλά και να διαμορφώσουν εν πολλοίς το κοινό μας μέλλον…»

    http://www.ypepth.gr/docs/21_5_2008_omilia_microsoft_hellas_080521.doc

    ReplyDelete
  11. Κύριε Υφυπουργέ,συγχαρητήρια συνεχίστε έτσι διαμορφώνοντας ένα διαφορετικό τρόπο δράσης:οι αντιεξουσιαστές στην εξουσία
    Υ.Γ.:υπέροχο το σχολιό σας περί αλαζονίας!!!
    Ένας μάχιμος δάσκαλος

    ReplyDelete
  12. Anonymous11:13 am

    Χαίρομαι που η κυβέρνηση αυτή δίνει μεγάλη σημασία στο Ιντερνετ και στα νέα μέσα.

    Ο πόλεμος που γίνεται σε αυτούς που υποστηρίζουν το ελεύθερο λογισμικό δεν είναι τυχαίος. Είναι πολλά τα συμφέροντα..

    Είμαι μέλος της Ένωσης Πληροφορικών Ελλάδας και είχαμε δεχθεί εξώδικα από ιδιωτική εταιρεία παροχής πιστοποιητικών χρήσης Υπολογιστή...
    http://www.epe.org.gr/showarticle.jsp?articleid=236

    Και αυτό γιατί ενδιαφερόμασταν να παραγματοποιήσουμε το Κρατικό Πιστοποιητικό Χρήσης Υπολογιστών.
    http://www.epe.org.gr/showarticle.jsp?articleid=197

    H κ. Γιαννάκου είχε δηλώσει ότι θα το κάνει αλλά μετά σταμάτησε οποιαδήποτε κίνηση.(γιατί άραγε?).

    Είμαι σίγουρος ότι και εσείς αν προχωρήσετε προς την θεσμοθέτηση ενός κρατικού πιστοποιητικού Χρήσης Η/Υ, θα δεχθείτε πόλεμο και πολλά παραπολιτικά σχόλια...



    Γιάννης Φ.

    ReplyDelete
  13. Μήπως όλη η ιστορία αφορά το ΕΛΑΚ?
    Μήπως κάποιοι θέλουν να συνεχίσουμε να αγνοούμε την Πληροφορική Παιδεία?
    Τα σχολεία μας πρέπει να σταματήσουν - επιτέλους - να είναι κέντρα κατάρτισης των προϊόντων της γνωστής εταιρείας?
    Στην Δημόσια Εκπαίδευση δεν θα πρέπει να ετοιμάζουμε τους αυριανούς χρήστες προϊόντων καμιάς εταιρείας. Αντίθετα πρέπει να παρέχουμε την απαραίτητη Πληροφορική κουλτούρα ώστε ο αυριανός πολίτης να μπορεί να αξιοποίηση τα λογισμικά που θα χρειαστεί ανεξάρτητα από τον κατασκευαστή τους.
    Να είστε σίγουρος ότι στο θέμα αυτό η πλειοψηφία των συναδέλφων ΠΕ19 και 20 είναι μαζί σας
    ΘΚ
    ΣΣ Πληροφορικής

    ReplyDelete
  14. Anonymous12:06 pm

    Εύγε!!! Δεν σας γνωρίζω, ούτε έχω καμιά σχέση με την πολιτική. Την ανάρτηση αυτή την βρήκα μέσω τρίτου συνδέσμου, αλλά μόνο με αυτή σας την απάντηση σας συμπάθησα. Όπως λέγαμε και στο στρατό, δεν τους χάλασε!

    ReplyDelete
  15. Anonymous12:42 pm

    Κλασσική ΔΟΛια προσέγγιση. :>
    Αλλά, ειδικά μετά την έλευση του Ερντογάν, ποιος τους χέζει; (σόρι κιόλας!) Έχουν απωλέσει και την επίφαση σοβαρότητας που είχαν.

    ReplyDelete
  16. Με βρίσκουν απόλυτα σύμφωνα τα όσα γράφετε γενικά για τα ΜΜΕ.Δυστυχώς όμως δεν είναι όλοι οι πολιτικοί έτσι για αυτό και τα ΜΜΕ παίρνουν τροφή.Συνεχίστε έτσι αλλά θα έχετε χειρότερα από τα ΜΜΕ.

    ReplyDelete
  17. Anonymous1:12 pm

    Ωωωω...τί μου θυμίσατε! ένα νεαρό 25χρονο Γάλλο σ΄ένα γιαπωνέζικο εστιατόριο στο Amsterdam πριν από 6 χρόνια να μου αναλύει το ανοιχτό λογισμικό. Και να χαρακτηρίζει τους οπαδούς του ως τους μόνους αληθινούς και μάχιμους επαναστάτες που πρεσβεύουν την πραγματική δημοκρατία. Πώς μπορούν να περάσουν αυτοί οι προβληματισμοί στους δικούς μας νέους?
    Και θα μπορέσετε, πράγματι, να συγκρουσθείτε με αυτά τα συμφέροντα? Τί να πώ? μακάρι...Ενημερώστε τον κόσμο, εξηγήστε απλά, χωρίς υπονοούμενα...΄Πού να ξέρουμε εμείς τί έγινε με τον Δήμαρχο και πώς συνδέεται αυτό με το ανοιχτό λογισμικό? Καθαρές κουβέντες, να καταλαβαίνουμε όλοι.

