Sunday, November 30, 2008

Οι ειδήσεις της κρατικής τηλεόρασης

Είδα χθες το βράδυ τις ειδήσεις στην ΝΕΤ. Είναι εντυπωσιακός ο βαθμός στον οποίον έχει μετατραπεί σε κομματικό φερέφωνο το δελτίο αυτό.

Απορώ πώς το ΕΡΣ δεν έχει επιληφθεί του θέματος. Ακόμα περισσότερο όμως απορώ γιατί κανένα από τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν διαμαρτύρεται. Εκτός και αν δεν βλέπουν το δελτίο της ΝΕΤ... Ας ζητήσουν τότε να δούν τουλάχιστον το χθεσινό δελτίο.

Για πολλά χρόνια, το κεντρικό δελτίο ειδήσεων της κρατικής τηλεόρασης διέφερε από τα δελτία των ιδιωτικών σταθμών. Είχε μια σοβαρότητα και μια (σχετική) αμεροληψία. Αυτό που είδα χθες μου θύμισε ΥΕΝΕΔ των αρχών της δεκαετίας του 60, με μια διαφορά: Η προπαγάνδα τώρα γίνεται με πολύ κομψό τρόπο. (Βλέπεις, έχει μεσολαβήσει η εποχή Karl Rove). Οι ειδήσεις που είναι αρνητικές για την κυβέρνηση, μεταδίδονται συνήθως 27 λεπτά μετά την έναρξη του δελτίου.

Οι χθεσινές ειδήσεις ήταν ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα: Στις εσωτερικές ειδήσεις, παρουσιάστηκε αρχικά έρευνα (που θα δημοσιευόταν σε εφημερίδα που έχει κάνει "στροφή" και υποστηρίζει την κυβέρνηση και τον υπουργό οικονομίας), που δείχνει ότι οι ψηφοφόροι της ΝΔ δεν θέλουν αλλαγή του υπουργού Οικονομίας. Ακολούθησε η εξαιρετικά σημαντική (;) είδηση ότι ο υπουργός υγείας (κατά σύμπτωση, όψιμος υποστηρικτής του παραπαίοντος πρωθυπουργού), έλυσε κάποιο πρόβλημα με τους ιδιωτικούς γιατρούς. Για να μην υπάρχει αμφιβολία, μεταδόθηκε επιβεβαιωτική δήλωση χαμογελαστού ιδιώτη γιατρού ότι ο υπουργός είναι εξαιρετικός. Αυτό που δεν αναφέρθηκε στο δελτίο, είναι ότι ο γιατρός αυτός συμβαίνει να είναι κομματικό στέλεχος της ΝΔ και δήμαρχος μεγάλου δήμου του λεκανοπεδίου που εξελέγη με την υποστήριξη της ΝΔ!!!. (Αλήθεια, οι δήμαρχοι εξακολουθούν να ασκούν επάγγελμα και -κυρίως- να διατηρούν την συνδικαλιστική ιδιότητα;). Κατά τις 9.30, έγινε μια σύντομη και λιτή αναφορά σε άλλη δημοσκόπηση που δείχνει το ΠΑΣΟΚ να προηγείται στην πρόθεση ψήφου της ΝΔ με περισσότερο από 4%. Και την (ασήμαντη για το κανάλι) είδηση αυτή, ακολούθησε ένα μπαράζ υποστηρικτικών δηλώσεων και σχολίων στελεχών της ΝΔ, όχι μόνο για την δημοσκόπηση (αλλά για όλα τα θέματα της πολιτικής επικαιρότητας που δεν είχαν καν αναφορά στην δημοσκόπηση). Κανένας σχολιασμός από στέλεχος του ΠΑΣΟΚ ή άλλου κόμματος! Λες και είχαν πάει διακοπές.

