Wednesday, July 30, 2008

Η λύση για τα Κολλέγια

Παρακολουθώντας τις αντιδράσεις για το σχέδιο νόμου για τα κολλέγια και πριν σχολιάσω τις επί μέρους διατάξεις του, θέλω να διατυπώσω την άποψή μου για τον τρόπο επίλυσης του ουσιαστικού θέματος, αυτού που απασχολεί και το ευρωπαϊκό δικαστήριο: Την αναγνώριση των πτυχίων που απονέμονται από ξένα πανεπιστήμια που συνεργάζονται με ΚΕΣ. 

Η κυβέρνηση προσπαθεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα στρουθοκαμηλίζοντας. Με το Ν/Σ απαιτεί μέρος των σπουδών να έχει γίνει στο εξωτερικό. Δεν χρειάζεται ιδιαίτερες γνώσεις για να γίνει αντιληπτό ότι η διάταξη αυτή θα καταπέσει στο ΕΔ. (Εκτός και αν πρόκειται πάλι για εφαρμογή της λογικής "ας το λύσουν τότε"). Προωθεί επίσης και άλλα μέτρα διοικητικής φύσης, που και πάλι είναι βέβαιο ότι θα αποτύχουν (καθορισμός προσόντων των διδασκόντων, ύπαρξη βιβλιοθήκης κλπ). 

Η πρότασή μου: Η κυβέρνηση να απαιτήσει (και να αποτελέσει στοιχείο του νόμου), όπως στις αξιολογήσεις των πανεπιστημίων της Αγγλίας (και των άλλων χωρών που τα πανεπιστήμιά τους έχουν παραρτήματα στην Ελλάδα) που γίνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα (research assessment exercises μέχρι φέτος, και teaching assessment exercises), να λαμβάνονται υπ' όψιν στον υπολογισμό των διαφόρων δεικτών που διαμορφώνονται στην αξιολόγηση για κάθε πανεπιστήμιο και όλα τα αντίστοιχα στοιχεία από τα παραρτήματα με τα οποία συνεργάζεται το συγκεκριμένο πανεπιστήμιο. Πρώτο μεταξύ αυτών είναι η απορροφητικότητα των πτυχιούχων του στην αγορά εργασίας (first destination of students).  Αυτό είναι σημαντικό για όλους τους νέους που σπουδάζουν στα κολλέγια.
Οι δείκτες απόδοσης (performance indicators), περιλαμβάνουν και στοιχεία και για όλες τις άλλες πλευρές που αφορούν ένα πανεπιστήμιο (βιβλιοθήκες, εκπαιδευτικό προσωπικό,  υποδομές κλπ). 

Μια τέτοια πολιτική θα έθετε προ των ευθυνών τους και τα "μητρικά" πανεπιστήμια. Αυτή την στιγμή, το μόνο που τα απασχολεί και τα ενδιαφέρει είναι το εύκολο κέρδος. Δεν υπάρχει καμμιά συνέπεια εξ αιτίας της ποιότητας των παραρτημάτων (ή της έλλειψής της). Αυτό επιτρέπει και στα παραρτήματα να διαφημίζουν την συνεργασία τους με το "μητρικό" ίδρυμα με μεγάλο όφελος για τα ίδια. (Αφού χρησιμοποιούν την χορήγηση του πτυχίου από το μητρικό ίδρυμα ως "αποδεικνύουσα" αξιολόγησή τους από αυτό, κάτι που βέβαια δεν συμβαίνει, χωρίς μάλιστα κόστος από άποψη "εικόνας" για τα "μητρικά" πανεπιστήμια αφού οι φοιτητές των κολλεγίων δεν περιλαμβάνονται στους δείκτες ποιότητας).

Πέρα από την ουσία του θέματος, μια τέτοια πολιτική θα έφερνε για πρώτη φορά την χώρα μας σε θέση ισχύος και έναντι του ΕΔ και έναντι των ενδιαφερομένων χωρών στις οποίες εδρεύουν τα "μητρικά" πανεπιστήμια, αφού θα στηριζόταν σε ουσιαστικά επιχειρήματα. (Σε αντίθεση με την μέχρι σήμερα ακολουθούμενη πολιτική που στηρίζεται σε μηχανιστικούς αποκλεισμούς και μας έχει εκθέσει).

Πιστεύω ότι αυτή είναι η μόνη λύση. 

