Sunday, September 30, 2007

Δημοσκοπήσεις

Ενα σχόλιο, λόγω επιστημονικού (αλλά και πολιτικού) ενδιαφέροντος.
Είναι εξαιρετικά οπισθοδρομικός ο νόμος για τις δημοσκοπήσεις που ψηφίστηκε στην προηγούμενη Βουλή.
Ιδαίτερα, οι διατάξεις που αναφέρονται στην απαγόρευση δημοσιοποίησης των δημοσκοπήσεων το τελευταίο δεκαπενθήμερο πριν τις εκλογές αλλά και για το ελάχιστο μέγεθος δείγματος(!!!). Η πρώτη, μου θυμίζει τον αείμνηστο υπουργό του ΠΑΣΟΚ Μαρούδα που θα εμπόδιζε τους τους δορυφόρους. Το δεύτερο είναι απλώς ανοησία. Βέβαια, η κυβέρνηση εξυπηρετήθηκε στις επιδιώξεις της στις εκλογές (που βέβαια ήξερε πότε θα τις έκανε). Δεν αντιλαμβάνομαι όμως τους λόγους που συναίνεσε σε αυτόν το ΠΑΣΟΚ. (Αλήθεια, ποιός ήταν ο εισηγητής;).

Αρθρο 16

Οπως δείχνουν τα πράγματα, το άρθρο 16 μένει ως έχει. (Μάλλον όλη η αναθεώρηση, μια και οι άλλες τροποποιήσεις είναι ήσσονος σημασίας, εκτός του 24 που η κυβέρνηση δεν θα τολμήσει να επιμείνει).
Αυτό σημαίνει ότι το 16 μένει ως έχει για -τουλάχιστον- 8 χρόνια ακόμα. (Μάλλον περισσότερο). Τα κέντρα ελευθέρων σπουδών θα λειτουργούν ανεξέλεγκτα (όπως άλλωστε ήθελαν). Και τώρα θα έχουν και την σφραγίδα της ΕΕ.
Η άποψη όσων διαφωνούσαν στην αναθεώρηση του 16, επεκράτησε. Ο χρόνος θα δείξει αν είχαν δίκιο.

Friday, September 28, 2007

Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ

Στο blog μου για γενικά θέματα, έχω αρχίσει να συγκεντρώνω τις διευθύνσεις των blogs που ασχολούνται με το θέμα της εκλογής προέδρου στο ΠΑΣΟΚ.
Παρακαλώ για προσθήκες ώστε να διευρυνθεί ο διάλογος.

Tuesday, September 25, 2007

Βιβλίο Ιστορίας

Ο κύκλος έκλεισε. Ισως οι διαμαρτυρόμενοι είχαν δίκιο. Το ερώτημα είναι ο πολιτικός χειρισμός. Και εκεί...
Και μια ενδιαφέρουσα μαρτυρία. Το καλοκαίρι συναντήθηκα με την κόρη του Τζεμ και είχα την ευκαιρία να μιλήσω αρκετά μαζί της. (Είναι δημοσιογράφος και εξαιρετικά συμπαθής και μετριοπαθής). Συζητήσαμε για όλα τα θέματα. Οταν τις μίλησα για το βιβλίο της Ιστορίας και την αναφορά στον "συνωστισμό" μου είπε ότι η γιαγιά της ήταν από την Σμύρνη και είχε ζήσει έντονα την εποχή εκείνη γιατί είχε πολλούς έλληνες φίλους. Οπως μου είπε, από τις ιστορίες που τις διηγόταν η γιαγιά της, είχε κρατήσει στο μυαλό της σκηνές φρίκης που μόνο με συνωστισμό δεν έμοιαζαν!
Σημείωση: Η πρώτη νίκη του ΛΑΟΣ.

Saturday, September 22, 2007

Παιδεία ΜΕ (μετά εκλογές)

Εκτιμώ ότι δεν πρόκειται να γίνει τίποτα ουσιαστικό. Οπως είχα σημειώσει σε προηγούμενο κείμενο, η ΝΔ σπατάλησε το μεγαλύτερο μέρος του κεφαλαίου ανοχής σε κοινωνικές αναταραχές στην παιδεία.
Η προβλεπόμενη περιορισμένη θητεία αυτής της κυβέρνησης την οδηγεί σε επιλογές αντιμετώπισης δύο άλλων δύσκολων προβλημάτων που θα προκαλέσουν συγκρούσεις. Του ασφαλιστικού και της Ολυμπιακής (ίσως και του εκλογικού νόμου).
Θα δούμε δηλαδή μια επανάληψη του 2000. Μια λανθασμένη πολιτική παιδείας που οδήγησε σε συγκρούσεις, να ακολουθείται από μια περίοδο απραξίας.
Και επαναφέρω το ερώτημα που έθεσα μετά την ψήφιση του νόμου: Τι άλλαξε στα πανεπιστήμια;
Σημείωση: Είναι, νομίζω, η πρώτη φορά που αρχηγός κομματικής νεολαίας γίνεται υπουργός Παιδείας.