Θα δει κανείς αυτό το δελτίο;

Saturday, November 29, 2008

Η βιομηχανία φαρμάκων

Μια ενδιαφέρουσα συνέχεια της χθεσινής μου ανάρτησης.
Οι μεγάλες βιομηχανίες φαρμάκων εμποδίζουν με κάθε τρόπο την κυκλοφορία στην αγορά της Ευρωπαικής Ενωσης των "ανωνύμων" (generic) φαρμάκων σύμφωνα με την Ευρωπαική Επιτροπή. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση του κόστος των φαρμάκων κατά 3 δισ ευρώ στο διάστημα 2000-2007.

Friday, November 28, 2008

Για την Βιομηχανία Υπηρεσιών Υγείας

Παρακολούθησα την περασμένη βδομάδα στην Ελβετία ένα διεθνές συνέδριο διεθυντικών στελεχών επιχειρήσεων υγείας στο οποίο έλαβαν μέρος και ορισμένοι ακαδημαικοί (2008 European MedTech Summit). Με εντυπωσίασαν oρισμένα πράγματα που άκουσα σε ένα πανελ με συμμετοχή σημαντικών στελεχών της βιομηχανίας.

Οι βιομηχανίες που σχετίζονται με την τις παροχές υγείας παγκοσμίως περνούν κρίση. Θα είναι η μεγαλύτερη κρίση μετά από αυτή που περνούν οι ασφαλιστικές εταιρίες και η αυτοκινητοβιομηχανία. Οι βιομηχανίες αναμένεται να έχουν μέχρι το 2017 ζημιές 67 δις $. Το 50% των εργασιών των βιομηχανιών αυτών πραγματοποιείται στις ΗΠΑ (που έχουν μόνο το 5% του παγκοσμίου πληθυσμού).

Επειδή φαίνεται ότι η κρατική χρηματοδότηση για την υγεία έχει φτάσει στα όρια των υφισταμένων δυνατοτήτων, η τακτική που η παγκόσμια βιομηχανία υπηρεσιών υγείας προωθεί για την αντιμετώπιση της κρίσης που περνά είναι η προσπάθεια για διεύρυνση της ιδιωτικής συμμετοχής στο κόστος προσφοράς υπηρεσιών και η χαλάρωση των διαδικασιών στις κλινικές δοκιμές ώστε να κυκλοφορούν ταχύτερα τα νέα φάρμακα.

Οσο αφορά τις ιδιωτική συμμετοχή στις δαπάνες, ήδη στην Κίνα ο πολίτης πληρώνει από την τσέπη του για όλες τις υπηρεσίες. Αλλά και στην ΕΕ η Τσεχία προχωρά στο μοντέλο αυτό. Ηδη οι πολίτες στην Τσεχία συμμετέχουν στο κόστος και φαίνεται ότι η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να προχωρήσει σε πλήρη ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών υγείας. Αυτό φυσικά θα έχει αλυσιδωτές αντιδράσεις στις άλλες χώρες της ΕΕ αφού με την ελεύθερη μετακίνηση πολλοί πολίτες από τις υπόλοιπες χώρες θα επιλέγουν την Τσεχία για ιατρικές παροχές. Επίσης, πολλοί ασθενείς επιλέγουν την Τουρκία για θεραπεία λόγου του χαμηλού κόστους εκεί.

Ο ετήσιος τζίρος της αγοράς όπου οι ασθενείς πληρώνουν από την τσέπη τους για προιόντα ιατρικής τεχνολογίας έχει φτάσει στα 15 δις $. Ταυτόχρονα, με την πρόοδο της επιστήμης και τα νέα προιόντα και μεθόδους που είναι διαθέσιμα, το κόστος των υπηρεσιών έχει ανέβει δραματικά. Για παράδειγμα, το κόστος για την θεραπευτική αγωγή λευχαιμίας μπορεί να φτάσει και το 1 εκ. $.