ΥΓ. Το 1995, με είχε επισκεφθεί (ως ΓΓ του ΥΠΕΠΘ) μια επιτροπή αξιολόγησης που είχαν συστήσει τα αγγλικά πανεπιστήμια με παραρτήματα στην Ελλάδα. Η επιτροπή αυτή είχε έλθει για να "αξιολογήσει" τα κολλέγια (με κριτήρια τελείως διαφορετικά από τα ισχύοντα στην Αγγλία). Με ρωτούσαν επίμονα αν προέβλεπα ότι τα ΚΕΣ αυτά θα νομιμοποιούνταν κάποια στιγμή. Τους απάντησα ότι δεν έβλεπα να γίνεται κάτι τέτοιο στο άμεσο μέλλον. Στην ερώτησή τους, για το ποιές θα ήταν οι προϋποθέσεις αναγνώρισης  (όποτε αυτό γινόταν) τους απάντησα ότι προσωπική μου άποψη ως ακαδημαϊκού δασκάλου (και όχι ως κυβερνητική θέση) ήταν ο συνυπολογισμός των στοιχείων των παραρτημάτων στους δείκτες αξιολόγησης των "μητρικών" ιδρυμάτων. Ως απάντηση εισέπραξα σιωπή. Σε δηλώσεις μου αργότερα είχα υποστηρίξει ότι η πρακτική αυτή εκθέτει τα αγγλικά πανεπιστήμια. (Η δήλωσή μου αυτή προκάλεσε το ενδιαφέρον του BBC που μου ζήτησε συνέντευξη για το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του BBC2, που μάλιστα αφιέρωσε ειδικό ρεπορτάζ στο θέμα).

Προηγούμενες αναρτήσεις μου για το θέμα:

1234 ,5678,9, 10, 11

Tuesday, July 29, 2008

Ο βουλευτής Μανώλης και η αντικατάστασή του

Στο κρατικό ραδιόφωνο στις πρωινές ειδήσεις, άκουσα ότι η αντικατάσταση βουλευτή στα θερινά τμήματα είναι συνήθης πρακτική. Φυσικά, είναι άλλο πράγμα η αντικατάσταση λόγω κωλύματος και άλλο η αντικατάσταση λόγω διαφωνίας. Αυτή η τελευταία αποτελεί ευθεία παραβίαση των κανόνων της δημοκρατίας και της αρχής της πλειοψηφίας. Ποιός ασχολείται όμως...

Οι δημοσκοπήσεις (και στην Αμερική)

Μια χθεσινή δημοσκόπηση των US News / Gallup έδειξε τον McCain να προηγείται του Ομπάμα κατά 4% μεταξύ των πιθανών ψηφοφόρων (Likely Voters).
Ενας φίλος από τις ΗΠΑ μου υπέδειξε το παρακάτω σχόλιο στο Fiverthirtyeight.com που αμφισβητεί ευθέως την μεθοδολογία της δημοσκόπησης. Περιμένω με ενδιαφέρον την απάντηση της εφημερίδας.

Μήπως αλήθεια είναι καιρός να ασχοληθούν και οι Ελληνες bloggers με τα μεθοδολογικά "ατοπήματα" των ελλήνων δημοσκόπων;

About that McCain +4
Kudos to Gallup for disclosing the process and perils of its likely voter model, but as Alan Abramowitz has noted at Pollster.com, something about the new USA Today/Gallup poll showing John McCain 4 points ahead among likely voters -- but 3 points behind among
registered voters -- doesn't quite sit right: How do you get from a 47-44 Obama lead among RVs to a 49-45 McCain lead among LVs?

A few quick calculations shows how. You have 900 RVs and 791 LVs, so that means that among your 109 UVs (that's unlikely voters according to Gallup) Obama leads McCain by a whopping 61% to 7%.

Putting it another way, according to Gallup 16% of registered Obama supporters are unlikely to vote compared with only 2% of registered McCain supporters.

Whatever one thinks about likely voter models in general, the mathematics of this particular implementation defy credulity.

Although, we should probably wait for USA Today to release its crosstabs so we can make sure there wasn't a typographical error of some kind in the write-up.

Friday, July 25, 2008

To 16 και ο νόμος για τα πανεπιστήμια

Υποστήριζα (και υποστηρίζω) την ανάγκη τροποποίησης του άρθρου 16, κυρίως για την βελτίωση των δημοσίων πανεπιστημίων και δευτερευόντως για την δημιουργία μη κρατικών πανεπιστημίων.