    ReplyDelete
  18. Anonymous1:22 pm

    με αφορμή την προσωπική αυτή επίθεση εναντίον σας και των συνεργατών σας, θίξατε και αναδείξατε συνολικότερα το ζήτημα της "παραπολιτικής". Και δυστυχώς η έκτασή της είναι πολύ ευρύτερη και από τα μονόστηλα των εφημερίδων στα οποία αναφέρεστε, αφού η παραπολιτική (η κατινιά, για να το λέμε απλά) έχει πλήρως υποκαταστήσει την ίδια την πολιτική! Αρκεί π.χ. να παρακολουθήσουμε λίγο τις συζητήσεις στα τηλεπαράθυρα με αφορμή την εκλογή αρχηγού της ΝΔ για να το διαπιστώσουμε. Δεν είναι απλώς ζήτημα πολιτικού πολιτισμού, είναι ουσιαστικό ζήτημα λειτουργίας της δημοκρατίας καθώς η παραπολιτική είναι η σπεσιαλιτέ των μηχανισμών. Τροφοδοτείται και συντηρείται από αυτούς, αποπροσανατολίζει δε την κοινή γνώμη από την ουσία της πολιτικής διαδικασίας, επιτρέποντας στα παράσιτα της πολιτικής να οργώνουν παρασκηνιακά. Αυτό είναι το μεγάλο θέμα που συνδέεται άμεσα και με την ανοιχτή διακυβέρνηση, το πώς από την παραπολιτική θα επιστρέψουμε στην πολιτική.

    ReplyDelete
  19. Πανάρετε, μαζί σου!

    Κράτα το μπλογκ ανοιχτό κι άσ' τους να λυσσάνε.

    Ανώνυμοι, ξανώνυμοι, όλοι από δω περιμένουμε να πούμε μια κουβέντα αληθινή· κι ας μην είναι σοφία Σολομώντος, δεν πειράζει…

    Μαζί σου!

    ReplyDelete
  20. Anonymous2:09 pm

    Δεν σας γνωρίζω, δεν μπορώ να γράψω με το όνομά μου, εργάζομαι στον Τύπο. Σας προτρέπω να συνεχίσετε να κάνετε αυτά που κάνετε. Μην ακούτε τους "αριστερούς" παραγγελιολόγους. Δεν μπορούν παρά να σας κάνουν συμπαθέστερο. Μην ξεχνάτε και τις κυκλοφορίες που βυθίζονται.

    ReplyDelete
  21. Anonymous2:10 pm

    Κύριε Υπουργέ
    Όππως θα θυμάστε τον μυθικό Ανταίο τον έσωζε στα δύσκολα η επαφή με τη μανα του τη Γη.
    Εσείς έχετε για να ακουμπάτε το λαό.
    ¨Ολους αυτούς, που έδωσαν την εντολή
    "Γιώργο άλλαξέ τα ΟΛΑ!"
    Όλους αυτούς, που ανεξάρτητα με το τι ψήφισαν, βλέπουν την ελπίδα να ζωντανεύει ξανα σιγα σιγά.
    Ο αγώνας θάναι δύσκολος.
    Αλλά ωραίος.
    Ούτε βήμα πίσω!
    ΠΡΟΧΩΡΕΙΣΤΕ!

    ReplyDelete
  22. Εμένα γιατί το "μικροπολιτικό" αυτό μου θύμισε πρόσφατη γκάφα άλλης εφημερίδας με εκείνο το "Τάδε, να το δει και ο δείνα γιατί είναι φίλοι μας";;;
    Παράξενους συνειρμούς κάνω μάλλον!

    Βαστάτε πριν σας λιώσουν!

    ReplyDelete
  23. Anonymous2:52 pm

    Κύριε Πανάρετε,

    Συνεχίστε την δουλειά σας για την ανοιχτή διακυβέρνηση.

    Χρησιμοποιήστε τα new media και για να μας κρατάτε updated αλλά και στην νέα ανοιχτή διακυβέρνηση.

    Η χώρα βαριανασαίνει σε πολλούς τομείς και οι λύσεις δεν πρέπει να είναι αποσπασματικές αλλά μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου που το ΠΑΣΟΚ φαίνεται (τουλάχιστον θεωρητικά) να έχε.

    Αγνοείστε τα εκδοτικά συγκροτήματα και τους "παραπολιτικούς". Το καλύτερο... που έχουν να κερδίσουν άνθρωποι σαν εσάς από οποιαδήποτε είδους "συναλλαγή" μαζί τους είναι το απόλυτο τίποτα.