Οσο αφορά τις κλινικές δοκιμές, πολλοί επιστήμονες είναι δύσπιστοι για την εγκυρότητα αυτών που γίνονται στην Ινδία. (Δεν είναι τυχαίο ότι πολλές εταιρίες έχουν μεταφέρει εκεί την έδρα τους). Επίσης, στην Αγγλία η κυβέρνηση είναι περισσότερο ανοικτή πλέον σε κλινικές δοκιμές που γίνονται με μελέτες παρατηρήσεων (observational studies), παρά σε μελέτες πειραματικού σχεδιασμού (που κοστίζουν και περισσότερο).

Η προσπάθεια των βιομηχανιών για αύξηση της ιδιωτικής συμμετοχής στις δαπάνες εξηγείται και από την μεγαλύτερη έμφαση που δίνουν πλέον οι πολίτες στα θέματα υγείας. Δεν είναι τυχαίο ότι η λέξη health έχει περισσότερες αναζητήσεις στι ιντερνετ από την λέξη sex.

Tuesday, November 25, 2008

H Citi bank και τα "καλά" νέα

Χθες ανακοινώθηκε στις ΗΠΑ η υπαγωγή του Citi group στο πρόγραμμα διάσωσης με εκπληκτικά ποσά.
Λίγο μετά την σχετική ανακοίνωση Οι πελάτες της Citi στις ΗΠΑ, πήραν -με έκπληξη φαντάζομαι- το παρακάτω μήνυμα.

Dear ...
Good news! Citibank is participating in the FDIC's Temporary Liquidity Guarantee Program. Through December 31, 2009, all of your non-interest and interest bearing checking deposit account balances are fully guaranteed by the FDIC for the entire amount in your account. *

And as a reminder, in October the FDIC increased the amount of insurance on eligible savings accounts -- such as savings, market rate, money market accounts, club and holiday accounts, and certificates of deposits -- from $100,000 to $250,000 through December 31, 2009.**

Η αποθέωση του lateral thinking...

Wednesday, November 19, 2008

H κατάταξη των ευρωπαίων υπουργών οικονομικών σπο τους FT

Η κατάταξη που δημοσιεύθηκε χθες έχει ενδιαφέρον κυρίως για την σύλληψη της ιδέας. (Είναι η τρίτη χρονιά που παρουσιάζεται).

Είναι ενδιαφέρον ότι καθημερινά διευρύνονται οι τομείς και οι δραστηριότητες που "αξιολογούνται" με διαφόρους δείκτες. Μπορεί κάποιοι να έχουν αντιρρήσεις (ίσως και δικαιολογημένες μερικές φορές) για τα κριτήρια τους αξιολογητές κλπ. Κανείς όμως δεν μπορεί να αμφισβητήσει την δίψα της κοινής γνώμης για τέτοιους δείκτες. Και αυτό που χρειάζεται είναι ο διάλογος και η κριτική ώστε αυτοί οι δείκτες να βελτιώνονται.


Monday, November 17, 2008

Οι Οικολόγοι Πράσινοι και οι Ευρωεκλογές

Μου αρέσει η διαδικασία που έχουν επιλέξει με το εσωτερικό δημοψήφισμα για την επιλογή των υποψηφίων ευροβουλευτών. Ιδιαίτερα το γεγονός ότι έχουν τα βιογραφικά των υποψηφίων στο διαδύκτιο (όχι βέβαια με ομοιόμορφο τρόπο γεγονός που δυσκολεύει τις συγκρίσεις).

Παρατηρώ ότι αρκετοί έχουν ζήσει στο εξωτερικό (και έχουν προφανώς εμπειρίες πέραν της "ελληνικής πραγματικότητας"). 

Μου κάνει εντύπωση ότι δεν δίνουν την ευκαιρία και σε όσους δεν είναι μέλη να εκφράσουν την άποψή τους. Αυτό θα μπορούσε να γίνει έστω και η γνώμη αυτή ήταν απλώς συμβουλευτική. Μόνο κέρδος θα ήταν για το κόμμα τους.

