Thursday, July 19, 2007

Αύξηση 87% στα μεταπτυχιακά

Αντιγράφω παρακάτω από την σημερινή Καθημερινή.
Νομίζω ότι το ΥΠΕΠΘ θα έπρεπε να ενημερώσει αν υπάρχει κάποια διδικασία αξιολόγησης των προγραμμάτων αυτών. Πόσο στοιχίζουν στον Ελληνα φορολογούμενο, πόσο στους φοιτητές που τα παρακολουθούν και ποιό είναι το αποτέλεσμα. Ποιό είναι το ποσοστό των αποφοίτων των προγραμμάτων αυτών που βρίσκουν δουλειά στο αντικείμενο που σπουδάζουν; Ποιά είναι τα αντίστοιχα στοιχεία για τις άλλες ευρωπαικές χώρες;

Εκρηκτική αύξηση παρουσιάζουν τα τελευταία χρόνια τα μεταπτυχιακά προγράμματα στη χώρα μας. Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας, το ακαδημαϊκό έτος 2002 - 2003 λειτουργούσαν 233 μεταπτυχιακά προγράμματα με 12.000 φοιτητές. Σήμερα τα προγράμματα έχουν εκτοξευτεί σε 435 με 25.000 φοιτητές, παρατηρείται δηλαδή αύξηση της τάξης του 87%. Στα στοιχεία αυτά δεν συμπεριλαμβάνονται όσοι κάνουν διδακτορικό καθώς δεν υπάρχουν επίσημα σχετικά στοιχεία, ενώ πρέπει να σημειωθεί ότι περίπου 13.000 ελληνόπουλα παρακολουθούν μεταπτυχιακά προγράμματα σε πανεπιστήμια του εξωτερικού.

Monday, July 16, 2007

Το πρόβλημα με την βαθμολογία των Αγγλικών

Το ερώτημα για το κατά πόσον συνέβησαν αλλοιώσεις βαθμολογιών και σε άλλα βαθμολογικά κέντρα δεν έχει απαντηθεί.

Κατά την γνώμη μου, θα έπρεπε να ζητηθεί από το ΥΠΕΠΘ να δώσει στην δημοσιότητα τον ποσοστό των γραπτών για κάθε μάθημα και για κάθε βαθμολογικό κέντρο που χρειάστηκε τρίτος βαθμολογητής λόγω διαφοράς βαθμολογίας.
Να δοθούν επίσης στην δημοσιότητα τα ίδια στοιχεία για τελευταία δέκα χρόνια.
Ενδεχόμενη σημαντική απόκλιση των φετινών στοιχείων από τα προηγούμενα, θα έπρεπε να οδηγήσει σε περαιτέρω διερεύνηση για το μάθημα και το κέντρο που θα έχει σημειωθεί τέτοια απόκλιση.

Friday, July 06, 2007

Γενικές Εξετάσεις

Οι καταγγελίες για νοθεία στις Γενικές εξετάσεις πρέπει να προκαλέσει την αφορμή προβληματισμού για την διαιώνιση ή μη του συστήματος αυτού.
Είχα την ευθύνη διεξαγωγής των γενικών εξετάσεων 4 φορές σε δύο διαφορετικές περιόδους (ως ΓΓ του ΥΠΕΠΘ), και η προσπάθεια διατήρησης του αδιάβλητου είναι δύσκολο να περιγραφεί.
Πιστεύω ότι έχουμε φτάσει σε μια εποχή που η τεχνολογία αλλά και η φυσική τάση των ελλήνων να "παρακάμπτουν το σύστημα", έχει καταστήσει την προσπάθεια διατήρησης του αδιάβλητου του συγκεκριμένου συτήματος εξαιρετικά δύσκολη. Σε αυτό πρέπει να προστεθεί και το γιγαντιαίο πραγματικά κόστος διεξαγωγής τους που κάθε χρόνο διογκώνεται.
Με πλήρη επίγνωση των επιπτώσεων, θεωρώ ότι είναι πια καιρός να σκεφτούμε σοβαρά την εγκατάλειψη του συτήματος αυτού.

Tuesday, July 03, 2007

Η αντιπαράθεση Ομάδας Επιστημόνων-Νανόπουλου

Στο GURF είδα για την αντιπαράθεση ομάδας επιστημόνων με τον Δ. Νανόπουλο.
Κατά την γνώμη μου, ο μόνος κερδισμένος είναι η εταιρία που διαφημίστηκε από τον Δ. Νανόπουλο. Χαμένη, η επιστημονική οικογένεια που με τις δημόσιες αντιπαραθέσεις της, για μια ακόμα φορά, δείχνει την αδυναμία της να κερδίσει την κοινωνία.