    Τον ρόλο του ο ΔΟΛ (και ο κάθε ΔΟΛ) τον έδειξε αρκετά νωρίς, από την εκλογή ακόμα του ΓΑΠ στις εσωκομματικές εκλογές. Μετά έκανε μια τεράστια κωλοτούμπα προσφέροντας στον ΓΑΠ να γράψει στην στήλη που έγραφε τόσα χρόνια ο Ψυχάρης σε μια απέλπιδα προσπάθεια να τον προσεγγίσει.

    Συνεχίστε το έργο σας απερίσπαστος. Ως επίλογο σας αφιερώνω αυτό που ο κ. Καρούνος μόλις έγραψε στο twitter του:

    "First they ignore you, then they ridicule you, then they fight you, then you win."

    Να είστε καλά.

    ReplyDelete
  24. Να σημειώσω απλώς ότι διάβασα αυτό το ποστ ακολουθώντας tweet του @karounos.

    [karounos Τα παραπολιτικά των εφημερίδων είναι μια ενδιαφέρουσα πρωτοτυπία της Ελληνικής πολιτικής - http://ub0.cc/lJ/6L ]

    Καλή συνέχεια! :)

    ReplyDelete
  25. Anonymous3:20 pm

    E τι να λέμε τώρα.

    Εσείς έχετε τα... κότσια να γράφετε ενυπόγραφα και να επιτρέπετε τον σχολιασμό.

    Ο παραπολιτικός και ΣΙΑ γράφουν ανώνυμα και βέβαια δεν τολμούν να ανοίξουν τον σχολιασμό... γιατί αν το κάνανε..... κλάφτε μανούλες!

    Α, για να μην ξεχνιόμαστε, το είχε κάνει το βήμα και επέτρεπε σχόλια! για 2 μέρες! και μετά... κωλοτούμπα!!

    ReplyDelete
  26. Anonymous6:59 pm

    Αγαπητέ κύριε Πανάρετε. Συγχαρητήρια για το blog και τις σύγχρονες απόψεις που εκφράζετε. Είναι αναμενόμενο το κατεστημένο να θέλει να σας ελέγξει σε διάφορα επίπεδα.
    Η αλλαγή φέρνει συγκρούσεις αλλά δικαιώνεται. Είμαι βάβαιος ότι η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών είναι μαζί σας.
    Καλή Δύναμη

    ReplyDelete
  27. Anonymous9:22 pm

    "First they ignore you, then they ridicule you, then they fight you, then you win." Μαχάτμα Γκάντι
    Το παραπολιτικό σχόλιο των ΝΕΩΝ είναι για γέλια.

    Βρείτε σας παρακαλώ και δημοσιοποιείστε την συμφωνία / σύμβαση που κάναμε ως Κράτος με τον Bill Gates (που αν θυμάμαι πήγε και ο Υπ. Οικονομικών στην Ισπανία να τον συναντήσει μήπως και χαλάσει η συμφωνία) και νομίζω ότι είναι αρκετό για να γελιοποιηθούν οι προδότες και οι νταβατζήδες.
    Μην πτοείστε, σας παρακολουθούμε, σας στηρίζουμε και ευχόμαστε να περάσετε την φιλοσοφία σας και σε όλους τους συναδέλφους σας στην Κυβέρνηση και στον λαό.
    ΚΙΑ

    ReplyDelete
  28. Anonymous11:23 pm

    Κύριε Υπουργέ,
    Θα έχετε πολλές τέτοιες αντιδράσεις από το συγκρότημα που έχει εκδώσει σχεδόν τα μισά από τα βιβλία της μέσης εκπαίδευσης με τα Ελληνικά Γράμματα.
    Συνεχίστε μπας και διορθωθούν κάποια πράγματα.

    ReplyDelete
  29. κ. Πανάρετε,
    θίγετε το σημαντικότερο προβλημα των συγχρονων κοινωνιών και της δημοκρατίας. Οι πολίτες έχουν εικόνα και των πολιτικών (αποτελεσματικότητας, επαρκειας, ήθους, ιδεολογίας,κλπ) και της πολιτικής τους μέσα από τους σπασμένους καθρέφτες των media. Καμείς μας δεν έχει την δυνατότητα να δει το πραγματικό αντικειμενο. Όλοι βλέπουμε το ειδωλο στον καθρεφτη των ΜΜΕ. Δεν εχει έννοια στο μικρό αυτό χωρο να καταδικάσω και εγώ όπως όλοι οι προηγουμενοι σχολιαστες σας, τον ΔΟΛ, ή όποιο άλλο συγκροτημα μιντιακής εξουσίας. Αλλά θέλω να καταγραψω την απογνωση μου σαν πολίτης.