Sunday, November 16, 2008

Για τους φίλους του Nespresso

Μια μικρή απόκκλιση από τις συνήθεις αναρτήσεις.

Οσοι απολαμβάνουν το ιντερνετ με την συντροφιά ενός καλού καφέ και βρίσκουν τον Nespresso κάπως ακριβό, υπάρχουν καλά νέα.

Η Ελβετική αλυσσίδα Coop συνεργάστηκε με μια μικρή βιομηχανία του Λιχνενσταιν, την Martello για να προωθήσουν μια νέα μηχανή καφέ εσπρέσο με κάψουλες. Η μηχανή θα στοιχίσει γύρω στα 60 ευρώ και κάθε κάψουλα γύρω στα 20 λεπτά (οι μηχανές Nespresso αρχίζουν από 110 ευρώ και οι κάψουλες που χρησιμοποιούν 35 λεπτά).

Η ελβετική Nespresso αναμένει κέρδη 2 δις ελβετικών φράγκων για φέτος. Τα μισά περίπου από αυτά θα προκύψουν από πωλήσεις στο διαδίκτυο.

Και για όσους παρακολουθούν το μάρκετιγκ: Πόσα προιόντα έχουν ταυτιστεί τόσο πολύ με μια διαφήμιση όπως ο Nespresso με τον
George Clooney?

Friday, November 14, 2008

Και άλλες αποφάσεις του ΕΔ για τα Κολλέγια;

    Μετά την απόφαση της 23/10/08, το ευρωπαικό δικαστήριο ανακοίνωσε ότι στις 4/12/08 θα εκδόσει δύο ακόμα αποφάσεις που θα αφορούν την αμοιβαία αναγνώριση τίτλων σπουδών. Το ενδιαφέρον εστιάζεται στο ότι, ενώ οι προηγούμενες αποφάσεις αφορούσαν συγκεκριμένες περιπτώσεις, στις δύο νέες υποθέσεις το δικαστήριο θα έχει μεγαλύτερη ευχέρεια στην διατύπωση της απόφασής του.

    Ας ελπίσουμε ότι με τις αποφάσεις αυτές το δικαστήριο -με δεδομένη την ευχέρεια που έχει- θα εξισορροπήσει κάπως την κατάσταση παρέχοντας στις μονάδες αξιολόγησης των χωρών υποδοχής την δυνατότητα να ζητούν πιστοποιητικά ποιότητας από τις μητρικές χώρες που να επιβεβαιώνουν ότι το επίπεδο σπουδών που προσφέρει το κολλέγιο είναι αντίστοιχο με το επίπεδο σπουδών του μητρικού ιδρύματος στην χώρα που βρίσκεται η έδρα του. Μια τέτοια απόφαση θα είναι αντίστοιχη της παλαιότερης πρότασής μου.

    Αν αυτό γίνει θα έχουμε μια ακόμα περίπτωση που μια δικαστική απόφαση θα λύσει ένα πολιτικό πρόβλημα που οι κυβερνήσεις δεν είχαν το θάρρος να αντιμετωπίσουν. Και όταν λέω κυβερνήσεις, αναφέρομαι στον εκάστοτε πρωθυπουργό. Γιατί τέτοιες αποφάσεις πολιτικής λαμβάνονται μόνο από τον πρωθυπουργό.


Ποιός είναι ο πρωθυπουργός? (συνέχεια)

(συνέχεια του προχθεσινού)

Ο ένας συναντά (Σάββατο) τον καθηγητή Roubini και συζητά μαζί του τα προβλήματα της διεθνούς οικονομίας. Ο άλλος βρίσκει ως δικαιολογία την επίσκεψη του Προέδρου της Βουλής της Ουρουγουάης Alberto Perdomo Gamarra για να συναντήσει τον (αμφισβητία) βουλευτή του Β. Πολύδωρα. Οχι με την ιδιότητα του βουλευτή, αλλά με την ιδιότητα του προέδρου του συνδέσμου Ελληνο-Ουρογουανής φιλίας!!! Αναρωτιέμαι πόσοι γνώριζαν την ύπαρξη αυτού του συνδέσμου.