Ακόμα και ενα δειλό βήμα προς την αυτοτέλεια που έγινε με τον τελευταίο νόμο φαίνεται να μένει μετέωρο, όπως δείχνει η παρακάτω είδηση.

Αναρωτιέμαι τι θα πουν τώρα οι συνταγματολόγοι (και όχι μόνο) που διαφωνούσαν με την αλλαγή του 16.

Ελπίζω να μην διατυπωθεί κριτική προς το ΝΣτΚ. Για όσους δεν θυμούνται, αντίστοιχη διάταξη που είχε προωθήσει ο Α. Τρίτσης ως υπουργός παιδείας το 1987 (ή 86), είχε κριθεί αντισυνταγματική απο το ΣτΕ. Η ευθύνη επομένως ανήκει πλήρως στην κυβέρνηση που νομοθέτησε με λαικισμό γνωρίζοντας ότι η συγκεκριμένη διάταξη (όπως και άλλες), δεν στέκουν.

Αντισυνταγματική κρίνει το Ε' Τμήμα του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (ΝΣΚ), τη διάταξη του νόμου - πλαισίου που επιτρέπει τον απευθείας διορισμό ή μονιμοποίηση των μελών ΔΕΠ από τον πρύτανη, χωρίς να προηγηθεί έλεγχος νομιμότητας από το υπουργείο Παιδείας. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το ΝΣΚ, με την υπ' αριθ. 251/08 γνωμοδότησή του, εκτιμά ότι η παραπάνω ρύθμιση του νόμου (άρθρο 25 παρ. 1 του νόμου 3549/07) αντίκειται στο άρθρο 16 του Συντάγματος, γιατί όπως έχει επανειλημμένα γνωμοδοτήσει και το ΣτΕ, καταργεί την από το Σύνταγμα προβλεπόμενη κρατική εποπτεία επί των πράξεων των οργάνων των ΑΕΙ.

Saturday, July 19, 2008

Νομοσχέδιο για Κολλέγια και ΚΕΣ

Μερικά πρώτα σχόλια για το νομοσχέδιο.

1. Είναι σωστό να υπάρξει ρύθμιση για τις μονάδες αυτές. Οι κυβερνήσεις διαχρονικά το απέφευγαν. (Υπάρχει βέβαια η εξήγηση στο γιατί τώρα. Η κυβέρνηση πρέπει να αντιμετωπίσει το θέμα των μονάδων που συνεργάζονται με ξένα πανεπιστήμια ενόψει της απόφασης του ΕΔ και χρειάζεται να προετοιμάσει το έδαφος. Με την απόφαση του ΕΔ θα αναγνωρίζονταν μόνο τα πτυχία των ΚΕΣ που συνεργάζονται με ευρωπαικά πανεπιστήμια. Κάτι που θα δυσαρεστούσε εξαιρετικά τις ΗΠΑ...)
Ανεξάρτητα όμως από τους λόγους, η ενέργεια είναι θετική.

2. Η κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει τις αντιδράσεις των φοιτητών. Αντιδράσεις που οφείλονται στην ανασφάλεια που προκαλεί το αβέβαιο επαγγελματικό μέλλον. Οι προοπτικές προσθήκης μερικών ακόμα "αναγνωρισμένων" πτυχίων στην (μη αξιοκρατική) αγορά εργασίας δεν ήταν ποτέ ελκυστικές. Το πρόβλημα είναι σημαντικό αλλά πουθενά δεν λύθηκε με περιορισμό των ιδιωτικών εκπαιδευτικών μονάδων.

3. Είναι ίσως λάθος να γίνεται ένας νόμος για όλες τις μονάδες που λειτουργούν. Αυτό θα αποβεί εις βάρος των μικρών (αλλά χρήσιμων) που ούτε με franchising έχουν σχέση, ούτε επιθυμούν να γίνουν πανεπιστήμια.