    Ποια είναι η αλήθεια κ. Παναρετε; Και δεν εννοω την αλήθεια όσον αφορά τις γελοιότητες του Μικροπολιτικού. Αυτό ειναι ευκολο. Εννοώ την ουσία. Καταθέτω ένα σενάριο. Η Κυβέρνηση δεν παρεχει τις διευκολύνσεις που έχουν συνηθίσει τα ΜΜΕ (αδιαφανεια στα έργα, μοιρασμα κρατικής διαφημισης, τοποθέτηση ανθρωπων τους σε θέσεις εξουσίας, κλπ) και αρχιζει ένας πολεμος φθορας. Εγώ ο απλός πολίτης, που δεν εχω παρα μονο την δική τους εικόνα για τον καθένα απο εσας, πως θα κρίνω; Ποιον θα πιστεψω; Πως θα αξιολογήσω;.

    κ. Παναρετε, ζουμε σε μια εποχή μιθριδατισμού, μάθαμε να δηλητηριαζόμαστε, απο μικρές ή μεγάλες συκοφαντικές ιστορίες, να τις αναπαράγουμε, να τις φερνουμε στα μετρα μας, να τις αναμασάμε. Μαθαμε να μην πιστευουμε σε τιποτα, να μην μας πειθει τίποτα. Μάθαμε να κάνουμε δευτερες και τρίτες σκέψεις και αναγνώσεις. Πως θα αλλάξει αυτό;

    Δεν θέλω να μεινω στις ...διαγνώσεις. Λειτουργουμε σαν αφοπλισμένοι πολίτες που κάνουμε ...όλοι διαγνωσεις, αλλά δεν κάνουμε προτάσεις. Υπάρχει η δράση της νεανικής επιχειρηματικότητας. Προκηρύξτε δραση διαδικτυακών εφημερίδων και ραδιοφώνων. Δωστε ελάχιστα χρηματα μεσα απο το ΕΣΠΑ, που βουλιάζει σε εξωφρενικά χαμηλους ρυθμού απορροφητικότητας, σε νέους ανθρωπους να στησουν χωρους ενημερωσης, κοινωνικής πληροφορησης, κριτικής τοποθέτησης στα πραγματα. Πολεμήστε αυτά τα αδιαφανή νταβατζηλίκια των μέσων μέσα απο την τοποθέτηση της καθαρής ματιάς των πολιτών.

    Κάποτε λέγαμε ότι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να πολεμησεις τα «μεγάλα συμφεροντα» είναι να βοηθήσεις να χτιστουν μικρές επιχειρησεις που θα τα ανταγωνιστουν, που θα τα αποκαλύψουν, που κάποιες θα γίνουν ουρες τους, αλλά κάποιοες θα αλλάξουν το τοπίο. Κάντε ένα μαθητικό διαγωνισμό με μικρά έπαθλα για σχολικές εφημερίδες, που όμως δεν θα καπελωθούν απο τους καθηγητές και την πολιτική τους ορθοτητα, αλλά θα ειναι «χυμα», θα προσπαθήσουν να ανακαλυψουν τα προβήματα των τοπικών κοινωνιών, να αναδειξουν τις καλές πρακτικές τους, να βγουν απο το σχολείο οι μαθητές και οι τοπικές κοινωνίες να μπουν στο κλειστό σχολείο, ακόμα και να ζητησουν διαφημίσεις απο τις τοπικές κοινωνίες (όχι σε χρημα cash, αλλά σε εξοπλισμό για το σχολείο τους), να έχουν μικρά έσοδα, να συναγωνιστουν και να ανταγωνιστουν, να μάθουν αυτό που στην ελληνική σχολική κοινότητα ειναι αγνωστο ΤΗΝ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ, την ΟΜΑΔΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ, και πάνω απο όλα την επιχειρηματικότητα.


    Το ίδιο και στα Πανεπιστήμια, στα ΤΕΙ, στα ΙΕΚ,...όπου. Ακομα και στους εκπαιδευτικούς, ακομα και στους δημοσίους υπάλληλους, όπου... Να ακουστεί η φωνή, να σπάσουν πληγές και αποστηματα. Θα μου πειτε ποιος μικρός, Δαυίδ θα τα βάλει με την σφεντονα του με τους τεραστιους Γολιαθ με τα οπλοπολυβόλα. Αλλά οι Γολιαθ, εχουν ήδη υποστεί ένα τεραστιο πλήγμα. Ειναι πια αναξιοπιστοι. Μήπως ήρθε η ώρα να τους πολεμησουμε;


    Όχι δνε ειμαι καθολου αισιοδοξη κ. Υφυπουργέ, αλλά οι μονες μάχεις που χαθηκαν , ειναι αυτές που δεν δωσαμε.