Αλήθεια, πόσα μέλη έχει αυτός ο σύνδεσμος; Στην σελίδα του ΥΠΕΞ βλέπω ότι μέχρι τον Οκτώβριο 2004 οι Ελληνικές εξαγωγές προς την Ουρουγουάη ανήλθαν σε 2,5 περίπου εκατομμύρια δολλάρια και οι αντίστοιχες εισαγωγές σε 2,22 εκατομμύρια δολλάρια.
Εντυπωσιακές εμπορικές σχέσεις! Ποσά που δεν αντιστοιχούν ούτε στα συμβολαιογραφικά έξοδα των παραχωρήσεων της κυβέρνησης στην μονή Βατοπεδίου.

Thursday, November 13, 2008

(Μερικά από) τα προβλήματα του Obama

Οι παρακάτω απόψεις του Bob Reich μου φαίνονται εξαιρετικά εύστοχες.
Θεωρώ επίσης ότι είναι εξαιρετικά χρήσιμες για την επόμενη μέρα στην Ελλάδα.

A large Obama victory, combined with larger Democratic majorities in both Houses of Congress, and the deepening economic crisis, should provide him a strong mandate for change. America and the world are surely ready for it.

But as we roll up our shirtsleeves, it's important to be aware of the challenges ahead.

First is the ever-larger and more powerful army of Washington lobbyists. Pharmaceutical companies, insurers, and giant hospital chains will seek control over any health-care initiative. Producers of coal, ethanol, and nuclear power will try to dominate the energy and environmental agenda. Military contractors will want to maintain defense spending. And Wall Street will want ever more control over its massive bailout.

Then there's the ballooning budget deficit brought on my slower growth and the Wall Street bailout. As a result, fiscal conservatives – including a newly-enlarged group of “blue-dog” Democrats – will be reluctant to support any major new spending.

And don't forget all the business groups, Republicans, libertarians, talk-radio hosts, and yell-television personalities who will fulminate over anything resembling a tax hike on the rich or big corporations.

Obama’s agenda can survive all this, but only if he continues to mobilize and energize the public behind it. That means creating a new politics -- utilizing his vast campaign network of volunteers, grass-roots activists, and Internet participants, and turning it into a movement to take back our democracy from the lobbyists, naysayers, pork peddlers, and moneyed interests that normally run things in Washington.

In other words, the real contest is just beginning.

Wednesday, November 12, 2008

Ποιός είναι ο πρωθυπουργός?

-Ο ένας συναντά τον Stiglitz στην Βιέννη και άλλους ηγέτες και μετά πηγαίνει στον Μπαρόζο. Ο άλλος κλείνει ένα τυπικό ραντεβού με τον Μπαρόζο για να μην μείνει πίσω.
-Ο ένας ασχολείται με την διεθνή οικονομική κρίση. Ο άλλος ασχολείται με τις δηλώσεις βουλευτή του που τον αμφισβητεί και τον θεωρεί "συνένοχο".
-Ο ένας βλέπει έναν-έναν τους τραπεζίτες επί ώρες και συζητά τα προβλήματα. Ο άλλος κάνει αυστηρές δηλώσεις για τις τράπεζες για επικοινωνιακή κατανάλωση.
- Ο ένας βλέπει τους παραγωγικούς φορείς (και τον Αθανασόπουλο). Ο άλλος προσπαθεί να απαλλαγεί από τον Αθανασόπουλο (που ο ίδιος επέλεξε).
-Ο ένας φεύγει για Washington. Ο άλλος φεύγει για Ραφήνα...
-Ο ένας έρχεται. Ο άλλος φεύγει...