4. Οσο αφορά τα παραρτήματα, η απαίτηση υποχρεωτικής φοίτησης στο μητρικό ίδρυμα για κάποιο διάστημα είναι εκτός πραγματικότητος. Δηλαδή τα πτυχία του αγγλικού ανοικτού πανεπιστημίου (και όλων των ανοικτών πανεπιστημίων), δεν θα αναγνωρίζονται; Την πρακτική αυτή εφάρμοζε και το ΔΙΚΑΤΣΑ επί πολλά χρόνια, καθυστερώντας την αναγνώριση των πτυχίων του εξωτερικού. Το μόνο που είχε καταφέρει ήταν να ταλαιπωρεί αδικαιολόγητα χιλιάδες νέων.

Θα επανέλθω με σχολιασμό των επί μέρους άρθρων.

Friday, July 18, 2008

O Γ. Ζορμπάς το ΕΣΥΠ και οι ανεξάρτητες αρχές

Με νομοσχέδιο που καταθέτει η κυβέρνηση καταργείται, σύμφωνα με τον σημερινό τύπο, η ανεξάρτητη αρχή για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και αντικαθίσταται από υπηρεσία που θα υπάγεται στο Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας. Εύσχημος τρόπος για να απαλλαγεί η κυβέρνηση και από τον Γ. Ζορμπά και από μια "ανεξέλεγκτη" αρχή.

Το περιστατικό μου θυμίζει κάτι ανάλογο το 2000. Το ΕΣΥΠ ήταν τότε ανεξάρτητη αρχή και ο πρόεδρός του "ενοχλούσε" τον Υπουργό Παιδείας γιατί το συγκάλεσε χωρίς την έγκρισή του. Με τροπολογία που κατέθεσε τότε το μετέτρεψε από ανεξάρτητη αρχή σε "υπηρεσία" του ΥΠΕΠΘ. Ο ίδιος στόχος με το ίδιο αποτέλεσμα. (Ο πρόεδρος του ΕΣΥΠ παραιτήθηκε για να διαμαρτηθεί).

Τα πράγματα βέβαια βελτιώθηκαν. Τότε τροπολογία σήμερα νόμος. Το αποτέλεσμα το ίδιο.

Welcome to the club κ. Ζορμπά!

Thursday, July 17, 2008

Wednesday, July 16, 2008

Οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης για τα Κολλέγια

Σύμφωνα με τον σημερινό τύπο (π.χ. εδώ), τα σημαντικότερα σημεία του νομοσχεδίου που προτίθεται να καταθέσει η κυβέρνηση είναι τα εξής:

-Ο χώρος των Εργαστηρίων Ελευθέρων Σπουδών θα υπάγεται στο εξής στη ρυθμιστική και ελεγκτική αρμοδιότητα του ΥΠΕΠΘ.
-Τίθενται προϋποθέσεις άδειας ίδρυσης και άδειας λειτουργίας για τα Κολλέγια, τα οποία δεν θα ανήκουν στην Ανώτατη Εκπαίδευση, ούτε όμως στην τυπική εκπαίδευση-κατάρτιση.
-Ελέγχονται και αδειοδοτούνται τα Εργαστήρια Ελευθέρων Σπουδών.
-Τα Κολλέγια θα έχουν την αποκλειστική δυνατότητα σύμπραξης με ιδρύματα της αλλοδαπής με συμφωνία πιστοποίησης ή συνεργασία δικαιόχρησης.
-Δημιουργείται γραφείο Κολλεγίων στο ΥΠ.Ε.Π.Θ και συστήνονται μητρώα Κολλεγίων και μητρώα διδασκόντων.
-Συγκροτείται Επιτροπή αξιολόγησης και ελέγχου Κολλεγίων, στην οποία συμμετέχουν εκτός των άλλων και μέλη ΔΕΠ, ΕΠ και εμπειρογνώμονες.
-Προσδιορίζονται οι υποχρεώσεις και ο τρόπος ελέγχου των Κολλεγίων.
-Επιβάλλεται η έγκριση εσωτερικού κανονισμού.
-Διευκολύνεται η προσέλκυση σπουδαστών από το εξωτερικό και προβλέπεται η επιβολή προστίμων και κυρώσεων που επιφέρουν μέχρι και το οριστικό κλείσιμο Κολλεγίου που δεν συμμορφωθεί με την νέα νομοθεσία.
-Αντίστοιχα πρόστιμα και κυρώσεις προβλέπονται και για άλλους παρόχους υπηρεσιών εκπαίδευσης και κατάρτισης όπως τα Εργαστήρια Ελευθέρων Σπουδών που ελέγχονται επίσης από το ΥΠΕΠΘ.
-τα πτυχία θα δίνονται εφόσον οι υποψήφιοι έχουν παρακολουθήσει μέρος των προγραμμάτων σπουδών τους στο εξωτερικό.
-Η κατοχή διδακτορικού τίτλου του προσωπικού τους θα αποτελεί θέμα που θα ρυθμίζεται από τα «μητρικά» πανεπιστήμια.