    ReplyDelete
  30. Μπράβο! Παραφράζοντας θα έλεγα ότι πρέπει περισσότεροι (αν όχι όλοι) οι διοικούντες να κάνουν blog-out στα παραδοσιακά ΜΜΕ.
    Ανοιχτό λογισμικό για ανοιχτά μυαλά και καλό θα ήταν η Ελληνική Κυβέρνηση να εγκαταστήσει ένα Wordpress server για τα blog όσων μελών της επιθυμούν και να μην εξαρτάται (μόνο) από την καλοσύνη των ξένων (Google/blogger).

    ReplyDelete
  31. Anonymous12:56 am

    Διαφωνώ απολύτως με την προτροπή : "...αγνοήστε τα συγκροτήματα και τους παραπολιτικούς...". Όχι, δεν πρέπει να τα αγνοήσετε αλλά να γνωστοποιήσετε ευρέως την τακτική τους. Τυπώστε αντίγραφα του σχολίου, στείλτε το σε όλες τις σχολικές μονάδες και τα ΑΕΙ, ενημερώστε τις εκπαιδευτικές κοινότητες για το διακύβευμα (συμφωνία Gates-ανοιχτό λογισμικό)και ζητήστε την έγγραφη γνώμη των μαθητών-φοιτητών-εκπαιδευτικών-γονέων για το είδος και την ποιότητα αυτής της (ο θεός να μας φυλάει...) "δημοσιογραφίας". Ενημερώστε τον κόσμο για την ενημέρωση που τους κάνουν οι παραπολιτικοί. Αλλιώς, χαθήκατε και μαζί μ' εσάς χάθηκε και η τελευταία ελπίδα.

    ReplyDelete
  32. Κύριε Υπουργέ σας στέλνω που εστειλα στο ΜΙΚΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ
    Ανοικτό Λογισμικό


    Στα σημερινά [14-11-2009] ΝΕΑ μέμφεστε το Κύριο Κορουνο γιατί θέλει να βάλει ανοιχτό λογισμικό στο Δημόσιο.
    Δηλαδή να κάνει το αυτονόητο!
    Ίσως δεν γνωρίζετε ότι Γερμανία , Ολλανδία , Βραζιλία , Αργεντινή και πολλές άλλες χώρες έχουν από καιρό στο Δημόσιο Ανοικτό Λογισμικό.
    Το Δημόσιο θα εξοικονομήσει πολλά εκατομμύρια από άδειες χρήσης .
    Σχεδόν όλο το internet λειτουργεί με Ανοικτό Λογισμικό : Linux, Apache , mysql, Firefox, .... και δουλεύει θαυμάσια.
    Για μια μεταβατική περίοδο και μόνο για μεγάλες εφαρμογές ίσως θα ήταν αναγκαία η διατήρηση των windows.
    Δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει να υπάρχουν windows στις 16.000 μονάδες των σχολείων , στα ΑΕΙ και ΤΕΙ , σε υπηρεσίες που γράφουν κείμενα και μπαίνουν στο internet και......
    Τα χρήματα που δίνονται για άδειες χρήσης να δοθούν σε ΑΕΙ ,ΤΕΙ , ερευνητικά κέντρα για εξελίξουν και να εμπλουτίσουν εφαρμογές Ανοικτού Λογισμικού.


    Καλοδήμος Δημήτρης

    webmaster

    http://softfree.info/

    www.didefth.gr

    http://kesyp.didefth.gr/

    http://www.katanalotis.info/

    http://ixoripansi.gr/

    http://politikes.gr/

    ReplyDelete
  33. Anonymous1:23 am

    Μιλώντας με πιθανότητες:

    P(Βολές κατά αυτάρκους αντισυμβατικού τύπου) > P(Βολές κατά πανάσχετου τύπου)

    Χα Χα. Πόσους πανάσχετους άραγε δεν χάιδεψαν τα μέσα τα τελευταία χρόνια; Ξεχνάτε;

    F.

    ReplyDelete
  34. Κύριε Πανάρετε,
    η προσπάθεια όλων σας (δηλ. της κυβέρνησης) να ανατρέψετε το "βασίλειο" και τα "φέουδά" του, θα έχει ως άμεση συνέπεια την "κήρυξη πολέμου" από τους "εκλεκτούς" εκπρόσωπούς του. Ως εκ τούτου πικρόχολα σχόλια τέτοιου είδους, κατά τη γνώμη μου είναι "αμελητέα" σε σχέση με ότι επέρχεται. Αντιλαμβάνομαι ότι κάθε άνθρωπος όταν τον προσβάλλουν και μάλιστα με ύπουλο τρόπο (καίριο στοιχείο "ζωής" του "βασιλείου") αισθάνεται ιδιαίτερα άσχημα. Όμως προς Θεού!Σ' αυτό το ρόλο (του υφυπουργού) δεν είστε εσείς ως πρόσωπο, ως άτομο!!! Είστε για όλους εμάς!!! Αυτό να το θυμάστε πάντα και όταν σας χτυπούν (γιατί θα το ξανακάνουν και με ακόμη χειρότερο τρόπο) να σκέφτεστε ότι χτυπούν όλους εμάς και όλοι εμείς εξακολουθούμε και επιμένουμε: ΓΚΡΕΜΙΣΤΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΤΟ "ΒΑΣΙΛΕΙΟ" ΚΑΙ ΤΑ "ΦΕΟΥΔΑ" ΤΟΥ!!!
    Καλή δύναμη