Saturday, November 08, 2008

Η εξήγηση της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης

Μια πολύ ενδιαφέρουσα εξήγηση της οικονομικής κρίσης (με τις ευχαριστίες στον φίλο που μου έστειλε το λινκ)



H χθεσινή συνέντευξη τύπου του Ομπάμα

H χθεσινή συνέντευξη τύπου του Ομπάμα μου δημιούργησε εξαιρετικά αρνητική εντύπωση.
Μερικοί από τους λόγους:
- η μεγάλη καθυστέρηση μέχρι να αρχίσει.
-η εικόνα με τα πρόσωπα παρατεταγμένα πίσω του με έντονες μνήμες Κλίντον
-Η εξαιρετικά ατυχής αναφορά στην Νάνσυ Ρέγκαν
-η επιλογή (των ελαχίστων) ερωτήσεων που διάλεξε να απαντήσει
-ο χρόνος που αφιέρωσε στο σκυλάκι (χωρίς να υποτιμώ την επικοινωνιακή ανάγκη στις ΗΠΑ, περίμενα κάτι διαφορετικό από τον Ομπάμα αμέσως μετά την εκλογή του).

Thursday, November 06, 2008

Τα αποτελέσματα των εκλογών στις ΗΠΑ

Ενα καλό site για τα αποτελέσματα των διαφόρων ψηφοφοριών στις 4 Νοεμβρίου.

Monday, November 03, 2008

Στο Βατικανό κτυπάνε (πάλι) κάρτα

Επανέρχεται, μετά την δεκαετία του 60, το κτύπημα της κάρτας για τους 2000 υπαλλήλους στο Βατικανό και μάλιστα ηλεκτρονικά.
Φαίνεται ότι δεν έχουν ακόμα ανακαλύψει το ελικόπτερο για να βρίσκουν χρόνο να προσεύχονται και επέλεξαν πιό παραδοσιακές μεθόδους.
Απο τον επόμενο χρόνο, οι αμοιβές θα συνδέονται με την απόδοση. Δεν έχει διευκρινισθεί αν οι δραστηριότητες στο real estate θα περιλαμβάνονται στην απόδοση.
Πόσα έχουν να μάθουν από τους αδελφούς τους του Αγ. Ορους...

Οι δημοσκοπήσεις στις ΗΠΑ

Εχω αναφερθεί και παλαιότερα στο θέμα.
Οι Times του Λονδίνου έχουν σήμερα ένα ενδιαφέρον άρθρο για τις αδυναμίες των δημοσκοπήσεων. Αν και οι παρατηρήσεις είναι σωστές, αγγίζουν μόνο την επιφάνεια των προβλημάτων.
Το άρθρο καταλήγει βέβαια στο ότι ανεξάρτητα από οτιδήποτε άλλο, όλλες οι δημοσκοπήσεις δέιχνουν νίκη του Ομπάμα.

An old newspaper photograph haunts the dreams of every US pollster. A grinning Harry Truman, having won the 1948 presidential election despite every prediction, is holding up a copy of the Chicago Tribune. It reads: “Dewey defeats Truman”.

Could it happen again? Every pollster is predicting a victory for Barack Obama. Might a grinning John McCain be pictured on Wednesday triumphantly holding a pile of incorrect polling data?

There are two things that say that he might.

The first is that American pollsters have not yet experienced what happened here in 1992 – when the polls pointed to a Labour victory but John Major won. The conventional wisdom is that 1992 was great for the Tories but terrible for the pollsters. In the long run, the opposite turned out to be true. Victory in 1992 turned to ashes for the Conservatives, whereas the pollsters used the debacle to get themselves sorted out.

Now British polls are properly and carefully weighted, taking account of what is known as the spiral of silence – the tendency of voters for the less fashionable party to keep their intentions to themselves. British pollsters weight their results to allow for these shy voters. US pollsters do not.

It isn’t unreasonable to believe that there could be a Republican spiral of silence. And that US pollsters are all missing it.