Θα επανέλθω στο θέμα όταν δοθεί στην δημοσιότητα το πλήρες κείμενο του νομοσχεδίου.

Προηγούμενες αναρτήσεις μου για το θέμα:

1, 2, 3, 4 ,5, 6, 7, 8,9








Monday, July 14, 2008

Νέος νόμος για τα κολλέγια

Η κυβέρνηση αποφάσισε να "λύσει" το θέμα των κολλεγίων (εν όψει της απόφασης του ΕΔ) και ετοιμάζει σχετικό νομοσχέδιο.
Από όλα όσα διάβασα σχετικά με το νομοσχέδιο αυτό, την μεγαλύτερη εντύπωση μου έκανε η παρακάτω δήλωση του εκπροσώπου των κολλεγίων.

«Τα κολέγια όλων των ειδών που λειτουργούν σήμερα στη χώρα μας πρέπει να υπερβαίνουν τα 2.500» τονίζει σχετικά ο κ. Καρκανιάς, μιλώντας προς «Το Βήμα». «Από εργαστήρια μανικιούρ έως σεμινάρια στις ανατολικές φιλοσοφίες» συνεχίζει. «Αναρωτιέται κανείς πώς γίνεται με έναν νόμο να ελεγχθεί η λειτουργία τους και βεβαίως αναρωτιέμαι αν ο νόμος αυτός τελικά θα εφαρμοστεί. Είναι χαρακτηριστικό ότι από το 2005 έχει ψηφιστεί νόμος που απαγορεύει στα κολέγια να χρησιμοποιούν τον όρο “πανεπιστήμια”,αλλά τον χρησιμοποιούν όλοι χωρίς καμία κύρωση, ενώ την ίδια στιγμή οι εκάστοτε υπουργοί Παιδείας επισκέπτονται αναγορεύσεις αποφοίτων τους...» επισημαίνει ο κ. Καρκανιάς. «Μοιάζει με τους νόμους για τα αυθαίρετα,οι οποίοι ποτέ δεν εφαρμόζονται...»

Βρίσκω την δήλωση απόλυτα λογική. Φαίνεται ότι θα καταλήξουμε να ψηφιστεί ένα ακόμα νόμος για την δημιουργία εντυπώσεων. Οσο για την ουσία...

Thursday, July 10, 2008

Η 'λογιστική" άποψη της ΔΕΗ και η ηθική στην πολιτική

Η καταγγελία για την σύμβαση της ΔΕΗ με την Ζιμενς ανέφερε ότι η ΔΕΗ "χάρισε" 3.3 εκ. ευρώ μη αξιοποιώντας την σχετική ρήτρα για την καθυστέρηση ολοκλήρωσης έργου που η Ζιμενς είχε αναλάβει.
Το ΔΣ της ΔΕΗ ισχυρίζεται ότι αν το έκανε θα "έχανε" 17 εκ. ευρώ από κοινοτικούς πόρους.
Ανεξάρτητα από την ακρίβεια των ποσών υπάρχει το εξής θέμα: Γιατί υπάρχουν οι συμβάσεις; Για να καταστρατηγούνται από τους κατασκευαστές εις βάρος του δημοσίου;
Επίσης, είναι λογιστικό το θέμα; (και επομένως η ΔΕΗ έχεις κέρδος;). 
Τα χρήματα του ΚΠΣ είναι χρήματα των ευρωπαίων φορολογουμένων. Η σωστή αξιοποίησή τους είναι υποχρέωση της κάθε διοίκησης. Διαφορετικά, η κάθε ιδιωτική επιχείρηση (που κατά τεκμήριο έχει καλύτερη λογιστική υποδομή από το ελληνικό κράτος), θα εδικαιούτο να καταστρατηγεί τις συμβάσεις που υπογράφει μέχρι ποσού κατά τι μικρότερου από τους πόρους των ευρωπαικών κονδυλίων που θα "χαθούν" αν εφαρμοστεί σωστά η σύμβαση.
Λογική της πιάτσας...