    ReplyDelete
  35. κ. Υπουργέ, μιας και το σχολίασε και ένας σχολικός σύμβουλος πιο πάνω, το θέμα ίσως είναι στο ΕΛ/ΛΑΚ. Το ΕΛ/ΛΑΚ όμως στην εκπαίδευση θα πρέπει πλέον να το δεί σοβαρά η πολιτεία ώς μονόδρομο. Πρέπει άμεσα να δημιουργηθούν δομές για την εισαγωγή του στην εκπαίδευση όσο το δυνατόν πιο σύντομα. Άλλωστε δεν χρειάζεται να ανακαλύψουμε τον τροχό...
    http://www.gnu.org/philosophy/schools.html
    υπάρχουν αρκετές χώρες (αναπτυγμένες και μη) που το έχουν κάνει.
    http://education.zdnet.com/?p=1615
    Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι ήταν από τις πρώτες προτεραιότητες του προέδρου Λούλα στη Βραζιλία! Μεγάλη προσοχή όμως γιατί ΠΡΕΠΕΙ να αξιοποιήσετε το προσωπικό και τις δομές εντός της εκπαίδευσης, διαφορετικά κινδυνέουμε να οδηγηθούμε σε μη ρεαλιστικές λύσεις και φυσικά εκτός στόχων.
    Καλή δύναμη και καλή συνέχεια.

    ReplyDelete
  36. "...Και φιλοσοφούμεν άνευ μαλακίας"10:34 am

    Ανάμεσα στην εξουσία μιας εκλεγμένης από τον λαό κυβέρνησης (με τις όποιες αδυναμίες και τυχόν προβλήματα) αφενός, και αφετέρου στην "σκοτεινή", αυθαίρετη, καταχρηστική, απρόσωπη εξουσία ορισμένων α-δια-μόρφωτων δημοσιογράφων που δεν σέβονται πρόσωπα ή γεγονότα και δεν έμαθαν -μάλλον δεν θέλουν- να χρησιμοποιούν σωστά το όπλο που τους δόθηκε, προτιμητέα σαφώς η πρώτη.
    Αλλά, κ. Πανάρετε, μην πτοήσθε, διότι κάπως έτσι, κατά το Ηρακλείτειο "πόλεμος πατήρ πάντων", μπορεί να ανθρωθεί ένας νέος πολιτικός πολιτισμός...
    Καλή συνέχεια!

    ReplyDelete
  37. Χαίρομαι που μπορώ να μιλήσω σε κάποιον από την κυβέρνηση... Είναι φανερό ότι κάποια πράγματα αλλάζουν προς το καλύτερο...
    Όλη αυτή η κατάσταση με τους Γ.Γ. και το διορισμό τους όμως δημιούργησε και πολλά προβλήματα... Ίσως είναι καιρός να υιοθετήσουμε το μοντέλο του Ην. Βασιλείου όπου εκτός από τον υπουργό όλοι είναι μόνιμοι ανώτατοι δημόσιοι υπάλληλοι... Υπάρχει μια συνέχεια έτσι νομίζω...
    Τέλος για το ανοιχτό λογισμικό, δεν είναι τόσο εύκολο όσο ακούγεται... Σαν επαγγελματίας στην πληροφορική ξέρω μερικά πράγματα παραπάνω...

    ReplyDelete
  38. Anonymous3:25 pm

    Νομίζω ότι το πρβόλημα έγκειται στο ότι ίσως είναι πιο δύσκολο να παίξεις πασιέντζα σε Λινουξ.

    ΔΩΣΤΕ ΠΑΣΙΕΝΤΖΑ ΣΤΟΝ ΛΑΟ!!!!

    ReplyDelete
  39. Anonymous11:52 pm

    http://ub0.cc/hb/8P

    ReplyDelete
  40. Σ.Μ1:24 am

    Κύριε καθηγητά , κρατάω το σχόλιο ενός φίλου πιο πάνω....
    "..Χαίρομαι που μπορώ να μιλήσω σε κάποιον από την κυβέρνηση... " και να ξέρω πως θα το διαβάσει, εκτός περιπτώσεων φόρτου εργασίας...

    Όσο για το "..Αφήνω τελευταία την Στατιστική. Το αντικείμενο στο οποίο ίσως μου αναγνωρισθεί ότι έχω "αυτάρκεια"..." μπορώ ως φοιτητής σας στο Παν. Πατρών να πώ οτι μόλις από τα πρώτα μαθήματα μας κάνατε να ενδιαφερθούμε και να αγαπήσουμε την στατιστική... με απλά λόγια.... Εγώ έκανα και διπλωματική μετά από χρόνια με στατιστικό περιεχόμενο (δυδτυχώς τότε φύγατε για το υπουργείο και χάσαμε την ευκαιρία μερικών ακόμα "διαλέξεων" θα τις έλεγα...)