There is some evidence of mistakes among US pollsters. Every poll has a margin of error, to take into account the fact that a limited sample has been consulted. But the website fivethirtyeight.com has shown that during the primaries there was on average a 2.3 per cent pollster-introduced error, caused by poor methodology. This is not the case in Britain.

The second, widely canvassed, reason why the polls could be wrong is known as the Bradley Effect. In 1982 exit polls showed the African American Tom Bradley to be on course for victory as Governor of California. He lost. It is argued that voters had refused to support him because of his race but didn’t want to tell a pollster. Could this happen to Obama?

The Bradley Effect is talked about as if it were incontrovertible but it is only a theory. One of Bradley’s campaign team pointed out recently that the same exit polls that predicted victory for Bradley also projected that the white Democrat Jerry Brown would be elected US Senator.

And he lost too. These two question marks over the polls are ones that McCain can cling to as the campaign comes to a conclusion. They are not, however, the only reason to doubt the pollsters.

The other ones suggest that the pollsters may be underestimating, not overestimating, Obama.

In an election where only 60 per cent may vote, all pollsters have to weigh their findings to reflect how likely respondents are to cast their ballot. The difficulty is deciding how. Usually pollsters use previous elections to help them to decide who is going to vote. But what if, in this election, different sorts of voters are going to turn out?

There is reason to believe that young people and African Americans will turn out for Obama as never before. Some pollsters are adjusting for this, others are not (hence some of the variability in the polls). The result will depend to an extent upon who is right about this.

A second unknown is the use of mobile phones. A segment of the electorate – on the whole younger, poorer people – no longer have land lines. Yet pollsters use random digit dialling of landlines to build their samples.

Some say that this undercounts Obama support by 2 or 3 per cent.

Lost in all this detail? Then cling on to this. The polls may vary, the methods differ, the lead goes up and down. But every poll by every pollster still agrees that Obama will win.

Sunday, November 02, 2008

Γιατί θα κερδίσει ο Obama

Αν μελετήσει κανείς τον μέσο όρο των τελευταίων δημοσκοπήσεων στις αμερικανικές πολιτείες και τον συγκρίνει με τα αποτελέσματα των εκλογών το 2000 και το 2004, θα διαπιστώσει ότι σε όλες τις πολιτείες χωρίς εξαίρεση ο Ομπάμα τα πάει πολύ καλύτερα τόσο απόν τον Γκορ όσο και από τον Κέρυ.
Τα στοιχεία αυτά περιέχονται στον πίνακα που ακολουθεί. Σε κάθε γραμμή εμφανίζεται η πολιτεία με τον αριθμό στην παρένθεση να αναφέρεται στον αριθμό των εκλεκτόρων της πολιτείας. Οι επόμενοι αριθμοί είναι τα ποσοστά των υποψηφίων στις δημοσκοπήσεις, η διαφορά και οι αντίστοιχες διαφορές στις εκλογές του 2000 και του 2004.