    ReplyDelete
  41. Anonymous2:26 am

    Δυστυχώς στο κείμενο σας ανατρέπετε την ίδια την βασική σας Αρχή. Όταν αποφασίσετε να κινηθείτε μακρυά από την παραπολιτική θα πρέπει να την αγνοήσετε. Εσείς όχι μόνο την δεν την αγνοείτε διαβάζοντας την αλλά αισθάνεστε και την ανάγκη να απαντήσετε μπαίνοντας σε μια άτυπη "διαπραγμάτευση" με όσους αποφάσισαν να παίξουν power game μαζι σας.
    Υπάρχουν παιχνίδια που χάνεις μόνο και μόνο με το να παίξεις.
    Καλή επιτυχία στο δύσκολο έργο σας.

    ReplyDelete
  42. Anonymous2:58 am

    Κύριε Πανάρετε,

    Αξίζει να παραφράσουμε τη λαϊκή σοφία, για την περίπτωση: Δείξε μου τους εχθρούς σου, να σου πω ποιος είσαι.

    Αν το βαθύ κράτος (γιατί περί αυτού πρόκειται) αποφάσισε να σας χτυπήσει έτσι, τότε σίγουρα είστε στο σωστό δρόμο. Κι εμείς που δε σας γνωρίζουμε προσωπικά, έχουμε άλλον ένα λόγο να πιστέψουμε ότι είστε ειλικρινής και πραγματικά αξιόλογος άνθρωπος.

    Ελπίζω να αντέξετε. Μη διστάσετε να αναζητήσετε υποστήριξη στους απλούς, ανώνυμους ανθρώπους που ελπίζουν σε μια πραγματική, δημιουργική ανατροπή της φαυλότητας του νεοελληνικού δημόσιου βίου. Η θέση σας στο Υπουργείο Παιδείας και Δία Βίου Μάθησης είναι καίριας σημασίας. Από εκεί μόνο μπορούμε να δώσουμε ελπίδα. Βλέπετε, οι περισσότερες πληγές της σύγχρονης Ελλάδας ανάγονται σε έλλειμμα Παιδείας, δυστυχώς.

    Λυπάμαι που δε μπορώ να εκθέσω επώνυμα την άποψή μου. Πολύ θα ήθελα το σχόλιο αυτό να ήταν επώνυμο.

    ReplyDelete
  43. Anonymous3:19 am

    Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

    Μη διστάζετε στο έργο σας, έχετε την υποστήριξη των απλών ανώνυμων συμπολιτών μας που ελπίζουμε στην ανατροπή.
    Θέλω όμως να σας παρακαλέσω από εδώ να εξετάσετε σύντομα κάποια σημαντικά θέματα που είναι "παγωμένα" ακόμη στις υπηρεσίες του ΥΠΕΠΘ και μιλώ για παράδειγμα για την Επιμόρφωση Β΄Επιπέδου και για τις καινοτόμες δράσεις όπως πχ το etwinning.Δεν πρέπει να καθυστερούμε και να χάνουμε χρόνο-η σχολική χρονιά ξεκίνησε κι έχουμε το μεράκι να δουλέψουμε!
    Ένας Δάσκαλος

    ReplyDelete
  44. Anonymous12:40 pm

    Βάστα, Γιάννη, βάστα

    Οι ενοχλήσεις στους "μάγκες" του "συστήματος"... ξεκίνησαν ήδη με "ξερόβηχες"αμφισβήτησης της συμβατότητάς σου στα αμαρτωλά δεδομένα του και σύντομα θα καταλήξουν...σε "ξερατά". Το Πανάσχετος,...ως πρόθεση "ξερατού", εφόσον προφανώς αφορά στις ανύπαρκτες σχέσεις σου με τους "γρασομένους" βρώμικους μηχανισμούς του, γίνεται αυτόματα τίτλος τιμής...και ταυτόχρονα "καθρέπτης" για τις γνωστές άσχημες "μούρες", "εντός, εκτός και επί τα αυτά"...
    Ο "πόλεμος"εκτιμώ θα είναι μεγάλος, αφού αφορά στην εισαγωγή του νέου τύπου διακυβέρνησης, που θα ωθήσει τα πράγματα της "πόλης"(εάν τελικά και εύχομαι να πραγματοποιηθεί)στη Δημοκρατία του 21ου αιώνα ! Η ιστορία διδάσκει ότι το πέρασμα από μια εποχή στην επόμενη, συνεπάγεται...σκληρό και "αιματηρό" πόλεμο των βολεμένων στα προηγούμενα δεδομένα ενάντια στους γνήσιους και καθαρούς εκφραστές των αναγκών της νέας εποχής. Και οι ανάγκες αυτές, έχουν να κάνουν σήμερα με την άμεση συμμετοχή στον ουσιαστικό έλεγχο της κοινωνίας πολιτών ενός...λαού(λάας=λίθος, πέτρα... κι' αλλοίμονο στο κεφάλι που θα βρεθεί απέναντί του!), που μέχρι σήμερα,περιμένει καρτερικά και ταπεινομένος(απ' το άγριο "στρίμωγμά" του και τη "ξεφτίλα" που νοιώθει απ' τη "ξετσιπωσιά" των "αρχόντων" του) την δική του και κατά τις βουλές τους, τυπική ώρα να "μιλήσει"(ψήφος), ...ως συμμετοχή του στα πλαίσια της "δημοκρατίας" της "πόλης"του ! Λοιπόν οι "μάγκες" το ξέρουν αυτό και άλλα πολλά... και ως "μάγκες"με τα "μέσα", ασχέτως "χρώματος" στο σύνολό τους, δικά τους(ΜΜΕ κ.ά) και με "όπλα" μέσου και μακρού "βεληνεκούς"... το σύνολο του "εθνικοπατριωτικοθρησκευτικού μας οπλοστασίου", με άρτιο και επιτηρούμενο... διά "πυρών", το γραφειοκρατικό μας σύστημα "κωλυμμάτων" και με διαθέσιμα ταχυκίνητα "συγκροτήματα ελιγμού"(ντόπια και ξένα πολιτικοοικονομικά συμφέροντα),... σε ετοιμότητα επεμβάσεως(αντεπιθέσεις) και ενισχύσεως του "αγώνα" τους,έχουν ήδη θέσει σ' εφαρμογή το "σχέδιο επιβράδυνσής" τους,... σε αναμονή "ευνοικών συνθηκών" για επιθετική τους επιστροφή , στα πλαίσια της οποίας σκοπεύουν προφανώς, οι νέες ανάγκες να διαστραφούν μέσα απ' τα φοβερά "γρανάζια" της "μηχανής" τους, στα δεδομένα τους και με τρόπο που να "δικαιώνει" τη "πολύτιμη" ύπαρξη τους... ως "γνήσιων" τάχαμου εκφραστών της νέας εποχής !!!
    Συνακόλουθα, σκοπός του αγώνα τώρα, εκ των πραγμάτων γίνεται η ανατροπή του ρυθμού "επιβράδυνσης" του "εχθρού",... με ταχεία "προέλαση"(κλείστε τ' αυτιά σας και κυττάτε να φθάσετε έγκαιρα, με ακμαίες τις δυνάμεις σας, στη τοποθεσία "άμυνάς" του) και η εκτόξευση αιφνιδιαστικής, ταχείας, μελετημένης(προτεραιότητες) και συντονισμένης(πρόγραμμα), με το σύνολο των δυνάμεων επίθεσης(νομοσχέδια, υπουργ. αποφάσεις κτλ),... στο ευπαθές και παρακάμπτον μέρος της ισχυρά οργανωμένης τοποθεσίας "άμυνας"(απέραντη πολυνομία-γραφειοκρατεία φορέων διοίκησης) του θεσμικού μας καθεστώτος, που εν προκειμένω δεν είναι άλλο...απ' τον "αδιάβατο" για τα ανώριμα (ηλεκτρονικά-πληροφοριακά) δεδομένα μας, ως κοινωνίας, "διάδρομο" ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και κοινωνικού ελέγχου..σε "πακέτο" ! Κουράγιο λοιπόν, γιατί ..στο "διάδρομο" που βρίσκεσαι ο αγώνας αξίζει και όπως ξέρεις, ο λαός, στους αγώνες που αφορούν το μέλλον του, βλέπει καλά(!)και μπορεί να ξεχωρίσει (για να τιμήσει) τους αγωνιστές του...απ' τους "μάγκες", που σε κάποια στιγμή και σε κάποια "γωνιά" τους περιμένει...

    ReplyDelete
  45. δρ. Φράιερ4:30 am

    E-paideia.net: Η ΠΑΙΔΕΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

    ...Η κυρία Διαμαντοπούλου αναγκάζεται να συνεργαστεί με έναν υφυπουργό που συνομιλεί απευθείας με τον Πρωθυπουργό...΄Ηταν έκπληξη για την κυρία Διαμαντοπούλου όταν πληροφορήθηκε ότι υφυπουργοί της θα είναι ο κ. Ι. Πανάρετος ...

    http://www.e-paideia.net/news/article.asp?lngEntityID=64344&lngDtrID=102

    ReplyDelete
  46. Anonymous2:55 pm

    αυτό μας έλειπε κιόλας, να ρωτά τους υπουργούς του ο πρωθυπουργός για το ποιούς υφυπουργούς θα ορίσει

    ReplyDelete