Πολιτεία (ψήφοι), Obama, McCain, διαφορά, 2004, 2000
Florida (27) 49.8 45.7 Obama +4.1 Bush +5.0 Bush +0.1
North Carolin (15) 48.3 47.0 Obama +1.3 Bush +12.4 Bush +12.8
Missouri (11) 47.7 48.3 McCain +0.6 Bush +7.2 Bush +3.3
Indiana (11) 46.8 47.3 McCain +0.5 Bush +20.7 Bush +15.7
Georgia (15) 46.0 49.0 McCain +3.0 Bush +16.6 Bush +11.7
Montana (3) 45.0 48.8 McCain +3.8 Bush +20.5 Bush +25.0
Arizona (10) 45.8 49.3 McCain +3.5 Bush +10.5 Bush +6.3
Ohio (20) 49.2 43.6 Obama +5.6 Bush +2.1 Bush +3.5
Colorado (9) 51.5 45.3 Obama +6.2 Bush +4.7 Bush +8.4
Nevada (5) 50.5 44.0 Obama +6.5 Bush +2.6 Bush +3.5
Virginia (13) 51.0 45.0 Obama +6.0 Bush +8.2 Bush +8.1
New Mexico (5) 50.3 43.0 Obama +7.3 Bush +0.7 Gore +0.1
Pennsylvania (21) 51.2 43.7 Obama +7.5 Kerry +2.5 Gore +4.2
South Dakota (3) 42.0 50.3 McCain +8.3 Bush +21.5 Bush +22.7
West Virginia (5) 42.5 51.0 McCain +8.5 Bush +12.9 Bush +6.3
Arkansas (6) 43.0 52.3 McCain +9.3 Bush +9.7 Bush +5.4
N. Hampshire (4) 52.7 42.0 Obama +10.7 Kerry +1.3 Bush +1.3
South Carolina (8) 43.0 53.0 McCain +10.0 Bush +17.1 Bush +15.9
Wisconsin (10) 52.8 41.8 Obama +11.0 Kerry +0.4 Gore +0.2
Mississippi (6) 39.3 50.7 McCain +11.4 Bush +19.6 Bush +16.9
Iowa (7) 52.6 41.0 Obama +11.6 Bush +0.7 Gore +0.3
Minnesota (10) 53.0 39.5 Obama +13.5 Kerry +3.5 Gore +2.4
New Jersey (15) 53.5 37.3 Obama +16.2 Kerry +6.7 Gore +15.8
Oregon (7) 55.3 39.7 Obama +15.6 Kerry +4.2 Gore +0.5
Washington (11) 53.7 40.3 Obama +13.4 Kerry +8.2 Gore +5.5
Michigan (17) 53.7 39.0 Obama +14.7 Kerry +3.4 Gore +5.2
Maine (4) 54.0 37.8 Obama +16.2 Kerry +9.0 Gore +5.1
Texas (34) 40.5 53.5 McCain +13.0 Bush +22.9 Bush +21.3
California (55) 58.7 34.3 Obama +24.4 Kerry +9.9 Gore +11.8
Massachusetts (12) 57.0 35.7 Obama +21.3 Kerry +25.1 Gore +27.3
Kentucky (8) 41.0 55.0 McCain +14.0 Bush +19.9 Bush +15.1
Alaska (3) 40.7 56.0 McCain +15.3 Bush +25.6 Bush +30.9
Connecticut (7) 55.3 36.0 Obama +19.3 Kerry +10.3 Gore +17.5
New York (31) 62.0 32.3 Obama +29.7 Kerry +18.3 Gore +25.0
Tennessee (11) 38.8 52.8 McCain +14.0 Bush +14.3 Bush +3.9
Alabama (9) 33.5 56.8 McCain +23.3 Bush +25.7 Bush +14.9
Illinois (21) 58.0 34.5 Obama +23.5 Kerry +10.4 Gore +12.0

Saturday, November 01, 2008

Arnold Schwarzenegger in Columbus, Ohio

Οσο και αν δεν μου αρέσει, πρέπει να ομολογήσω ότι η χθεσινή εμφάνιση του στο Ohio για στήριξη του McCain, ήταν εξαιρετικά ενισχυτική της υποψηφιότητας του τελευταίου.
Ο ορισμός του απλού (ίσως και απλοικού) μηνύματος που ηλεκτρίζει τον μέσο Αμερικανό.
Με πολλές ατάκες (και ολίγο ρατσισμό), που ούτε ο προκάτοχός του στην Καλιφόρνια Reagan είχε σε μια μόνο μικρή ομιλία.
Η ικανότητα του να απευθύνεται σε ακροατήρια διαφορετικών αντιλήψεων είναι εντυπωσιακή.
Καθώς τον έβλεπα δεν ήθελα να σκεφθώ τι θα μπορούσε να συμβεί αν ο Αρνυ είχε βγεί στην καμπάνια μερικούς μήνες νωρίτερα.
Για όσους θα ήθελαν να δουν την ομιλία: